2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 長毛立會選舉選舉之後
go

[新聞] 長毛立會選舉選舉之後 [複製鏈接]

笑傲無雙

A12 | 立會選舉選舉之後 | 專訪 | 2012-09-17

長毛憂入獄後建制為所欲為
泛民失直選議席優勢恐被突襲修改議事規

毋須密集海報直幡,毋須日復日的告急,4.8 萬張選票有如自動歸位般飛向社民連「長毛」梁國雄。

網民稱他做「長議員」、「毛主席」,但這個議員、主席的生活並不尊貴,為資助社運,薪酬將加至8 萬元的他自言財政見紅;為衝擊遞補論壇,更換來入獄兩個月的代價。他擔心入獄後,令立會內已弱勢的泛民再少一人,建制派將為所欲為,「已準備他們(建制派)要夾硬開除我」。

明報記者林凱旻

社民連今年立選在 4 區出選,惟未能開拓新議席,仍然是「一人黨」。「我這個主席做得好差」,梁國雄慨嘆,「我搵不到錢,無引領到個黨有乜新進展,唯一做到是令社民連繼續存在而不會太動盪」。

社民連「冇乜錢」路難行

他坦言,將來的選舉只會愈來愈企業化及工程化,「冇乜錢」的社民連將來的路只會更難走, 「我們以前做 100 支旗已經好多,現在其他黨卻做 200 支,又拍片放上 YouTube 再使錢請人增加點擊率……若將來電子傳媒可賣選舉廣告,我們就玩完了」。

幾乎沒有做選舉工程、錢及時間都用來支持其他黨友,梁國雄卻依舊成「票王」,「我諗我差不多是最後一個這樣的人。憑咩?選舉是講市民如何看你,他們一路認識你,這個形象磨滅需要時間,除非你做了與以前完全不同的事」。

半份人工捐社運財政見紅

梁國雄自 2004 年起當選立法會議員,仍居於九龍灣公屋啟業邨,有市民質疑他薪高仍霸佔公屋,但他指每月 7.3 萬元的議員薪酬「硬掘」4 萬,自動轉帳予一個由他成立的基金,資助社運並應付官司訟費。他透露,個人財政已見紅,至少有十幾萬印刷費未找數,但仍正考慮捐多些給社民連作營運之用, 「以前我上任時只有 5 萬幾(薪酬),現在有 7 萬幾,其實加了人工後(新一屆立會薪酬加至8 萬元),(捐)4 萬都不算太多」。

「已準備建制派會夾硬開除我」

因衝擊遞補機制論壇而被判入獄兩個月的梁國雄,將於 11 月就判決上訴,坦言若敗訴將須「與大家暫別一陣」。目前修改議事規則須分組點票,但現時泛民與建制於地區直選議席數目是 18 對 17,梁認為在他入獄期間,建制派或會「突襲」要求修改議事規則,「我已有準備他們仲會夾硬開除我,他們要三分之二支持(便成功),只要幾個泛民瞌眼瞓就得」。

「我講過話我做不到兩屆,因共產黨會趕我走。」即將展開第3屆任期,梁國雄明白到議席非天下無敵,只是「有好過無」,「做了8年,我睇開了些,知道自己做到的事有限,只能盡力去做。我一直的心願,是政黨和民間運動團體有更好的結合,可惜民間團體不喜歡政黨。你和他們有很多合作,但到選舉他們就不幫你,我覺得好好笑,這就是香港的現象」。

明報記者 林凱旻
==============================================================================
所以我一直都話長毛係言行一致,佢亦都了解到自己既能力、定位係邊,呢D先係了解到政治現實,
做到野既人。

其實我另一個轉貼既原因係想比D熱血青年睇,社運可以好浪漫,好熱血,但熱血過後亦要回歸現實,
理性討論以尋求共識,改善問題,否則社運只會停留於口號變得流於表面,對問題亦沒有多大幫助。

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

做了8年,我睇開了些,知道自己做到的事有限,只能盡力去做。我一直的心願,是政黨和民間運動團體有更好的結合,可惜民間團體不喜歡政黨。你和他們有很多合作,但到選舉他們就不幫你,我覺得好好笑,這就是香港的現象

人.活著是等待互相出賣而已

笑傲無雙

lee111 發表於 12-9-17 12:46 PM
做了8年,我睇開了些,知道自己做到的事有限,只能盡力去做。我一直的心願,是政黨和民間運動團體有更好的 ...

所以我更加尊敬佢,明知做既野未必有回報甚或被人抽水,

但他仍然堅信自己既理念,為香港社會貢獻。

都係果句,香港既政治有幾多個人言行一致,而非單單謀求私利?

有既,不過真係唔多!

十週年勳章(賀詞)

佢一個月約8萬蚊,一年搵約100萬
做左8年加埋議員津貼約莫一千萬
我想佢拎本數簿出來同大家分享下...
佢究竟點見

笑傲無雙

雲路 發表於 12-9-17 12:54 PM
佢一個月約8萬蚊,一年搵約100萬
做左8年加埋議員津貼約莫一千萬
我想佢拎本數簿出來同大家分享下...

佢作為一個議員,我相信佢係呢D咁敏感問題上唔會作假,

加上呢番說話唔係記者問佢,係佢自願講出黎,佢無黎由咁樣搵自己笨,

為左博大家同情講D咁既大話,

因為假如佢被人揭穿佢講假話,佢多年黎既誠實會即刻破產,

至於如果想知實質數字係點,就靠你幫大家問佢啦

十週年勳章(賀詞)

〒狂龍〒 發表於 12-9-17 01:00 PM
佢作為一個議員,我相信佢係呢D咁敏感問題上唔會作假,

加上呢番說話唔係記者問佢,係佢自願講出黎,佢 ...

香港有十九萬人輪緊公屋( http://www.singtao.com/yesterday/loc/0705ao07.html )
過去8年搵左起馬幾百萬 (有錯請指正)

為什麼不考慮一下做一個革命既榜樣
1.用果幾百萬買屋,起馬買兩間普通屋
一間自住,一間租俾弱勢社群(正合佢既理念)

2.退間公屋出來俾有需要人仕(正合佢既理念)

既然毛哥有能力去做,是不能定不為呢?
弱勢社群人仕就自行判斷了

笑傲無雙

雲路 發表於 12-9-17 01:12 PM
香港有十九萬人輪緊公屋( http://www.singtao.com/yesterday/loc/0705ao07.html )
過去8年搵左起馬幾百萬 ...

1. 呢個係一個方法,不過佢認為(或者我認為佢覺得)係一個下下之策,

將所有錢用作買一間屋,幫助有需要社群,看似直接,

但受助既人有多少?5個?10個?

與其這樣,佢更願意將資源放係社運之中,當一個社會既公民意識較強,

所帶出黎既正面影響深信必比買一間屋大。

2. 佢既情況有少少特殊,正常來講,公屋既審核資格係視乎佢既入息來決定,

長毛看似好多,但佢將佢大部分既入息奉獻於社運之中(假設佢無吹水),

所以如果你認同既話,佢同一個低入息既人無分別。

當然,如果你認為呢個係佢個人意願,無人搵支槍迫佢咁早,咁呢個又將會係另一個問題。

十週年勳章(賀詞)

〒狂龍〒 發表於 12-9-17 01:25 PM
1. 呢個係一個方法,不過佢認為(或者我認為佢覺得)係一個下下之策,

將所有錢用作買一間屋,幫助有需要 ...

1.這是上上之策

社運是可持續不停地行
每個月印單張,放飯錢,義工(唔好以為唔使錢),通通都要鋪鋪清
行1的話,毛哥就可以既有一個基地給弱勢,又有一個居所給自己,再作榜樣歸還公屋單位
仲可以每月有資金連錦不斷咁支持社運
此為多贏之法

搞社運唔係一炮過去搞
百多年前既孫中山先山,都係搞左十多次起義才可以成功
期間最需要的是:錢

當然偉人都有他獨特的處事方法
我只是提出一個可以長期抗爭的玩法

冇錢真係好慘
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-23 02:07 AM , Processed in 0.028528 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存