2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 TERA [原創] CB屠殺者基礎操作心得(至22LV)
go

[心得分享] [原創] CB屠殺者基礎操作心得(至22LV)   [複製鏈接]

前言:
屠殺者係TERA中難度頗高的職業
(因為在近戰中最為血少皮薄, 且沒有格擋技)
但是它的狂野風格, 暴力美學卻讓人著迷
看見市面上雖有不少關於屠殺者的高LV影片, 卻較少基礎的文字解說
故此小弟在這分享小小心得, 以幫助熱愛屠殺者的同好上手

基本評定:
有很多人都說, 種族的技能CD很久,
且作用不算明顯, 故種族對職業沒有影響
我想說, 這是錯的
因為手感不同呀~
是蘿莉和御姊的"手感不同"嗎=口=?
對, 就是這樣(請看官別想歪XP)
在TERA裡, 各種族的體型不盡相同,
造成了近戰攻擊和迴避範圍的差異
這大致可分為四類:
LL - 巴拉卡
L - 亞曼男, 人類男
M - 亞曼女, 人類女, 高等精靈, 卡斯塔尼克
S - 波波利與艾琳
身型越大, 攻擊範圍相應越大, 但亦更容易被打中腳趾尾受傷XD

屠殺者的基本素質
攻擊力排行第3(以副本平均輸出論)
速度第2
血量第4
防禦第4
副本定位: 打手
亮點: 攻擊範圍大, 擊倒力最強
(擊倒是把敵方打倒在地上, 令其短時間戰鬥不能)

接下來, 是戰鬥操作部分:
屠殺者的連續技很強, 一堆放出去普通怪也快趴了
不過技能是需要CD, 而且MP也不是無限
這時候, 係型到震定廢夾遜就要看你的基本功了

劍法以旋風為主
在按下連續攻擊的同時往左或右或前移動, 並將準心追指敵方, 圍繞目標攻擊
這既可保持輸出並迴避敵方攻擊(怪物多作正面攻擊)
對付速度慢且攻擊距離短的怪物時,
更可發揮本身攻擊範圍大的特點, 以劍尖斬割華麗地無損虐怪
不過速度快且攻擊範圍大的敵人是你的克星, 若是兩個更對你不利
雖然你的速度號稱第二, 但和第一的劍鬥士速度相差得遠,
這時應用攻擊代替防守, 去和他拼命了="=+

橫移動善於迴避轉向慢的敵人
緊急迴避可迅速往指定方向翻滾
向前翻滾可達敵方身後, 以便反擊
(一些會用後蹄踢擊的怪物不適合)
橫向翻滾則閃避大範圍攻擊(如怪物目露血光爆發大招)

副本戰術:
在坦吸怪後在敵方側面攻擊, 輸出可觀,
重點如其名, 在於殺害,
血少時請退到補職旁靜候補職抽空, 補職主力補坦是應該的
唯打王時因皮薄易受傷, 需暫時退卻, 殺傷力降為一般

技能招式觀點見解:

連續攻擊 - 吃飯技, 屠殺者的MP是不會自然回復, 並會跟隨時間而減少, 主靠連續攻擊擊傷敵方來回復MP
連斬四次可接 一刀兩斷

緊急迴避 - 保命技, CD4秒, 可惜沒有無敵時間, 避得慢是會掛彩的...

迴旋砍擊 - 360度橫向揮劍兩次, 攻擊力高, 清微型怪佳(連技_一刀兩斷)

重擊斬 - 向前扇形跳斬, 擊倒力超強, 多用作起手式, 唯施展需時1.4秒, 需小心敵方移動引致斬空(連技_一刀兩斷)

跳躍奮進 - 狩獵時不必要, PVP時的得意技(連技_重擊斬)

氣合 - 保持MP的好物

起身攻擊 - 攻擊範圍大, 擊倒力強

一刀兩斷 - 前方10M直線範圍技, 但施展需時太長, 只適作接連技用

後退踢擊 - 可瞬間踢暈敵方3秒並後躍5M(連技_一刀兩斷) 斷敵技能及緊急迴避用

執念 - 回復小量MP, CD長, 多於乾塘時用

真空三連段 - 可瞬間向單目標快速連斬三次, 有前衝特性, 攻擊力不俗

連續技指藍:
一般目標 = 重擊斬>一刀兩斷>連續攻擊(回MP)
一般目標2 = 後退踢擊>一刀兩斷>連續攻擊
目標拖小怪 = 迴旋砍擊>一刀兩斷>連續攻擊
目標怪行孖咇 = 重擊斬>一刀兩斷>真空三連段(迅速斬殺首敵, 以免被夾攻)

最後:
因CB時間關係及本人能力有限,
本文顯得簡陋, 請見諒~!
感謝各位收看
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
RECALL.凌 + 40 原創
johnny2608 + 1 感謝分享!

總評分:  威望 + 40  Good + 1   查看全部評分

忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

雖然我唔係玩屠殺者...
但都多謝分享心得

十週年勳章(賀詞)

22lv有後踢?

笑傲無雙

唔一定係第2難玩既職業 @@要睇下你咩時候

我覺得雙刀既生存能力比大劍高
技術層面就各有千秋

solo方面雙刀比大劍更勝任

至於大劍當坦就...應該唔得:p

回覆 薩非羅斯 的帖子

18LV就有得學

回覆 落花狼藉 的帖子

>唔一定係第2難玩既職業 @@要睇下你咩時候

CB自行測試既感想啦, 除左元素外其他我都試過下(屠殺者外最高到10LV)

>我覺得雙刀既生存能力比大劍高
技術層面就各有千秋

總有長處同缺點的, 劍鬥士係血第2高

>solo方面雙刀比大劍更勝任

係呀, 劍鬥真係爽到飛起

>至於大劍當坦就...應該唔得:p

我冇講過得呀..

笑傲無雙

回覆 strong 的帖子

因為每個職難既地方都好唔同,所以好難講,比如好似依家一開始cb咁,大劍打出團副本真係打木樁咁

到左後期呢...?

槍騎打精英怪反擊流,又安全又易
但係打副本就要一個人擔大旗坦王

真係各有各難既地方 :(

玩過歐版 除左 弓手 外 其他都差玩到60

攻擊力黎講 應該係佔第1,2位  因為攻速+攻擊力疊BUFF 比較利害
比其他職利害就係 無分散傷害

唔知你係咪CP 22LV  前期最易玩應該都係大劍呢一類

未到後期60LV  好難分析到

其他職前期仲難玩
一無速度 二無攻速 三無血量  

訂正您 開頭戈句
  技術是每個職業也要100分
只是需要的技術位置層面不同
用pvp作例子 人說pvp王者 劍鬥 但您沒技術一樣死
                    人說沒人要的狂戰 您有技術 一樣可以做最強

劍鬥士難玩在低傷嗎??

屠殺者兩招回魔我平時已經KEEP住用唔等乾塘,
可以保持滿魔(實際上可以超越MP上限)狀態,
變相連續攻擊我已經好少用……

CCB玩高等精靈,CB玩卡斯塔尼克,
感覺上兩種族技能判定範圍有分別,可能我錯覺啦。

另外,卡斯塔尼克女人細粒過高等精靈。

霉乂男  強化水晶重要定朋友重要=[  發表於 12-11-14 11:43 AM
小星塵  唔過- -...我唔打得....  發表於 12-11-14 11:42 AM
霉乂男  笨蛋你真的不來貝利卡嗎?一堆人的說。  發表於 12-11-14 11:25 AM

個人認為種族和攻擊範圍沒什麼直接關係,細心留意你會發現矮小的波波利和艾琳每次攻擊和技能都會衝前幾下,但巴拉卡身體大但攻擊就好像原地一樣。

難宜度我就覺得 雙劍>狂戰>槍騎>屠殺

雙劍
要打就要控50%血,要坦就要擋和閃之間做出決策,因為是共用耐力,攻速和致命沒推上去就是一隻四不像。。。。,絕對難玩,但也絕對好玩。。。
狂戰
又名風箏=="要有精準的一擊,新手時期非常缺魔,攻速超慢,等級不夠蓄力技能沒升上去有種痛苦的感覺,到中期沒有強化很好的武器會有雙劍四不像的問題出現。。。長大了會有意想不到的爽快。
槍騎
新手時期非常爽快,不難玩,但中期和後期要有強大的意志力練下去。。。但這問題可以組隊解決
屠殺
閃避>攻擊>連技。任何階段不感覺有什麼問題會出現。正宗的打手職業@@"

strong  CB測試了人類男可在5M擊中敵方, 而艾琳要4M才行  發表於 12-11-16 03:05 AM

吁吁 發表於 12-11-14 11:48 AM
個人認為種族和攻擊範圍沒什麼直接關係,細心留意你會發現矮小的波波利和艾琳每次攻擊和技能都會衝前幾下, ...

不過印象中高等精靈出重擊斬可以打到身後貼身既敵人,
卡斯塔尼克就打唔到……

霉乂男 發表於 12-11-14 11:55 AM
不過印象中高等精靈出重擊斬可以打到身後貼身既敵人,
卡斯塔尼克就打唔到…… ...

我都係用角精,一樣打到身後@@練攻也是拉一堆,倒地也一堆,哈哈

吁吁 發表於 12-11-14 11:57 AM
我都係用角精,一樣打到身後@@練攻也是拉一堆,倒地也一堆,哈哈

點解我打唔到,唔通太索?T﹏T

霉乂男 發表於 12-11-14 12:17 PM
點解我打唔到,唔通太索?T﹏T

可能拉得唔夠集中@O@" 可能有時前面果隻可以頂住左。。。

我好小有呢個問題出現。。。每次都可以倒地幾隻

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

劍鬥士真係好易死人
= =

回覆 Kuso-小光 的帖子

唔係好多身位技既咩?
點2死先@@?好想知呀

十週年勳章(賀詞)

我覺得重劍算易玩..
比起補師..劍鬥...簡直如小毛見大毛

吁吁 發表於 12-11-14 11:48 AM
個人認為種族和攻擊範圍沒什麼直接關係,細心留意你會發現矮小的波波利和艾琳每次攻擊和技能都會衝前幾下, ...

同意 ~而且樓主講緊22LV前期
但我唔太明白  22lv前期基本上 係屠殺 既 專利

對比返狂戰真係... 初期狂戰 魔又冇攻速又慢
可以話前期最難玩係狂戰  真係連魔都冇格擋都出唔到

劍鬥都係去到30左右呢個級數 先開始真正面對精英怪

屠殺都算一帆風順  要速度有速要攻擊有攻擊  亦有負面buff
基本上 識連技 就已經做到一個出色既打手

60分真係比多... 60分應該係槍騎 屠殺真係40分已經叫合格
(建議樓主試埋其他職先)

玩一玩狂戰  你就唔會話屠殺者 係第二難玩
相反應該係最易玩
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 11:52 AM , Processed in 0.036522 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存