2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ [上堂] 今日同大家講下個"m"字
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 多才多藝
go

[討論] [上堂] 今日同大家講下個"m"字   [複製鏈接]

回覆 多才多藝 的帖子

經你一解終於明白你好多野都信唔過 既野了
有一點我真係唔係幾明.
請問大陸叫1w=一萬
關你所打既'大陸好多野都信唔過架啦,難道你有一刻相信過?'咩事呢?

大陸W也是讀音的關係
這隻game既人士黎講的確如此
這只是解釋   也是事實

KA-ar 發表於 12-11-28 12:53 AM
有冇文明規定錢銀嘅m係代表million?
你上面講嘅都係認可嘅国際單位,除錢外(好似係)
積係嘅然都五係專有 ...

咁請問我提出黎比大家了解一下,我唸應該冇問題掛,
你喜歡keep住用呢個"錯"既單位我阻你唔到,
但我番check過好多外國資料,呢個m都係代表一百萬,即10既6次方,
你要屈到變DJ文化我冇野好講,OK fine,我錯了,係我同網絡世界脫節

mnw0411 發表於 12-11-28 06:48 PM
回覆 多才多藝 的帖子

經你一解終於明白你好多野都信唔過 既野了

呢個1w我唔係太認同,
may be係大陸方間簡寫會寫成1w,
even外國既you都簡寫成U啦,而香港人用錯晒寫細階"u"姐,
OK,你引大陸呢個例子我當你通,
but I convinced 香港都有好多人好似我咁一樣係唔明1w係大陸方間簡寫,
呢樣必須要解釋一下,如果唔係的話會引起好多誤會甚至"文化"衝突.
不過我想澄清一樣野,你所mention我果句野只係一個反問效果,令point更有說服力.

多才多藝 發表於 2012-11-28 21:50
咁請問我提出黎比大家了解一下,我唸應該冇問題掛,
你喜歡keep住用呢個"錯"既單位我阻你唔到,
但我番check ...

首先冇文規定m係million
你不能夠話我錯單位
再者10^6係為大M所代表
細m則不等於10嘅6次方

4個字 約定俗成

仲有,你明咪得

十週年勳章(賀詞)

打篇文出黎比人圍插是否特別爽。
全DJ公認K=千 M=萬. 是否會因為你依篇文而改變,無聊。
不知所謂,打咩字見仁見智啦.講到自己好有文化咁:(.
家陣m到都唔好亂用m字丫(係爛d架啦,唔好笑咩,我覺得好好笑喎,輕鬆d)
理解不能..
大家打M係為左方便D,而你下下要玩捉字.其實捉字真係好小學雞行為。。
我又真係唔明點解考試會寫錯字..英文考試比寫簡寫?
你睇唔順眼你可以唔睇,DJ有得關頻:)

lovelyceci 發表於 12-11-29 05:56 PM
打篇文出黎比人圍插是否特別爽。
全DJ公認K=千 M=萬. 是否會因為你依篇文而改變,無聊。
不知所謂,打咩字見 ...

請問係米即係我指出m既代表係錯誤既做法?
基本法都有好多中文字係用得唔貼切所以先有拉布戰比人抽下水,
我想請問係咪提都唔比提呢?
教壞細路呢個係我觀點,是否會因為你呢篇文而改變,無聊.
係咪不知所謂就見人見智啦,咁有好多人知錯而不改,我都冇法子,改與唔改係人既選擇.
你話我捉字失,我夠話你地用錯字啦,彼此彼此姐,咪一大班不知所謂係埋一齊玩夢之?對不對?
我才疏學淺,我真係唔明原來夢之樂章既m會等於10000,對唔住喇,我孤陋寡聞,
你話我文化人,呢樣野我又唔謙虛,
講孔子,孟子,莎士比亞 口中念念有詞又唔見得多人明,
真係眾人皆醉我獨醒,係可以話我同夢之樂章玩家有代溝,我又唔介意發表一下偉論,
你插下我,我又每晚花五至十分鍾自high下打多幾篇野出黎,理論下,我幾享受喎.
至少2000fun既人論述質素高幾班,遊戲入面既人嘈我既簡直蚍蜉撼大樹,下聯我都廢事講,得罪人多.
Anyway,都唔該呢位姐姐對我篇文有意見,
令我又覺得自已篇文幾有價值,至少你地都要花時間睇晒我篇文.

~Dream~ 發表於 12-11-29 08:23 AM
4個字 約定俗成

仲有,你明咪得

對唔住我唔明
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%BD%E9%99%85%E5%8D%95%E4%BD%8D%E5%88%B6%E8%AF%8D%E5%A4%B4

笑傲無雙 玩過星曲WEB

廢文BJ4~

小霞 發表於 12-11-30 10:04 PM
廢文BJ4~

請提出理據,別有破壞無建設,thanks

Besides,霞姐姐我睇咗你喲相,你幾似小晞

笑傲無雙 玩過星曲WEB

多才多藝 發表於 12-11-30 11:44 PM
請提出理據,別有破壞無建設,thanks

Besides,霞姐姐我睇咗你喲相,你幾似小晞 ...

S0R....我係假相人

十週年勳章(賀詞)

咁似當年的風氣
有疑問.如果1M=10W.
咁99999應該點打? 係99K.9?
咁99K=99000.仲有999應該點表示
因我看樓主學識淵博
我也真心有意地學習
假如99999.應如何準確表示位數
99K9.9.9? 定99.9.9.9K? 定有另一種示法?
真心求學

累0o0 發表於 12-12-1 12:03 PM
咁似當年的風氣
有疑問.如果1M=10W.
咁99999應該點打? 係99K.9?

我會suggest你直接打99999,都係5條9,唔難show,
如果要用k表示的話就真係99.999k. Yes,you're right.
但咁樣會更加繁複.
四捨五入的話就直接10k吧,斷估冇乜人會連1金都計掛?
同埋好多數字多數計3個sf.
至於係唔係學識淵博,我認為視乎上堂有冇聽書啫.

小霞 發表於 12-12-1 08:22 AM
S0R....我係假相人

交換相片麼? 我po左自拍係貼圖區 :o)

多才多藝 發表於 12-11-26 09:37 PM
大陸好多野都信唔過架啦,難道你有一刻相信過?
Relax MAN! Improve the local culture is more important. ...

屌你都on99 話知你大陸假乜q 而家w係咪國語萬讀音呀- -? m係咪廣東話萬讀音呀- -?

其實你打出泥有咩用=.=?
香港幾百十隻GAME
M已經通用係每一隻GAME
其實M係英文=million人人皆知
假如你話你打篇文出泥只係講比我地知姐
咁又點?
我地會跟住用咩?

神遊 發表於 12-12-1 06:22 PM
屌你都on99 話知你大陸假乜q 而家w係咪國語萬讀音呀- -? m係咪廣東話萬讀音呀- -? ...

no no no,萬係ma,不妨wiki一下

神遊 發表於 12-12-1 06:22 PM
屌你都on99 話知你大陸假乜q 而家w係咪國語萬讀音呀- -? m係咪廣東話萬讀音呀- -? ...

Please be honest MAN!

先提出個例子:
http://www.hkbigman.net/thread-20801-1-1.html

[官網] Jordi Alba落實以1400萬歐元加盟巴塞

wymanfanny

註冊會員

發消息

板凳
佢歐國盃打得唔錯,14M算平

回復

哥哥仔,我有理據的,都係果句,請問係提都唔比提?  (自膠打錯字)
我冇講過我係教主要所有人都要跟我,或者跟返正統單位,
你有權唔跟,我又唔介意你提出駁論同我理論下,

另外我唔係好明何為on99,希望神遊可以解釋一下,
我剩係知何為戇鳩(尻),提醒一下呢個正音不是讀(溝)而是(鳩) jiū

字解:
鳩    jiū
鳥,鳩鴿科部分種類的統稱:
鳩形鵠面(形容人因飢餓而很瘦的樣子).
鳩杖(古代頭上刻有鳩形之杖,年始七十者,由政府授给).
聚集:鳩合(亦作"纠合").鳩集(亦作"纠集").

1000^4/3 // 10^4         萬         myria         ma         1795 開始使用        10 000
1000^2 // 10^6         兆         百萬         mega         M         1960開始使用         1 000 000

多才多藝 發表於 12-12-1 09:15 PM
1000^4/3 // 10^4         萬         myria         ma         1795 開始使用        10 000
1000^2 // 10^6         兆         百萬         mega         M         1960開始使 ...

係囉你一開post己經係錯左單位
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 05:14 AM , Processed in 0.050948 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存