2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ [上堂] 今日同大家講下個"m"字
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 多才多藝
go

[討論] [上堂] 今日同大家講下個"m"字   [複製鏈接]

KA-ar 發表於 12-12-1 10:20 PM
係囉你一開post己經係錯左單位

OK,比你抽到水,已用紅字改正了,Thanks

多才多藝 發表於 12-12-2 12:01 AM

這不是抽水
而係我好清楚個mM分別 只係你知啲五知啲
你可以䏲下我第一次回你嘅留言
我好強調我識嘅"細階"m係xxx
點解我要講明細階?因為大階係第個意思

仲有M係= mega
五係=million
Million是表示百萬數字之用.但絕非一個單位
佢並不是以M表示

Mega是表示百萬(倍)之意
譬如:核武器威力的計算單位
記憶卡影像的百萬容量 (Mega byte簡稱MB)。  

回返去基本步
你嘅然改左M
咁人地收野用m就五好話人錯野啦
咁呢個post可以摺埋

萬       
部首:                艸       
筆畫:                13       
字音分類:        破音字          
大五碼:                B855       
倉頡碼:               廿田中月
頻序 / 頻次:   324 / 8551         
音節如下
音                相關音節        詞例(解釋) / 備註
maak6        麥, 陌, 霢      「萬俟」,複姓
maan6        慢, 獌, 熳        萬全, 萬能, 萬不得已
source
香港語言學學會
漢語大字典:        Pg.3247
康熙字典:        Pg.0970.330

m 係呢到stand for maan6 的字首

小朋友 你迴避#20的原因係咩呢?

多才多藝 發表於 12-12-1 09:07 PM
Please be honest MAN!

先提出個例子:

你唔好以為咁就覺得人地會以為你好有學識啦 kai子-.- 呢度每個人只會覺得你好 撚 煩

神遊 發表於 12-12-2 11:25 AM
你唔好以為咁就覺得人地會以為你好有學識啦 kai子-.- 呢度每個人只會覺得你好 撚 煩 ...

講真,佢自己想打k咪打k,人地想打m咪打m

明個意c咪得

你5明?咁你係隻game度5會交易的嗎?因為好多人都係打m,咁你係咪真係比幾百萬人?

仲有,你玩下其他online,大把個萬字都係打個m字

識少少係度扮代表

m字係香港根本就係個萬字既廣東話拼音

http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/

大6既萬字就打w,普通話拼音lo

所以,如果想放野係放7萬既,應該係70k,放十五萬既就150k,就唔好下下都mm聲,家陣m到都唔好亂用m字丫(係爛d架啦,唔好笑咩,我覺得好好笑喎,輕鬆d)

你依度一d都5好笑,你開e個post出黎話糾正人就真係好笑啦

KA-ar 發表於 12-12-2 01:27 AM
仲有M係= mega
五係=million
Million是表示百萬數字之用.但絕非一個單位

M=mega係萬,million我一開始已經鮮明地指出係百萬

神遊 發表於 12-12-2 11:25 AM
你唔好以為咁就覺得人地會以為你好有學識啦 kai子-.- 呢度每個人只會覺得你好 撚 煩 ...

我覺得你好冇學識,三句唔埋兩句就人身攻擊,低質素既回post其實唔太值得我回,
如果你話:每個人都會覺得我好煩的話,公投吧!

~Dream~ 發表於 12-12-2 02:11 PM
講真,佢自己想打k咪打k,人地想打m咪打m

明個意c咪得

Thanks for sharing.
思>田心1
唔>口口9
呢>口心4

講黎講去三幅屁,呢句我已經唔只第一次句,我冇講過要全部人跟我,咁係咪我提都唔比提呢?
你係民建聯?

KA-ar 發表於 12-12-2 02:15 AM
回返去基本步
你嘅然改左M
咁人地收野用m就五好話人錯野啦

唔好偷換概念,錯就係錯,錯就要改,呢個係我既大原則,我指出錯處,冇人改,唔係我問題,但就比人矛頭指我提出既修訂都係有問題的話我真係冇野講,我至少錯會認,已用紅字label返錯處,據理力爭,就唔似得班飛機友,有破壞冇建設,又冇反駁一味只係人身攻擊,當然果個唔係你,我又想借呢度抽下水,各位有point既,提囉,大家文明人,講下道理啦,對不對?
同埋你指出大階M同細階m我都明確指出左分別,你可以睇返record,maybe我唔記得也好,唔識也好,我依家澄清返,呢個係個careless mistake,而且正已改.同埋你有樣野誤解左既係,我冇話過million用黎跟數字寫,例如6 million係艾英文寫法,簡寫為6M,冇問題!
另外我又唔認為多人用就等於正確,歷史上有好多野都係被人推翻,light properties如是,even係滿清政府也是,例子比比皆是,但我又唔會自大到我一個人會影響用錯既人會跟返正確既單位,至起碼我有提出,有個議題出左黎就自然有人去討論

予岂好辩哉

唔好當m係一個英文單位符號
當佢係讀音黎睇
會唔會好接受啲?

從你立場黎講,m=一萬的確係錯.
但係把m睇成萬既讀音.冇問題.

多人用唔等於正確
這句話我認同.但係唔係咁適合用係度.
字既用法係可以改.通用
都係戈句.唔同字係唔同地方有唔同用法
唔好咁執著.
試下當m=中文字萬(單位)黎睇.
從讀音.不是從英文單位
那m=萬就沒錯

多才多藝 發表於 12-12-3 09:42 PM
Thanks for sharing.
思>田心1
唔>口口9

嘩,你無病呀-.-?我有5比你提?

仲有,我諗我速成打得比你好,5駛你教,5通,你係正字型警?

最後,我想反問番你

點解你一口咬定夢之樂章入面既m一定係=million?

你5用你個腦諗下其他可能性先?

多才多藝 發表於 12-12-3 09:40 PM
我覺得你好冇學識,三句唔埋兩句就人身攻擊,低質素既回post其實唔太值得我回,
如果你話:每個人都會覺得我 ...

=.=仲公投? 你想掉自己架定點? 呢度有邊個真心覺得你呢個po唔係多鳩餘架?
係咁係度捉人錯字又嘈人個m字 知你勁啦好冇?
你唔煩唔通我地煩? 真係厚面皮到你-.-..
咁多人唔鐘意就好心你迴避下啦 死都要講多幾句 你同d八婆有乜分別?
網上世界為左打字快先會有咁多而家你眼中所謂"錯"既野 香港係9年強制性教育 先唔講冇讀書個d
但你真係覺得而家你捉緊既野真係有人唔識??
如果你到呢刻都要答"係" 咁我比你贏算 加多句"你好勁"
咁你有返d滿足感未??

見到打拼音既人
咪要捉大把錯字???

神遊 發表於 12-12-4 07:17 PM
=.=仲公投? 你想掉自己架定點? 呢度有邊個真心覺得你呢個po唔係多鳩餘架?
係咁係度捉人錯字又嘈人個m字  ...

係就好睇呀,公投囉,計埋投票率睇下點,個forum又唔係全部人識我,我就唔信真係咁多人投,你不能代表全部
仲有你知唔知八婆點解?麻煩你解釋一下,但不過解唔到都唔緊要,我會包你底解下,
你只可以話我予岂好辩哉,因為我講野有理據,有理由,大家文明人講道理,就唔好冇point又人身攻擊,低質素

mnw0411 發表於 12-12-4 07:22 PM
見到打拼音既人
咪要捉大把錯字???

拼音果啲...forget it

~Dream~ 發表於 12-12-4 07:10 PM
嘩,你無病呀-.-?我有5比你提?

仲有,我諗我速成打得比你好,5駛你教,5通,你係正字型警?

對唔住我真係孤陋寡聞,真係唔知有其他可能性
I mean我提出問題我認為係冇問題,呢個只係一個反問,你答到唔係就OK
只係唔想有人為反對而反對,文都未睇就鬧人,當然你澄清左就冇野啦,
但仍然有人係對於篇文章既價值存有意見所以我特此作嚴肅譴責,
我有發文自由,有不滿唔好搵我出氣,麻煩搵站長ban我,咁都正路啲,
希望唔好提出冇建設性既回貼
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 10:18 AM , Processed in 0.042074 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存