2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ [上堂] 今日同大家講下個"m"字
返回列表 發新帖 回覆
go

[討論] [上堂] 今日同大家講下個"m"字   [複製鏈接]

姐係咁,我成日係世頻度見到好多人都mm聲真係好睇唔過眼,d人比錢果陣仲比少兩個0頭,但d人都照受,大既可以話:明架啦,知米得囉,但d細路真唔知頭唔知路係又跟唔係又跟,根本係教壞細路!
k=kilo,係千
M=million,係一百萬
好簡單一個英文同數學既單位同用法
XXX,XXX,XXX
For example:
中文版: 999999999 = 九億九千九百九十九萬九千九百九十九
英文版: 999,999,999 = nine hundred ninety-nine million and nine hundred ninety-nine thousands and nine hundred ninety-nine
每隔一個 "," 就表示一次單位轉換,所以平時你地放野果陣講1m 2m,其實係講緊一百萬,二百萬,係好恐怖架,
喂大佬遊戲金錢上限係99999,錢從何來?要轉11次ac交易轉11次ac收?係米好得人驚先
教埋你地英文listening既skills,見到有題目要你寫價錢就寫幾個","落去先啦,pattern係咁:___,___,___
(呢樣係英皇教育既Alan Chan教的,大家快d去報啦)
所以,如果想放野係放7萬既,應該係70k,放十五萬既就150k,就唔好下下都mm聲,家陣m到都唔好亂用m字丫(係爛d架啦,唔好笑咩,我覺得好好笑喎,輕鬆d)
呢段野真係好instructive(不是educational,因為我唔係教書亦與學校無關,用詞要準確)
對於大家英文方面好有幫助,就唔好自已洗自已腦仲洗埋人地腦,搞到人地考試寫都寫錯

Thanks for looking.

笑傲無雙

今日見到有人收60%戰座20m起不是2000萬金=20000000金
WOW

哦 原來是咁的

多才多藝 發表於 12-11-25 12:56 AM
姐係咁,我成日係世頻度見到好多人都mm聲真係好睇唔過眼,d人比錢果陣仲比少兩個0頭,但d人都照受,大既可以話: ...

我識嘅細m係 1x10^-3
咩意思?
積係五同地方有五同意思

自作聰明 人地講緊既"m"係"萬"個音 ok?

大陸10000叫1w 你又走去打呢篇野嘈佢地?

神遊 發表於 12-11-25 11:08 PM
自作聰明 人地講緊既"m"係"萬"個音 ok?

冇自作聰明,可能你認為m係萬音,小朋友未必明,有樣學樣,教壞細路
我只係盡我既公民責任去指出問題所在,
我又冇得控制你話你唔比打個m字既,
我唔想d 00後,10後學埋呢d第日返學真係咁寫就獲.
As we all know , there is so many primary student play this game.

神遊 發表於 12-11-25 11:09 PM
大陸10000叫1w 你又走去打呢篇野嘈佢地?

大陸好多野都信唔過架啦,難道你有一刻相信過?
Relax MAN! Improve the local culture is more important.

回覆 多才多藝 的帖子

大陸好多野都信唔過.即係有野係真.相唔相信是個人想法.
大陸叫1W又有何問題呢?
英文單字未必for英文
將一些寫成一d
你是否又要搵英文字for個d呢?
你點睇個m係你個人想法.
我只係想講係隻game講1m=10000冇錯.
我應為你應該同那些認為'm=million,係一百萬'既人講

另外.樓主你第2行個'知米得囉'
而我不知'米'得囉什麼意思
#7樓的回覆
第4行'我唔想d 00後,10後學埋呢d第日返學真係咁寫就獲.'
咁寫就'獲'又咩意思呢
請原諒我的無知  略作解釋

回覆 多才多藝 的帖子

As we all know , there is so many primary student play this game.
可能你認為verb,noun,verb之後動詞唔使加ing,仲有primary student 可以等於primary school student.另外,there is so many student 都無問題.小朋友未必明,有樣學樣,教壞細路
我只係盡我既公民責任去指出問題所在,
我又冇得控制你話你唔比打As we all know , there is so many primary student play this game 既,
我唔想d 00後,10後學埋呢d第日返學真係咁寫就獲.
As we all know , there are so many primary school students surfing this forum.

回樓主;
              m,k係啦夢之樂章已經系慣用 如果好像你甘打咩70k 甘20000000000000000你想點換算
唔好自作聰明啦 明顯你係收野唔g咩係k咩係咩 之後比人串 唔憤氣 之後上2k fun發洩 好心你啦 甘想教人上咩果d讀書網啦

winter0288 發表於 12-11-27 06:10 PM
回覆 多才多藝 的帖子

呢句係我專登打出黎既,
There is 後面可以唔加s,There are就一定要,呢點要留意

雪夜﹏櫻花 發表於 12-11-27 07:14 PM
回樓主;
              m,k係啦夢之樂章已經系慣用 如果好像你甘打咩70k 甘20000000000000000你想點換算
唔 ...

如果我提出d學術性議題都要比人忽到開花既,
我會認為呢個做法同民建聯一樣,好似上次工聯會提出同志平權議案做諮詢都冇得過,講都唔得,
有好多野都係錯既但做成若定軸承我認為係有問題既,我只係提出,就唔好話我自作聰明OK?
我又唔介意你提出一d學術性既理據出黎做討論,論壇論壇係討論地方,
請提出一d建設性論點,Thanks

mnw0411 發表於 12-11-27 01:41 PM
回覆 多才多藝 的帖子

有求知既心係好事,孔子有一句 學而時習之,不亦說乎?
所有有錯有問題,指出黎做學術討論都幾instructive,
人非聖賢孰能無過,知錯能改 善莫大焉
米>咪 Yes , you're right.

mnw0411 發表於 12-11-27 01:41 PM
回覆 多才多藝 的帖子

在我角度黎睇,1W=1watt,我都唔係好理解點解大陸人會用呢個
By the way我個人從不贊成跟大陸果套,
政治立場唔係,身份認同唔係,語言上唔係,我是香港人.
如果你用其他地方既方言或文化黎講既話,好明顯同我立場南猿北轍,
咁你可以作個reference or not

我想講一件事出黎
夢之樂章本名叫精靈樂章
係一個國產game
你是否對此game不可信?
唔洗咁睇唔起中國

mnw0411 發表於 12-11-27 09:07 PM
我想講一件事出黎
夢之樂章本名叫精靈樂章
係一個國產game

如果你要段章取義既我都冇野好講,依家用緊好多野都係make in china,好難罷用,
即係如果講到奶粉,言論等等既,我會有保留甚至唔信,
但如果講衫,software果d,頂多係假貨,就唔好講到好似會爆炸咁可怕
我唔係睇唔起中國,請唔好混淆視聽,中國依家咁有錢,唔到我小市民睇唔起,
但國情方面例如內地人既行為舉指,我確實係睇唔起,
不過我唔會主動發起罵戰以示尊重.
內地人不犯我我不犯內地人咁既意思

補充多句:不賢者居高位是播其惡於眾也,我唔會認呢個中共政權,
政治野唔想係度多講

KA-ar 發表於 12-11-25 10:52 PM
我識嘅細m係 1x10^-3
咩意思?
積係五同地方有五同意思

m又等於mass,主用kg做單位,
M可以係concentration,mol dm^-3,
係引力學上M等於大mass,m等於細mass.
m亦係10^-3,
m亦都係米咁解,
但如果講到錢,正統黎講係10既6次方,
如果有人堅持:m係發音,m係習慣...etc既話,sorry,我表示眾人皆醉我獨醒,
我跟唔上時下年青人既用語,sorry

多才多藝 發表於 12-11-27 10:27 PM
m又等於mass,主用kg做單位,
M可以係concentration,mol dm^-3,
係引力學上M等於大mass,m等於細mass.

有冇文明規定錢銀嘅m係代表million?
你上面講嘅都係認可嘅国際單位,除錢外(好似係)
積係嘅然都五係專有單位就五可以話人錯
單位係用泥五好比人混淆大少長濶輕重xxxxxxxxx........
咁都冇一個認可嘅錢銀單位
咁大家有共識地張m定為萬有咩問題?單位本身都係人定架姐 五係天跌落泥

簡寫可以stand for好多野
例如:WTF
有人解佢做 What The Fuck
但係佢亦可以解作 Worse Than Failure

舉多個例子:OMG
有時佢可以係Oh My God
佢同時亦代表One Man Gang

所以唔好用M only stand for million
要睇情況同埋用既時間
就好似open-end question係無標準既答案
只有最合適既答案
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:54 PM , Processed in 0.035438 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存