2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 疑似七轉弓對近戰既玩法?
go

[歷險心得] 疑似七轉弓對近戰既玩法? [複製鏈接]

眾所周知,七轉既難玩,扣魔,無控場效
撞上控場效多既職就真係有點兒那個
當然都總算有優點 可惜又唔突出又唔等洗
今日本人靈機一觸,意外地諗到七轉弓既玩法
另外本文內容係無圖純文字(因為懶)
另外利申:我本身係玩開戰既,所以可信程度有幾大,心知肚明
以下只是本人理論同實驗結果 並沒有任何實戰經驗可供參考
想解決七轉弓扣魔問題?
首先要諗下除左連技之外既玩法
唔係死靠連技,雖然連技係高傷快速
但係高硬直時間,扣魔量高
所以呢次教既係另一種玩法(FOR對近戰)

開頭放定伏(睇個人喜好)中唔中睇對方蠢唔蠢
追跡>猛禽感應>猛禽突襲
"追跡"唔好咁快放隻鷹落去(要按畫面既攻擊格仔先打到)
係你出現左"猛禽感應"既藍圓圈,按左之後
攻擊完同時即刻按"追跡"既攻擊圖示 然後再按猛禽突襲
兩招技應該可以同時攻擊 因為按個邊既攻擊圖示係用mouse
而使用"猛禽突襲"係用鍵盤 但係因為考慮到唔可以同時出哂兩招技
所以建議使用"騰躍"(向後跳8格)要留心人地走過泥既方向
(另外如果人地無追埋泥或者走開左唔需要用呢招)
因為招技係反方向跳 如果跳錯位=自殺
然後先再用番"猛禽突襲"
如果人地中左伏 郁唔到 或者無埋身既話就大技尾刀
另外視情況既需要可以再作微調(EG:出技既時機)
(如果敵人無中到猛禽感應既效果建議先留大技)
(視情況可以決定人地埋身個陣用唔用煙/伏)
------------------------------------------------------------------------
如果你唔需要用到招"騰躍" 可以留番代替"伏擊"用
點解唔用招"伏擊"代替?
簡單,因為等間要配合連技
正常泥講大技完之後應該會有2秒暈既效果(唔中就...無咩所謂)
之後就係連技開始 但係!唔好太執著放哂D連技
如果因為連技中間比人扣左血/中效=88
所以連技唔等於主力輸出,只係輔助性傷害
如果你係"快速裝填"途中,人地已經係埋身既話
就係你既"伏擊"或者"騰囉"既時候
如果係使用"伏擊"個人認為應該正面咁跳過去人地背面
或者係可以就咁跳走都得(其實兩招都無咩分別)
之後你睇番你既技猛禽突襲或者猛禽感應已經回好
追跡如果回好埋 又可以開始三鷹連擊
(扣魔量比完完整整N下既快速裝填低)
而且距離夠長 同埋可以比你一路走一路放
照咁玩法應該無問題
再一次重申,以上內容只係理論同實驗既結果,並無經過實戰既調整
另外有關對遠戰既問題....基本上仲未諗到
因為兩隻遠攻最強既水弓同六轉弓都係屬於控場效多個類
如果要對抗實在係力不從心,或者需要更多既外來因素去支援
所以暫時係咁多
如有疑問請在回復中留下
另外要屌要插真係自便
但係如果出現任何有關人身攻擊
嚴重侮辱性字眼/字句
一律交去投訴區
本人絕不回應
已有 2 人評分Good 收起 理由
:0) + 2 只玩咒 也謝謝心得 :)
KwanST0v0 + 2 原創內容

總評分:  Good + 4   查看全部評分

留下#2作為他日有可能成為對遠戰既心得

食屎LA你去+TT 屎到爆+TT 唔夠我打+TT

十週年勳章(賀詞)

回覆 sck123 的帖子

我開頭以為你想講「追跡+猛禽索敵+猛禽感應」一定唔會撳錯位...

心願與你 發表於 13-6-16 07:50 AM

我開頭以為你想講「追跡+猛禽索敵+猛禽感應」一定唔會撳錯位... ...

意義不明

7轉弓.只懂用在打沙團王房
PVP就真是不懂
所以看不太明...

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

心願與你 發表於 13-6-16 07:50 AM

我開頭以為你想講「追跡+猛禽索敵+猛禽感應」一定唔會撳錯位... ...

牛牛豬豬打團都唔係一齊既

隻秋就隨機應變啦
咁多戰術戰略
睇你個樣都唔勁得去邊, 應該係果D神裝廢人黎

隻秋就隨機應變啦
咁多戰術戰略
睇你個樣都唔勁得去邊, 應該係果D神裝廢人黎

話說樓上好似禁多左次變左連回

討論區係提供一個地方供給玩家討論,
樓主/其他人抒發見解給予各位一個討論空間甚至參考或借鑑之處, 何樂而不為?
如果每個人都給予負評或疑似人生或任何攻擊意圖, 那就會更少人發表更有質素的帖子。

雖然本人沒七轉弓, 但有比較有質素的玩家分享自己的經驗, 作為參考, 本人認為日後更易「上手」。

另外,甚麼事都要隨機應變本人頗同意。但戰術及戰略是供給人們參考、應用。
而「勁」唔「勁」而睇一篇帖黎猜測,本人對此有所保留。

此實驗既無實戰數據可供參考
所以實際上派得上用場既地方自問都唔覺得會去到幾多
所以認同樓上之說
此實驗的結果只屬於一種共享,參考,試驗用途
因此如有任何因為可信程度而提出不合理的質問
本人無話可說 但係所謂既隨機應變基本上都係無用處之說
咩叫做隨機應變??
姐係自己汁生??
如果個個都有能力做到
咁心得兩隻字要泥做咩??
遊戲攻略要泥做咩??
我提出既方法只係借比人作為基礎參考
每個人都會根據自己既風格,需要去慢慢進化,改變
所謂既心得 並無咩一理通百理明既萬試萬靈方法
要試用,覺得岩唔岩
可信就用 唔可信既就算 that all
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 01:36 PM , Processed in 0.036488 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存