2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 【史詩式小說級遺言】風雨的憤鬥屎‧藍國黑夜團你所不知 ...
go

[其他] 【史詩式小說級遺言】風雨的憤鬥屎‧藍國黑夜團你所不知道的事(圖多字海‧機廢慎入)   [複製鏈接]

大家好,我係風雨霜雪
襯住fez最後幾日,打一篇個人生路歷程,
為哩隻陪左我5年ge game劃上句號。

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

*初出茅廬、新手時代*

====黑夜‧前朝====

*成長、影分身、斬帳重練*

====黑夜‧一代新人換舊人====

*上位、黑夜大隊長*

====黑夜‧最黑暗的日子====

*掛機大隊長、轉型*

====黑夜‧風雨ge時代====

*退位、走團*

====黑夜‧不再來====

*重新出發*

====P團‧黃昏中的艷陽====

*飛龍在天、周遊列國*

====F_E_SAD‧FEZ的終點站====

----------後言----------
----------作品集----------

已有 7 人評分Good 收起 理由
khsora + 5 感謝分享!
sukihk + 3 精品文章
淺藍色 + 2 感謝分享!
幾米@戰魂 + 3 涉及廣告/宣傳內容
仙人SH + 1 史詩式:0).GJ.
t0mnny17 + 2 鼓勵
nck + 3 「霉男畫像」入面個人表情好正>.<.

總評分:  Good + 19   查看全部評分

*初出茅廬、新手時代*
====黑夜‧前朝====

---2008年7月---

‧前方為黑夜第一任團長:幾米

最初因朋友介紹而玩fez,果時係岩岩公測冇幾耐,

事實上哩隻可以話係我第一隻認真去玩ge online game,好多野都唔識。
當大家都問緊有咩任接ge時間,我連玩online game一般係要接任都唔知,

唔好話國戰ge野,不論係食水、出技、小跳通通都係由0開始。所以都搞到我之後完全玩唔慣其他online game………

亦因為我朋友ge關係,就入左「黑夜戰魂」,

當時黑夜人唔多,亦唔對外公開收人,但都食左唔少其他團ge勁人,好似JAMEXCEV阿太潮童等等。
我自己本身比較自卑,自己一個新手,都唔敢講野、存在感好低,

直到有人改左我花名…「豐乳」,再被霉男加強成「豐乳雙啜」,我就開始真正溶入個團,開始同其他人吹水。

第一次對團隊沖衝ge事應該係「踢默戰」,果時好似係第一次官方推出打分活動,

全世界都陷入儲分之中,當時幾米(第一任黑夜團長)睇唔過眼連幻影都膠打,就搵左個最大ge去踢,點知又踢到lol。
就引發起一輪罵戰,其後好多黑夜ge人國戰時都俾幻影團踢出場,不過小弟好好彩冇事。
亦好好彩哩個情況唔係維持左好耐……

之後藍國出現左一次,可以話係「全ser由古至今最大規模而又最冇計劃同時又最短暫」ge合團事件,

關係到藍國多個開始定型ge中型團隊,黑夜算係其中一個主導團。
我果時仲係新手一名,on game見到大家都轉團了就跟住轉,頭一兩日真係好正,因為個個都係活躍玩家,我記得仲係黃昏時段,已經有過百人上線。

果個年代冇咩戰術可言,人多團結就是力量,我覺得就算係同期ge幻影都可以贏到。
不過嚟得快去得更快,維持冇一個星期就散左,幾米問我返唔返黑夜,忠心ge我當然跟返大佬~但亦因為合團失敗令黑夜大量主力流失,元氣大傷。

‧黑夜舊城第一個團點,左手邊就係果條要load game ge麻煩樓梯。

‧團點實際景觀,哩個位應該得骨灰級元老先知

‧黑夜舊城第二團點,望海

‧掛點亦係npc「雨果」ge位置,成為團中至高無尚ge人物,比國王老頭地位更高,個人鍾意躲係佢ge庇蔭下掛機。

‧黑夜vs神之領域,後來神領主力被黑夜食左。

‧搵唔搵到我呢~

切嗣  果時次次都零晨先on T^T 次次影團相我都話夜d先on T^T 次次都冇得影 T^T 係深夜時份得我地幾丁友同7海海一齊玩T^T 黑夜仲有重點的m群-v-  發表於 13-7-9 10:53 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
WL01632415 + 3 T_T

總評分:  Good + 3   查看全部評分

*成長、影分身、斬帳重練*
====黑夜‧一代新人換舊人====

‧第二任團長:你老鹵

全靠幾位留守ge主力,
加上竹林行者(下稱竹林)、古莉絲(下稱古古)、箭厥(下稱箭) 超卓ge召擴,
黑夜慢慢有返起色。

而我自己亦因為雙手戰改技(巨龍識飛)、加上睇唔少日服國戰片,
吸收左好多,戰力開始上升,由以前完全唔敢同人打,到周圍問人去唔去教場練習試技,
日日得閒就上跳山網,逐場逐個位去試。

黑夜係之後亦試過同E團合團,我地仲講笑係「黑E團」,
雖然持續ge時間比上次耐,不過種種原因,亦係失敗告終。
一樣ge係事後影響甚大,加上當時幾米因工作關係,其實已經淡出FEZ,
令黑夜進入一個低潮期……

團長之位由「你老鹵」接手,黑夜隨住進入低潮期,主力班底亦大變天,
少女無刀用叮叮PALU奧迪加瑪奇朵 等人主導,事實上亦只係得佢地幾個人上線,每晚半夜一小隊5人國戰(當年一隊係5人)。
等人隨後都玩返,雖然人少,但同期開始用SKYPE去國戰,聽住佢地吹水,都算係我嚮FEZ入面最開心ge時期之一,亦係佢地令我踏出一大步…出團聚

可能因為大家夾開默契好,而且都唔係廢,
上線時間又唔會其他大團撞,慢慢一個一個新人咁收,一個一個去教,當時最注目ge新成員應該係 隨心所欲
由於收ge都係半夜玩家,黑夜名副其實成為「黑夜戰魂」。
個團多返人,亦有舊人回歸,始終fez都係要人多先好玩,但舊人回歸,引發出唔少新舊人爭執ge事,令我幾唔開心的~

而當時我認為自己個人戰力去到一個高峰位,睇住個已經打左千幾場國戰ge戰積表,覺得十分難睇!
決定開分身重升…就係之後用得最長時間ge「風雨霏雪」。
唔想洗錢又黑仔ge我,亦決定每個職都開一隻人,令到我成為fez裡面其中一個「分身達人」。
「風雨」係當時已經係大部份人對我ge稱呼,所以所有分身都係以「風雨XX」作為角色名,亦成就左我「風雨戰隊Wind Rain Rangers」,諗名係每次開分身時最大ge阻礙,諗到頭都爆www。

後來fez大更新,換首都,黑夜引發左一次可以話係對我影響最深ge事件,就係我做左團長……

‧第2朝代高峰時期上線情況

‧換首都last day,係團點排隊隊

‧另一角度,右上方樓梯係E團團點,左手邊係幻影,左上方係上一篇提過ge麻煩樓梯,樓梯左面貼牆為火箭兵團(前身老頭團,現DY團)團點

‧又搵唔搵到我呢?

‧last day X 柒裝大會

戰績 copy.jpg

‧年少無知,追求人傷的年代,由舊ac轉新ac期間自high戰積

*上位、黑夜大隊長*
====黑夜‧最黑暗的日子====

---大約20101月---

‧圖片by聰明澄

事前大約一個月左右,古古問我幫唔幫下手,
雖然我當時係團裡面已經係老臣子,但都只係打手一名,從來不問團務,
不過佢地話只係幫下手就ok,我就試下做副隊,學下帶隊啦~

點知團內就出現大分裂,而且層面係副隊之間更包括埋團長,

亦即係上面提過ge第2代主導人物,而事實上個團帶得返起都係靠佢地,

所以一走成個團就散晒,淨返冇走ge副隊都心淡潛水,我夾係中間,推推下就做左團長。

哩段時間可以話係黑夜最黑暗ge時期,因為每晚上線ge人,就係得我哩個團長,

上線ge人on game就係為左走團。

唔好話搞返好團,連帶隊都唔識ge我,只係傻更更咁搵左本簿,將部隊list仲留係到ge玩家抄晒落嚟,

每晚上線做ge就只係睇下有咩人走左……去更新我哩本簿仔。

最後部隊由160人,到得返幾十個幽靈會員,唯獨是一個我唔認得ge新手Hinzt

我依家都唔明點解佢唔走,其後佢都成為好幫得手ge副隊之一。

我自問冇能力搞團,但我知道,如果連我都走埋,黑夜就真係會摺,

所以我搲爛塊面,周圍去搵返前朝元老,問佢地可唔可以幫手搞返起個團,

不過佢地個心一早唔係黑夜甚至唔係隻game到,最終都係冇咩起色。

之後竹林回歸,每次黑夜低潮佢地都返嚟撐返住個團,係哩到十分感激佢地。

*掛機大隊長、轉型*
====黑夜‧風雨ge時代====

---約2010年3月---

‧中央為黑夜第三代團長:風雨

係2位幫手下,加上幾次解團重組之下,終於走出黑暗期。
花飛雨散阿米米ge加入,更帶嚟一班e團同幻影ge新朋友,
弓手少年 仲好落力咁幫黑夜 整團網、搞ts(當時比較主流ge語音系統)。

係大家努力之下,黑夜亦曾經出現小高潮,
4x人上線,包大半場,力壓其他國ge主力團,殺傷建榜差唔多包晒。
除左新加入ge朋友,黑夜都建立返自己ge班底,
好似 阿卡鬼焰魔亦緋(即聰明澄)古古ste成仔幽冥蘋果膠小量成仔永恆之虹小女囧囧黃寶封心鎖愛間桐櫻心寧隼、阿愛、暴力妹B仔愛糖……連部份前朝骨灰都曾經回歸一齊玩。
開班教新手、定時打國任、搞團訓搞團戰、ts由冇人開咪到成日有唱歌、MSN m群響個不絕、
不時有團聚唱K食飯、什至自己團搞活動搞比賽俾藍國戰友一齊玩。

哩個就係我ge朝代,我認為黑夜最豐盛、最多色彩而又最和諧ge時期。
但事實……?
唔開咪、打字慢、冇主見ge我,
所謂搞團,其實大部份都係靠一班熱心ge副隊,大部份方案都係佢地自動波去做,
我所謂ge帶隊,事實上都只係一堆快捷,F1報位,F2叫人拆塔,F3叫人攻,F4叫人退,跟住我走就是了。

所以我係一個唔稱職,應該話係無能ge團長先岩,
通常我做ge就只係調解一下會員之間ge爭執。
同埋就係承繼老老ge「掛機」,我地揀左銀行隔離果個位做團點,
而我就日日掛係到,等其他人見到「咦,原來黑夜有人online」。
我甚至得閒到用啲分身去其他團到打關係。

黑夜第3代團長ge朝代就係咁,所以自己一直好愧疚,我唔應該做團長,但內心又好矛盾唔想讓位。
因為我唔知其他人做團長會發生咩事,我做ge話…至少自己知道,
一日有我係到,一日個團都唔會滅。當時我係咁諗。

雖然冇咩建樹,但因為做左團長,同其他團交流多左,
個人對外關係開放左,亦係果期周不時會拍片放上2kfun,當時都算係港服拍片ge先峰之一。
可能多左人識自己,間中會有其他國/其他團ge人組,
其中一次、其中一場國戰,改變左我一生(fez裡面www),而哩個人就係「難民一生」。
果一場國戰, 2人拆塔小隊,我睇住佢一個拖3/4個,仲可以反殺返對面,我當塘嚇左一跳!
雖然當年自滿於自己開血能力加上不時都會拆塔,但見到佢殺12近2萬人塔傷,先知道自己幾無知!
之後我就決心轉型為拆塔戰士,係唔呃戰積、以整體戰局為先ge前提下拆最多ge塔,
人傷人頭少左死數又多左,但自我感覺好好,滿意感好大,特別係好多時臨完場以拚死換塔反勝,但真係幾正。

40p_1.jpg ‧高峰時期上線情況

123.jpg ‧箭去外國前的遺照,但之後一樣有上線幫手

21032_294537614401_2071300_n.jpg ‧掛機被澄偷拍

FE200911052318579357125.JPG ‧5星戰隊,左起:ste、一野、我、npc、皇子、hin少

WEB.jpg ‧久遺了的黑夜團網

外圍淘汰賽分組名單.jpg ‧黑夜主辦全國性3v3 10q賽,最終爛尾www獎品送唔到出去

ray530  a隊的揮手  發表於 13-7-7 01:34 AM
ching  霉氏出品,必屬佳品。  發表於 13-6-30 09:29 PM
霉乂男  點解我會見到自己張小畫家;O)  發表於 13-6-30 01:11 PM

*退位、走團*
====黑夜‧不再來====
---大約2011年9月---

‧新首都組團返去探雨果,前方為最後一代團長:箭

隨住幻影重整,花飛神仙B自立門戶M團,黑夜ge小高潮都降溫了,
不過今次可以話係和平分手,事後同各團都保持返友好合作關係,不時會一齊出團國戰。
自己亦終於踏入社會,上線時間變得唔穩定,連機都冇得俾我掛,最後決定將個團長位交俾

經過好一排,到我得閒玩返,黑夜都轉左用RC去國戰,
一上RC,除左,都係一班我唔識ge人,叔叔阿豪小魂日後edi……亦係黑夜後期主力。
佢地大多數以前都係其他國轉嚟,所以都吸引左另一啲其他國ge人一齊上rc玩,
好主要都係綠國my,例如肥舞Crystalsasa小黑kai峰 佢地。
成為左我後來轉國轉到綠國ge一大原因。

由哩一班新人主導ge黑夜,作風同我做團長時完全唔同,
基本上我係和平人渣大使,而佢地就係咀賤人渣www,我知道佢地冇心的,所以我都冇怪過佢地,
但除此之外rc愈嚟愈多來路不明ge人一齊玩,令小圈子問題加劇,唔少黑夜老玩家都走團。

其實接受得到ge話係幾開心,本身佢地就已經好多野講,又玩咩生死戰,輸左出嚟唱k要俾人corn、唱膠歌,
又一齊玩其他game好似龍菊、minecraft,係幾開心。
不過去到一個位,連部份元老級ge骨幹成員都想走團ge時候,我地覺得已經唔再係以前雄心壯志ge果個人,睇住佢地揸唔定主意好傷心……

認識我ge人當中冇人會諗過、以前覺得一日有自己係到一日個團都唔會散ge我,決定走團
算係幫其他人下定決心,亦俾個機會自己去外面ge世界見識。
除左以前2次合團外,我未試過走團,我仲要google先記得返點樣走團。
正式終止我係黑夜ge生涯,頭頂唔再係「黑夜戰魂」四個字。

rc.jpg ‧黑夜rc

red.jpg ‧紅戰士

blue.jpg ‧藍戰士

*重新出發*
====P團‧黃昏中的艷陽====

---大約2012年4月---

‧圖片by vicky(自己係fb偷圖的www)

事實上當時FEZ已經踏入黃昏期,只係自己太在意黑夜。
做唔成團友咪轉個角度繼續做朋友~同埋間中都有繼續玩藍國,有活動我都係多數幫藍國先嫁lol
後尾唔知咩活動都有入返黑夜,不過冇再俾頭頂4個字框死自己。

因為唔鍾意國首都,所以當初只考慮/
不過黃國好似有啲仇家,加上之前識左一啲綠國朋友,都有人問過我入唔入MY,就決定轉投綠國
但一入到城,我諗幾秒左右,就有人「叮」我,拉左我入團,
佢係P團團長 茨木童子(下稱童子),我果時真係唔識佢,諗住留一排是但搵啲藉口走團入MY。

留左一排,俾我感覺……老實講…希望佢地唔會嬲……整體技術好差!
但係童子好有熱誠,收左唔少新手。
一直留係藍國老餅團ge我冇諗過fez原來仲有新手,仲有fd撘fd一齊玩哩家野,
俾我好大ge感觸,好似返返去我最初入黑夜ge果種感覺,想睇下P團到底可以走到咩程度。

但因為一早答應過朋友入MY,中途都轉左團半個月左右,
亦可以話係我第一次真正跟大團打國戰,好有規模、戰術層面同中小團真係2個世界。
閒云都好照顧我哩個啞仔新人,特別大團多人,我又少講野存在感低,
好多時真係冇人睇到,但佢都會理到我。團長真係唔易做~~~

不過情意結ge關係之後都係返左P團,留左係團到好一段時間,
睇住個團有起有跌,又好似睇返以前ge自己咁。

FE2012050702281552612241.JPG ‧冇左雨果伯伯,唯有搵新ge npc去寄託~

FE201206290209001866255.JPG ‧後期官方愈來愈闊佬,得到一直想要ge QML頭,點知戴上去會變2頭身。

IMG-20130208-WA0004.jpg ‧出團聚竟然有蛋糕(by黑兔)食!黑夜班女仔學下野啦!

ching  黑夜有女仔架咩!  發表於 13-6-30 09:09 PM

*飛龍在天、周遊列國*
====F_E_SAD‧FEZ的終點站====

---大約2012年10月---

‧關服前的生日禮物,好感觸

FEZ去到後期,玩到冇野好玩,去玩5v0場,唔係攻方,而係守方。
我ge目標係1條友拖時間拖贏國戰!不過太難了,始終都係做唔到www
要打哩啲場,龍魂唔少得,召喚王竹林講過一個不明文傳說「身上愈多龍魂愈易爆龍」,所以我身上長期有5/6支龍魂。
而自稱龍王ge我,最唔鍾意見到灰龍!次次都俾佢出左!!

其實以前同灰龍唔熟,傾過幾句計咁,
有一次組埋一齊玩,其他仲有啲紫國人,問我有冇skype上去聽,就識左怒介雪理angus傷心 佢地。
開始多去紫國果邊玩,後尾直接係紫國開埋ac入埋FESAD團
日後 本身有紫國ac,都不時會一齊係紫國果邊玩,
好搞笑,好多人分唔到日後無名,可能因為我地都係啞仔唔開咪,都係近戰流。

團入面基本上on ge人唔多,不過RC就幾多人,
因為唔同團ge人都會上埋RC一齊玩,哩樣野我以前遇襯都會有爭執發生,可以和平共處真係幾難得。
都因為咁識左唔少新朋友。

之後就一直周圍玩,直到宣佈關服

FE2013031023051726336665.JPG ‧把武岩岩出果時炒到5/6百,後期一百蚊入手,但都只係陪左我幾個月。

FE2013033104335516921272.JPG ‧日後話我新AC拎到名將切JJ

FE201302202110533424799.JPG ‧WTF!?

‧對話才是重點。

上海.  灰龍wwwwww  發表於 13-7-3 06:50 PM
自由·  聽到灰龍既奸笑聲  發表於 13-7-1 10:50 PM
已有 2 人評分Good 收起 理由
kz健 + 3 懷念.
灰龍 + 3 聽講有個龍字既人會易d爆龍lol!.

總評分:  Good + 6   查看全部評分

----------後言----------

‧雨果伯伯,你要保重……

FEZ前前後後陪左我5年,佔左我人生5分1個年頭,
唔捨得就一定嫁啦,由我1字頭玩到2字頭,由學生打到返工。
發生過太多事、遇過太多人、投入過太多感情。

由官方公告要關服果一刻,我唔敢再ON GAME。
唔想面對,就算上線都係之前幫手統計人數,冇再認真打過一場國戰。
我早幾個月先同灰龍講,如果今年FEZ未汁,我就開多隻黃國風雨,下年都未汁就再開多隻紅國風雨。
可惜哩個計劃都係實行唔到。

雖然已經轉投日服K紫,但我係另一個POST講過想日服快啲汁,係真ge,
因為我希望可以出返一隻FEZ2,開返個港服。
真係好懷念以前係本土爭怪打、幾十人係出國商前面倒數、全部人都著住中隊裝、係頻講「5星團收新手」、一齊去教場試新技、打紅水晶去抽國武……
可能到時我已經3字頭,做緊人老豆,已經唔再打機,但如果真係出,我一定會再玩!
希望到時再見到大家,大家仲係用緊以前ge game名!
見到面講聲「屌你!」、un我2下
更重要ge係……叫定人去守塔啦!!
現在我在<pos>,有塔拆!!!

如果你有睇晒,我真心佩服同多謝,因為大大話話我打左成5千字,
仲有好多野想講,好多人想提,不過太長氣了,最後最後一句。
後會有期。

‧唔知幾時開始,為左聽腳步聲,已經冇再開背景音樂,最後ge時刻,就好好去懷念,成為我地ge集體回憶

----------作品集----------

箭2.jpg ‧箭的簽名圖

澄2.jpg ‧澄的簽名圖

小量.jpg ‧小量簽名圖

4.jpg ‧自己的簽名圖

S.jpg ‧自己的簽名圖2

308055_10150354949900450_3925918_n.jpg ‧霉男畫像
虹 copy.jpg ‧永恆之虹畫像
地精 copy.jpg ‧真正的地精頭
Sacrifice2.jpg ‧尼奧元S團

4 copy.jpg ‧FEZ跌出頭3

---其他---

JUST.jpg 蝙蝠.jpg 擊劍3.jpg 5485858332_58b683f09f_b.jpg 黑金2.jpg 0002op.jpg 10.jpg 253023_10151208670190450_1245290754_n.jpg 11111_3.jpg 3女.jpg

幾米@戰魂  有無人知 點解我個陣會幫 豬虹 畫個 豬 樣出來既?  發表於 13-7-7 09:51 PM
灰龍  點解我個名係藍色字!!!!!  發表於 13-7-1 04:35 AM
已有 11 人評分Good 收起 理由
khsora + 5 精品文章
didi168 + 3 精品文章
ray530 + 3 雨果同眠wwwwww
上海. + 5 內容觸犯版規
AABBCC007 + 1 精品文章
乂蔚欣乂 + 3 風乳伯伯真有心機~~
mckh00 + 1 鼓勵
Coral + 2 後言真心感動
t0mnny17 + 1 合服之前入過一個星期黑夜~___~.
愛糖 + 3 第n次用評分功課,理由係#4

總評分:  Good + 29   查看全部評分

咩黑夜D女女要學野- -
一個蛋糕就收買左你...
抵你咁鬼肥lol
我只會整比我男人食~

哈哈哈..祼體圖見到自己帶住皇冠加封測衫....型爆

gloomyvi 發表於 13-6-30 07:37 PM
咩黑夜D女女要學野- -
一個蛋糕就收買左你...
抵你咁鬼肥lol

lol
未一齊之前又唔見你整~~hahaha

愛糖  黑夜啲囡囡不嬲係走強悍路線/.\  發表於 13-7-1 12:02 PM

告訴你件事......還是不說了

我見到我
係時候要作個了斷啦.

風雨霜雪 發表於 13-6-30 07:56 PM
lol
未一齊之前又唔見你整~~hahaha

-.-整比你地食會浪費我的心機

見到好多本大爺a_a
估唔到仲會有我以前整既圖出現=.=

只能說一句:再見,好隊友

帥氣魂留名

十週年勳章(賀詞)

- -                  留名-口-!

霉乂男  因為一開始已經好壞。  發表於 13-7-25 06:49 PM
WL01632415  我冇壞過/口\  發表於 13-7-1 12:10 AM
revolrewolf  睇住佢大,睇住佢壞(?  發表於 13-7-1 12:03 AM

量 入黎留個名 支持下
雖然無玩好耐 但係睇番D圖真係幾掛住果時日日打fez 既日子

呆小米  膠量!!missusomuch~  發表於 13-6-30 09:58 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 02:41 PM , Processed in 0.053518 second(s), 17 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存