2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 有冇人明天會去遊行?:D
go

[討論] 有冇人明天會去遊行?:D [複製鏈接]

一開始離小小題先

有員工於今日凌晨2時貼上這圖,寫道:「王生,你啲員工真係儍0架,大家都真心高興有你呢個咁好既老闆,我哋會等你返嚟架~」

在香港電視葵涌總部,數百名員工齊集,領過解僱信,亦已話別了、交換了卡片,抱抱,然後大夥兒一起看三個劇的第一集,就算未完成後期,大家都聚在看一起努力的成果。這三劇分別是《惡毒老人同盟》、《導火新聞線》及仍在拍攝中《Night Shift》。人材濟濟,一起靜心欣賞團隊的心血結晶。林文龍亦在其中。另姜文杰、王宗堯等人就繼續努力製作紙牌,準備周日遊行之用。姜文杰於微博寫道:「《導火新聞線》 +《Night Shift》播映日,就算是沒份拍的數百名員工,都回來歡呼鼓勵支持,聚首一堂,這就是HKTV香港電視大家庭精神!今日同大家一齊,三番四次擁著落淚,我不枉此行!」還貼了一張落淚照。

今日王維基一早已回到公司,未有受訪。但據員工透露,被解僱的員工,都會收到王維基一封感謝函,每張寫明上下款,即員工名字及王維基簽名,每張王維基都會寫一點東西,如其中一張,就寫上「風雨同路」。另每封感謝函,都會印著這三行字,如下:

「在等候發牌的3年10個月期間
感激大家與我們並肩同行,
香港電視會繼續為香港的創意工業而努力!」

每封感謝函,都有一封1萬元利是,每人都有。每封利是內,也夾著一張字條,寫道:「無盡感激」。這份心思,令人不禁動容。

尤記得前年,有報道指身兼邵氏電影《72家租客》導演及演員的曾志偉,大爆演員只收一封利是,或「無言感激」字條作酬勞。報道中志偉還說,原本演員已應承將酬勞減半,不過無綫仍要求再減半。

香港電視的「無盡感激」與無綫的「無言感激」。一字之差,謬之千里。

相信大家都睇過ne篇野
我既反應由>>
都係果句 香港ne d良心老闆好小
話唔批就唔批
仲要原因都唔比個

Time for innovation

香港人,望見呢個垃圾政府,仲忍得落去?

時時都有人話,畀多少少時間政府啦,畀機會佢地做實事啦!

前幾年政府承諾過2012會有普選,結果推遲到2017

作為市民既我地忍,
佢話設置限制
市民提方案出意見睇下可唔可以改善
佢繼續增加限制

幾年黎政府做過乜?
政府官員醜聞不斷,
明知捐款送唔到去災民手上都照捐,
為左同大陸接軌用幾百億起高鐵、拆卸新界村民家園,
龍尾唔理市民訴求繼續上馬,
最有誠意做電視台既人不獲發牌、一句行會決定就否決他人作下既努力,
而半點收視都冇的「良心電視」可以霸住大氣電波?

香港人,你仲忍得落去?

廢話講完 其實係引用完
去既 請係到留個名, 承諾自己會出黎!
得罪講句,聽日唔上街示威既話後悔既只會係你自己

你係FB度like左都冇用 政府根會采都唔會采你
雖然示威政府可能一樣唔會采
但上街遊行示威起碼可以造成更大既輿論壓力
得罪講句 你甘心之後都只係睇TVB既垃圾劇咩?
次次唔係BBQ就係爭身家, 睇完第一集頭5分鍾已經可以唔洗再睇就知道之後既故事發展
ATV除左六合彩冇人會睇, 我都廢向左走向右走Seven事講
新開果2個台, 我叫佢做有線同now
你覺得佢地會將D好野擺落免費台?好似TVB咁有左收費台之後免費台做得越黎越差

你既一步就係香港未來既希望
唔好再比梁振英玩殘香港 香港人要堅守獅子山下精神
7月20日 下午3點 東角道出發 包圍政府總部 要求清楚交代拒發牌原因
香港人拒絕黑箱作業 文明倒退

希望大家支持下 不喜勿插

十週年勳章(賀詞)

支持
已有 1 人評分Good 收起 理由
╭☆娃娃ㄨ + 3 頭香 多謝支持

總評分:  Good + 3   查看全部評分

支持
╭☆娃娃ㄨ + 1 2香 多謝支持

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我睇錯 "有冇人明天會去旅行?"
╭☆娃娃ㄨ + 1 ......3香

總評分:  Good + 1   查看全部評分

支持

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

明天去返工。

留名支持   可惜我係對面海  

明天去返工。

冇人明天會去遊行

不會去, 但會在精神上支持

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 06:49 AM , Processed in 0.031834 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存