2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 香港警察執法算過度便用暴力?
go

[討論] 香港警察執法算過度便用暴力? [複製鏈接]

我覺得香港警察成日都比個班民選或所謂社會組織話
過度使用武力...
好似前幾日開槍...
又有人話開槍過火了..
老實講HK地警察用武力好少的了...
就算係美國警察見到犯人用武器不分大小都會開槍
講真HK地超過90%警察當一世警察係街上面都沒機會開槍啦,除左係訓練時練習
如果佢地遊行時話用過份武力我都沒野講因為雙方都會克制....
警察捉犯時都未查完發生咩事就唔應該就話使用武力太過火....
人地捉犯都有危險....
未查就講呢D野,用把口講緊係易你又唔係前線面對犯人
已有 1 人評分Good 收起 理由
KA2837 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

今次我覺得唔算過度
d人可能會話 佢用介刀姐 唔洗開槍丫
但係介刀 洛刀準  介中動脈 都可能死人
雖然三槍 睇洛可能會多 但我地無人知
當時情況  可能真係需要到
警察都係保護人先開槍
如果無開槍  只係口頭警告 (警察係對方有武器情況下 係唔會上前制服)真係介死個女人  到時係咪又係到小d警察 點解制服唔到

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

kms11hihi 發表於 2014-5-7 00:42
今次我覺得唔算過度
雖然三槍  ...

係香港做差佬已經係原罪

市民係唔會因為情況而定奪執法標準

只會站係人命好重要去睇哂全部

唔會分析。只會人云亦云

講完

仲有班白痴以為睇新聞知道成件事ge真相

膠都廢事俾
已有 2 人評分Good 收起 理由
c04352001 + 3 但實際上除非你識人知成件事經過,唔係既話.

總評分:  Good + 4   查看全部評分

簽名被屏蔽

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

莉迪亞 發表於 2014-5-7 02:46
國外既月亮特別圓

又一反智post

美國差佬警權大到可以你反抗而被佢地搞到射殺。重傷

警察乜事都無

簽名被屏蔽

kms11hihi 發表於 14-5-7 12:42 AM
今次我覺得唔算過度

開3槍可能係因為緊張唔小心開多左...
香港警察有人一世都沒機會係訓練埸外開埸啦...
點講情況都好...
只要犯人有用武器時警察開槍都唔可以話使用過度武力....
普通市民講下可以沒事...
但好似做到議員或有一定名望的知名人士就唔可以未有定案時亂講...

而我本人自己覺得特別係某D立法會議員成日係警察用武力後24個鍾都沒成日評論警察,
誤導普通市民多D,有名望時就應該未清楚事件時就少出聲

我見過兩次差佬同持刀漢對峙, 兩次都係用手搭住支槍喳~

今次單嘢, 抆得槍即係話有人質, 開得槍即係話人質會有危險,
兩個差佬同時開火就肯定當時情況真係好危急!

有個差佬可能打完第一槍騰雞所以失控打多一槍,
呢樣冇得好怪,  學樓主話齋, 做一世差佬都未必有機會對人開槍...
驚係無可口非! 最危急嗰一刻敢開槍保護到人質已經係交足貨~

講到係唔係過度使用暴力, 我就唔覺得囉~
又冇鞭屍...
就兩支點38已經係最低武力!

用警棍或者胡椒噴霧, 未埋到去人質都俾人割喉啦~

鳴槍? 俾差佬用槍指都未驚, 情緖根本就失控...
衝緊去傷害人, 就算俾鳴槍嚇親都仲會有慣性繼續嘅!
咁咪又係要開槍射佢~

射手射腳? 槍神咩~!? 活動靶都難打, 何況係無定向識郁嘅人!?
就算射得中都唔可以令其即時失去攻擊力...
唔通要打到佢唔識郁或者打晒六飛為止?

射身都得, 但係要射要害, 射唔中冇用, 射得中同射頭冇大分别,
仲要係正身先大機會, 側身都難攪...加上可能有其他嘢遮擋...

最重要係冇人知道打其他位置之後會有咩事發生, 但人人都知道打頭就一嘢瞓低!
又要顧埋如果MISS槍會點, 或者子彈穿過身體後會唔會誤傷其他人etc.
千鈞一髮可以諗到啲乜? 唯一就係人質安全囉...

咁肯定取易唔取難啦, 把握大啲吖嘛~
頭嘅活動幅度相對較少, 成個頭都係弱點!

世界上有邊單挾人質同警察對峙嘅唔俾人瞄頭?
就算菲律賓嗰單, 有機會嗰陣一樣係瞄頭, 不過冇開槍之嘛...
直到開始殺人嗰一刻, 警察已經冇機會開槍嚕...

幾年前廣州嗰單持刀挾人質, 大陸差婆就可能係過度使用暴力!
打完頭一槍, 人質安全離開, 瞓低咗仲要補多三槍...
但係冇人怪佢囉~

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

~~ 我覺得真正問題在於 警方 沒有控制好現埸...
"雙方對峙數分鐘後,妻子由女警陪同落樓。何情緒變得更激動,立即放開保安員,持刀撲向妻子和女警。"

我覺得正常市民聽到件事 都會有疑問 "點解要開槍?"....
原因係這類糾紛 通常都不是以開槍致死 作為結果....
而開3槍擊斃死者的結果 必定會令人質疑警方處理手法...

而這些質疑 我覺得絕對是好的.....
可以迫使警方須作全面調查...確定使用致命武力 是否在當時唯一解決方法
或是  這件事既處理手法 有無問題....

十週年勳章(賀詞)

當各位會員被人用把刀行住條項
對面又有兩個警叔拔搶

1.屌你老母,拿拿聲辣低條刀手救我啦啦

2.叫警叔行遠小小,唔好刺激刀手,叫談判專家黎

當俾人刀行頸時,想法又不同了

雲路 發表於 14-5-8 12:50 AM
當各位會員被人用把刀行住條項
對面又有兩個警叔拔搶

如果死者係攞綜援嘅新移民,
佢老婆係大陸人攞單程証落嚟香港衝急症室生單非,
仲帶個細路喺菜街路中心屙屎...

咁嘅話, 兩位開槍嘅警察做咗香港英雄嚕~
仲恨不得警察叔叔開多幾槍射死埋佢全家添!

說到底,傳媒與警察的關係撲溯迷離,這宗所謂的脅持人質槍殺案的新聞的真確性到底有多少,明顯刻意地選擇性報導,扭曲事實隨意剪輯,將事實的真相斷章取義,偷換概念等早就司空見慣。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 06:31 AM , Processed in 0.029898 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存