2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 有關活動"2000FuN 夢之歷險憑歌寄意【六】格圖活動"查 ...
go

[活動] 有關活動"2000FuN 夢之歷險憑歌寄意【六】格圖活動"查詢及疑問   [複製鏈接]

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

2000FuN 夢之歷險憑歌寄意【六】格圖活動

如對該活動有任何疑問不明之處,可在本帖發問,本帖只接受有關此活動查詢,

與活動無關之事,請各會員自行到其他所屬帖子發表,

亦為公平起見,不可分享自己準備參與活動之概念、歌曲、遊戲圖,免得到時公佈活動結果後,

就來投訴有別人抄襲自己作品!

係咪無限制到咩語歌,或者清楚標明可以容許咩語(EG:英,日,韓)

避免有人放埋D唔知咩文混水摸魚

如果係其他語言既話係圖片外注明翻譯後內容有無問題?

或者定係只要標明左係咩歌or有證據證明歌詞翻譯與歌曲內容接近8成以上就無問題

同埋所謂既時代歌其實個範圍係咪太細/或者有人判定唔到

可唔可以更改做必需要在5年內實際上存在過既歌,為公平起見不接受原創

如果係外語歌則必需標明歌手名(最好有相關資料證實此人存在)

若然想拍有關任務內容既圖,圖片已經有文字既話,用歌詞配合任務內既故事o唔ok

或者當拍個小劇場咁用玩家對話配合埋(歌詞)有無問題,定係限死左禁文字

有無講明一張圖可以有幾多句歌詞或者限死一張圖一句(都係要標明番)

或成個作品內容只可以使用同一隻歌

另外:圖片定義包唔包括埋GIF檔(一張過)??

sck123  呢D野最緊要睇番魔鬼王點講...有時候唔講清楚D有灰色地帶比人入到位就唔開  發表於 14-9-11 08:36 AM
醜八怪`  應該唔理咩歌都可以,,,只要歌入面既歌詞/含意符合到你果6格圖就可以 有錯就請各位指正  發表於 14-9-11 08:35 AM
已有 1 人評分威望 收起 理由
☆魔鬼皇☆ + 10 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

sck123 發表於 14-9-11 08:24 AM
係咪無限制到咩語歌,或者清楚標明可以容許咩語(EG:英,日,韓)

聽君一言,我想用韓國歌
Apink萬歲

呀勁  Ok  發表於 14-9-11 08:51 AM
sck123  與此post無關既回應多數用番點評好D...  發表於 14-9-11 08:50 AM

歌詞寫係圖片四周空白位置(是但一忽) 或是 一定要係圖內 ?

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

sck123 發表於 14-9-11 08:24 AM

感謝你意見 你唔講 我估唔到會有人真係會咁做

現時已經更改好必需為近5年內香港、大陸或台灣時代曲歌詞(曾有唱片公司發行,自創或改詞一概不接受)

另外一提 重點係6張圖跟歌詞 要串成一個故事 歌詞同圖越有關連 得分越高

而唔係用歌詞襯托圖片

而規則早已說明 故事歌詞字數每圖不少於5字,不包括標點符號、論壇表情 即係字數不可少過5 但高於此數無限

制  

一隻歌 你見到我提供既框架都只有一行歌名位

醜八怪` 發表於 14-9-11 10:49 AM
歌詞寫係圖片四周空白位置(是但一忽) 或是 一定要係圖內 ?

如有留意活動帖 下方我提供的框架 應該會明白 果到我早已準備位置

跟框文字上指示就ok

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-9-11 12:02 PM
感謝你意見 你唔講 我估唔到會有人真係會咁做

現時已經更改好必需為近5年內香港、大陸或台灣時代曲歌 ...

如果係剩係中港台既歌我諗範圍會唔會有D細
因為玩夢之既多數都係後生個一類
後生加陣都比較傾向外語(個人感覺)
如果有人問中港台成千上萬隻歌你驚你搵唔到?
我只可以講,咁我平時都唔係聽呢D
你又叫我點樣短時間內搵到岩既歌呢?
(如果預先諗好哂成個故事既話姐係又要轉)
對比之下聽開外語既玩家會唔會失去左優勢(估)
如果將用隻game既引人入勝之處去做賣點結果搵唔到岩既歌就逼住要轉主題

唔知係咪我理解能力比較低定係你所講既範圍可以聯想到既空間太大
我諗唔到具體點樣以歌說圖講故事(歌圖並重)
如果轉用歌配合故事既話有無問題?
定係純粹會少咁D分,唔會取消資格

仲有GIF有無問題 未答我

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-9-11 01:37 AM
2000FuN 夢之歷險憑歌寄意【六】格圖活動

如對該活動有任何疑問不明之處,可在本帖發問,本帖只接受有關此 ...

如果5年內既歌   咁咪連古巨基既友共情都唔比用?
我覺得只要證明到首歌系存在就冇問題
你限死左5年   好多好歌會比人block

另外有條問題想問
你話用6句歌詞去組成一個故事
要用6首唔同既歌定系用1首?

sck123 發表於 14-9-11 02:20 PM
如果係剩係中港台既歌我諗範圍會唔會有D細
因為玩夢之既多數都係後生個一類
後生加陣都比較傾向外語(個人 ...

見到你連續問左幾個問題 我逐一回答

(1)就係唔想歌曲部份SET太大 所以中港台就算勒

如果真係生果班完全冇聽過中港台三地歌曲 首先我蛇咬都唔會信

如果真係咁咬定冇聽過既 咁唔好意思 今次活動冇你份勒 再等下次機會

活動去到9月17日 宜家起步聽歌唔會太遲 有心一定做得到

----------------------------------------------------------------------------------------------
(2)我係搞論壇活動 依個版因為係夢歷 所以用夢歷作為藍本 並非幫宣傳 要我地宣傳要收錢嫁XD
所以如果認為自己拍到隻GAME引人入勝之處 要就隻歌要迫轉主題一事
其實可以反轉黎諗 先搵歌再用GAME圖配合 !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(3)重點 係歌圖並用 唔係用歌配圖同故事 不如直接玩圖加文字作故事就好 唔需要加歌曲啦
歌曲變左多餘 !
參加會員所拍既圖 除左背景外 都可以搵埋自己朋友幫手做就一張圖帶出歌曲/詞意思
如果個活動完全唔洗參與會員構思下 我俾咁高分做獎勵冇意思 咩都講難就唔好玩勒

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(4)你用GIF都可以 但係都要分成6格都要有圖 唔可以將6張圖整成一張GIF
而每格都放上GIF 圖與圖時間SET唔好令到果一格既框架圖同歌詞模糊 只會令到自己得分少左

night325 發表於 14-9-11 02:38 PM
如果5年內既歌   咁咪連古巨基既友共情都唔比用?
我覺得只要證明到首歌系存在就冇問題
你限死左5年   好 ...

係你問既根上我都有答左 我提供既活動框架 只有一格可列出歌名

等同  一首歌

所以會員要有心思 點用一首歌可以做就左一個故事圖出黎

如果可以用多首既話 咁同之前果D四格故事冇分別 因為都係隨便拍個圖

不同歌搵歌詞代入就算 冇難度!

1.圖的係米以頂帖的方式上傳個圖之後再copy圖個條link就ok??
2.圖裡面係米唔比顯示到任何一個角色的名字??
3.圖中係米可以有對話??

清次 發表於 14-9-13 11:57 PM
1.圖的係米以頂帖的方式上傳個圖之後再copy圖個條link就ok??
2.圖裡面係米唔比顯示到任何一個角色的名字??
...

(1) 你圖既LINK 覆蓋係框架入面果句指示文字"『用覆蓋方式貼上遊戲圖』"就OK
唔明既 係依個帖入面 試一次 隨便整張圖 用我提供既框架測試一次  再問我 !

(2)可以 只要表格填寫你既遊戲人物名 而圖清楚見到你人物同物相符就OK嫁勒

(3) 冇問題既 因為最主要係睇 人物、背景 同你搵既歌既歌詞帶唔帶到出意思都OK
如果圖有本身遊戲文字又順帶到會更好

例子

歌名:歌名
歌詞(圖1) 歌詞(圖2)
歌詞(圖3) 歌詞(圖4)

清次 發表於 14-9-14 02:44 AM

你對唔齊 所以搞到咁 同埋可能你覆蓋多左D符號 睇清楚少少証多幾次就OK勒
遊戲人物名稱:
遊戲伺服:
家族名稱:

歌名:『用覆蓋方式填上歌名』
(1) (2)
(1)『用覆蓋方式填上歌詞』 (2)『用覆蓋方式填上歌詞』
(3)『用覆蓋方式貼上遊戲圖』 (4)『用覆蓋方式貼上遊戲圖』
(3)『用覆蓋方式填上歌詞』 (4)『用覆蓋方式填上歌詞』
(5)『用覆蓋方式貼上遊戲圖』 (6)『用覆蓋方式貼上遊戲圖』
(5)『用覆蓋方式填上歌詞』 (6)『用覆蓋方式填上歌詞』

清次 發表於 14-9-14 02:44 AM

而你今次既問題,剛好令我可以整到個例子出黎俾大家,

加油俾心機,今次你依個幫忙,會對你既作品大大加分!

活動帖係米會自動提供HIDE(隱藏)功能???我們照住你提供的代碼做好之後直接回帖就會自動HIDE??

清次 發表於 14-9-14 03:03 AM
活動帖係米會自動提供HIDE(隱藏)功能???我們照住你提供的代碼做好之後直接回帖就會自動HIDE?? ...

係 活動期間 只有我一個可以睇到回帖 其他人要等活動過後先會睇到

防止俾人抄襲

所以你唔洗HIDE 亦唔好HIDE

人物同物相符係指咁就OK?

清次 發表於 14-9-14 01:02 PM
人物同物相符係指咁就OK?

只要你搵左歌曲後 你所既6限圖 可以代入到隻歌入面既歌詞 就可以

歌曲本身已經係一個故事 你只要利用6張GAME圖 代替MV 說出依出歌既意思就OK

回覆 ☆魔鬼皇☆ 的帖子

好 明白晒
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 02:42 AM , Processed in 0.064520 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存