2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 關於武盾攻擊力問題
go

[歷險心得] 關於武盾攻擊力問題 [複製鏈接]

我就玩左好耐夢之 裝備都玩到好頂級喇
而對盾一向都有研究
但呢樣野真係要請教下 有冇人知道武盾3個攻效到底係點樣計算
分別係a/b/c攻 s攻 同埋pvp攻
abc攻 s攻呢兩樣 相信大家都知道係無論咩情況下 都有加成(簡單黎講即係打怪打團咩都好)
但pvp攻只限生存/p場/冰島
我想問既係pvp情況下 佢既總攻加成係點樣計算
我以一個比較極端既數值去舉例
好似我隻戰士 開7轉卡 最高攻係2500 如果我粒盾 A攻160 S攻16% PVP攻28%
佢到底係先計2500加A攻160 再加S攻16% 之後再加PVP攻28%
還是係2500加左160 再一次過加44%
還是根本係2500先加左44% 或者先加16% 後加PVP攻28% 最後先加番個A攻160?
如果以一個普通玩家玩100攻卡 大部分都係1900-2200攻 可能冇乜大分別
但再提升到2500或以上 分別就開始出黎 正如到底食戰場卡+12%攻勁 定係食太陽惡魔卡+250攻勁呢個問題差不多
計左幾個計算方法既總攻分別係 3950攻 3830攻 3712攻 3760攻(全部都未計攻水塔卡香分時裝呢D再額外加成既野)
單睇數字可能分別不大 但樣樣開齊哂攻%加成 到最後打出黎個效果就會差好遠
招高手求教 謝

其實我想有咁諗過

呢個問題都幾深層 但影響其實幾大下 個個平常睇到雙攻效 都會將2個效既%加埋黎講 好似42% 44%雙攻
但真正計算方法 又有邊個知

十週年勳章(賀詞)

你呢個問題既難度大概同問人類起源有得揮
2kf邊個會答到你?

冇人會知點計
問小雲都可能唔知點計

如果大p
有a攻
pvsp攻 就會大力
當然要睇咩武

我都諗過依個問題
亦都計過下
都係唔岩數-,-

咁就要問kr服條公式係咩啦

就係試左好耐 都計五岩數 先想問下有冇人知
同樣係35%雙攻 s攻7% pvp攻28%
同s攻16% pvp攻19%
個分別應該好大下

呢個係世界上十大難題之一
如果你唔搵開發商既話 真係無人答到你

回覆 Ace0123 的帖子

九唔搭八  人地問點樣計個傷害出黎
你就答人地咩咩A攻PVSP攻就會大力

難聽d講句呢d問題一系自己買盾試 or 問開發商既人  其實用番你上面個例子
S攻16%  PVP攻28%  =44%
如果用複利息計法就系1.16*1.28=1.4848
簡單d黎講  用直線法黎計10000傷 換左盾打出黎既數字14400   而用複利息計法打出黎既數字系14848 如果用2500攻呢個基數黎討論
咁你仲要將一萬攻既傷害除4黎比較  即系112傷  個分別就細到你唔信
我既經驗系以前既未換盾之前單19純攻扣22火抗打人1800   換左盾之後36純攻(複利計法38.99)系扣x火抗打同一個人打到2200
其實試力果陣佢全火抗基本上扣抗冇乜影響  我換盾前後差左17(複利計法系差左19.99)
用1800呢個數黎計  1800*1.17=2106   1800*1.1999=2159.82  所以分別真系細到你唔信  
我都唔敢答你邊個數先岩  因為你仲要計番把武既高低攻上落    你要去到真系差唔同打人地4至5萬既情況下先會見到有好大既分別

至於會唔會加左%攻先加ABC攻呢樣野我都唔知
我會偏向先加入而且先乘%攻
同埋ABC攻唔可以就咁加/乘  因為ABC攻加既系攻擊力  攻擊力要經過一條好似系

無屬性傷害(近攻/遠攻/魔攻):
(基礎攻擊+招式攻擊+武器攻擊x(1+強化%) + 15) - 敵防 + 自己lv -敵lv - 減傷值

既公式黎演變成傷害  姐系話如果你本身打人3000  A150攻同36純攻  我當150攻打出黎既系X
你個盾既公式加成原理上應該系(3000+X)*1.36  而唔系(3000+150 )*1.36
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 09:29 PM , Processed in 0.029103 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存