2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 香港咁多水貨客,如大陸取消香港既一簽多行,點撚樣算 ...
go

[疑難] 香港咁多水貨客,如大陸取消香港既一簽多行,點撚樣算 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

現時香港最核心既核心價值就係香港人優先
根據統計六成水貨客是香港人
如只取消大陸人一簽多行,香港水客就發達了
變成獨具香港特色既邊境貿易物流運輸業
大陸水客收哂,香港水客獨贏

不過大陸如玩取消香港人一簽多行
水客就消失,造成大量職位流失了

我都想投身水貨行業~

其實我真心想睇香港零售行業爆煲
香港政府唔聽市民勸籲取消一簽多行, 旅發局仲話要擴展大陸旅客計劃
香港通街水貨店, 金行, 錶行, 藥房, 化妝品, 找換店等等, 只係等緊遲D死同早D死個分別

littlehin  話事既係阿爺,香港政府只係一隻棋子  發表於 15-2-11 11:56 AM

玩過星曲WEB

香港人不嬲聰明,做唔到水貨咪搞第二樣囉,
不過我係反對走水貨嘅,
之前都有聽聞有人走電器水貨,但都係暗啞底走,冇話咁明目張膽,
而家走水貨走到成行成市,集團式咁走,
都係多得有果三四成大陸水貨人做掩護先走得咁順利,
因為政府驚得失啲大陸遊客來港購物呀嘛,
驚冇左佢地撐香港旅遊業,酒店業,零售業,……
香港會好快死呀嘛,
所以咪由佢地無奄雞籠咁自出自入係咁走呀走,
走到天昏地暗,日月無光,
走到民憤四起,怨聲載道,
政府先眼尾望一望咋,
但依然害怕得失大陸依條水,
所以仍然不敢輕舉妄動,
建議整個邊境購物城俾佢地繼續走呀走……
誓要繼續走到天昏地暗,日月無光……

玩過星曲WEB

爆煲啦 依家香港d職場生態根本唔平衡

無哂水客 到時變兩地海關夾埋集團式圍喂圍走私
除時一船走百零櫃 唔再需要用人帶貨
未又多幾個賴昌聲

吳受坤 發表於 15-2-11 11:20 AM
香港人不嬲聰明,做唔到水貨咪搞第二樣囉,
不過我係反對走水貨嘅,
之前都有聽聞有人走電器水貨,但都係暗 ...

邊境購物城?

邊境免簽特區嘅原意就係咁!

littlehin  好耐之前,政府已經講左話打算起啦....  發表於 15-2-11 03:17 PM

玩過星曲WEB

KA2837 發表於 15-2-11 03:16 PM
邊境購物城?

邊境免簽特區嘅原意就係咁!

建議就建議左一段時間啦!
如果落實起的話,咁啲上水藥房可以投定位入主購物城咪有生意做囉,
不過入得購物城實要俾城主抽下利潤,
可能冇喺自己地頭咁自由方便

吳受坤 發表於 15-2-11 04:06 PM
建議就建議左一段時間啦!
如果落實起的話,咁啲上水藥房可以投定位入主購物城咪有生意做囉,
不過入得購 ...

莫講上水藥房, 所有揾大陸水魚嘅好多都搬過去~

俾人抽水就肯定嘅, 不過羊毛出在羊身上, 怕咩俾佢抽?

最重要嘅係, 大大減少咗大陸客對本地居民生活上嘅影響!

另外就係, 開咗邊境, 就要收緊物品出境,

例如限制個人帶大量貨品出境, 要帶就要從邊境特區買!

咁就好賺囉~

玩過星曲WEB

KA2837 發表於 15-2-11 04:27 PM
莫講上水藥房, 所有揾大陸水魚嘅好多都搬過去~

俾人抽水就肯定嘅, 不過羊毛出在羊身上, 怕咩俾佢抽?

到時屯門、上水、粉嶺、沙田、將軍澳……更多藥房去購物城分一杯羮,
啲大陸遊客同水貨客都集中果度出入,
唔好湧入黎民居掃貨,淪陷市民日常生活,
希望做到雙赢局面啦!

吳受坤  如果西九文化區落成,果啲表演人士可以移師去果度表演啩  發表於 15-2-12 01:23 PM
littlehin  可唔可以搬走埋西洋菜南街果班表演人士? 我覺得好阻街.....  發表於 15-2-12 12:51 PM

玩過星曲WEB

繼光復上水,光復屯門,光復沙田之後,
而家比之前有更加多人留意水貨客問題,
上水有反對水貨人士導賞團,導賞上水居民去參觀運作水貨流程,
令居民更加了解當中係咩一回事,
之前有法官判處水貨客時向佢地作出斥責:
連自己國家出嘅奶粉都唔敢食,簡直係國恥!!!

而家內地人除左來港買日用品,奶粉之類,
仲去街市買菜買肉返去內地,我真係服左佢地咁不辭勞苦出出入入來港買餸!

而家沙田有商舖設立泊喼區喺門口,
俾啲喼神厚多士購物用,
可想而知內地人購物程度達到瘋癲喪狂!

玩過星曲WEB

其實而家內地人來港購物已經係乜野都會買,
總之全面大搜購!
換言之反映大陸野冇樣好冇樣真,香港野就馨香啲!
其實中央見到啲大陸人好似走難咁大喼大喼咁來港喪掃貨,
即係代表大陸野全部都唔掂,咁中央知唔知羞,有冇覺得羞恥嘅呢?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 08:09 PM , Processed in 0.033436 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存