2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 新年快樂.7 國咁亂之淩霄VS禦影. 傳說.閻王VS 緋主,紫 ...
樓主: 9yinradio2
go

[閒聊討論] 新年快樂.7 國咁亂之淩霄VS禦影. 傳說.閻王VS 緋主,紫雨, 飄云,   [複製鏈接]

回覆 尋人勿探組 的帖子

其實未入神判線前係有同盟幫手。

帥小白 發表於 15-3-4 12:25 PM
回覆 尋人勿探組 的帖子

e樣
我唔係煙雨人
所以我都唔知
不過點解d人覺得自己d同盟對自己唔好但死都要留係條線到 被虐狂?

東方吱 發表於 15-3-4 11:49 AM
回覆 藍信一 的帖子

其實要睇返個幫主既遠景係咩

首先多謝你既回覆

即係代表呢個同盟唔會同佢同生共死
咁用盡方法甩你同盟都無可厚非

e一點對一個幫會聯盟關係黎講,我覺得合理既,都係正常既舉動,我都唔會反對你e點。

其實要睇返個幫主既遠景係咩

同一代聯盟,對當時慕容世家既發展,戰力,同自己既安全,都係有相當既益處,
而作為幫主,考慮到幫會發展,同一代聯盟的確係一個正確既判斷,e點 e家都仲見到個成果。

我既論點都係無變過,搵一個打自己同盟既幫會做聯盟,然後會話人地背棄左自己同盟
我既問題係,慕容世家 搵 當時 煙雨既敵人(姐係同盟既敵人),做同盟 係幫會誠信方面真係無問題?
因為事後係慕容世家單方面係公開平台(2000fun)對外宣告煙雨背叛自己同盟,
而無交代過點解會同 同盟既敵幫有所交涉,更達成合作共識,
我當時,到e家都用e點指證慕容世家,可惜每次佢地都無為e點作出交代,
你可以話,幫會內政,關你叉事?係同盟層面上,係咪又真係唔關事呢?
而所謂宣告叛盟之後,第一次直接打鬥是由慕容世家 + 講武堂 向 煙雨閣發起,是為劫活動鏢,
當時煙雨未有跟神判無雙聯合向前同盟發動任何打鬥,
經過是次劫活動鏢,煙雨加入神判的意向才正式確立。

事實上,同 同盟既敵幫有所交涉  - 唔好話煙雨對神判,唔通慕容世家對一代 都唔算?
我兩年黎憎既,為既,都係e點,點解一直可以話人背叛而無說明過自己既背叛行為,係自己覺得唔算背叛?
而E點我都重申左好多次,不過慕容世家個一方面從來都無就此事回應。
當時不落日,講武,同門,都無人聲明過係煙雨背叛,
所有都係由慕容世家發言,話所有野都係煙雨既錯,係佢背叛,我一直都覺得e個指控係相當有問題。
更甚,由慕容世家召開同盟會議都無通知煙雨要出席,係咪都一早有所計劃要輔助一代呢?
同盟之中,只有煙雨同一代有敵對關係,而換上一個比煙雨更強既幫會做同盟,
單單對慕容世家黎講,已經相當吸引,所以最後慕容世家帶住其他同盟同一代聯盟,係合理地發生。
唔合理既只係慕容世家對煙雨一直既指控。

當然你會話我講野唔中立..但講和=背叛其實無錯WO...

我又無覺得你講得唔中立既,
因為e件事/e個回覆根本就唔存在立場既性質
而你只係係幫主角度,向幫會壯大個方面諗,極其量個立場都係站於幫會私心,我唔會話你有錯,其他點睇我就唔知。

謝謝。
-------------------------------------------------------------------------

請不要因為跟禦影魅惑有合作關係而突然發表驚人言論。
以我對此事件的認知,當時沒有同盟幫會願意跟一代名將交惡而協助煙雨閣。
若有,試舉例說明之,幫會名玩家名,謝謝
不過都係個句,幫同唔幫,有無人幫都唔係我一直所追究既野,
因為唔打都打左,更甚兩個幫都無埋,
我要追究既只係自身個人清譽。

impongpong 發表於 15-3-3 05:39 PM
首先,我唔係夜玉, 佢溝唔溝到女我沒興趣知

只係想帶出一點, 玩左好耐既玩家都知道魅惑嶺未入一代線果時 ...

抱歉,搞錯了人物

沒接觸過魅惑開幫元老,只係從其他POST見到有人話魅惑元老果班人大部份都唔錯。

講下奪書活動,其實呢半年已經極少人奪書,因為好多人都知道有武學上限,真係有用既門派武學,都只係天馬,三環,極樂刺,只要係正身,應該大部份人都齊晒,極樂依家基本上冇人護書,唔計刷書者,真正奪書既玩家都唔知有冇50人,個人觀察,由於極少見到邪教線玩家做護書,所以唔提,大聯盟最近一年護書奪書情況如下,當然只係個人感受

護書
一代名將:未合去魅惑前,一代護書玩家都會普遍打中立幫或冇幫會奪書者,小數護書會追打奪書同盟
魅惑:最近約有一半的護書玩家會打中立幫或無幫的奪書玩家,反而通常都係見佢地搵緊敵幫打
禦影:大部份都會打中立幫或無門派玩家,同盟都會照打,但最近幾個月唔見佢地有打同盟,可能因為依家冇乜人奪書同護書
同門:大部份都會打中立幫或無門派玩家,咁耐以黎好少見佢地打同盟

黑書(定義為非護書玩家開紅攻擊奪書玩家,目的為奪取其書架)
一代名將:唔覺有黑書
魅惑:唔覺有黑書,反而成日見佢地一群人囉住書搵敵幫,或打一D 無幫既前敵線玩家
禦影:黑書表表者,但果幾個人應該己經離GAME,近大半年己經冇見過禦影黑書
同門:未比佢地黑過書,有見過佢地開住紅周圍走,但未親眼見到佢地黑書
邪教線(包括高登,前皇帥等):通常幾個人響 T 位前面開紅打大聯盟,中立幫或無幫會玩家,但最近大半年己經冇咁做,因為仲會keep 住奪書既邪教線依家應該少於5人

依家門派武學書頁都唔值錢,所以如果講黑書既,應該都係成年前既事。

魅惑:用護書狀態呃交打,去打d無書既無幫會奪書人士,更甚開紅

完顏拉索  握蝦條啦  發表於 15-3-18 01:48 PM

藍信一 發表於 15-3-4 12:28 PM
首先多謝你既回覆

雖然慕容世家合左去禦影,但呢件事上,竟然係由東方吱吱出黎代言,作為當事人既慕容世家,我覺得佢地真係一D 承擔都冇。

想為幫會發展,搵個好碼頭係正常舉動,但搵盟線既敵人泊碼頭,呢D 走捷徑既反骨行為,我個人都接受唔到,佢地比邪教高明既係,佢地唔會好似邪教咁不停無限LOOP 講大話。你的確好了解慕世果班人,冇錯,就算去到一代線,佢地之前真係好驚比人吞食個幫/比人滅幫或比一代離棄,當時二SER 未合去一SER 前,由於佢地太鍾意黑書,引起好多人不滿,己經有好多人向一代反影。慕容世家果段時間實質戰力不高,仲要有一班人走左,佢地擔心如果二SER 合埋落一個SER 時,大洗牌重整盟線的話,一代會唔會佢地,所以目標向禦影發展。現時同禦影有衝突既人仕,其實都唔係同禦影既原班底有衝突,而係多數同慕世原班底既人有衝突。

忍者亂太郎 發表於 15-3-4 12:58 PM
魅惑:用護書狀態呃交打,去打d無書既無幫會奪書人士,更甚開紅

用護書狀態打交既表表者係邪教,只係自己屠人不成反被人屠

由程心深個POST 我己表達我好讚成個人針殺行為,諗住改個名,離幫,就唔洗將以前做過既野負責任?我係唔信姓名學改名可以改運的

9yinwitness 發表於 2015-3-4 13:49
用護書狀態打交既表表者係邪教,只係自己屠人不成反被人屠

由程心深個POST 我己表達我好讚成個人針殺行 ...

嘩 真係好撚西利 ,之前又話個時邪教掛住煮蛋
打交吾幫手,呢邊又話的我地用護書打交 ,邊句係真呀
表表姐 瀨都要前言對後語先啦  奪書護書邊夠煮蛋值錢呀

7778884 發表於 15-3-4 01:52 PM
嘩 真係好撚西利 ,之前又話個時邪教掛住煮蛋
打交吾幫手,呢邊又話的我地用護書打交 ,邊句 ...

得架啦,將D 野掉返轉黎講係邪教特性,你唔駛再表現多一次出黎,我真係明架

9yinwitness  你打魅惑線我唔會痛既,不過你係打就快,唔好晚晚比我見到你地玩卡追殺喎  發表於 15-3-4 04:51 PM
hf7ah4on9hi  掉唔掉返轉 都係睇人既JA,你老鼠鍾意抹黑邪教係真既,打就打咪撚咁多口水同借口  發表於 15-3-4 04:42 PM

9yinwitness 發表於 15-3-4 02:02 PM
得架啦,將D 野掉返轉黎講係邪教特性,你唔駛再表現多一次出黎,我真係明架 ...

明架啦 ,狗仔嶺鐘意,鐘意周圍瀨!你又一次表現出黎  
吾通好戰既 係邪教 沉迷煮蛋既係狗仔嶺? 如果係就好了

魅惑嶺唔夠人打個時咪又係開分身ac 發英雄帖 人生攻擊?

回覆 9yinwitness 的帖子

我無代言世家
當時禦影有份打煙雨
當時禦影未加入大聯盟

我對煙雨件事真係抱外人身份發言

其實係諗住支援同盟到底的幫會又點會主動同敵幫私下和解?世家當時似係快左一步發展呢個鬼鬼地同盟,如等佢完全出賣先去找其他幫支援,到時就係要求人幫,唔係合作@@

我都做過幫主,我覺得做法好合理

完顏拉索  外人你又講  發表於 15-3-18 01:48 PM

東方吱 發表於 15-3-4 02:40 PM
我對煙雨件事真係抱外人身份發言

其實係諗住支援同盟到底的幫會又點會主動同敵幫私下和解?世家當時似係快 ...

多謝你既講解。

咁問題就黎喇

姐係你覺得,本身作為同盟既

同敵幫和解左就=打返自己本身既同盟?

E樣其實由慕容世家加講武堂打煙雨之前,煙雨都無打過任何一個你地所謂「前同盟」

真正交惡,係由慕容世家對外單方面宣告煙雨背叛,加上由慕容世家首先發動攻擊。

如等佢完全出賣先去找其他幫支援,到時就係要求人幫,唔係合作@@

姐係 表明左 慕容世家 同 煙雨 仍屬同盟其間,係率先搵煙雨既敵人一代名將「合作」

咁都乎合左我既指證,慕容世家搵自己同盟既敵人合作,

但係到左E家都無解釋點解搵完同盟既敵人合作,可以話自己係清白,仲大大聲話人係黑既
(或姐你唔理都得,好似無理過)加上你上面都承認左係有鬼鬼地既成份。
同埋我唔知點解你會覺得搵同盟既敵幫合作係同盟誠信層面上係無問題= =我唔理解慕容世家既思維
(就算同敵人和解,嚴格黎講都算唔上有聯手/合作成份,而慕容世家同一代,就達成左聯手同合作)
我係咪可以理解e個為計劃已久既PLAN - -?

我再係到追問一句,就算你地反駁同迴避問題,係咪就=幫慕容世家洗脫背叛之嫌?

你同慕容世家只係不停咁loop同神判講過和,
E個都只係一個令你地既「鬼鬼地」同盟合理化既起因,
或者係「合適既時機」。

「幫一代剷除一代既敵人增加默契」

e個先係最終目的,討好、合作得更順利、得以發展
又可以打繼續神判無雙高登血色,又換左個更強力既同盟,再將背叛個波踢比煙雨,全個PLAN都極度配合。

我一直既理解都係,
當構思緊「鬼鬼地」同盟個時,慕容世家既背叛就已經成立
而慕容世家,從來都無面對過,佢背叛既指證 同 單方面話煙雨背叛。

其實到左e家,見到禦影既管中邪仲講緊話當時背叛既係煙雨,
就知道佢既答案係從來唔會令自己幫會聲譽受損,儘管佢真係有做到有承認
但係事實同佢既答案跟本就唔相乎,佢口頭話不承認,
但係事實呢?佢真係有係煙雨解盟前搵其敵幫一代名將商議合作之事。

謝謝

回覆 藍信一 的帖子

我相信果時同盟線唔係得煙雨一個幫打一代同神判線,點解又會得其中一個幫會會視為叛盟?

7778884 發表於 15-3-4 02:09 PM
明架啦 ,狗仔嶺鐘意,鐘意周圍瀨!你又一次表現出黎  
吾通好戰既 係邪教 沉迷煮蛋既係狗仔嶺?:ro ...

係囉,所以邪教只係煮蛋,冇自作主張幫十二星向聯盟要求任打一個月,又從來都冇參與過奪書護書,又冇密過禦影叫人幫手響奪書活動時打魅惑,亦因為煮緊蛋,亦都冇約過禦影打無殺戮幫戰,煮蛋喎,好緊要架嘛。

咁高尚既幫會,當然係唔會參與人世間既紛爭,一代堀起都唔係因為有邪教既參與,拿,聖人打機唔係為左殘卷架,只係幫眾生生產殘卷,提高其他人既戰力一個,所以邪教脫盟後去搶大聯盟既世王,唔係因為D殘卷,而係因為聖人幫唔到眾生提高戰鬥力咋,所以要打聖戰咋!丫~ 唔係,邪教煮緊蛋,邊得閒去搶世王,我又錯啦。邪教當然唔會好戰啦,9層野球拳只係裝飾黎,每晚邪教英雄帖出果D殺數,只係系統BUG左,其實係祈緊福

帥小白 發表於 15-3-4 03:16 PM
回覆 藍信一 的帖子

我相信果時同盟線唔係得煙雨一個幫打一代同神判線,點解又會得其中一個幫會會視為叛盟 ...

因為當時慕容世家 同 當中既同盟 不落日 講武 同門 開左會(煙雨無收到消息要參加)
講加入一代盟線既事宜

而佢地既盟線正式成立後,慕容世家(只有佢)對外講 煙雨同神判講和,背叛其同盟線

明顯口供係計劃過既,如果真係如佢所說既,背叛既真係得煙雨?

嚴格黎講其實只係同盟拆夥 (去神判無雙同一代),無左所謂第3勢力( 不落日 講武 同門  煙雨 慕容世家)

口話人背叛既亦都係得慕容世家一個,我當時已經話佢經既指控係有問題,

有叫過佢地作出交代,不過不論當時,同e家,個交代都係「煙雨同神判講和,前個晚保過地」

無提及過「我地私底下同你既敵幫一代同盟左喎」既野,
無作出過回應,回避左我當時同e家話慕容世家背叛既證明。

回覆 藍信一 的帖子

慕容世家係咪爭煙雨好多錢?債主死左就唔使還

其實係諗住支援同盟到底的幫會又點會主動同敵幫私下和解

其實係諗住支援同盟到底的幫會又點會主動錄音同放針去同盟到

9yinwitness 發表於 15-3-4 03:31 PM
係囉,所以邪教只係煮蛋,冇自作主張幫十二星向聯盟要求任打一個月,又從來都冇參與過奪書護書,又冇密過 ...

又LOOP呀 ? 收人當然為左增加實力啦
需然少人去奪但都有玩奪護書活動既
但我地都好明文講唔會打同盟既 ,不過係有D癲狗幫放d癲狗出黎 連自己同盟都打姐
玩無殺戮係娛樂 我地自己開自己都係咁玩架啦 你理得我地點玩姐

一代堀起 個時有煮蛋咩 叻仔
聖人我地就唔係啦 起碼無咁狗先LOL
至於搶世王呢層 我DLLM 咩叫大聯盟既世王? 鍾意搶未搶LO 洗比面你? 笑撚左
全SER 都知狗仔嶺D 癲狗 好鬼好戰個個一講打交好似吃左春藥甘架啦

宜家既邪教實力亦唔係當年既邪教實力 經歷咁耐我地越戰越強
我地起碼無比人打散 自強到 反而一代收左皮  你吹咩?
我地有幾隻神行 梗就梗係拎黎打7你啦 癲狗~

不過你叻仔 話題可以拉得咁遠 果然好瀨得 ,乖 ...唔好再瀨我隻腳啦 ~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 08:20 PM , Processed in 0.038947 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存