2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 [嗯…因為有點蛋疼]所以開個九轉戰(心得/介紹)post吧! ...
go

[歷險心得] [嗯…因為有點蛋疼]所以開個九轉戰(心得/介紹)post吧! [複製鏈接]

九轉光屬性系列基本上全部都係PVE上最惡既卡黎
係pvp上亦都唔差,點為之惡呀??而且三張都有可以發揮既地方
無論係弓劍咒以我所知都已經創造出「20job既卡就單清到低死既傳說」
剩係呢一點既話真心覺得好犯規,同舊世代既光屬卡比既話....
而唔似某D卡出完之後真係擺係度無乜用武之地....
面對完八轉既悲劇,九轉可以話係逆流以上

攻卡pt:100攻全血
屬卡pt:100/80屬全攻
攻屬雙向:100攻50屬全血
(以上pt一律以計算盾既SL後作準)
攻擊力:★★★★☆
爆發力:★★★★☆
防禦力:★★★★☆
總血量:★★★☆☆
續戰力:★★★☆☆
pvp實用:★★★☆☆
團隊效益:★★★☆☆

今次既九轉戰可以話係咁多張卡之中最特殊既極品
唯一一張係24張職業S卡之中可以轉!到!精!
雖然剩係得光屬暗屬,但係光暗雙屬係咁多種屬之中最少人重視個隻
(以大p卡黎講如果撐高扣光暗抗既話連卡都唔洗轉 )
CD適中,範圍技夠多,走位又快,附帶疊傷,足夠既負效,傷害夠高,buff算全面
同埋九轉戰既技能可以話係還原基本步,既唔存在複雜既說明,又無連擊技
如果你話有咩缺點既話,係動作速度有幾招技太慢,仲有係buff既CD太耐
不過重點始終都係命!中!太!低!

"動作速度很慢很慢很慢"既各種實用技
(真心覺得應該要改,九轉戰又唔係渣重劍巨劍,點解可以咁慢?)

順帶一提黑暗審判係"遠攻屬性"+"暗屬"(弩廢自然唔大力 )
以debuff黎講的確算唔錯既效

無論打人同打怪黎講呢幾招神技真係一流

十格遠距技,範圍雖然唔大但係好常用
雖然完全不能迴避呢D垃圾效呢可以無視架啦,不過有被致機15%真係好好
至少可以配合到大技既效果先

九轉戰走佬追擊pvp起手既神技,而且掃射到既範圍比想像中大
悲劇既2秒暈我們不要再說了!!!!
動作速度黎講應該係咁多招技之間屬於一流
咁多位自己睇下,完全無拖泥帶水既感覺

範圍4格既強力清怪技,CD得18秒渣
以劍呢D pve注定悲觀既定位黎講,你話感動唔感動
嗯,debuff無咩用

聖十字斬既起手既速度始終都係一個悲
範圍同埋中效既機率都唔錯
睇到個debuff真係想講 天呀!!!!!點解你要咁對我!!!!!!!!!!!

buff黎講兩招技真係算強勢,不論攻擊系定係防禦系都有好好既支援
係buff時間追唔上CD有D缺憾(同水戰同類型既缺點....)

其實20job就單清到低死既傳說都係多得呢個咁強力既buff再賜

神之跑技(之前仲因為呢招死人技搞左個自己必彈機既bug出黎 )

登登登登 重點黎啦 以六八九轉黎講,三隻職既大技疊傷各有特色
當然九轉比起前者完全唔輸蝕

射程都係十格既暗屬性遠攻技
同另一招遠攻既暗屬技互補不足(一招係攻擊不能,一招係移動不能)

唔單止自帶扣光抗18,個效果觸發仲要係"80%"

名符其實既技」
LUCKY777(誤)

同水咒一樣既最大指向範圍"6"格大技
而且仲有自帶爆擊時+80%傷
(係未計克爾之斷既情況下傷害都已經好可觀)
而且CD只要"75秒",我覺得就算話你話係夢之最強既清怪大技都不為過
呢次既大技疊傷同六八轉中出現左最大既分別就係"紫字傷害"

(中左克爾之斷先會出現既紫字傷害)
相信有經驗/對炎戰有一定認識既人都知道
紫字傷害可以話係"絕對傷害",就算係吸攻都一樣照中
只有海盜卡/炎戰大技效果等"無敵系"效果或者係p場既攻/2先可以限制到

好明顯唔關事啦屌,本身呢個紫字傷害係大技傷害出現"之後"先會發生既現象
(姐係大技miss左既話呢個效果所謂紫字傷害都係唔會出現)
但係拜此所以所賜,呢次既雙重疊傷既計算方式係好明顯
EG:如果你個下大技既爆擊傷害係10000既話>自帶效果會上到18000
跟住克爾之斷既效果係作最後計算變成18000+9000紫字傷害
而且九轉戰大技最大特色係對城寶具多人既大範圍疊傷技
首先克爾之斷同係範圍4格,同時招大技既範圍係6格
變相可以對範圍內所有敵人都一律打到疊傷效果
同以往剩係可以拎去一打一既六轉戰八轉戰對比,呢次大技既設計好太多
更加唔好講打團點到100屬有火戰有光弓個D仲要有埋蛇同吸呢D神效
基本上係同等情況下既威力絕對可以追上甚至超越所有既光屬卡
傷害更加可以完爆光弓,更加唔好提死地個D屬性相剋既垃圾骨
(而且岩岩推出九轉咒個陣一樣既封印bug又出番黎  )

總結一下
九轉戰既設計的確係單純左,剩係得一套技又無連技
但係以成套技黎講佢既CD設計的確算好
起碼打完一輪之後下一輪既技好快追得番上去
唔洗出完一套技之後係度慢慢篤篤篤篤
係打怪既角度黎睇持續性既輸出絕對比起一輪爆發好
可惜去番pvp既角色就變到有D美中不足既感覺
可以定位做中遠距向既追擊型輸出,跑速足夠,中遠距離技/定身都唔少

另外真心覺得戰系列既S卡D buff應該要多少都加番命中上去
而且動作速度真係好重要,以海弓黎講仲要有降埋一動作速度
你叫戰呢D點樣去同人地打?好多卡都係因為命中+速度既問題已成為一個敗筆
同埋弩方面真係唔多掂,本身好多戰為左增傷所以逼住要玩72
呢次佢仲要將重要技擺左係弩個度,變相同玩鳩人分別唔大
始終呢隻game都係或然率遊戲,吹到幾勁幾屈機都好,剩係miss都撼家收哂皮

舊post:
六轉戰:http://www.2000fun.com/forum.php ... ;extra=#pid85079815
七轉戰以及劍士系整合:http://www.2000fun.com/forum.php ... ;extra=#pid88099292
八轉戰(死圖已修正):http://www.2000fun.com/thread-5520957-1-1.html
已有 8 人評分威望 Good 收起 理由
☆魔鬼皇☆ + 200 + 10 支持你!下次繼續^_^
告死 + 3 支持 繼續加油
aailkypsc753 + 3 命中依家野冇水弓眼/士=pvp88? +R.
ˇ為妳喝采` + 3 好想玩好想玩好想玩。
kenyeung525 + 1 內容觸犯版規
死亡淍澪 + 2 感謝分享
夜x月 + 3 Happy share
blackdeath + 1 感謝分享!

總評分:  威望 + 200  Good + 26   查看全部評分

求九轉咒教學

夜x月 發表於 15-9-8 07:59 AM
求九轉咒教學

唔好問我,弓咒唔係我專門範圍

戰士黎講無打怪自回 HP  HP per hit, 每秒回自身HP, 戰士黎講廢成咁. 總括黎講廢卡一張.

ironZeRo 發表於 15-9-8 09:13 AM
戰士黎講無打怪自回 HP  HP per hit, 每秒回自身HP, 戰士黎講廢成咁. 總括黎講廢卡一張. ...

真心想問你知唔知你自己講緊乜
呢度夢之歷險版黎,你係咪行錯地方

回覆 sck123 的帖子

我本身玩戰
網絡遊戲都要對比其它遊戲的吧~
始終都係online 遊戲
不喜勿插我~! 謝謝!

ironZeRo 發表於 15-9-8 09:37 AM

我本身玩戰

無得比,你想點樣比,隻game特色本身就係咁
講波唔一定要識踢,但係至少都知道人地做緊乜
但係好明顯你連隻game係乜都唔知,走啦

十週年勳章(賀詞)

sck123 發表於 15-9-8 08:15 AM
唔好問我,弓咒唔係我專門範圍

弓既我隨便鳩up2句都得既
咒就無能為力
不過2kf多數人都係已讀不回,求其比個gd都無
真係連打心得文都無動力
btw 信唔信呢個post無人加分同高亮
已有 1 人評分Good 收起 理由
ˇ為妳喝采` + 2 精彩 相信與內文無關(?)

總評分:  Good + 2   查看全部評分

《光之冒險》
(香港版名稱為《夢之歷險》,英文名稱為Nostale)是由韓國Entwell開發製作的一款多人在線角色扮演遊戲。
總括黎講都係一隻韓國出品遊戲吧~!

blackdeath 發表於 15-9-8 10:34 AM
弓既我隨便鳩up2句都得既
咒就無能為力
不過2kf多數人都係已讀不回,求其比個gd都無

我實信架wo
加陣夢版都走左好多好多人啦
拜見我們的紅太陽呀嘛
我加陣好多post見到都唔想回
低質罵戰低質花生post黎post去都係無乜好睇
你睇到條i乜Q做緊咩就知夢版加陣低質左幾多啦

ironZeRo 發表於 15-9-8 10:40 AM

《光之冒險》

現代足球運動相傳源於英國,亦為當今世界上開展最廣、影響最大的體育項目,被認為是世界第一運動,在和平年代亦被稱作是「國與國間沒有硝煙的戰爭」,甚至因其豐富的內涵和感染力被視作一門藝術。

總括黎講係一種運動!
stop啦好嗎

十週年勳章(賀詞)

sck123 發表於 15-9-8 10:40 AM
我實信架wo
加陣夢版都走左好多好多人啦
拜見我們的紅太陽呀嘛

你慢慢回應佢
比我彩佢都傻

blackdeath 發表於 15-9-8 10:48 AM
你慢慢回應佢
比我彩佢都傻

我當無限引用回post呃分渣
然而這並沒有什麼卵用
當推post扮蟹等人以為好多人回

辛苦了 8轉除左人設同弓招技之外係一個悲劇黎:3...

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

sck123 發表於 15-9-8 06:43 AM
九轉光屬性系列基本上全部都係PVE上最惡既卡黎
係pvp上亦都唔差,點為之惡呀??而且三張都有可以發揮既地方
...

你講漏好多重要技

基本上絕大部分技都係範圍技黎

暗黑審判無記錯好似係扇形範圍
其他你就慢慢cap圖啦

kenyeung525 發表於 15-9-8 02:55 PM
你講漏好多重要技

基本上絕大部分技都係範圍技黎

個D技真心一句唔實用,不論清怪定係打人都太慢
就算有範圍之後出完都54133 所以專登跳過去

回覆 夜x月 的帖子

咩教學先 如果係復仇者果果聖戰整死人起唔番身果果隻 聖咒就已經封左啦

十週年勳章(賀詞)

唔知樓主有冇為意啦,其實九轉劍有得轉精睇落好過癮,實情係比預期嘅低 B 好多...
正常嚟講,如果隻精係 70%,而近攻有 2000,就會追加多 1400 屬性力。如果張卡有點屬 PT 當然就再加上去,爽歪歪啦。
問題係,呢個情況係只限於招技係乜屬,然後又用返嗰隻精嘅情況下。
你走去搵啲企鵝啊、史丁奇試下就知。如果笠住光精用光技好正常,但同一招技換咗暗精就廢到喊。
因為就好似字面寫住咁,光技笠光精會追加屬性之力。但係光技笠暗精就同冇笠精一樣。(固然唔知點解唯獨是暗精會奇怪地追加百幾嘅暗屬性力)
即係話,如果笠光精,2 招暗技就會變傻仔;如果笠暗精,連普攻就有 9 招光技會變傻仔。
如果單 P 還好,可以氹人上高光抗,然後轉暗精出暗技;如果大 P 或者打怪,就永遠都有幾招技係特別 R 痕。

心願與你 發表於 15-9-8 05:32 PM
唔知樓主有冇為意啦,其實九轉劍有得轉精睇落好過癮,實情係比預期嘅低 B 好多...
正常嚟講,如果隻精係 70 ...

的確~如果出返隻雙屬性精靈 然後出埋雙屬性s卡 又點睇?

心願與你 發表於 15-9-8 05:32 PM
正常嚟講,如果隻精係 70 ...

的確呢個情況真係for單抗伏人用或者打打下突然轉精去玩野
又或者咁樣睇,姐係有D扣抗盾唔多唔少都會夾雜到其他屬
變相你玩番攻屬卡個陣=人地高光抗就轉暗精咁樣
如果唔係咁既話真係好難諗到暗屬有咩用...
你都見我剩係個part打左幾句only
而且個兩招暗屬高既遠攻技有小小光屬
但係其他光屬技係完全無暗屬,變相暗屬既存在感更加小
講真唔係因為有個加大技傷既效....
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 06:22 PM , Processed in 0.040644 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存