2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝 《魔力寶貝》心得 分享:劍士加點法,優點與缺點分析,唔係劍士都入來睇睇,實 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

分享:劍士加點法,優點與缺點分析,唔係劍士都入來睇睇,實有 [複製鏈接]

眼見很多人都在討論斧士,騎士加點法,討論劍士則較小,所以現在本人討論劍士加點法,
而在三個近戰中,劍士較為平均,也較多技選擇可綀,但'劍'就沒有任何附加能力,劍士可以係重防型,也可以閃避型,在乎情況而定,打王選擇重防型[穿上高防甲],而pk多數選擇閃避型[穿上低防閃甲]..對魔師例外....................
在香港魔力中,很多人都注重敏捷,所以很多人喜好劍士純功敏加法,也有一些人
會放棄 一些敏,去換取一些血,現在先討論劍士兩大加點法
首先要認清一點,敏捷對閃,命中影響極少(對比閃避修正)
第一,純攻敏lv1的時候,15攻,15速度,每升1lv二攻二速度,
lv 1 [不穿裝備]              lv 100 [不穿裝備]
生命 95                        生命 1085
魔力 80                        魔力  872
攻擊 53                        攻擊  488.6
防禦 26                        防禦  105.2
敏捷 53                        敏捷  488.6
精神 97                        精神  57.4
回復 101.5                    回復 121.3
這樣加點法優點是比大部份職業出手快,可以在對方出招前使出致命一撃,純敏捷
不太影響閃,命中,所以純敏捷對閃,命中提升不大,而且純功敏血量很低,在打王,時不太方便,在大約lv50-lv75時都在坎村,阿巴尼斯村綀技,由於血量低,很容易死亡,所以要穿著綀技甲綀技,很不方便[可以等高lv先綀技]團p時,也較容易死,[相比血攻敏],雖然出手先,[正常情況]但很有機會頭幾便turn死去,...但也有優點,頭一turn,如果對方[一定唔係純功敏輕裝職同純魔敏魔師,因為唔夠這一些職業快,就算大家純敏捷]還未出招,就給一招ko,就可減低一個己方受攻擊機會,因為第二turn會案血量比例再(加?%敏捷)出手,總括而言,血量低便是其致命點,但可以用加血飾物增加血量
第二,血攻敏
很多血攻敏劍士都會加大妁20-30血就認為足夠但我個人認為加20-30血效果不大,一係唔加,一加就加多點血,至小加到50點以上......效果不錯
建意加法,有兩種,第一種 1lv15點血,15點速度,之後一血二攻一速度,加到速度100點後(應該有240敏以上),二血二攻
第二種,1lv15點血,15點速度,之後純攻敏,到速度100點[敏捷高過240]後,就二血二攻

lv 1 [不穿裝備]              lv  44  [不穿裝備]          lv  100  [不穿裝備]
生命 95                        生命 525                      生命 1650[113]
魔力 80                        魔力 424                      魔力 759
攻擊 53                        攻擊  242.2[101點]       攻擊 477.3[213]
防禦 26                        防禦  60.4                    防禦 93.3
敏捷 53                        敏捷  242.2[101點]       敏捷 273.9[100]
精神 97                        精神 79.8                    精神 34.8
回復 101.5                    回復 110.1                  回復 189.1
加血最大優點就是打王一流,回復高,食藥都抵d,綀技唔穿甲都得,pk時,出手應該最慢,但可以捱很多回合,多純功攻敏1.5倍血....而且穿閃甲,同純攻敏穿閃甲一樣好閃...仲好多血.....正,一些人認為這樣加點學陽炎無用,但事實上唔係,一樣要學,一樣有用....
     到最後,其實有種加點法,有d人認為攻可以唔純,加夠速度100點(240敏以上)唔加純攻,將唔加攻d點再加落血到,可以講係超多血,不過要好好衡量攻同血啲點分配,每個人對攻啲要求不同,例如有d人鍾意減少40點攻,用來加血等等,這種加點法基楚要加速度100點以上,攻血加點就可以自行分配....無一定標準

很多人認為純攻敏pk比血攻敏勁,但事實唔係.睇下對手係咩職,例如純攻敏劍士對一d唔係純敏捷職,可以出手先,就比血攻敏優勝,但對一d純敏捷職例如弓手,魔師就完全無優點[對比血攻敏劍士],因為就算大家純敏捷,劍士都唔夠快,慢出手,雖然血攻敏劍士出手都係唔夠快,但血多好多...佔有一定優勢,所以pk邊種勁,真係下唔到定論[暫時],
[不過加血實用d,打王食藥都好]而且pk講運氣戰術,純攻敏同血攻敏戰術唔同,我所講運氣唔係講好彩閃到招,亂敏果d,而係pk時戰術決定,例如我個血攻敏劍士同一個魔師打,幾turn後大家也很小血,我小一點,我要點決定...對方有一敏鋒,對方會護衛,而人放魔法,定調位,而人放魔法,也可能敏鋒用魔破巫技,定人防寵攻....你要估對方下一部,如果你用崩,而對手人防寵攻,你就win,這種就是我所講運氣,如果你用崩,對手調位,人魔攻,就係對手有運氣,雖然對方未必知你崩,你比對方小血出手快一點,對方可能估你使用正常攻擊,雖然估錯,但也打倒你,這種也是我所講的運氣
講回劍士,
到技能方面,有6招可綀lv10...[唔計新技,就算出新技,諸乾都要學一招]
分別係
諸刃突擊,減少防禦精神50%,+攻擊力70%
乾坤一擲點睛,減少24%命中,攻擊力2倍
連擊破碎,同一攻擊對象,六次攻擊
聖盾之魂  同時減輕魔法與物理傷害
臥薪嘗膽  回復最大生命值約5~60%
陽炎減少防禦70%,增加閃避70%
建意學技:諸刃,乾坤一擲選一招學,[有錢可以學兩招],不太建意學乾坤一擲因為劍士沒有命中附加,雖然只係減24%[lv10],但命中巳經十分低,雖然諸刃減防減精,但命中高,學邊招自己想清楚....
連擊一定學,用以破巫技,陽炎都有用,pk唔係下下諸同乾,有時要用下陽炎[情況而定]
聖盾可學可唔學,用聖盾可以唔使比人串防狗:O.o:O.o:O.o
明水唔好學,學要180萬[大约,格士4倍]魔力賣藥食都唔使咁貴
other大?學兩至於三招巫技,崩撃[出新技後有更大用途],調教,氣絕[打王要用],氣攻彈[綀功一定用,唔係比人歧],反擊,雖然這些技無lv10,但也十分好用
至於裝備方面,真係個人喜好..可以比d例子大家,[未精變]
pk時,水龍之劍lv8藍寶石(232攻,敏捷+5,命中+5閃躲+2)/曲刀lv8藍寶石
(288攻敏捷+1,命中+1,閃躲+1)
博流蓋爾頭盔+8騎(防禦+70命中-5,閃躲+33,抗魔+10)
亡靈鎧甲+8騎(防禦+159閃躲+18,抗毒化+3抗睡眠+3,抗石化+3,抗魔+12)
龍之靴+8騎(防禦+80~90,敏捷+15,命中+3,閃躲+11,抗魔+15)
火龍之盾+8騎(防禦+60,魔力-50,命中+2,閃躲+18,抗魔+37~?)
護身符 命中 +10,護身符 閃躲 +10 護身符 +300血(唔使用到如月介等等)  同埋專轉系飾物

對住魔師嘿嘿
黃金鎧甲(防禦+20,精神+50,閃躲-5,抗魔+50~+?)
黑暗之盾(防禦+105~+121,閃躲-5、抗魔+100~120)
秘密之靴(防禦+88~+94抗魔+43~47)
水龍之劍lv8藍寶石(232攻,敏捷+5,命中+5閃躲+2)
飾物同上...

以上全是個人意見,經驗,希望能夠幫到大家[真係打到手都軟]
大家都比d意見
好就加我分吧[呢個先係重點^.^]
仲有呢個劍士加點法都適用在斧士,騎士同格士...
仲講左小小pk道理
唔好都唔好罵我:ro02::ro02::ro02:

[ Last edited by 字天 on 2004-9-19 at 04:27 PM ]

掂..=.=
我覺得你可以去到心得
恭喜定你先^_^

唔錯唔錯~
分析得幾好~~
希望你可以加多d分la~

我都係劍士黎嫁--

我係純攻敏劍士^^
寫得唔錯...多謝你ge分析同意見

支持原創>o<岩岩開左個劍士...呢篇野好岩用~
俾個

唔錯唔錯~~

欣賞你分享,不過我要更正!
1.「敏對閃同命中影響極少」,大錯特錯。可能平時打怪命中你唔覺。但pk場上or打王別人用陽全敏人命中率高好多,特別係用左乾。閃更加唔洗講,敏少敏多閃得好明顯(唔覺可能係你太有錢買太好既裝備--”XD
2.「因為第二turn會案血量比例出手,敏捷沒有影響」,離譜!樓主實係聽得多人地講。少血先動唔係因為第2回合唔計敏,係少幾多%既血就加一定量%既敏(仲未知比率)所以先會先動,你要搞清楚!
3.聖盾唔係學黎唔比人話防狗--”呢句令我好嬲!你係劍士,以後唔好再咁講。聖盾係實戰形既「神」技,係魔力比劍士強大一面既技能,你練到10LV你就知點解!
4.技能:
神眼 46 減少防禦力為30%以提昇回避率70%
聖盾之魂  55 能減輕受到物理和魔法的攻擊為1.1~10%
乾坤一擲點睛 82 普通攻擊的2倍傷害,命中率下降至70%
5.「不太建意學乾坤一擲因為劍士沒有命中附加」,耍白!乾同諸係比唔同加點既人學,加上乾唔係-24命--”係70,我就乾8,命中60都冇--全敏人呀,唔通你要全敏人用諸10?飛街都似!!!最好高血或高防人學!兩招學左係好,不過都係蠢!利用自己既優點黎學技,如果乜都學晒,就晒左好多時間!敏人就係利用敏高命中好黎使出乾,令負作功用減少
6.你講d裝備太貴.唔易搵,要做比例要搵d普通d,冇特別附加能力既黎講,因為我見到你講d裝備都無能為力..../.\”

最後...
讚:多謝你玩劍士--”多謝分享!明水唔好學,呢句係好句!不過血加過100點就唔會廢!(本人係全敏人先話好咋-0-)
彈:實戰經驗少得可憐,資料極度不準確,對魔力也了解不多!
講完--”....

[ Last edited by lung_200fun on 2004-8-19 at 01:28 AM ]

仲有呀..學埋你--”如果用乾最好買我做既7a劍,命中加10架,魔力無幾可人做到架...嘩哈哈哈哈哈.升連都係用我做既連擊劍呀!!!記得呀!

實姐屎你去新浪魔力網睇貼!!!box都得架,最緊要搵以前既貼,e家既太無聊--

[ Last edited by lung_200fun on 2004-8-19 at 01:09 AM ]

1.「敏對閃同命中影響極少」,大錯特錯。可能平時打怪命中你唔覺。但pk場上or打王別人用陽全敏人命中率高好多,特別係用左乾。閃更加唔洗講,敏少敏多閃得好明顯(唔覺可能係你太有錢買太好既裝備--”XD

唔係呀我見d防魔only著件+5閃服都好閃得下架=.="

可能隻野都係低敏--”

幾好喎^^

good~!!我都係劍士,多謝你既分析,希望你+分啦:ro07:

Originally posted by lung_200fun at 2004-8-19 01:04 AM:
1.「敏對閃同命中影響極少」,大錯特錯。可能平時打怪命中你唔覺。但pk場上or打王別人用陽全敏人命中率高好多,特別係用左乾。閃更加唔洗講,敏少敏多閃得好明顯(唔覺可能係 ...

你講得有道理,我所講無分別唔係指平時,係指如果大家穿閃裝pk[大家都咁高閃,+閃以閃甲做主.],平時大家綀攻閃一定有分別[唔穿閃甲],打個比喻,一個95閃的人,
同一個100閃的人,相差也不大

Originally posted by 雪.奈.玲 at 2004-8-19 01:10 AM:
1.「敏對閃同命中影響極少」,大錯特錯。可能平時打怪命中你唔覺。但pk場上or打王別人用陽全敏人命中率高好多,特別係用左乾。閃更加唔洗講,敏少敏多閃得好明顯(唔覺可能係你太有錢買太好既裝備--”X ...

就係這種道理:):)3:)3:)3

其實點解D人話純攻敏全命中大D
呢點係事實
不過240敏後既升幅比較少
所以開始多左人240敏後就唔+敏
2者相比~命中差既幾,我唔太清楚,但唔會相差太多
至於樓上有人話攻敏弓手D乾命中好強
第1弓手EQ有+命中,乾只得LV4
如果要相比劍士既-命+高乾
當然係易MISS啦

Originally posted by lung_200fun at 2004-8-19 01:04 AM:
1.「敏對閃同命中影響極少」,大錯特錯。可能平時打怪命中你唔覺。但pk場上or打王別人用陽全敏人命中率高好多,特別係用左乾。閃更加唔洗講,敏少敏多閃得好明顯(唔覺可能係 ...

就算全敏乾十命中都係低,我好多時見兩個劍士互乾很多時唔中,如果諸就好d,我唔阻到你學,我乾8命中巳經超低,打王就得,pk就...
所以我升番招諸8,我想問劍士可以加到幾多命中...[唔計必中之書]加埋都唔高,
反之,閃避好易+...我都講過學乾學諸睇自己
出手方面,係要睇敏,但唔sure,所以唔講,反而血量影響較大:O.o:O.o:O.o
聖盾我得lv7 , lv10好似 魔減低95%.而減物理攻就......
自己開個post睇下d人話聖盾勁定廢...
神眼減30%咪仲小過諸:O.o:O.o:O.o,應該你記錯,
大约70%
由頭到尾我都話裝備無特定,只系比大家一,兩個例子,唔通連用咩甲綀技綀功?
附加能力係咪只抗性:O.o:O.o:O.o,無咩好講
實戰經驗少得可憐,資料極度不準確,對魔力也了解不多!
邊度不準確:O.o:O.o:O.o??????
我呢d全部係個人意見,
仲有呢句係搞笑[用聖盾可以唔使比人串防狗]呢招pk先有用....
仲有我唔係所有野都講,唔講唔代表我唔知....

Originally posted by 加藤鳴海 at 2004-8-19 10:38 AM:
其實點解D人話純攻敏全命中大D
呢點係事實
不過240敏後既升幅比較少
所以開始多左人240敏後就唔+敏
2者相比~命中差既幾,我唔太清楚,但唔會相差太多
至於樓上有人話攻敏弓手D乾命中好強
第1弓手EQ有+命中,乾 ...

就係這樣:D3:D3:D3

我而家呢個斧士
就同你呢篇既加點一樣
感覺真係有好多血
好多時同魔師p既話剋正我都打唔死我
加上我有抗魔仲有高防
可以話係最好既

Originally posted by 『阿朱』 at 2004-8-19 10:56 AM:
我而家呢個斧士
就同你呢篇既加點一樣
感覺真係有好多血
好多時同魔師p既話剋正我都打唔死我
加上我有抗魔仲有高防
可以話係最好既

都話我無講錯,但斧士招新技減敏,但唔知有呢招之前咁加點就好勁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 02:43 PM , Processed in 0.036808 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存