2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 6÷2(1+2) 真係等於 9 ?
go

6÷2(1+2) 真係等於 9 ? [複製鏈接]

代數 : 主要研究某一方程﹝組﹞是否可解,如何求出方程所有的根﹝包括近似根﹞,以及方程的根有何性質等問題。
請大家試用代數解這幾題
1a) X÷2(1+2)=1
1b) 6÷X(1+2)=1
1c) 6÷2(X+2)=1
1d) 6÷2(1+X)=1

2a) X÷2(1+2)=9
2b) 6÷X(1+2)=9
2c) 6÷2(X+2)=9
2d) 6÷2(1+X)=9

計出的還是6÷2(1+2)這個嗎?
如果用代數代入數式等如 1 既數式, 數式會得出6÷2(1+2)
但係用代數代入數式等如 9  既數式, 數式係得唔出6÷2(1+2)
如果方程可解, 咁個答案應該一樣
咁你仲信唔信係答案係 9 ?

回帶....sosad

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

理得佢三柒二十一

回帶 仲講依個話題sosad

笑傲無雙

D人話, 先拆() 之後再左至右

我覺得

6÷2(1+2)=1
6÷2X(1+2)=9

分別在於 2(1+2) 應該先計
例子: 6÷ 2x
    = -----
        2X

= -----
         X
將3代入X 結果係1

感想: D專家教授收山啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 b081148 於 11-5-7 21:57 發表

我覺得

6÷2(1+2)=1
6÷2X(1+2)=9

= -----
        2X

= -----
         X
將3代入X 結果 ...

其實我計到7...

6÷2(1+2)

=6÷2+4<-以先乘除後加減

=7

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 ICQ 於 11-5-7 10:10 PM 發表

其實我計到7...

6÷2(1+2)

=6÷2+4

2(1+2)
=2+4

但係唔該括號..

=(2+4)

我呀SIR話係9..

十週年勳章(賀詞)

原帖由 鋒.嵐* 於 11-5-7 22:42 發表

2(1+2)
=2+4

但係唔該括號..

=(2+4)
我呀SIR話係9..

刪左括號,仲會有括號係度嗎-.-?

同埋我想知做數既時候,先計括號外定計括號內先-.-?

原帖由 b081148 於 11-5-7 09:57 PM 發表

我覺得

6÷2(1+2)=1
6÷2X(1+2)=9

= -----
        2X

= -----
         X
將3代入X 結果係1

感想: D專家教授收山啦
先拆() 之後再左至右係無錯
你個例子計錯

6÷ 2x
    = -----
        2X

= -----
         X

係6÷2X
唔係   6
    = -----
        2X

6÷2X
=3X
X=3
=3x3
=9

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

個除號好耐無見~~
用分數表示就咩都解決到..

請不要先各有各說先
請大家認真睇下post 所提到的題目先
如果X 代入等於 1 同 9 既題目所得出既答案先
                   X=2(1+2)
                   X=2x3
                   X=6

X=9x2(1+2)
                   X=9x2x3
                   X=54

題目1abcd 所得出的答案都會證實6÷2(1+2)=1 這算式
題目2abcd 所得出的答案全部都唔一樣
如果一條正確既算式係唔會咁多個答案

十週年勳章(賀詞)

原帖由 姓名只是代號 於 11-5-7 11:32 PM 發表
請不要先各有各說先
請大家認真睇下post 所提到的題目先
如果X 代入等於 1 同 9 既題目所得出既答案先
                   X=2(1+2)
                   X=2x3
                   X=6

2a) ...

好煩啊 唔好用錯既例子引導人思想
  請再三百次核實例子
你笫1題既問題  不符合現實 唔好搵一個錯既答案 再用錯既計算方式運算
會使人混淆.做出誤導效果
根據笫2題  如果用6/2(1+2) =9 呢條式既解決方法

X=9÷(1+2)x2
                   X=6
                   X=6

正正你既說法  解決左你既問題
如果一條正確既算式係唔會咁多個答案

你出既例子   本身既答案 係由你認為既方式所得出既答案
所以係方程入面 你用番呢個方式去解決答案 係會得到正確
例如我認為
1+1=3          3-1=1
x+1=3
      x=1

see ,the equation points out that x=1,my thinking is correct, yo!   
x就會得出1   但係事實上 x係唔係=1?   我想講, 唔係。

你所列的是
                   X=9 " ÷ " (1+2)x2 你計錯左, 又點會係岩呢
                   X=6
                   X=6

祥細計一次你睇

2a)                   X÷2(1+2)=9
            X÷2(1+2)x2(1+2)=9x2(1+2)
                                     X=9x2(1+2)
                                     X=9x2(3)
                                     X=9x6
                                     X=54

原帖由 Saint小健c 於 11-5-8 12:13 AM 發表

好煩啊 唔好用錯既例子引導人思想
  請再三百次核實例子
你笫1題既問題  不符合現實 唔好搵一個錯既答案 再用錯既計算方式運算
會使人混淆.做出誤導效果
根據笫2題  如果用6/2(1+2) =9 呢條式既解決方法

...

sorry...我都唔想出聲的...

但你真係計錯....紅字果到....
已有 1 人評分Good 收起 理由
Saint小健c + 1 你低能啊 9÷(1+2)x2=9÷3x2=3x2=6 我而加 ...

總評分:  Good + 1   查看全部評分

你話
"你出既例子   本身既答案 係由你認為既方式所得出既答案
所以係方程入面 你用番呢個方式去解決答案 係會得到正確"

我想講方程不是我出, 以係一開頭的問題
6÷2(1+2)=1    or    6÷2(1+2)=9
如果算式正確, X代入算式中其中一個數, 算式都會成立
E+唔係堅持己見既時候, 係正視問題既時候
一個計錯數既台灣數學家否定左149萬人
請, 請冷靜, 平心靜氣
再睇睇呢遍野先
http://www.facebook.com/notes/pa ... %9A/225628074119369

十週年勳章(賀詞)

LET y=6÷2(1+2)
dy/dx=6÷2(1+2)
dy/dx=0

我是來亂的

其實用唔用代數都一樣

問題只係響:6÷2(1+2),你點睇e條式

有人會以6÷[2(1+2)]咁樣睇,有人會6÷2*3咁樣睇

而我同學同我講f.2個陣個呀sir話2(1+2)有個隱藏ga"[]"響到

所以要計左[2(1+2)]先,因此答案係1

講真要拗真係有排拗

無學過隱藏中括號會計到9,學左會計到1

我個人支持9,因為無人同我解釋隱藏中括號點黎,點解要咁
==================================
同埋我印象中隱藏中括號只係響有代數ge情況成立

即2(x+1) 咁我會[2(x+1)]咁睇

2(2+1) 我會2*3咁睇

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

可以試下由第二個角度去睇下條數

十週年勳章(賀詞)

6÷2x(1+2)
先計括 : 6÷2x3=9
後計括 : 6÷2x(1+2) = 3x(1+2)=3x3=9

到底有幾多戇鳩將條數複雜化

原帖由 ICQ 於 11-5-7 10:47 PM 發表

刪左括號,仲會有括號係度嗎-.-?

同埋我想知做數既時候,先計括號外定計括號內先-.-?

6÷2(1+2)
=6÷(2+4)
唔係=6÷2+4
括號未消失係因為要先解決括號內o既正負
呢個應該係小學教

原帖由 KaRL-BoYS 於 11-5-8 12:47 AM 發表
6÷2x(1+2)
先計括 : 6÷2x3=9
後計括 : 6÷2x(1+2) = 3x(1+2)=3x3=9

到底有幾多戇鳩將條數複雜化

事實係連1+1都可以方程式化去解釋原因, 唔係話先計括弧同後計括弧咁簡單

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-23 02:22 PM , Processed in 0.048398 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存