2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡文學&故事鑑賞 死亡都市(重要公告..請留意p.4第74個回覆) ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: mcy11177
go

[原創] 死亡都市(重要公告..請留意p.4第74個回覆) [複製鏈接]

都有不少錯字
不過一次過打咁多
唔多唔少都會有
加油~

打篇野之前先講一樣野,係一兩part之後將會出現呢個故事既主角,可能係一位,可能係二位或3位
以家好努力諗緊
part 12 復活
日期:2006年12月19日
時間:10:45am
地點:9龍醫院深切治療部
係病毒學家將血液樣本帶走研究不久,多名醫護人員同時間搶救6名病者....
dooooooo..........
"幫佢地打多枝強心針"
"醫生,冇晒啦"
"去囉啦,企係度"
"150...讓開....."砰....
"300....讓開...."砰....
"350....讓開....."砰.....
"黎多次350....讓開......"o格助........."啊.......救...命.....啊....唔好呀"
其中一位染病者從死亡中復活過來......"呀.........停手呀....唔好呀....."
"咩事呀.....呀....停呀....""呀..................."
整間病房彌漫著慘叫聲.....無去搶救同係深切治療部出面既醫護人員都即時跑入去看發生咩...只看到有如地獄一樣,周圍都係血,有如有幾隻猛獸係病房裹,人們卻像活生生的食物一樣被咬死,
訓在病床的病人都看看發生咩事,但各人看見這樣情況都嚇呆站著或腳軟跌到,得少部份見到咁恐怖的情況都逃離現場,倒下失救死了的醫護人員都相繼復活過來,向著活生的人走去....
整個深切治療部有如人間地獄,兩名駐醫院的警員即時上到深切治療部那層,聽見慘叫聲響絕全層,都即時call台要求增援...
砰砰砰......
兩名警員不停開槍射殺活死人....但他們好像係咁易比人撞了一撞.....仲不斷一步一步走近警員...."呀...啊....呀......."boom.....兩名警員認聲倒地....再無發出一粒聲....

part 13 封鎖
時間:10:57am
地點:香港警處會議室
"我地已經查過........."咯咯....
"come in"
"高sir,唔好意思阻住你...有d好緊要同危險既事,好可能係同你講果單有關..."
"講啦..."
(係耳邊講)"係咁既....."
"吾.....咁即時知醫管局梳散,通知衛生署同特首,仲有,出動飛虎隊同向其他警區要求增援,即時封鎖醫院附近300米,記住封鎖清息,記者問係咁比個藉口佢,話有人打劫又好咩都好啦...我一陣過黎"
"係,高sir"
"唔好意思,我想同大家講,好可能病毒一早係香港比人發放左,我有d重要既要做.今日到此為止,
各人走晒之後,美國的代表拿手提電話打了一個電話,當說完電話之後,露出陰險的眼神同笑容....

下part將會出現第一主角...預告:主角係一位大學生

"陰險的眼神同笑容"
最想睇呢個人咩事~

原帖由 lemoncoke 於 2006-11-29 07:39 AM 發表
"陰險的眼神同笑容"
最想睇呢個人咩事~

囉黎做分支嫁....出第二集用....

都幾多錯字喎=.="

part 14 封鎖(2)
時間:11:42Pm
地點:9龍醫院現場
砰砰砰....噠噠噠....砰砰...噠噠噠....醫院入面不停傳出激烈槍聲....
鮮紅的血濺左玻璃窗上,遠處從玻璃窗可見有多名飛虎隊隊員同警員比好多人形物體被推埋窗邊被活生生將身上既肉或四肢撕下或扯下....在槍聲同時仲混和左很多慘叫聲....
這時有好多市民不停圍觀....記者不定拿起相機拍攝...多間電視台都即時係現場進行現場直播
"over....4樓C區失守...呀.....唔好呀....(噠噠...)......請求支援......呀(噠噠...)"
"有冇搞錯呀....發生咩事呀...咁多人...咁重火力都比人禁住黎打....班飛虎隊平時練咩嫁...."
"唔知點解....班怪物射極都唔知呀...文件記錄又冇提到點殺死D怪物"
"有冇打過機睇過戲嫁....射頭咪得囉....叫埋垃圾盡量對個頭射啦"
"係...高SIR.....OVER...全隊員盡量對頭射..."
"呀健....叫北區d警區派人黎支援....."
"呀wing...衛生處果邊點講呀....特首果邊又點....."
"高sir....特首同其緊衛生署處長同其他高官岩岩先開會商量緊點做,搞緊個應變方案...特首已經通知左中央果邊...仲等緊答覆...仲有call左解放軍基地果邊叫左佢地準備....隨時可以出動...洗唔洗叫黎"
"頂....快d得唔得嫁...班高官做野咁慢...真係唔知嚴重...解放軍果唔洗叫住....一陣班市民睇新聞睇到成支軍隊黎到....仲以為有人打到黎有恐怖分子都未定呀.."
"但我地以家咁多人都好似成支軍隊啦=.="
"比你係普通市民見飛虎隊安心d定解放軍安心d呀...."

part 14 控制
時間:12:26PM
地點:9龍醫院現場
經過個多小時同活死人激烈駁火之後.重算控制了...但醫院外卻圍觀了多人....各傳媒同時窮追猛打著警方...詢間發生什麼事....
"我地冇野可以同你講....請我地既記者會..."
"高SIR....我地以家封鎖左醫院1樓對上的層數既通道,但仲有好多同袍同病人係樓上,但冇辦法啦"
"算啦...為左大局....祝佢地好運啦...要家要諗點搞點入面喪屍"這句話斷定醫院入面既生還者只好等著成為行屍走肉既活死人....
"呀軒...有正野睇wo前面...有大件事發生...落車睇囉...."
"好呀...."
"呀南睇下d窗....超多血....你估咩呀...有傻佬大屠殺???迫入睇下囉"
"嘩...飛虎隊都出埋.....仲要咁q多tim....一定大鑊野...."
"都係返學啦...今晚睇新聞睇下咩事先...."
"唔好啦...拍段片先走啦..."
"妖...拍咩呀....返學校睇女溝女仲好啦...."

介紹:第一位主角
姓名:徐文軒    花名:呀軒
強項:運動除左打架之外咩都唔得.打機同電腦既白痴...讀書過得去...可以話得個力字
有幾大力....一隻手1手指做20下指上壓...木門都打凹...最之一拳打暈你都得....識得泰拳,跆拳道,詠春,空手道,自由博擊,最近自學忍術....
身份:讀香港專業進修學院設計與藝術基本文憑
性格:正直,有義氣同正義,細心好人,凡事以大局為重,邏輯性強,反應快....

會有第2集@@
次次都係食野時間黎睇 有d嘔心...

part 14 隱藏帶菌者
時間:05:56PM
地點:旺角街頭
電話中
"呀豪..你冇事呀ma..."呀奇說
"冇事....醫生話小小感冒o者....死唔去既...一陣仲要返夜班"呀豪說
"有冇睇電視呀...9龍醫院有大鑊野wo..."呀奇說
"有睇..咩事呀你知唔知...電視播到好恐怖wo個場面"呀豪說
"唔知呀....冇留意件事呀...正係聽講醫院死左好多伙計"呀奇說
"唉唔理啦...返去問人d同事先..."呀豪說
"係wo...返黎幫我去吉野屋買碗豬肉飯呀...88"呀奇說
剛掛了電話...突然砰的一聲...一架輕型貨車撞趺呀豪
"帶眼睇路啦盲炳"c機說
"唔好意思呀"呀豪說
"有冇事呀....洗唔洗入院睇下"路人說
"冇事呀...唔好意思呀"
呀豪一步一步走向旺角警處...卻不知自己死神將黎接他,並將他成為他的殺人傀儡
"呀豪返黎啦..."呀奇說
"係呀....頭先比車一車...以家屎忽好痛tim=.=飲啖水先"呀豪說
嘔......
"咩事呀呀豪..做咩嘔血呀..你比車車到內傷..."呀奇
o拍的一聲....呀豪暈了在地上,不省人事
"喂..醒下啦呀豪..唔好嚇我呀..call白車呀..."
這時呀豪心跳停止了。
不久尖叫聲,慘叫聲瀰漫警局辦公室入面,繼而瀰漫成間警局。
因為警局入面大部分警員都增援到9龍醫院,不久成間警局都佈滿活死人。

因為近排又要睇歐聯同有勁多多功課做..so會得更新好慢

"吉野屋" 睇到呢到笑左出黎=.=

part 15 死亡的開始
時間:08:07PM
地點:旺角警處至旺角街頭
因為9龍醫院爆發活死人危機,各區警處都抽調大量人手去醫院防守,特別是旺角警區
,駐紮的警員不夠30人,不消一小時警處而完全淪陷,死的死了,傷了或生還都躲了起來
進來報案的市民都慘被咬死變成活死人,不久警處內所有活死人步出警處找尋獵物
時間:08:49pm
"呀軒去邊度食呀。"呀南說
"前面果間囉...我想食麵"呀軒說
"又食...痴嫁.."呀南說
"吹呀...咁你又問我去邊食.."呀軒說
"兩位呀??上上面坐呀...大把位呀"伙計說
呢個時候幾3隻喪屍走鋪頭,並且見人就咬,店內的人嚇了一跳,當所有人看見有人
被監生咬死,鮮血從被咬者身上嘖出,染紅成間鋪頭,大家不是爭相逃出大門就呆了。
樓上的食客都落睇下什麼事,看看有什麼事可以幫手
呀~~~救命呀...唔好呀!!
"嘩....下面仲咩事呀...咁多人係度度呻吟既.."呀軒說
"不如落去睇下囉!!??"呀南說
"唔呀..你自己落去睇啦...冇你咁kai呀"呀軒說
呀南正想走落樓,突然一隻喪屍從樓梯正在行上黎,呀南正想轉身上樓梯時,卻被
喪屍捉住了左腳並狠狠地咬了一啖。
"小你...死能開呀仆街...呀~~~..救我呀呀軒.."呀南說
呀南聽見自己由小係屋村一齊玩到大的好朋友求救,便即刻跑落樓梯睇下什麼事。
"嘩..咩事呀..小你老母..做咩咬我個fd呀!!"呀軒說
呀軒狠狠地一腳踢落喪屍的頭度..誰知把喪屍正個頭踢甩左,並飛了落樓
呀南同呀軒當場看到 O 左咀 @0@ @0@
兩人走落幾級之後,看見好多屍體同血,同有人在食緊血淋淋的屍體,都寒了一寒,他都意識到
現在好似電影遊戲中所描述的喪屍,他們下意識只要逃出這間鋪才一線生機,呀軒拳打腳踢
,拿起椅子周圍亂舞,迫開喪屍為自己受傷的好朋友開路,使途殺出一條血路,
正當兩人步出門口之際,呀南因行動緩慢關係,被兩隻喪從後捉住了雙腳趺了落地,之後一隻,
兩,三隻都圍住呀南不停咬,呀軒哭著瘋狂拿起椅子不停喪BAN喪屍,希望救呀南出困境,但一隻一隻
爬上呀南身上,而且開始有喪屍圍攻呀軒,呀南眼見情況不妙,忍著比咬的痛楚同呀軒說
"走呀呀軒,唔洗...理我嫁....走呀...走呀仆街仔..係咪想一齊死呀..走呀..當我求你.."
呀軒聽著一生人之中最好最好朋友的請求,看著自己又如自己親兄弟的痛苦表情..
"對不起呀呀南"呀軒哭著說,說罷後便跑,但跑了幾步後,他看見周圍的人不是逃跑就被喪屍咬..
已深知不妙.......
(今part好多粗口)=.=
人物介紹:
介紹K哩菲-----呀南
呀南----全名梁衛南
又幼稚園同現在玩到而家...同小同中學..一樣讀港專
正係試過小學5年班係唔同班,一個讀5A 一個讀5B
家庭方面:家中獨生子,父母離婚,父親係監謢人,係內地工作,一個月多數得2~3日係香港的屋企...

點解變左細字既?.?

快d出la~等緊睇low~哈哈~+油~~支持~~~~

part 16 極速漫延
時間:09:06PM
地點:旺角街頭至/地鐵站
呀軒走了不遠,回頭看看呀南,已見呀南身首異處,慘被完全分屍,呀軒見了,心裹更亂,更哭得厲害
呀軒腦空白一片站在路邊,看著整個旺角的市民不是爭相逃跑就是湧入旺角各大商場,很多人都仆倒在街,
更出現人踩人情況,四周道路都發生交通意外,完全水洩不通。
突然boom一聲,令呀軒當堂心裹一震,回神過後只知一定要回家救自己的弟弟,呀軒隨意走一間買家用品店舖,一入之下
只見兩隻喪屍正享受"美食",喪屍發現的存在便轉身走向呀軒,呀軒隨手氧起兩隻鑊鏟作自衛,呀軒心想"
應該殺喪屍既方法打機睇戲一樣啦=.="呀軒左ban右ban,左踢右踢輕易搞搞掂兩隻喪屍,便即時隨意拿兩把刀
幾把生果刀同幾把小刀放入書包,一路避開喪屍同途人徒步逃回屋企,一路用手提狂打電話報警,誰知結果
只聽到"現在線路繁忙,靖遲d再打過啦......"
時間:09:29pm
旺角地鐵站呢個時候塞滿兩種人,一種是逃回家中的人,一是全不知情上班族,好多人票都不買便沖入車站,場面十分混亂
這時一隻一隻喪屍走入旺角各地鐵站入口,驚慌的叫聲開始係人群中傳出,站外變得更加混亂.個個都沖入月台,當然喪屍會
為了"食物"跟隨落月台啦,尖叫聲更見響亮,呢個時候一輛地鐵駛入,月台逃亡的人都即時湧入地鐵車卡,很多地鐵車卡入面的乘客
想出去卻被月台的人迫返入去,很多都仆街在車上,一隻一隻喪屍便在月台車卡開餐,當人們想走出大堂時候,已完全水洩不通...
dodododododod....列車即將開...請勿靠近車門...拍的一聲車門關上...一輛裝滿喪屍同一些手冇博雞之力的生還者的地鐵車卡,
極速"運載"喪屍去各目的地
呢個時在9龍醫院駐紮的警員兩個小時多都收到旺角比人襲擊,並完全聯絡不上,這時以為受到恐怖襲擊,便即時將7成的警員同飛虎隊
從9龍醫院調返會旺角警處看看發生什麼,正當將到警處,一位警打開收音機"喂..新美.你知唔知以家旺角果邊好恐怖wo我聽個朋友講..."
呢個時候很多看到整個旺角火光光,四周都是撞毀了的汽車,路邊都有很多他們在醫院所見的喪屍在食人肉,寒冷的夜晚,配上那麼恐怖血
腥的場面,心裹都寒了一寒,深知在遊戲在電影發生的橋段,最終都發生在事實...
"即刻撤退..去搵特首..要保護特首呀..叫醫院果邊加厚圍板...再撤退多5成過黎....快"高為文(高sir)說

岩岩仲諗住坐mtr出旺角=.="
好彩冇咩血腥野睇~

part 17 極度恐慌
日期:20061219
時間:11:35PM
地點:大圍
帶著疲累身騎的呀軒終於安全徒步到達自己位於大圍單位的樓下,當想按密碼的時候,牆上有很多血手掌印,呀軒更見心急,希望快些救到自己的弟弟,心想"唔係咁快走到黎大圍呀,識跑嫁咩..=.=" 按下密碼大閘門都沒有反應,呀軒只好用盡全身的氣力大力一拉,砰的一聲大闡門應聲而開,呀軒一步入大堂,即被眼前的場景嚇倒在地上,正個大堂血跡斑斑,地上滿是血淋淋的器官同殘肢,大腸小腸滿佈地上同保安櫃位,比剛才在店舖看到的恐怖場面有過之冇不及,呀軒定一定神後,忍著濃烈的血腥味,環顧四找尋有用的硬物作衛用途,一番搜尋從一具慘被喪屍差不多完全分屍的保安的腰間上拿走血淋淋的警棍同電筒便乘電梯上位於7樓的單位。
呀軒懷著緊張的心情撘著電梯,腦海不停浮現很多假設同剛才經歷的恐怖場面,心想一開門即返屋企鎖門報警同細佬係屋企一路打機一路等人救
1…..2………3……….4……….5……..6…….7
一開門呀軒就急步去自己單位,一路走只發現很多單位的大門都開了,整條走廊滿是血跡,有些單位更傳出像有人有咬碎骨頭,撕裂肌肉的聲音,這時夜蘭人靜,這些聲音更見響亮,呀軒聽到後打了個冷震,便輕輕地急步走去走廊盡頭的單位。
當呀軒鎖上打門後,”呀康,你係咪度呀?!,出黎啦,呀哥呀!!”他便搜遍所有房間,但都找不到弟弟,呀軒即時擔心起黎,眼淚再一次從眼中流了下來,腦海浮現出自己弟弟慘被喪屍分屍或變成喪屍的樣子,心裹不停怪責自己沒有好好地保護自己的弟弟。
砰砰砰…..…wooooooo”呀軒再次聽到這些恐怖的呼喚,當堂由傷心變成憤怒,沖向門口起勢不停踢向大門說小你老母,搞事呀,邊條仆街整你地出黎嫁..襞能你呀....你地班仆街頂你,你地搞到我冇能左個細佬,仆街你老母,還返個細佬比我呀仆街,入廚房囉刀斬能你死班仆街...小你老母”,正當呀軒想轉身時,從飯桌發現了一張紙,呀軒拿起看。

紙上內容:
呀哥,希望你無被咬親,更希望你平安返到屋企見到這張紙,我本來想留係屋企等你返黎再一齊返去大陸搵呀爸的,但眼見喪屍走上黎食人,留係屋企一定唔安全,同等死冇分別,所以我自己博一博約左幾個朋友一齊返去大陸搵呀爸,我會合左朋友我會打個電話留言返屋企嫁啦,希望你平安上到黎大陸,,祝你好運

呀軒看後即時返查留言信箱,聽後當堂放下心頭大石,便大開電視,準備收看晚間新聞,當收看第一段新聞後,即時被畫面的景像嚇了一跳……..

諗起岩岩睇完既恐懼鬥室入面d血腥野

支持支持~!!!!!

part 18 極度恐慌(2)
時間:11:50PM
地點:大圍屋宛7樓的一個單位裹面
呀軒看著電視播著的新聞報導“嘉宜我係到,,啦…以家我係落馬州管制制站…現場十分混亂,大家可以睇到現場有很多人企左係度要求中國海關放佢地入關,但中國方面見事態嚴重,防止疫症漫延,已經宣佈封晒所有關,,現場不停廣播叫全有人回家或去天水圍同元朗既大型庇護所,
並且講明如果有人強行沖關,將會格殺物論,交返比電視台“
“唔該晒呀,警方方面會係12點半將會召開緊急記者會,解釋今次事件原因…多間醫院已經暫停服務,解放軍已經出……呀~~~~~~~~~~~~”呀軒當堂比報導員嚇了一跳,原來有喪屍闖入直播室,呀軒只好轉其看其他台看新聞,但都已暫停服務,門口外面的喪屍仍不停地拍門,心想只有冒一冒險才有一線生機,他一定要嘗試偷渡返去大陸找尋自己親人,他走入廁所沖了一個涼,將自己身上血跡洗去,換上一件乾淨衫,四周搜尋屋企有用的物品放入背包,呀軒打開衣櫃,說了一句”終於用得上你地啦”原來呀軒以前同呀爸曾經在旺角一間體育用品店舖入面,購入了一把武士刀和一把十字弩,呀軒拿起武士刀,掃了一掃刀銷上塵埃,再縛在背上,拿起十字弩裝上箭矢,步出房間,點起香燭,對著媽媽的靈位唸唸有詞”希望在天之靈你保佑我和細佬可以同呀爸一家團聚”,說罷從電視機上隨走相片放入自己的褲袋,呀軒再打開電視,已經發覺所有台而轉播至中國某一個電視台,並正在播放一班香港的警員正在透過中國電視台轉播記者招待會解釋事情,雖然收得不太清楚,但都盡聽得到大致的內容
“……因此而洩漏,感染者正常會在一星期內病發死亡,死亡後會迅速復活找尋食物,而人類就是這些稱為喪屍的食物,而要消滅喪屍方法只有一個,就是要破壞頭部或脊椎,所有生還者請你們不要絕望,我們會聯同中國解放軍盡力拯救你們,如果你地可以的話,可以黎到位於天水圍或元朗的大型庇護所,呢兩度係我地的既據點,有解放軍保護你地,請不要經大老山隧道同獅子山隧道,因為果度有重兵駐守底抗喪屍,所有經過不論是人定喪屍.,都格殺勿論,請不要冒險,請……”呀軒熄了電視,心想”等人救餓死都未有人黎,你地班垃圾救唔救都成問題,自己自救仲好”。
呀軒打開大門,向兩隻隻喪屍射出兩枝箭矢,便急步乘電梯到達大堂,走出大堂後正想怎樣去到天水圍或元朗之際,,不遠有一名男子比喪屍追趕得仆了地上,,正當喪屍都咬他的時候,o達o達兩聲,喪屍應聲地,,呀軒跑到他身邊,見到一名年約四十幾五十歲,頭髮金色,滿身金器的大叔,呀軒用十字弩指著他問”你有冇事呀,你有冇比咬親”大叔驚得雙手狂搖說不,並即場除衫比呀軒檢查,呀軒見後將十字弩放下並扶了他起身,”大叔連返多謝說,”多謝你救我一命呀小兄弟,你叫咩名呀”
“我叫呀軒呀,你呢,你以家去邊度呀”呀軒回應
“叫我呀浩又得,浩哥又得,大佬浩又得,冇,我諗住以家行過去旺角囉架生,有架生傍身安全d ma”大叔說
“我叫你大佬浩啦,你咁夠膽刀都唔帶把就行出黎,你唔驚d喪屍嫁,仲要一個人行去旺角,你知唔知旺角果邊好恐怖嫁”呀軒說
“鬼唔知咩兄弟,我屋企係旺角,d o靚電話又唔通,又搵唔到武器,兄弟不如你護送我返屋企,到時我比d架生你洗洗當報答呀。”大佬浩說
“好呀,你帶路wo,行啦”呀軒說
大佬浩心想”又有條傻仔幫我賣命啦…傻仔”
兩人便徒步走向旺角……

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 05:17 PM , Processed in 0.036367 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存