2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡文學&故事鑑賞 死亡都市(重要公告..請留意p.4第74個回覆) ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: mcy11177
go

[原創] 死亡都市(重要公告..請留意p.4第74個回覆) [複製鏈接]

乜今集咁有型呀~
大佬浩又衰d 救左佢仲利用人...

好好睇丫~
我諗遲d+多個主角係解放軍~同埋d喪屍開始有智慧~
相信會更加好睇丫~
希望 e d意見幫到你la~~
+油唷~~~

好正AR個故事!!!我對呢類題材既故事最有興趣!!
支持你繼續寫埋落去!!!加油努力!!

part 19 寂靜的香港
日期:20061220
時間:01:06 AM
地點:獅子山隧道出入口
解放軍對話
退後呀...快呀….(躂躂~~~躂躂躂躂)……唔好分開。士兵說
指揮部,以家獅子山隧道有很多活死人哦,我們已經開始抵擋不住了,大老山隧道一,,連兵力只剩三十多人,我們要求撤退上尉說
好吧,全面撒退,5分鍾之後會有直昇機接戴你們,我地會派攻擊直昇機掩護你們,你地撤退前炸左向北的隧道口,減慢佢地擴散速度指揮官說
知道長官,中尉過來上尉說
什麼事,上尉中尉說
傳令落去,全兵撤退,上頭要在向北的隧道口裝炸藥,要封左個隧道口上尉說
知道上尉
boom~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
boom~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
boom~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
一陣陣爆炸過後,又回復返原來的平靜,直昇機的飛走,代表香港開始步入黑暗日子
駐守9龍醫院剩餘的警員同飛虎隊隊員,在醫院外同一大班喪屍,加上醫院內的喪屍沖開圍板,經過半小時的攻防戰後,很多警員同飛虎隊員白白咬死,最後剩餘一小隊飛虎員放棄逃向旺角方向,人數只剩4位飛虎隊員
躂躂躂躂躂躂…..”
“follow me..唔好走散,留意周圍飛虎隊隊長各各隊員說
“o…oo突然迎面傳黎幾下槍聲
隊長渣緊拳頭舉高,並示意各隊長停下並去找尋掩護物
“fuck your mather shit…”
~~嗄嗄….”遠住傳來急促的喘氣聲,並向飛虎隊那邊迫近
停係度各飛虎隊沖出來
那名男子見到幾名槍指住他即時舉高雙手,隊長眼見他是有意識的活死人,便示意兩名隊員走去那名身邊解除武裝並押了他過來,檢查了身上沒有任何傷口後,隊長走近看看他的樣貌,發覺是一名樣貌有些似外國白人,但也有3分似中國人
“hey…who are you”隊長說
我識聽中文嫁,唔洗一定講英文那名男子用不太純正的廣東話回應我叫singarco,中文名叫李亞星”(譯音:星亞高)
估唔到呀,仲會有生還者,仲要一d傷都冇一名飛虎隊隊員笑說
我唔同普通人,你估好似香港人咁,係又驚唔係又驚,d求生意識都冇咩
你講麥鳩呀那名飛虎隊員怒火沖天沖埋男子面前想一拳打去,但即時被制止
唔好咁噪老虎,難得有人生還,李生,希望你加入我地,話晒多個人好幫手隊長友善地將一枝左輪手槍比給他
沒問題,有人陪安全好多,你地叫我亞星啦那男子說
我叫呀文,佢叫呀細,呢個就叫老虎,呢個就係我地隊長,叫佢呀偉啦一名飛虎隊員搶先向亞星介紹各隊員的名
(拉下面)

…………好痛其中一名飛虎隊隊員老虎突然破口大叫,原來在車底爬出了一隻喪屍向他的小腿和大腿狠狠地咬了一口,大量鮮血即時噴出,,突然兩下槍,老虎同喪屍頭部中了槍,老虎睜著眼睛倒了地,各隊員呆了呆,並同時望向亞星
晒我兩粒子彈,o的警覺性都冇,點做飛虎隊嫁,”亞星冷若如冰說
頂你,你傻嫁,你做咩殺左老虎,”呀細哭著沖埋亞星不停罵他,呀文呀偉即時將呀亞星同呀細分開
你應該知,比喪屍咬中佢一樣會變做喪屍,只係遲同早既問題,而且以佢受傷部位同流血嚴重性,一定好快失血而死,就算冇咁快死,以佢既傷勢,一定拖慢我地步伐,到時好可能比佢累死,用下腦啦,唔可以停係度嫁我地行啦亞星說
我接受唔到同個兇手一齊行呀細這時情緒失控跑走了,呀文追住呀細,試圖捉回呀細,正當呀細轉入後巷時,突然被什麼鬼東西絆到了,細看下有4隻喪屍本來正在享受緊美食”,但因為呀細的介入”,4隻喪屍即時圍著呀細各部位瘋狂亂吞噬,呀細沒有任可反擊之力,只可發出痛苦的慘叫聲同隊友求救,呀文這時趕到,用腳用槍將喪屍打死,呀文扶走接近無知覺的呀細離開,但呀細被咬得十分嚴重,成個面容完全無法辨認,
……呀細對住呀文說,呀文將呀細放落地上,這時呀偉同亞星都聞聲趕到,
向我個頭開槍啦呀哥對唔住..係我錯,….我一時…(這時口吐鮮血死了)”呀細說
o拍的一聲後呀文便向著呀偉一路展示兩隻手臂上的流出絲絲鮮血傷痕一路含著淚說請你都一槍了結我啦,我要落去陪我細佬
你個傷口幾時得返黎唔通係….”呀偉話都未說完,亞星搶住說咁就成全你啦,落去搵你細佬啦一聲槍聲,呀文頭部開了個洞,
咁就冇晒子彈,行啦..偉哥亞星一路拿走呀文身上的mp5,手槍同所有彈夾同手榴彈,經過這十幾分鍾的事情,死了自己最要好的隊員,呀偉開始害怕亞星,而且覺得這個人不是普通的人,而且十分冷若無情同兇狠,呀偉只好聽從亞星指示跟著他

要爆頭先死 唔通要殺晒所有人??
p.s.聖誕節都上黎更新~thx

時間:02:17 AM地點:新之城商場附近一棟唐樓的附近
冇晒箭咁多喪屍嫁..()呀軒一路從背上拔出武士刀一路說
努力o的呀軒..我精神上支持你*__*大佬浩扮著正氣說
頂你個肺,你都係咁易汁o的野幫手殺喪屍啦,殺唔到都可以有樣野渣手自衛,下下有喪屍..你老母死撚開啦(一刀襞落喪屍頸部)..都唔洗沖埋黎救你麻呀軒說
唔好啦,努力o,前面果棟咋,都就到啦。大佬浩說
經過一輪屠殺式的撕殺後,呀軒同大佬浩終於上到唐樓4樓的一個單位外面。
快撚o的開門呀軒說罷向樓梯上喪屍們襞了一刀再踢了一腳
得啦入開細路
砰的一聲後,木門關上o的搵重野頂住到門大佬浩說
經過大約兩小時驚心動魄的行程後,大佬浩同呀軒終於到步,滿身血的呀軒累當場訓了地上
哈哈以家仲唔係我世界.兄弟仲有水既話入我房囉件衫去沖個涼啦我煮個面比你啦..到我待服返你啦…”大佬浩輕鬆地說,這時外面擁到門外不停拍門衰叫,大佬浩走去開播一些強勁的音樂出黎,以蓋過拍門同衰叫聲
(拉下面)

這時在外面的的亞星同呀偉經過一間專面冷面同小食的店舖
呀偉,你餓唔餓呀,餓就係度囉走o的野食啦
唔係好餓咋不過全部囉晒佢啦,再搵個地方休息下啦亞星呀偉說
好呀你睇住亞星回應說,說罷,就打開滿開滿是血跡的雪櫃門,拿起幾個膠袋將食物飲品調味料全放晒落去
得未呀~~(這時用手槍不斷射殺喪屍)愈黎愈多喪屍係咁行埋黎啦呀偉心急地說
得啦行得朋友唔洗咁緊張wo亞星說
唔係緊張呀.咁射法好快冇子彈嫁ma呀偉氣憤地回應
係你低能o我岩岩係果幾廢柴度囉晒o的彈夾..o拿囉去啦亞星將幾排手槍同mp5的彈夾給呀偉,呀偉聽罷即時黑著面從亞星手上接過彈夾並說麥野廢柴呀佢係我o的兄弟黎佢地有呀名既唔好以為我唔記得係你親手殺佢地嫁,如果你生人我一早一槍打爆你個死人頭啦
唔係咁勞氣wo.佢地遲早都變喪屍.到時我真係驚你唔敢開槍打爆佢地個死人頭咋果個係咪呀文,中左招唔講.一定變左咬死晒我地唔知呀係咪搵地方呀…”亞星說
係呀前面求其搵個商場啦…”呀偉仍然氣憤地說
呀偉同亞星懷著備戰的心情走著,最終去到一個商場的附近
前面新之城啦不如亞星說
好囉..上最頂個層啦呀偉說.....兩人步入商場,從管理處拎鎖匙走跑上最高層
呀偉你折左電梯,再搵野頂住,我去窒住走火樓梯,再清理呢度o的喪屍,之後就開始開得餐啦=.=

part 21 亞星的身份日期:20061220時間:03:21AM地點:旺角
食飽未呀食飽不如去訓囉..你同我都好累嫁啦.你訓沙發吧..我囉枕頭被同耳塞比你吧..我聽日比o的係呢個亂世需要既正野你睇啦大佬浩扮著酷正氣地說
咩正野呀咁巴閉呀軒說
聽日你就知嫁啦.訓啦兄弟大佬浩回應
因為強勁音樂濃罩著正個單位.呀軒同大佬浩完全聽不到新之城商場傳出的槍聲,當他們正在熟睡中的時候,呀偉同亞星卻正在忙著喪屍。
扔埋落去就搞掂啦.....呀偉同亞星說
將最後一隻喪屍屍體扔了落下層後,便用蒸餾水清洗手上的血跡,清洗後亞星便從膠袋拿出冷面同配菜撈黎比呀偉同自己食….
..拎住啦….你飲咩呀亞星對呀偉說
可樂呀唔該呀偉回應
講真你都幾好野可以咁冷靜最估唔到係你槍法咁準呀...玩開war game..”呀偉一路食一路說
唔係呀亞星說
去開槍會玩槍嫁呀偉續問
唔係唔好問啦我唔想講自己亞星說
講啦….我都基本認識下你份我地先可以有效咁合作嫁wo….唔怕啦親人少少最多我講自己先囉呀偉續說我全名係曾家偉,今年29,未婚,9龍醫院事件中我係第7隊既隊長,..我係南加州大學電子學系畢業,講多樣啦...我其實係一個無父無母既孤兒..到你講啦
..唔係話…”亞星無奈地說
講啦…………..”呀偉囉嗦地追問
“stop….我講啦成個細路女咁聽見都起雞尾呀亞星說

(拉下面)

係起雞皮呀唔係起雞尾學就學好d呀偉笑著說
算啦呢d野講比你知都冇所謂,你同我生唔生存度都唔知得唔得,但如果生存度唔該你唔好講出去,….”亞星續說我後生果時係美國做過幾年特種部隊,之後無幾耐國防部話政府成立左一個秘密組織,組織係做咩我就唔知啦,之後就係軍隊中挑選八百名最精英既軍人接受一年地獄式恐怖軍訓,唔想參加?!想中途退出?!….果時有好多人都因為捱唔過咁就去左,每次分隊對戰訓練都用真刀實彈,好野既話一d傷都冇,唔好彩都係訓下醫院或者殘廢,唔好彩就落下面見撤旦,從而練到個個目無表情,冷血無情,真係可以話唔係你死就我死,要生存就要決斷,要一下就至人於死地,只要人地有一口氣佢都會反擊你,最後八百人只剩返一百人,我好榮幸我自己係一分子,而且接受左一年都只係中左兩次槍(這時亞星展示自己腰同大腿的槍)”亞星說
呀偉聽得目定口呆,相比起自己以前投考飛虎隊的訓練,真是小巫見大巫
係咪咁喪呀,比我應該一早死左呀偉驚訝地說
哈哈….講你知呀….一百人之中有幾個仲勁過我呀真係傷都未傷過但好可惜…….”亞星說
可惜o的咩…”呀偉問這時平時冷若如冰的亞星從眼窩流下一滴男兒淚,之後說
組織有一晚叫我搵一位長官,但去到之後才知原來冇果位長官,當我返到宿舍果時………有好多著住防毒衣的人員將一件一件塊面變成紫色既屍體抬上軍車,當我追問發生咩事果時,果班畜牲既答覆竟然叫我唔需要知道,話我唔洗係因為有人出面幫忙我先唔洗死,之後就叫我汁定包袱要我離開,我離開果時,基地唔知咩事準備撤離…..”
咁殘忍真係好想知咩事個組織又係咩黎….不過算啦咁好彩你汁返條命仔...無啦啦有人令你唔洗死呀偉說
好彩咁同我出生入死o的兄弟點呀….死得不明不白因為我唔死令到我好似出賣左我o的兄弟呀亞星十分氣憤對呀偉破口大罵
“sorry…..好啦….不如搵間大o的既鋪入去啦…..我去拎o的衫黎訓吧呀偉說
好吧…”亞星說
就咁4名生還者帶恐懼同疲累的身軀睡了

有多左條唔知咩事既線
之後會唔會講返點解亞星既故事係咁?.?

回復 #51 lemoncoke 的帖子

唔好睇少亞星....
佢關係到今集同第二集

買下關子吧,....果組織係同某part有痭美國代表打完電話奸笑有關係的

d 警察 同特首條線點丫???會唔會出返黎丫??

原帖由 bobodogdog 於 2006-12-30 10:44 AM 發表
d 警察 同特首條線點丫???會唔會出返黎丫??

因為我已經諗過...係唔會嫁啦...前幾part已經暗示,,,,d警察去左保護同高官....而最後記招會係中國果邊播放....代表d高官同警方高官係晒中國果邊....而且故事講到香港解放軍都出埋....講真香港如果發生咁既災難..正常特首可以冇話咩實權....個管治權應該大半落返去中央...因為中央果邊要出動軍隊

part 22 殺出重圍(1)
日期:20061220

時間:03:56PM
地點:旺角唐樓一個單位(新之城附近)
大佬浩將一碗剛煮好的公仔麵放左茶几上…..將音樂關掉再一腳踢落呀軒身上
~~~咩事呀好痛呀洗唔洗咁大力..”呀軒痛苦地摸著肚皮
起身啦….大鑊呀今次d食埋碗麵汁野走啦….”大佬浩說
咩大鑊野….”呀軒緩緩地從沙發起來食公仔麵
自己開大個窗簾睇啦唔快d走冇機會嫁啦.,d喪屍真係餓到佢呀..”大佬浩一路食著麵一路說
呀軒囉住碗碗絲絲意意從沙發走去窗口,拉開窗簾,樓下全企滿滿身傷痕,斷手斷腳.而且仲不斷想從樓下湧上樓梯,呀軒想不到睡了十二小時後情況會變成這樣,之後他望一了望新之城商場,同時有大量喪屍聚集湧上樓
喂喂喂~~~~過黎快呀喂……,”呀軒著急地說
咩事冇名你叫咩仆街大佬浩回應
你睇果邊個商場個情況同我地以家樓下一樣wo…應該有未變喪屍既生人係度呀…”呀軒說
又係wo…但唔比人地中左招既…”大佬浩說
中左招都仲係生嫁ma…新聞都話中左招要一個星期死亡..死左先變咋ma…除非佢傷得好重o救人一命緊要..”呀軒說
你估你係超人咩你用咩殺d喪屍呀…”大佬浩質問
“……..…….….這時從沙發旁邊囉起武士刀)我有佢…..你唔救我去呀軒無奈說
哈哈傻仔你把刀斬到崩左都未斬到果去啦….好啦見到你細細個就咁好打見你咁有膽識橫掂都要走我就同你一齊入去拯救被困的小豬仔啦哈哈食埋碗麵跟我入黎啦大佬浩搭著呀軒的膊頭說
一陣過後大佬浩同呀軒走到廚房旁邊一間被深鎖既房間前,大佬浩從褲袋中拿出兩條鎖匙分別放入兩個鎖孔再從密碼頒上按入一套密碼,厚厚的木門應聲而開,大佬浩推開鐵閘入黎啦….鍾意邊隻槍就囉啦….囉岩就比我睇睇我囉子彈比你
點解會有咁多…….唔通你係…….警察……….既臥底呀軒說
咩警察咩臥底呀….”大佬浩說=.=
咁得警察先會有咁多槍咋….睇下又m16a2….mp5…..仲要有埋akaug…..你仲唔係警察加埋你咁款一定係警方派出d黑社會既臥底\___/….”呀軒說
你係咪傻傻地嫁….用下死人腦….臥底?!...睇得多無間道呀你一路簡槍一唁講比你聽啦細路大佬浩說
我其實係俄羅斯一個地下黑市軍火集團既其中一個成員我後生果時,冇記錯果時好似7~8,果時呀爸呀媽就同去俄羅斯旅行,之後同呀爸呀媽失散左,好好彩,比我遇到我既義父,收留左我做佢咁多義子既其中一個,之後幾年後開始要我地參與賣軍火,希望係當中搵到適當人選接管集團,但真係好多人想坐集團主腦果位啦….差唔多隔個月就死一個成員或者兄弟….所以我學我咁義哥離開俄羅斯去其他地方賣軍火,避開集團既明爭暗鬥大佬浩一路說一路折解木盒
(拉下面)

講到自己好似不好明利咁….成個隱士咁樓本你就係怕死….怕死就怕死啦認左佢啦=.=”呀軒反串大佬浩
咩呀仆街簡啦簡好未呀仆街….”大佬浩說

簡好啦….我要衣枝..衣枝衣枝衣枝….同衣枝…..….未得都係要埋呢兩枝…”呀軒說
洗唔洗咁貪心呀屎忽鬼…...我幫你簡啦….要咩ak射到你甩臼呀大佬浩指住呀軒說
最後大佬浩幫自己同呀軒簡了SPAS 12(散彈槍)……一枝ak47同一枝m4a1…4INGRAM M10(烏支)…4CLOCK 17同大量適合的子彈平分放入黑色大行李袋,這時用鐵筆準備將一個大塑膠硬箱打開
真係天助我也啦,如果唔係香港有個大客同我訂左咁多槍同埋呢枝大炮,(這時大佬浩指住大膠箱)我地都冇可能殺出重圍啦哈哈..錢就收左貨佢收唔到,…唔知果客生定死呢…”大佬浩說
做咩要訂咁多槍囉黎收藏呀軒說
你都白痴下嫁wo….訂咁多槍梗係準備搞單大野食大茶飯啦唔通打雀咩..”大佬噪噪地說
搞下爛gag o=.=”呀軒回應
..呀軒一陣你囉住兩個黑色袋..我掩護你一齊沖出去..係時候到我保護返黎你啦…”
大佬浩打開膠箱,拿起一枝FN Minimi型機槍..呀軒即時眼前一亮,大佬浩裝上一把機槍子彈再從一個小木盒拿起6粒手榴彈之後入廚房將5~6枝空的啤酒瓶入滿汽油,再用幾條毛巾沾上汽油塞入瓶口…..再走去窗口並對呀軒說呀軒過來我地盡情咁high...”
.之後二人就將自製的汽油彈同手榴彈一個一個扔落窗口….樓下喪屍不是滿身火焰就被手榴彈炸得肢離破碎樓下的喪屍數目即時得返小貓三四隻,但同時引起商場同附近喪屍的注意
行啦呀軒趁下面少喪屍你準備去推開d.”大佬便用FN Minimi型機槍向大門防盜鏡的位置不停亂槍掃射
沖呀…(大佬浩一腳踢爛大門)…行啦….射撚爆你地仆街….仲唔係到我發威既時間你老母唔係好惡嫁咩你地(不停掃射中….)”大佬浩又如軍官一樣命令著呀軒說
係大佬浩的強大火力掩護下,他們二人終於跑到新之城商場下面…..
呀軒你都囉槍出黎啦我枝槍既子彈應該可以清班仆街捱到上去嫁….我以家幫你開路你快d去搵果d可憐的豬仔啦哈哈…”大佬浩豪氣地說
好啦….你都要小心d….”說罷便左斜背一個行李袋右斜背一個行李袋再從其中一個行李袋中拿出兩枝烏支並裝上子彈….
袋住啦浩哥冇晒子彈都有枝槍傍身..咁我都有時間行過你救你ma…行啦…(開了安全制後便從背上拔出武士刀)呀軒對大佬浩說
這時大佬浩拿著重機槍為呀軒開路,而呀軒右手一把武士刀,左手一把烏支為大佬浩殿後….
4人會否相遇…….4人會否擦出新的火花呢….4人又能否殺出重圍逃出新之城商場呢…..請等待下一part

今part打得好長=.=

樓主好野!!!~至中意就係咁多字ga la~
希望樓主可以有個出版ga時間表la~唔洗人地成日心掛掛咁等丫ma~
支持支持~
有個問題係~特首同d police個去向係點丫?同埋機場有無比入侵lei~?

愈黎愈多人
死喇~d人既背景我都攪錯晒...

原帖由 bobodogdog 於 2006-12-30 10:32 PM 發表
樓主好野!!!~至中意就係咁多字ga la~
希望樓主可以有個出版ga時間表la~唔洗人地成日心掛掛咁等丫ma~
支持支持~
有個問題係~特首同d police個去向係點丫?同埋機場有無比入侵lei~?

我應該多數都係每隔2~3天上黎更新一次....
特首同警方果邊就唔好講嫁啦.....因為故事發展到香港已經淪陷....已經直接比中央果邊控制同處理...仲有警方係香港只係係天水畔同元朗既庇護所入面控制d市民....解放軍就只會提供保護....之後幾part我就會描寫中央果邊既恐怖政策.....
大嶼山你唔講我都唔記得左呢個地方....機場呢方面我寫果時我諗左好耐....點樣可以擴散埋機場.........所以我用左交通工具黎傳播...好似地鐵同火車咁..因為係旺角爆發喪屍頭一至三小時好多市民都唔知咩事...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:36 PM , Processed in 0.042110 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存