2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 飲食烹飪 食肆推介
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 小丹兒
go

[食評] 食肆推介 [複製鏈接]

店舖名稱 : 西川家日本家庭料理
地址 : 長沙灣青山道178號天悅廣場地下CA5號舖
電話 : 2386 6803
食物推介 : 西川至尊好味燒 , 巨蝦天婦羅 , 咖哩牛肉奄列蛋包飯
平均消費 : $80up
推介原因 : d野好好食~而且間野既老闆真係日本人黎ga~西川至尊好味燒其實係日本
燒餅~好多料ga~雖然我唔係好記得有咩料~但係咬落啖啖都係個餅上面d料~哩個係
去到西川家一定要order既野食~因為係鎮店之寶黎ga~!巨蝦天婦羅聽個名都知巨~但
原來真係好鬼大隻ga d蝦~!仲要咬落啖啖肉添~好正!咖哩牛肉奄列蛋包飯我冇食到~
係我個fd食既~佢話d咖哩甜甜地~好入味~仲有呀~果度d裝飾好靚~有一串串紙"渴"
吊住ga~日本人成日摺果d呢~大家去就留意下啦~

店舖名稱 :新蘭香
地址 :尖沙咀柯士甸道15號地下
電話 : 2369 6299
食物推介 : 白灼柏葉、雞腸、貢丸米
平均消費 : $30
推介原因 :黑柏葉爽而不韌,灼雞腸的肥膏滑而不油膩,再加上凌晨五點才關門,所以成為夜晚活動的明星食肆。

名稱:華南小菜王Wah Nam
地址: 沙田大圍海福商場15號-15號A地下
電話: 2698-9926
菜式: 廣東菜
消費:每人 $41-$100
推介原因:佢 地 d服 務 態 度 好 nice,尤 其 係 老 板 娘
d食 物 又 平 又 好 味 , 推 介 生 炒 骨 ,雞 ,牛 仔 骨 .....
不 坊 去 試 啦
食物推介:生 炒 骨 ,牛 仔 骨 .....

名稱:嵐山日本料理Arashiyama Japanese Restaurant
地址: 中區港景街1號國際金融中心3027-28號店
電話: 2530-2188
菜式: 日本菜
消費:每人 $151-$300
推介原因:$10一 碟 壽 司 ,$15兩 串 燒 墨 魚 咀 ,$35半 個 燒 三 文 魚 頭 ,$45一 份 約 有 5-6片 的 三 文 魚 刺 身 , 正 係 好 平 呀 , 壽 司 都 算 新 鮮 , 燒 墨 魚 咀 估 唔 到 咁 正
食物推介:三 文 魚 刺 身,串 燒 墨 魚 咀

店舖名稱 :金雀餐廳
地址 :銅鑼灣蘭芳道13-15號地下
電話 : 2577 7981
食物推介 : 牛柳、羅宋湯
平均消費 : $150
推介原因 :因為一套«花樣年華»名動江湖,其實除了裝修懷舊,梁朝偉與張曼玉點的牛柳也是經典。

店舖名稱 : 明記茶餐廳
地址 : 新蒲崗景幅街79號
電話 : 2328 6623
食物推介 : 煙肉田螺天使麵配白汁酒
平均消費 : $30up
推介原因 : 估唔到新蒲崗都有d咁既野食~果日我都係去工廠果邊搵fd~係佢帶我去
哩間野食ga~同意粉屋d天使麵有得比~另外仲有其他野都好似好好食~但係我飽lu~
所以下次會再去試~另外~我個fd食左個豬肉炒意粉~佢都話好正~
雖然門面唔吸引~但係你會估唔到入面d野咁正~

店舖名稱 : 誰是老闆
地址 : 荔枝角長沙灣道742-726號鴻昌工業大廈地下
電話 : 2310 9368
食物推介 : 香芒雪花魚墨魚麵 , 韓式牛柳鐵燒鍋
平均消費 : $30-$40up
推介原因 : 間野個名係咪好過癮呢~所以我就去左試~d野個樣好靚~食落亦都好正~
我去既原因係因為間野上過報紙~所以貪得意去食~d野真係唔錯~價錢亦都ok~好多
麵呀~飯呀~或者粉都係包埋野飲~抵呢~

店舖名稱 : 金橋印尼食堂
地址 : 觀塘成業街7號經緯工業中心地下
電話 : 2174 7473
食物推介 : 巴東牛肉飯 , 串燒沙爹飯糰 , 椰汁黑糯米粥
平均消費 : $60up
推介原因 : 想飽飽地食餐印尼正宗野~去哩度就冇錯喇~d野正之餘價錢相宜~仲有~
佢個牛肉飯d牛肉好正好有味ga~去到記住試~

店舖名稱 :Caledonia
地址 :中環和記大廈地下
電話 : 2524 1314
食物推介 : 香草薯仔燴羊肉
平均消費 : $200
推介原因 :全港唯一的蘇格蘭餐廳,提供的是來自蘇格蘭運來的各式新鮮材料。而蘇格蘭人最愛的羊雜燴當然少不得。

店舖名稱 : Diciotto
地址 : 佐敦茂林街16-18號
電話 : 2770 8118
食物推介 : 白菌三角大雲吞伴鵝肝汁
平均消費 : $100
推介原因 : 哩間野係食法國野既~果日行街餓餓地就入左去試~不過我覺得d野貴左少
少~但係d野就好好食~好似我食果個雲吞~真係唔錯~不過只係當小食囉~因為份量唔
多~我個fd就食左個唔知乜鬼野雞肉~佢就話好正~唔嫌貴既大家可以去試試~門面同
入面都好鬼靚ga~

店舖名稱 : Le Bonbon
地址 : 尖沙咀海防道45號地下
電話 : 2366 2422
食物推介 : 所有班戟~(共有18種)
推介原因 : 哩間野係班cake專賣店~一個字啦~正!因為d班cake名又長好係英文~所以
我都唔係好幾得喇~但係我食左幾個~幾個都好好味~我個fd都係食左兩個~佢都話好
正~佢d料好多~個皮又唔係好厚~所以咬落啖啖料~有個仲成個都係菇黎ga~!
價錢抵~而且好食~各位會去尖咀行既朋友~值得去試試~

店舖名稱 : Simply Bread
地址 : 尖沙咀金馬倫道14號A地下
電話 : 2366 6319
食物推介 : 包中咖哩雞
平均消費 : $32
推介原因 : 哩個包好正ga~!雖然叫你地去食一個包好似呃post咁..但係哩個包絕對值
得食!$32都抵!你咬落去第一啖..d咖哩汁流哂出黎~入面啖啖咖哩雞肉~個包仲要好大
個~個包有幾大d雞肉就有幾多~係咪好想去試下呢~所以我post上黎冇錯ga~我今日
去街街先食左個ga~~

店舖名稱 :陸羽茶室
地址 :中環士丹利街24號地下
電話 : 2523 5464
食物推介 : 豬

店舖名稱 :合成甜品
地址 :九龍城啟德道68號地下
電話 : 2382 8505
食物推介 : 蓮子清心丸
推介原因 :已經有很多年歷史的合成,要數最出色的非蓮子莫屬。但「創業難守業更難」,第二代的老闆能把糖水做得更靚,可真難得。

店舖名稱 : EXP/2
地址 : 九龍塘又一城 UG 23 (冰場隔離)
電話 : 2265 8298
食物推介 : 海鮮喇沙玻璃粉, 小食拼盤, 所有PIZZA
平均消費 : $100
推介原因 : 佢地D野食水準都幾高~PIZZA更加是必食之選~有部份CHAIR雖然冇椅背, 但係都唔會覺坐得唔舒服~加上O係冰場隔離~可以一路睇下人溜冰~一路聽下歌~環境又唔算嘈^^, 都可以話係三五知己坐底傾下計都好~佢好似成日好多人排隊~但等候時間唔算耐~可能因為佢入面都算多位^^

店舖名稱 :清真牛肉館
地址 :九龍城龍崗道1號地下
電話 : 2382 2822
食物推介 : 牛肉餅、

元朗大家樂\=.=/".........講笑=.="....係屯門何福堂輕鐵站對面ga面檔d沙茶牛肉面真係冇得頂=.=v...但大家去食一定要記住=.="落單講1次好la=.="個老闆脾氣好臭,你講多次佢會小你=.="切記切記=.="

店舖名稱 :新景園咖喱小廚
地址 :灣仔春園街20號地下
電話 : 2574 9172
食物推介 : 咖喱豬扒飯
平均消費 : $40
推介原因 :大廚梁生由大排檔炒牛河炒到入舖,每碟牛河都是十五年功力的精華。其餘的小菜味道與鑊氣也是無可挑剔。

食名牌
鴻星海鮮酒家
價錢貴還貴,但花費及食物質素與服務幾乎成正比例。黃油蟹、石頭魚的各式菜餚確能做到專賣店質素。
地址:灣仔港灣道8號瑞安中心1樓
電話:2802 8182
招牌菜:蟹粉小籠包、石頭魚湯飯
平均消費:$200
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 66666 才可瀏覽,你當前積分為 0

很抱歉~hide了你的句子~因為我覺得不是關於食肆推介的言論~所以hide 了~
你之後那個留言都不是關於食肆推介~我也刪除了~希望你遵守版內規則, 謝謝合作!!

3. 加分的標準人人不同, 版主最終可以執行加分的數目, 不得異議.

加上對方係新手~加少少分鼓勵不失為過~希望你明白對上呢句既意思, 謝謝合作

[ Last edited by 小丹兒 on 2004-4-22 at 01:10 PM ]

仿soho食肆
Olive Cafe
裝修摩登簡約,歐陸風味菜式夠心思,是間頗有水準的新菜館。
地址:荃灣城市中心G41-G42地舖
電話:2940 6272
招牌菜:雞胸釀龍蝦
平均消費:$100
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 03:58 AM , Processed in 0.030035 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存