2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 UFO及超自然力量 2KF冇宗教區, 唯有係度開帖討論-.-我覺得耶教本聖經個創 ...
go

[神話傳說] 2KF冇宗教區, 唯有係度開帖討論-.-我覺得耶教本聖經個創世記,都好超越邏輯喎 [複製鏈接]

聖經上道上帝耶和華以六日創世
而以晝和夜的輪轉為一天
眾所周知
地球自轉一圈方有晝夜既演變
而自轉一圈, 約為24小時, 為之一日
六日創世, 毋庸置疑, 就是指天地萬物都在這144小時內全然誕生
請問相信創造論的教徒
真的認為人類由地球誕生的一刻至144小時之內就已出現?
而且更加已是現代智人即Homo sapiens?
而創造的方法就是用泥土加上吹一口氣而成的?

個人認為
這點是毫無根據, 從來沒有任何實質證據、任何科學可以証明這一點

相反, 大量證據不論DNA比較, anatomy, 化石都證實人類是從古靈長類動物從Natural Selection中演化出來
且在大約40億年前,分子開始自我複製,再到聚合物真核細胞,再組成多細胞生物逐漸分裂繁殖
兩千五百萬年前,才有早期猿類的出現,十萬到三十萬年前,才有Homo sapiens的出現
姑勿論生物是否由進化而成
光光從多細胞生物演變至有早期猿類的出現就相隔數十億年, 由早期猿類演變至有現代智人的出現又再相隔數千萬年
試問世界誕生六日之內怎麼可能已有Homo sapiens??

既然教徒有自己這麼獨特的一套理論
那麼, 撇除宗教信仰, 從理性的角度分度分析創造論
請問有何憑據證明人類是由泥土加上吹一口氣而成的?
有何憑據證明人類由地球誕生的一刻至144小時之內就已出現?
而且更加已是現代智人即Homo sapiens?

PS: 我並不反對宗教。但是我反對把宗教裝扮成科學。

已有 1 人評分威望 收起 理由
chan198999 + 5 發起討論

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

講真唔明你up緊咩?_?

你無讀聖經?_?

D野係上帝製造出黎,關D時間咩事

原帖由 〝LaM〞 於 2009-4-22 10:51 PM 發表
講真唔明你up緊咩?_?

你無讀聖經?_?

D野係上帝製造出黎,關D時間咩事

你無讀聖經?_?
知唔知咩叫六日創世?

原帖由 silent101 於 2009-4-22 10:31 PM 發表
聖經講明上帝創世稱一天為晝和夜
姐係地球環繞太陽而行, 就會有晝夜循環既演變
地球環繞太陽行一圈, 約為24小時
六日創世, 姐係地球環繞太陽行6圈, 約為144小時
唔好玩啦
地球誕生左144小時, 就有魚、鳥、禽獸, ...

nO,NO,NO!_!

我係唔明你呢句想UP咩

原帖由 〝LaM〞 於 2009-4-22 11:01 PM 發表

nO,NO,NO!_!

我係唔明你呢句想UP咩

有幾難明呀-.-
魚、鳥、禽獸,人類係第六日造出黎既
聖經定義一天為晝和夜
姐係地球自轉一圈, 就會有晝夜既演變
地球自轉一圈, 約為24小時, 姐係一日
六日創世
姐係地球自轉6圈, 約為144小時
咁係咪地球誕生左144小時, 就有魚、鳥、禽獸,人類???

妖又要我由頭copy一次-.-
咁你明未呀醒目仔

十週年勳章(賀詞)

原帖由 silent101 於 2009-4-22 11:12 PM 發表

有幾難明呀-.-
魚、鳥、禽獸,人類係第六日造出黎既
聖經定義一天為晝和夜
姐係地球環繞太陽而行一圈, 就會有晝夜既演變
地球環繞太陽行一圈, 約為24小時, 姐係一日
六日創世, 姐係地球環繞太陽行6圈, 約為14 ...

我明你想講咩...但係 更係好似有d野
但我又講唔出係咩-.-

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

用邏輯解釋到就唔會咁多人唔信啦

呢d野好睇個人觀點

我覺得神係一個依靠 可以幫到我 所以我信

你唔信都得...但唔好反對囉

ps:宗教都係導人向善 好事黎

地球環繞太陽行一圈, 係一年
地球自轉先係一日

地球環繞太陽行一圈, 約為24小時"??
好似你玩跟我地喎....
你要明白佢講創世...人先得兩件...禁其他生物又有幾多呢....
ps[我無接捉過聖經...所以如我講錯勿小...]

原帖由 alolun 於 2009-4-23 04:25 AM 發表
地球環繞太陽行一圈, 係一年
地球自轉先係一日

sorry, 係我腦殘

原帖由 12345688 於 2009-4-23 02:22 AM 發表
用邏輯解釋到就唔會咁多人唔信啦

呢d野好睇個人觀點

我覺得神係一個依靠 可以幫到我 所以我信

你唔信都得...但唔好反對囉

ps:宗教都係導人向善 好事黎

至弊耶教個神不主張神在心中呢個Point呢
佢地主張神係客觀存在係真實世界
聖經是真實, 是歷史
既然係咁, 一定預左比人以科學角度質疑

另外我唔信, 我冇反對你信wo
我覺得我而家提出疑問姐係反對你信 ?

原帖由 opoikk 於 2009-4-23 09:26 AM 發表
地球環繞太陽行一圈, 約為24小時"??
好似你玩跟我地喎....
你要明白佢講創世...人先得兩件...禁其他生物又有幾多呢....
ps[我無接捉過聖經...所以如我講錯勿小...]

sorry 係我腦殘
其次
我唔明你想講咩
喂請大家先了解下科學既地球演化史同聖經創世記先
如果唔係我地好難討論....

事實上科學界一早已經提出左我呢個質疑
而教會有部分人回答係度話咩或者上帝既一日等同於現實世界既十幾億年
咁六日, 咪姐係幾十憶年
咁咪符合哂地球歷史囉?
好野!!!!!!!!!!!

又有人答可能上帝第一日造左光同夜
之後再隔十幾億年先到第二日造空氣等
之後再隔十幾億年先到第三日....
如此類推
咁六日創世, 咪姐係幾十憶年
咁咪符合哂地球歷史囉?
好野!!!!!!!!!!!

又有人答我地唔理解上帝既旨意....所以解釋唔到.....

所以到目前為止教會都仲未有個係有真憑實據合理解釋
所以我先上黎問下D人既睇法

就只有一個可能

這就是有近此人類的種族群,去到地球

把每一種生命製造完成後,再帶到地球,落地生根

如果說時間問題,應該都不成一個問題,因為科技可以推前生物發展

當時地球自轉應該是好快,應該不是24小時,最多都應該只是一日15小時

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 silent101 於 2009-4-23 11:54 發表

sorry 係我腦殘
其次
我唔明你想講咩
喂請大家先了解下科學既地球演化史同聖經創世記先
如果唔係我地好難討論....

事實上科學界一早已經提出左我呢個質疑
而教會有部分人回答係度話 ...

聖經作果陣...又唔知地球演化史..咁唔一樣唔係太大問題姐...
加上好多宗教背後o既野都用唔到科學去解釋嫁啦...

你話上帝6日做到成個世界...你知上帝能力有幾多?
同埋果時都係做左兩個出黎...其他動物都未必多得去邊...
6日整得出有咩出奇??

我feel到你係用左科學角度睇..地球o既由來...之後用宗教角度去睇地球生動由來...
可以我feel錯啦..但如果係咁諗...就梗係有矛盾啦...

聖經只不過係用黎說明神如何無所不能~
呢個係信則有,不信則無既問題.
如果你信神既話,自然就會信神可以6日創世;
如果你信科學既,自不然就會認為不合邏輯~
呢d野係好個人.....

係囉
聖經流既
跟本就冇呢樣野
咩死左番生
9唔搭8既

原帖由 .彰. 於 2009-4-24 01:35 AM 發表

聖經作果陣...又唔知地球演化史..咁唔一樣唔係太大問題姐...
加上好多宗教背後o既野都用唔到科學去解釋嫁啦...

你話上帝6日做到成個世界...你知上帝能力有幾多?
同埋果時都係做左兩個出黎...其他動物都未必 ...

有上帝!?
叫佢同我隻秋

原帖由 乂火星人乂 於 2009-4-24 16:52 發表

有上帝!?
叫佢同我隻秋

你有證據證明到佢唔存在?

PS.我唔信有神....

原帖由 .彰. 於 2009-4-24 08:29 PM 發表

你有證據證明到佢唔存在?

PS.我唔信有神....

沒有證據證明神存在, 就是最好的證據-.-

其實, 我一向專重教徒, 但有時係忍唔住出聲

我由始至終, 都不認為宗教的神是客觀存在於世, 只有主觀存在於心
其實只要D教徒唔踩過界, 沒有人會去質疑你的宗教
因為信仰是值得尊重的, 能不去揭穿就盡量不揭穿

但當有人想以聖經混淆真實, 單以一句聖經才是真理
就以聖經內文去推翻科學研究, 改寫歷史
這時候, 接受質疑與挑戰也是無可厚非

原帖由 silent101 於 2009-4-24 22:24 發表

沒有證據證明神存在, 就是最好的證據-.-

其實, 我一向專重教徒, 但有時係忍唔住出聲

我由始至終, 都不認為宗教的神是客觀存在於世, 只有主觀存在於心
其實只要D教徒唔踩過界, 沒有人會去質疑你的宗教
因為 ...

咁兩邊都冇證據..就話唔存在..會唔會固意左d呢-___-
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-10 11:24 AM , Processed in 0.037276 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存