2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [懷念]當你玩返gvg時= =
返回列表 發新帖 回覆
go

[懷念]當你玩返gvg時= = [複製鏈接]

我老實講 仲未接受到gvgn..勁玩槍的世界...
所以我一般都係會玩gvg多...2蚊玩7個字~
再者,我發現自己能夠勝利既因素,就係對機體既性能熟識度
就好似動畫「0083」中既哥奧一樣
依家覺得,其實禁機都冇乜野ja...純粹係因為機師問題先比人叫做禁機之嘛~
講性能,大把機勁到抽筋啦
係我眼中,大機v2,中機突擊,細機v仔
以上3部都唔係禁機,但往往性能好強...
再者,玩左咁耐,愈黎發現好多有趣既事情
例如...gvg係有重量設定= =
當大家用rx78同突擊一齊向上飛落地果陣,你會發現突擊耐d落地
即係話吊boost,突擊更勝一籌
我發現重量輕既機都好多下...
implus,突擊,f91,v2,自由,v仔
呢堆都好好玩..
仲有我睇到另一個論壇講日本七強= =
最估唔到果d機真係嚇死人...
第1名ZZ
第2名沙撒比
第3名zaku改
第4名NT-1
第5名脈衝
第6名V2
第7名X

我見到第一時間o左嘴先,竟然話冇自由,神,盟主,老虎之類..
逐部分析下(上面有講我係對機體熟識高果種人)
又岩wo...單單講性能,有幾部真係嚇得死人
我首推zz,implus,v2,x呢4部先..
zz,真係好老實講,除左佢係鈍足機,我諗唔到有邊一到性能廢
implus,突擊次級版,但勝在佢特格夠屈,屈唔屈就見人見智啦a_a
v2,呢部真係..無限彈,一刻既爆發力,光之翼之類...650真係比多佢啦~
x,ass性能,射擊廣角及射擊發生速度,格鬥起手快速,高傷害月光炮...仲要750血...識用埋盾1350血~

好啦分析完畢就算~
懷念一下,反正大家都進入一個異世界,遺留左我係舊世界T_T

ps:自稱為老手既你地,依家玩返gvg會唔會不停禁cc xD?

原帖由 hunk1990 於 2009-6-26 07:21 AM 發表
依家覺得,其實禁機都冇乜野ja...純粹 ...

你果個係非主流7強?對住正常7強都係好難打

我玩返GVG第一個感覺就係一開波就輸左好多..(對7強)

自己未熟返加人用神機..

原帖由 0十字軍0 於 2009-6-26 09:45 AM 發表

你果個係非主流7強?對住正常7強都係好難打

你客觀分析下,機體性能
而唔係分析,用家性能
就知道 佢所講既7強的確比得上主流7強

十週年勳章(賀詞)

原帖由 hunk1990 於 2009-6-26 07:21 AM 發表
依家覺得,其實禁機都冇乜野ja...純粹 ...

講真句
我唔多識用隻細v仔
次次用劍追都追唔到人

原帖由 「焚火‥ 於 2009-6-26 11:00 AM 發表

講真句
我唔多識用隻細v仔
次次用劍追都追唔到人

細v..空n格果一下真係奪命劍= =~
誘導,追尾都高性能 2000機既實力

原帖由 hunk1990 於 2009-6-26 10:47 AM 發表

你客觀分析下,機體性能
而唔係分析,用家性能
就知道 佢所講既7強的確比得上主流7強

講一部份
ZZ的確係格好撞,加上雙a炮而中d,不過點撞都係撞唔贏神同盟主沖格
而盟主,神速度快,支援起手快,格鬥重
神掌有防,基本上冇咩機有呢個能力
2部空n都追到不得了~修正又大,收招又快
加上空中step變左翻滾,絕對比其他機就咁空step一下為好
盟主大車輪比一般浮游炮更好,中1粒同6粒既麻痺時間都一樣,加上有差不多十秒時間
另外,脈沖係特格強,其他性能都比較平均,但相比盟主同神整體黎講都係差一班
細v比較小用,唔分析住
x支援係勁,格係快,槍係最重,不過速度太慢,2000機都比唔上
微波炮雖然重,但係起手好慢,收招又慢,
整體我個人認為都比唔上同樣3000既神
另外係你篇野下邊都加左玩家分析,我都可以話自由識用seed可以一招都中唔到
老虎識用條便都係一招都中唔到
2樣野基本上好難拆開黎講,

突然覺得GVG好玩好多      仲有9格易中FEEL

突擊好強...讚成ING(愛機...)
相比起7強...
我最憎係打V仔同神盾...
前者格追又有得飛身...
後者ASS勁AC勁AB如果係橫STEP中都會有飄移到...
仲加埋自爆...~"~

原帖由 逆行企鵝 於 2009-6-26 03:42 PM 發表
突擊好強...讚成ING(愛機...)
相比起7強...
我最憎係打V仔同神盾...
前者格追又有得飛身...
後者ASS勁AC勁AB如果係橫STEP中都會有飄移到...
仲加埋自爆...~"~

近距掟盾->bc夾自爆大好
神盾開a槍唔中又可以開ab掟盾cencal

X都可以列入....膠
2打2...最下位既3000機~
10粒膠~

原帖由 zorelangrisser 於 2009-6-26 04:28 PM 發表
X都可以列入....膠
2打2...最下位既3000機~
10粒膠~

X去到GVGN超強勢...
尤其是部DX...

原帖由 逆行企鵝 於 2009-6-26 04:46 PM 發表

X去到GVGN超強勢...
尤其是部DX...

NEXT無玩~
呢個系統我呢D舊人類玩唔到...
我都係玩吊機先岩...
SEED/DESTINY都玩唔到呀.....

突擊...樣樣精通,但無樣成功
係一部高手向既機體,唔識用晒3樣武器=廢

F.IMP~一部射擊唔準,格鬥唔強,ASS無用既機體
只係有無限子彈

V仔~無左上半身就勁(指純STEP橫格起手
但係當無左上半身既時候就會俾人無視~雖然有盾,但係基本上係香港用盾勁既人無乜邊幾個

ZZ,2打2入面太笨重~要救機難,被圍射更加走唔到~想打近身戰又會俾人拉走
飛彈係追,但事實上只打遠距離~中距離基本上都唔中,A同AB係有兩條,但係中1條扣個D屎咁多
回彈速度又慢~AB硬直太大,識用既人唔多,NEXT既ZZ射擊強化,但係GVG入面射擊太弱
如果用ZZ不如用GUNDAM

沙撒比,太笨重,靈活性不足~雖然有CA呢一招,但係遠戰既能力不足
又係一部高手向既機體

NT-1,單挑遇著一個識用既高手黎講~係無可能180秒殺佢6隻
的確NT-1近身戰好強~如果拍著一個好強既隊友,你部NT-1會好強
如果兩部都係1000機就會死得好慘
而且有5次ASS,NT-1既能力係過強
呢個我認同

渣古改,D豆既攻擊力唔錯,有好多波蘿~ASS唔錯
呢部的確係一部比較強既1000,但係都係高手向

V2,呢部話佢過強又唔係...話佢太弱又唔係
AB裝既攻擊力高,而且有個神掌都擋到既飛盾~
基本裝備時既攻擊力弱,ASS實用性唔強~雖然有好強既光之翼
但打得多,用得多既都知幾時會用,幾時唔會用
V2都係一部高手向機體~
如果講實用既我會選擇NU更易用

突擊同GUNDAM鬥吊機,我肯定GUNDAM比突擊好吊
而且GUNDAM既格鬥性能比A西好~
A西要同GUNDAM打一定要打中距離~
不過支槍GUNDAM已經比突擊好用
如果2000黎講,GUNDAM係高級機,只係飛行速度太慢係缺點

原帖由 0十字軍0 於 2009-6-26 11:45 AM 發表

講一部份
ZZ的確係格好撞,加上雙a炮而中d,不過點撞都係撞唔贏神同盟主沖格
而盟主,神速度快,支援起手快,格鬥重
神掌有防,基本上冇咩機有呢個能力
2部空n都追到不得了~修正又大,收招又快
加上空中 ...

你所講既飛踢系...
我諗格鬥大致分成3種系列吧~
起手系,飛踢系,突刺系
左至右剋起~
一般而言,突刺系既格鬥係最好撞..im特格第二段,nu bd格...之類
因為其攻擊判定在於劍尖,非自身機體的腳上
你唔會話我踢中把劍 應該佢扣血之類既神論吧 囧?

至於你提及到x既速度=2000既實力
2000中,implus既速度我已經覺得好夠用...x既速度=implus
所以 我唔會話太覺得x速度太慢,最小有一般能力

不過你以神黎比較,都係差一級別
我反而想睇睇你覺得神對自由既分析係點?
純粹係對GVG內機體既好奇心,想更加了解其他人既分析

原帖由 hunk1990 於 2009-6-27 04:41 PM 發表

你所講既飛踢系...
我諗格鬥大致分成3種系列吧~
起手系,飛踢系,突刺系
左至右剋起~
一般而言,突刺系既格鬥係最好撞..im特格第二段,nu bd格...之類
因為其攻擊判定在於劍尖,非自身機體的腳上
你唔會話我踢中把 ...

我都講左脈沖淨係招特格好用,其他招都平均平均,
而盟主/神可以係down左之後起身既黃look時間踢你3腳(近身計)
除非你用死一招,如果加埋速度,其他招,整體性能~都係神/盟主比脈沖優勝
另外,自由對神,自由氣長,神速度快,2者都係差唔多,
基本上自由都係要拉住打,
如果係用seed神既人,神基本上都係好難打

原帖由 0十字軍0 於 2009-6-27 07:32 PM 發表

我都講左脈沖淨係招特格好用,其他招都平均平均,
而盟主/神可以係down左之後起身既黃look時間踢你3腳(近身計)
除非你用死一招,如果加埋速度,其他招,整體性能~都係神/盟主比脈沖優勝
另外,自 ...

IMPLUS招STEP格都值得用 起手及完成速度都勁~
但係起身黃LOCK3腳 唔難避吧...玩左咁耐...

直到目前為止我玩gvgn都係玩格機,
無錯,gvgn的確好刺激,速度感好高,
但因為cc呢個新系統,令到我最愛玩的格機變得好慘,打電腦入佢格都好辛苦,
除非電腦都係格機,咁就好好玩。

玩番gvg,雖然冇左個種速度同刺激,回歸到原始的打法,
但感覺幾好,格機入格都易睇位,
但可惜,gvgd電腦太猛,一入錯格,後果好慘。

呢排係咁玩gvg~~

眼見小孩常用Freedom 東方,,,

freedom,東方,,或者其他禁機也好

真係要睇下用個條友識唔識玩

原帖由 hunk1990 於 2009-6-27 10:00 PM 發表

IMPLUS招STEP格都值得用 起手及完成速度都勁~
但係起身黃LOCK3腳 唔難避吧...玩左咁耐...

講講下又加埋人既因數落去,都話2者冇得分開黎講
淨講機體能力冇得講,用招拆招黎講
黃look3腳除非你打黃我唔即飛開小小,近身企係到黎講好難避
咁你認為脈衝勁過盟主嗎?

原帖由 0十字軍0 於 2009-6-28 03:46 AM 發表

講講下又加埋人既因數落去,都話2者冇得分開黎講
淨講機體能力冇得講,用招拆招黎講
黃look3腳除非你打黃我唔即飛開小小,近身企係到黎講好難避
咁你認為脈衝勁過盟主嗎?

我唔會飛開小小- -~
不過點講都係...因為盟主D人用得太X
所以我先鍾意同盟主打..神高都仲話有得打..
以我個人黎玩,我已經唔識玩冇光槍既機
叫我玩盟主 神高 = 水魚
超水魚的說
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:53 AM , Processed in 0.033663 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存