2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 獵刃 板主出埋聲 OK我刪
樓主: 正義之名下
go

板主出埋聲 OK我刪 [複製鏈接]

原帖由 BENHK414 於 10-1-13 11:00 AM 發表
我真係對樓主哩種"遊戲公司打手"式既手法感到厭倦,
身位玩家,洗乜理禁多原創與否… 你講到禁切膚之痛哩份投入我好欣賞,
但係你無唸過身為玩家既權利同義務嗎? 
每位玩家都有自已選擇權,而且選擇與否係主觀既野,你根本無權左右他人的想法同埋引起社會混亂… 直d講…你玩咪玩囉…唔玩咪唔玩囉…又唔係人地迫你。
你認為你係哩度出完d大道理就會影響到其他玩真係唔玩哩隻免費版?定係你覺得你根本可以制造一個革命令所有對獵獸式遊戲既玩家都傻仔到走去比月費玩果隻千篇一律玩到熟晒既舊野?

再舉個例子…FPS GAME 隻隻差唔多隻隻都有MP5同散彈槍哩D 槍械<~ 市面上邊隻先係真正既正版?
抄人啦~~~抄啦抄啦抄啦… 支持正版啦! <~~~~ 即係正版既定義係咩? 你點介定?  樓主你個POST可以自刪了~謝謝。

p.s. 可能我講d野你會覺得有刺,但係我想講一句:忠言逆耳,對任何新事物都要抱開放同接受既態度你先會體會到更多…唔好食古不化。

身為玩家,只需要分辨隻game好玩同埋唔好玩,有新意同埋無新意就已經足夠。
隻game而家未出,你就咬定佢係垃圾,fake…哩d係主觀…呼~~~~~~~~~(飛遠)

MP5同散彈算真有其槍
槍支本身冇限制遊戲版權
正版定義?
問心 睇多次
http://www.youtube.com/watch?v=i ... ure=player_embedded
就算係抄魔獸 幾可會連 武器,模組,動作,敵人(連樣,特徵),場地,其他一切特色 都全抄?
仲要話係[由北京中娛在線網絡以自製 3D 圖像引擎,費時三年所開發的《獵刃》]???
我會特別講 就係因為呢隻狩刃特別誇張
玩家既義務
就係最好選擇一隻好玩既GAME
但都包括不使用盜版
當然 你有權利玩盜版
所以 我只係勸大家
盡量唔好玩
我根本冇能力強迫人玩正版

何為正版?
何為抄襲?
唔好將主觀想法強加於人
MHFO明顯係將PSP版copy成online版
PSP版係賣斷只賺一次錢
佢想Online keep住每月食人錢
咁冇誠意拎隻舊game當新game出
只會有班傻仔fans先肯俾佢抽水

獵刃o既出現可能會令MHFO知道自己o既不足
從而改進去對抗獵刃侵佔市場
係良性競爭

原帖由 〢☆難忘的回憶 於 10-1-13 10:15 AM 發表
總之樓主就系無野搵野搞喇

有GaMe比你玩仲甘多野講
樓主如果你"駁"返我上面果句,我真系會覺得你份人一D樂趣都無,樣樣野都講原則(連玩GaMe都要講原則……),真系吹漲,有得玩你就玩喇,吾玩你就過主喇,你自己吾玩姐,吾該你吾好抹殺其他人的娛樂之心
   最後↓↓
我再重複一下,吾該樓主你吾好再摧毀我們的娛樂之心

樓主   一路順風   吾送喇 "( )

講真 你係呢度最冇論點既人
從頭到未
你都只係話開心就得你玩得好開心
我講既野你一句都反駁唔到
唔係我有心駁...ORZ
你想開心娛樂
搵隻GAME你點打都得
你嚟到壇
你可以搵D開心D既討論串
樂趣?
睇到我個標題
正常都估到我想講咩
偏偏又要入嚟話我摧毀你娛樂之心
咁同走過嚟要人打 被人打完話人好打你
有咩分別- -?
變相仲要我走??
原則我唔係樣樣講
但問心 你唔覺得隻GAME抄得好過份?
無野搵野搞 ? 幫自己愛既系列講句說話
好無野搵野搞?

原帖由 正義之名下 於 10-1-13 06:36 PM 發表

MP5同散彈算真有其槍
槍支本身冇限制遊戲版權
正版定義?
問心 睇多次
http://www.youtube.com/watch?v=i ... ure=player_embedded
就算係抄魔 ...

由北京中娛在線網絡以自製 3D 圖像引擎,費時三年所開發的《獵刃》<~即係你覺得佢地開發公司吹水@@? 直cop capcom d code? @o@…

十週年勳章(賀詞)

睇game書話獵刃有好多野都係mh無的
你可以話佢有大部份係照[抄]
但唔可以抹殺埋佢原創既部份.
以上

原帖由 協乂 於 10-1-13 06:58 PM 發表
以上

我都係決定唔理樓主…佢已經主觀到顛左…~_~ 好明顯係死硬派fans或者遊戲公司打手…~_~ 夠了~受夠了~再會。

原帖由 協乂 於 10-1-13 06:58 PM 發表
以上

如果有隻GAME 頭9關都係抄惡魔城
到最後一關先整個隻BOSS
咁係咪抄?(重點係唔同公司)
改少少就唔係抄?
唔通抄左既就可以話唔係抄?

原帖由 BENHK414 於 10-1-13 06:55 PM 發表

由北京中娛在線網絡以自製 3D 圖像引擎,費時三年所開發的《獵刃》<~即係你覺得佢地開發公司吹水@@? 直cop capcom d code? @o@…

起碼3D圖像設計圖有一半係刪減增加少少整番嚟

原帖由 BENHK414 於 10-1-13 07:01 PM 發表

我都係決定唔理樓主…佢已經主觀到顛左…~_~ 好明顯係死硬派fans或者遊戲公司打手…~_~ 夠了~受夠了~再會。

激到你對唔住
硬要講請當我係前者...
主觀?
比唔比得上D只識係度爆粗既低能仔?

(註:我講野唔知有冇過激 但我有盡量控制語氣)

==============================================
補上

就算係抄魔獸 幾可會連 武器,模組,動作,敵人(連樣,特徵),場地,其他一切特色 都全抄?
仲要話係[由北京中娛在線網絡以自製 3D 圖像引擎,費時三年所開發的《獵刃》]???
我會特別講 就係因為呢隻狩刃特別誇張

如果你認為我呢段好主觀既
我可以講 我已經用左好多方面嚟睇
如果咁都唔得
咁我可以再錄段片 比你攞去對照下(或如果你有玩MHFO或MHP2G)都可以自行分析
武器,模組,動作淨係呢3點 係咪完全抄襲

十週年勳章(賀詞)

我無話唔係抄
我只係想講人地都有整左d原創既野出黎
人地都有努力過
我只係希望你唔好咁主觀地強調[抄]呢1個字
好似你咁講
[如果有隻GAME 頭9關都係抄惡魔城
到最後一關先整個隻BOSS]
咁佢無加任何新系統
淨係改左隻boss既
毫無疑問
相信大家都會百分百認同果隻game係抄!
但係呢隻唔同bo
最起碼佢有原創既野
唔係隨隨便便
改改d圖就推隻game出黎叫人玩囉

原帖由 正義之名下 於 10-1-13 06:52 PM 發表

從頭到未
你想開心娛樂
搵隻GAME你點打都得
你嚟到壇
樂趣?
睇 ...

你知唔知你真係好煩,本來都唔想串你,但見到你咁煩真係忍唔住,等我黎評下
係你既立場黎講,你認為呢隻獵刃係一隻老番,所以你覺得一隻老番既game係唔應該出現,
我相信你都唔係唔知大陸出名就係老番,但係你又吹得佢脹?佢又真係冇侵犯版權。
MHFO既優勢就係佢係原版,但係佢既壞處相信好多人都知,就係要收費。
如果唔使收費既話,我相信獵刃呢隻game唔會有好多人玩,因為正版都番版都唔使錢既話,當然會選正版。
當大家係到煩惱緊好唔好每月都比月費既時候,有隻同MHFO差唔多既game出現,「獵刃」
獵刃好就好在唔使比月費,一班冇錢比月費既朋友就會眼前一亮,立即仆倒去玩。
當然唔使月費既話,一定出好多超勁點裝,但係咁又點?MH係一隻玩技術既game,比套勁裝廢人用都會死架啦。
我係個冇錢比月費既MH老手,我都會去玩獵刃,只係因為我冇錢比月費,又唔想玩單機psp
如果MHFO唔使收費既話我會第一時間飛撲埋去,但係已經冇可能。
就算你話玩其他地區既服,都冇用:日版要收費,港澳台版要收費,韓版唔使收費但係睇唔明d字
你係有錢玩MHFO就話玩正版姐,咁我地d冇錢既人點算呀?
知唔知香港有貧富懸殊既問題?仲有地區性貧窮,有冇睇堅尼系數呀,你知唔知我地d窮人既苦況呀?
唔好以你自己既財政為標準,就覺得人地都係咁,唔係個個都有錢負擔。
做人唔好以偏概全,亦唔好以自己既想法,就想強逼人地都認同你既想法,
認同你既人就自然會認同,唔認同既人又點會聽你講?

以上廢up完畢,全卷完(通識卷XD)

原帖由 協乂 於 10-1-13 07:24 PM 發表
我無話唔係抄
我只係想講人地都有整左d原創既野出黎
人地都有努力過
我只係希望你唔好咁主觀地強調[抄]呢1個字
好似你咁講
[如果有隻GAME 頭9關都係抄惡魔城
到最後一關先整個隻BOSS]
咁佢無加任何新系統
淨 ...

重點唔係原創左幾多
而係實際上佢真係抄左好多好多
佢地創作過?努力過?
咁比佢抄個D人
佢地努力,就只係用嚟俾人抄?
一個唔該就抄曬人D野?(其實連唔該都冇)
強調[抄]只因佢實際上有抄
仲抄唔少
無論佢創造幾多
好多內容都係抄MH呢個事實改變唔到

原帖由 ckfboy 於 10-1-13 07:39 PM 發表

你知唔知你真係好煩,本來都唔想串你,但見到你咁煩真係忍唔住,等我黎評下
係你既立場黎講,你認為呢隻獵刃係一隻老番,所以你覺得一隻老番既game係唔應該出現,
我相信你都唔係唔知大陸出名就係老番,但係你又吹得 ...

所以呢?
結論就係
呢D全部都係你個人既選擇?做法?ORZ.............(反白)
(你屋企冇錢關我咩事ORZ )...
收費免費既問題 唔多講 你冇錢所以玩唔到我幫你唔到...
你話睇到煩 咁應該睇到好多次 我只係勸人唔玩
D人要玩我阻唔到.......真的....
我想講既只係隻GAME狂抄
我知大陸出名老番
咁唔通就要助長風氣...?
============================

講真 我已經好注重語氣...
希望唔洗激嬲各位都可以討論
我明白大家既諗法
但係大家真係容許咁既抄襲行為?

我都冇氣啦 投降ORZ........

好簡單  邊個免費我支持邊個囉 嘿嘿

魔物免費我咪去囉 嘿嘿  

魔物又要收月費 又要收埋果d咩豪華套餐 我先唔玩佢 嘿嘿

原帖由 kwok5e 於 10-1-13 08:21 PM 發表
好簡單  邊個免費我支持邊個囉 嘿嘿

魔物免費我咪去囉 嘿嘿  

魔物又要收月費 又要收埋果d咩豪華套餐 我先唔玩佢 嘿嘿

認同,比月費要再打一次怪鳥
新幹線打手速速退散

原帖由 PO☆睡星☆ 於 10-1-13 18:39 發表
何為正版?
何為抄襲?
唔好將主觀想法強加於人

獵刃o既 ...

非常同意PO☆睡星☆既意見

點解樓主逐個POST回~
係唔回PO☆睡星☆呢個POST既?

原帖由 砂之守鶴 於 10-1-14 12:49 AM 發表

非常同意PO☆睡星☆既意見

點解樓主逐個POST回~
係唔回PO☆睡星☆呢個POST既?

因為睇漏左ORZ....
即克回...ORZ
救命- -....

原帖由 PO☆睡星☆ 於 10-1-13 06:39 PM 發表
何為正版?
何為抄襲?
唔好將主觀想法強加於人

係良性競爭

如果只係系統一樣
或者係一D內容或者遊戲背景相似
話佢抄的確係好主觀
但係如果連一切動作模組甚至怪物一切行動以至樣貌都一樣
無論用咩角度睇
話無抄都係呃人既
唔通真係可以咁岩 全部設計都一樣?
冇可能
又要貼多次
單單係片中既片手劍部份
唔通真係可以話佢係[原創]?

首先呢部份有個錯誤
MHFO既設定係參照PS2版(詳情請參考手制設定)
OLG同家用GAME最大分別
就係OLG經營期間會不斷進行更新
同家用機比其實好難

係良性競爭

所以就應該盜版合法化?
將一隻抄襲既GAME講到好岩咁?
不足?
到頭來咪又係免費既問題
用一隻盜版遊戲侵佔市場係良性競爭?

樓主唔係法官大人 ,
據我所知 , 大陸 同 日本 都告過 NH ,
但係真正既法官大人話 沒侵權
樓主再強加盜版二字實在係不應該

無錯 , 的確NH 好多野都係源自 MH 既概念等 ,
但係樓主亦不能否定其自身既創作
好多新既怪獸 , 場境等等
以場境去論 , 抄了幾多 ? 版圖是有部分相似 , 但環境其實都是現實所能見的(樹林 , 火山 , 雪山等) ,
難道樓主認為天空同樣是藍色也是抄襲嗎?
以武器去論 , MH武器入面 , 假以一百把去說 , NH 卻有98把也不一樣的 , 這樣不能列為侵權的
以怪物去論 , MH 怪物的樣子都跟 NH 有大不同 , 同樣的你找到幾多只 , 相信十隻手指數得完吧?
以動作去論 , 相信大家都看到 , NH 跟MH 最少有 9成相似 , 這點完全看到是抄回來的
以界面去論 , 樓主說血/氣條顏色一樣 , 這點是沒錯 , 但其他的介面卻不一樣 , 例如左上方有玩家樣子等
以系統去論 , NH 有PVP 等新加入的元素 , 打怪物 , 背包 , 武器改做 等功能...相信不認為是抄的吧 ? 有這些系統的遊戲比比皆是
最後 , 就是兩者用的遊戲引擎不一樣 , 程式碼也不一樣 , 要抄也要重新再改 , 你認為真的全部也是COPY AND PASTE 嗎 ?

其實真正抄的 , 只有動作 , 界面比較相似 , 而其他方面有著大不同 , 樓主只能噗一句 ,
NH 抄了神髓 , 但卻懂得再錦上添花 , 令其抄的比例大大下降 ...
試想想 , 如果NH 是一只左鍵LOCK怪自動打的那類遊戲 , 還有這麼多激烈討論嗎 ? 相信整個遊戲都不同了
這也是山寨文化 , 抄得其所 , 抄得妙

另外 , 我想用樓主一套 logic , 我想反問 "唔通一個遊戲系統既創作就可以無視其他基於LE個系統而萌生出來既創作嗎?"

改做亦都係創作既一種 , 樓主唔會否定吧 ?
千古文章一大抄 , 其實諗深一層 , 大家都係玩 "Keyboard mouse"
唔通我話 "有沒搞錯呀 , e家d game隻隻都係抄第一隻game既idea , 可以用 keyboard mouse 玩!!” 這樣對嗎?

不過我認為NH 既然有咁多野都係要源自MH ,
NH既玩家亦不能忘記MH這個老祖宗 , 向MH感恩

既然法律已經認為沒侵權 , 樓主話係盜版係沒意義的 ,
還有 , 希望樓主多一份善心
不要趕盡殺絕一群沒錢玩MH 的朋友吧 , 一個月一百元不是每個人付得起的

如果被法律認定為盜版 , 那樓主一套就成立 , 但要記住現在是沒有被認為盜版

樓主其實冷靜點 , 改改其標題 , 請支持原作 , 支持老祖宗 比較好 =]

原帖由 正義之名下 於 10-1-13 06:52 PM 發表

從頭到未
你想開心娛樂
搵隻GAME你點打都得
你嚟到壇
樂趣?
睇 ...

你既回覆:講真 你係呢度最冇論點既人
我:就當我無論點先 我不相信無人玩GaMe不是只求開心(其中的一個例子)

你既回覆:從頭到未
            你都只係話開心就得你玩得好開心<<<(呢句吾明你UP乜-.-")

我:我從頭到尾都無諗住反駁你,只是你的眼光比我既感覺太短,很多好"普通"和"微小"既事你無諗過!
你既回覆:你想開心娛樂
            搵隻GAME你點打都得

我:你呢兩句既意思系咩-_-"?即系叫我是旦搵隻GaMe開心!?
你既回覆:你嚟到壇

我:想問呢…你呢兩句野關玩GaMe咩事!?你呢兩句另作討論吧。

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-21 05:59 PM , Processed in 0.041000 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存