2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 One Piece 海賊王 [回想]如何認識海賊王? 為何讓你著迷? [小型加分活動] ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[回想]如何認識海賊王? 為何讓你著迷? [小型加分活動] [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

小型活動

活動日期: 10月26至12月31日

活動簡介: 各位會員如何認識海賊王(One Piece),為何會讓你繼續看下去?

有什麼吸引,都可以在此說出!

活動獎勵: 10至50分(視符文字數量,整齊,色彩而定)

其他活動注意事項:

1. 每位會員只可以參加一次,違規者則當放棄論

2. 若會員內容過份不當,違反版規,則不作加分,且看程度而扣分

3. 會員可於活動帖子內回覆聊天,進而了解會員

4. 本帖呃post者會作雙倍處罰,切勿以身試法

5. 希望各位會員而真誠,真實的心來回覆

6. 所有活動加分分數由版主全權決定,不得異議

格式如下:

1. 如何認識海賊王?
  2. 我xxxxxxxxxx(略5000字)
  3. 為何讓我著迷?(若在認識海賊王時已經說出則可不用回答)
  4. 因為xxxxxxxx
複製代碼

惡搞圖片:

路飛: 壽司-v-,艾斯(已死): 壺一v一

已有 2 人評分Good 收起 理由
笨賢-V- + 2 支持你!下次繼續^_^
壺一v一 + 5 略5000字?打交嫁

總評分:  Good + 7   查看全部評分

先由版主自己親自為這個活動回答:)

如何認識海賊王?
我認識海賊王要在3年前講起...
當時我玩緊某隻online game,
壺一v一突然同我講,
睇one piece,而當時又無野做..所以就去左睇
睇睇下覺得幾ok...就睇落去...
一睇就追左3年...
而家每日都好期待下星期既海賊王...
唔知咩原因...無左佢好似無咁d野咁...

為何讓你著迷?
可能係因為one piece夠熱血,
又或者係因為佢劇情唔急,而且唔會拖..
伏筆多,即使主角都唔會有不敗論...
最大可能係因為當時我太寂寞...(引用百度的,嘻嘻)

另外自己加的:
我最希望one piece...
我最希望one piece可以係香港多d人認識...
而且希望one piece可以一直長存落去...
唔會有結束既一日!!!

各位會員未必要跟足我的格式,格式隨自己而定,
顏色,字體,任何各種各樣的可以自行設定,
不是跟足我就代表加分越多啊!

p.s 自己評分( 25分-_-字體不多,文字簡單)

已有 1 人評分威望 收起 理由
壺一v一 + 20 15分內容5分COLOR

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

做緊功課-.- 無聊留下言....

以前海賊王出果陣無咩點留意。。意思係無去追
但係自己知道好鐘意。。果陣去堂哥屋企得閒睇幾集。。
吊下個引。。幾正 點解會去睇海賊王?原因係主角路飛
雖然好似無咩特別。。不過係比佢個性格同埋佢個惡魔果實既能力給引左。。
之後去到英國 忍唔住去追漫畫  用左一個星期追左四百幾話
到而家。。個劇情真係愈黎愈頂引 想知兩年後有咩新野

btw, 真係無聊留下言--"唔係想加分先留...  (不用加分也可以的)
壽司-v- + 20 感謝分享!

K歌達人 十週年勳章(賀詞)

你話我點樣認識海賊王
我諗都幾深遠啦
我記得我第一次接觸海賊王既時侯我仲係六年班既小學雞一名
係我一朋豬朋狗友叫我睇海賊 佢地話
想睇一套有男兒淚既動漫真係難搵呢
佢地好認真咁同我講 所謂既友情可以係海賊中尋覓到
聽完佢地既對話之後 我就對海賊產生興趣 開始我既人生偉大旅程

迷戀
對海賊既迷戀 我相信大家係頭二十集都可以充份咁睇驗到
兄弟情 友誼 伙伴 永恆不變既定義 小小既二十集已經可以令你淚流滿面
個陣我睇到娜美比魚人龍出賣個陣 我真係忍唔住喊左出黎
喬巴既我諗係最深刻 亦都係最感人既一片[個人認為]
呢樣野都係我狂追海賊既第一原因

格鬥
路飛既二三檔 卓洛既三刀流 山治既黑足
相信有睇既都為人熟識 佢地經過時間既洗禮而慢慢進步
另外我好明白佢地戰鬥既原因
佢地唔係為左名利而戰鬥 而係為左同伴而戰
佢地唔係無啦啦開三檔秒左個海軍
而係有目的咁向前進
呢個都係我狂追海賊既第二原因

總結:我希望海賊可以做到我死個日都仲做緊落去
因為呢樣野係我既童真 亦都係我腦海中既友誼定理
壽司-v- + 50 精品文章

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

點樣認識海賊王?
嗯...我認識海賊王的時間有6年了
當時自己無聊上下網睇下有冇咩好睇既動漫時
無意中發現一套漫畫
叫海賊王感覺上好新奇就開始試下睇

點解會著迷?
戲情上真的令我很著迷
主角跟同伴為了實現自己的夢想相相一起出海
有時戲情上主角們的表情十分搞笑
他們的冒險很熱血又緊張
他們可以為了同伴不怕死亡的去跟強大既敵人戰鬥
為了同伴可以跟政府為敵
看了路飛燒梅利號的哪一話時真的十分感人
每一天都奇代下一話會點呢又有咩冒險同有咩新同伴加入
真的十分給引 令我一路追看的一套漫畫
不看真的對不起自己呢

題外話
現實上有人真的什麼都不怕勇往直前的去實現自己的夢想呢??
現在自己都買了不少海賊王的東西同POP
難道我以經走火入魔了嗎

壽司-v- + 35 感謝分享!

總評分:  威望 + 35   查看全部評分

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
中文O_O
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4年之前,我還是一個中學生。
我覺得活起來很痛苦因為我對任何東西都無興趣。
我每天只是懂得打開部電腦來玩線上遊戲。
只不過,有時玩得多我都會覺得悶,因此我會打開線上電視(PPS)黎睇電影。
我記得噹時我按下最新更新的字眼之後出現海賊王,於是我就按落去到
我記得果時佢係打緊CP9 十分緊張,因此我對呢套卡通產生好大的興趣。
從噹時到現在,已經4年幾了。係途中我還介紹左比唔同的朋友睇
每個人睇完都話好睇(其中一個仲係我地另一位版主壽司-v-悿)
現在的我不止追看動畫,漫畫都列入我每星期要看的工作入面
我真的很希望推介海賊王比每人位朋友認知,因此海賊王區會係2000FUN成立

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
英文O_O
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Four years ago, when i was a high school student.
I was not interested with everything, i could not give life meaning.
The only thing i did is playing computer games. However, I will feel bored in sometimes, and therefore, I will turn on the PPStream and watch the movie.
I remembered I clacked on to the butter called Latest Updates, and it showed a lot of movies and cartoons.
One of the cartoons called One Piece. I was interested with this name so i watched this cartoon.
At that time, the main character got into a fight with CP9. That was really exciting.
Therefore, i have become one of their fans for four years.
On the four years of process, i recommend to the people who around me.
(One of the people who around me was the other moderator called Sushi one v one)
Now, i do not just focus on One Piece Cartoon, i will enjoy the comic book too.
And i already put the One Piece comic book into my daily work.
The One Piece member area can set up in 2KF because i really want to recommend all of the people to know that.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
題外話
天馬行空 九唔搭八的POST 如果都係關於海賊王的話佢就係一個正式的討論POST
希望大家以和為貴 作出垃圾一般和令人反感的回復倒不如唔好問POST
為左呃一分 不如 貼張圖上黎比我加幾分仲好  
作者有作者想法 會員可以就事件天馬行空的發展 大家就一齊去果果方向發展
大家記住 呢套係卡通 如果傾起黎的話 大家就唔好多多幻想 唔好咩都中斷別人說法

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 999999999999 才可瀏覽,你當前積分為 0

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
笨賢-V- + 2 支持你!下次繼續^_^
壽司-v- + 30 略5000字..明顯玩野,,,

總評分:  威望 + 30  Good + 2   查看全部評分

如何認識海賊王?
我由2年前開追..果陣睇緊火影..之後見到佢動漫咁離晒戒.
無心再睇落去..之後我見班果d都有睇海賊王.我就問咩黎.
你地愈講我就愈想睇.我開始追果陣系漫畫開始睇.仲要4xx集睇.
跟住我就開始動晝.同漫畫一齊追.

為何讓你著迷?
海賊王令我著迷既地方系.佢好少悶場.個人我鐘意睇激d
有感人部份.佢地既友誼.佢地一齊既趣事.

題外話
我同壽司一樣希望佢可以長存..好似龍珠咁..
過左咁耐都會有人睇..
但希望佢在我有生之年可以出晒..
壽司-v- + 25 好老咩乜你-0-

總評分:  威望 + 25   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

如何認識海賊王?
我係由一個表弟身上知道的..
我未睇海賊王之前..仲係一個只係識火影既小朋友

為何讓你著迷?
係因為佢每次有打鬥場面..都係令我有起雞皮既感覺
因為佢地打鬥的時候..我睇到佢地真係用盡身上既力氣黎保護同伴..
係現實上..真的好難出現呢個情況..
同埋佢每個人都有自己小時候的經歷..
每個看完都能令到我很心酸..
燒船的時候.. 他們每個都會回想起與它經歷過的事情..
令到我都不禁流下了男兒淚..
兩年後..希望佢地以後都唔會再分開..!!
讓每個人都找到他們自己的夢想!

就這樣!!
題外話!
我希望更加多的朋友..
不要只在做井底之蛙..
仲有海賊王都仲未睇..
只係日日睇火影忍者..
未睇過就話唔好睇既..
唔該你地快D睇哂佢..

就這樣!!
壽司-v- + 45 精品文章

總評分:  威望 + 45   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

如何認識海賊王?
我開始認識海賊王係由ATV播
果陣每個星期都追海賊王
最記得係由第一集播到佢完
果陣已經起碼係8年前
所以我追左海賊王已經有8年或以上
果陣仲未係電腦發達既年代
果陣買電腦等同買一部電視@@
最記得買左電腦 上到網
立即去DL海賊王
DL完成套 已經3XGB
以前日掛夜掛 就係掛海賊王粒種子
真係掛左幾日幾夜先DL完
之後就從第一集開始睇
開始每個星期DL落黎睇

為何讓你著迷?
可能係因為one piece夠熱血掛
加上佢D劇情真係好正
例如d伏筆
好似隻鯨魚 等緊佢既主人
真係估唔到 原來係等緊 布魯克
追動畫果陣 真係正到
之後睇返鯨魚果到 真係
唔好唔記得 鯨魚同布魯克 漫畫時間 最少相差6年以上
所以尾日d伏筆 可以正到咁
而且海賊王d人物個個性格唔同
有時佢地做埋d傻野 真係從心底笑出黎
睇海賊王 真係唔係只係得打鬥畫面
佢真係有 所謂既熱血
燒船果一場 真係眼仔都喊出d淚
真係好正 海賊王!!!永遠支持你

另外自己加的:

我最希望海賊王 可以比好多人認識 因為佢真係一套好正既動漫黎
現今或以後 最睇看的動漫之一

壽司-v- + 50 精品文章

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

如何認識海賊王?
我xxxxxxxxxx(略5000字)
為何讓我著迷?(若在認識海賊王時已經說出則可不用回答)
因為xxxxxxxx
又話5000字. 個個得個幾十隻字
壺一v一 -16 非參與活動 擺明搞事者分數清0

總評分:  威望 -16   查看全部評分

如何認識海賊王?
我仲記得幾年前,我只係識火影-.- 所以係咁追火影 之後D FD話 仲睇火影 D人死完又番生(果陣係話緊我愛羅番生果到-.-
睇OP啦. 果陣時 我連OP係乜都5知-.- 之後就第一集開始睇起. 一開始路飛就自己一個坐船去搵同伴果下`我覺得佢好傻-.-之後去到搵到索隆同埋打埋個斧手之後`我覺得.E 又幾熱血wo 到到去海上餐廳搵到山治.同埋索隆同鷹眼第一次決鬥.
我一定記得係24集-,-+ 因為成日都睇囧,打埋克利克之後`(之前仲打埋貓人-,-我記得路飛佢地就去追番娜美.然後打敗魚人呀龍`之後5個人之後就入偉大航道了.睇到E到既時候 我已經好有衝勁慢慢追落去X_X
火影係有好感動既位.但係都冇令我喊到.但係312燒船果次..我仲記得第一次睇果時 聽埋首dear friend 我真係喊左  梅利號係偉大航道之前.就已經載住路飛佢地一直冒險,入偉大航道.去沙城.去空島.水城.最後仲係司法之島救埋路飛, 差5多300幾集既回憶...就係路飛燒船果下出哂黎-_- ..唉..
然後,雖然火影死神同海賊王同樣熱血,但係大家都有好睇之處~_~ 冇話邊個比邊個好.
我追左咁耐..望住佢地個個變得更強.都係為了同伴..都5想失去大家.所以要變得更強去保護佢地: ) 我仲記得路飛係司法之島講過e句...最後都救出了羅賓 其實好羨慕佢地.可以咁自由係海上航行`咩壓力都冇: ) 我諗我睇海賊王都因為鐘意佢地既自由`同埋熱血.最緊要,對佢地已經好有感情了.雖然只係虛構既人物.但係已經陪左我3年了.偶爾有幻想也是不錯xd
(已經開始詞窮-_-
最後,其實佢地每一個人.都有一個夢想.雖然有d夢想係好無聊.但係佢地都為左佢地既夢想`而不斷前進
真係俾到我好大勇氣..然後又令我諗起句野.人冇夢想同咸魚有咩分別 !
好了,感想就咁多-3- 繼續等602情報...

已解決~補字~補字~

壺一v一 + 1 請善用回報/舉報/pm

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

如何認識海賊王?
細個7-9歲個時見過1面本港台個時d畫面好差只識睇超人e+想起刀好on7+2
到左14-15歲無野岩睇走去睇OP 用左幾日先睇完而中左毒了就1直追洛去

為何讓你著迷?
個人中意d熱血 打鬥 冒險 的動漫

另外自己加的:
想比多d朋友識多d OP
作者 作得更好

OP
萬歲!!!

壽司-v- + 15 感謝分享!

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

原帖由 angus1002002 於 10-10-26 02:15 PM 發表
3. 會員可於活動帖子內回覆聊天,進而了解會員

5. 請勿回覆其他活動參加者的留言

姐係可以定唔可以?.?

已了解

如何認識海賊王?
係朋友既介紹下而去接觸海賊王的 起初覺得無乜特別 但睇耐左又覺得幾好睇 一追就追左兩年幾
為何讓我著迷?
令我著迷的原因是路飛的保護同伴的精神使我很感動而著迷的同有d好感動既場面
壽司-v- + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

如何認識海賊王?
我睇jump 只係睇火影,家教,死神,直到銀魂係咁扮one piece加上我比娜美吸引左orz同有fd 追one piece 中咪追埋一份

為何讓你著迷?

開頭收人都幾悶直到去water seven開始先至好睇
經過一個暑假先追哂

當然one piece 有不少笑點  

熱血點:有燒支旗,路飛抽cp9 ge 大佬.........

加上尾田會經常用副角唔會冷落佢地

講到淚不得要講艾c死,睇到艾c 幫路飛擋個拳同張生命紙燒左 眼濕左好耐

題外話
one piece 係 jump 來講係一哥

如何認識海賊王?

我記得我以前細個既時候重住係黃大仙慈雲山. 果時同爸爸 媽媽 奶奶  同埋同父異母既大哥.  大哥(佢依家已經差吾多30歲)好錫我   平時會同我玩   好似係我親生兄弟咁!
有一晚. 我同哥哥坐左係"槍"邊.   拎住張a4係到數有咩巴士經過       數下數下 真係悶.  就開電視睇   見到有做op  但係咩集數吾記得  但好記得有山冶用果招好舊識既轉腳.(姐係雙手按住地  隻腳係上面轉果招) 睇左吾夠一陣  就比爸爸叫去訓.   果時開始我已經對op有興趣.  但因為我重細  吾比睇電視睇太夜    直至我升小六.  我爸爸同媽媽離左婚.  我地搬左去天水圍住之後.   就變曬.  奶奶依家過左身.  爸爸分左居  大哥又已經有好多年沒見 就算依家我一直有追開op  但已經搵吾番以前果種感覺.   時話時op已經陪足我十年. 因為op 我同朋友有話題. 因為op 我明白到op吾係一套漫晝咁簡單.

如何認識海賊王?
係經我一個朋友介紹開始有睇._.但係一開波只係睇下最新果幾集....但係因為5知之前架劇情發展所以都無咩認真咁去睇._. 但係我上年返大陸果陣咁岩播緊cp9果到, 果到咁岩畫風改左令到我完全中意左海賊王A___A
為何讓我著迷?
因為海賊係而家我認為最好睇架漫畫A___A而且劇情鋪排良好,情節又感人加熱血!!!!總之越追越有引A____A

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

如何認識海賊王?

這個主題真的令我回想起當初.
去到一個朋友家中.
發現佢部電腦正在放影片.
當時覺得這套動漫好特別.
每個人都追逐自己既夢想而出海.
於是由第一集開始睇.

為何讓我著迷
因為第一次而海賊為主角既形式.
令我深深地留下印象.
而船長不顧自己生命去救自己既同伴.
又三番四次有出乎意料之外既劇情.
有時還看不到也會發火.
有好多好多既劇情令我流淚
由於親人的死令主角發掘進一層既力量.
這也是唯一既一部漫畫係我認同.

我希望one piece有更多更多既人認同..
一齊支持one piece
壽司-v- + 30 感謝分享!

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

笑傲無雙

如何認識海賊王?
講真的..我以前認為海賊王係好悶好悶的動畫.
因為好長好長(成4百幾集)冇心情去追.
有一日我家姐帶左一合cd番來.
一睇大家都咕到係咩(海賊王)1~400的
果時我如果唔係家姐影響可能今天都會認為海賊王係好悶的動畫
果時我睇第1集都係(認為一般姐.唔係好好睇)<-係同我家姐講.
之後我家姐叫我睇多幾集先再講野
再睇到3~6集開始慢慢想..(嘩..手會變長.又幾正)
再後少少(用3把刀都幾型)
到左救娜美果到(為左救娜美出來..路飛大叫果到我真係眼都紅左)
就係咁到左娜美果到..又同我家姐講..(家姐唔係你我都唔會睇海賊王.真係好正的尼.)
冇想到海賊王真係有笑位有感人有人情有合作等等...

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 10:27 AM , Processed in 0.041775 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存