2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Asgard 夢之領域 我以後每入一次Asgard版我會F5幾次刷人氣 ...
樓主: 尾狐
go

我以後每入一次Asgard版我會F5幾次刷人氣 [複製鏈接]

原帖由 三藏 於 10-12-1 02:00 AM 發表

神領唔折舊,就唔會改版啦 ^_^

你唔見有D  GAMES改版,會變成1同2咩?D數據仲唔可以重疊使用,大家都要開新角玩。

讀商既你, 應該知道depreciation 只會計fixed asset 或者intengible assets (用係intengible assets 唔應該叫dep. 應該是amotization)
你當左神領係 物業定 機器定 商譽?? 所以你用影印機做例子係岩既, 因為佢係machinery
不過我會歸類神領做stock , 即係放係current asset, ca 係唔需要折舊, 正如你所講, 因為係turnover 得快, 每一次個cost 都唔同左, 點折???

十週年勳章(賀詞)

挑 估唔到04年開既帳號講野仲可以咁低能幼稚 講野冇point 好似小學生鬧交咁 係咪偷入人地個帳號黎留言嫁

原帖由 STEVEN仔--7仔 於 10-12-1 02:15 AM 發表

讀商既你, 應該知道depreciation 只會計fixed asset 或者intengible assets (用係intengible assets 唔應該叫dep. 應該是amotization)
你當左神領係 物業定 機器定 商譽?? 所以你用影印機做例子係岩既, 因為佢係 ...

點解呢?我都問緊自己﹗其實我都未好清楚界定到神領係屬於D咩﹗學你話齋intengible,
但係又係令我諗起最普遍既例子︰電腦用品/汽車<---出完好快出新唔值錢/新車落地即時唔見一半錢,其實應唔應該叫損耗或折舊,總之就係會減值既野。
我唔可以否定,我有長期玩,但如果佢唔變,我就會慢慢覺得好悶,想試下其他野而減少玩佢,當然佢仲有另外的固定價值存在。

不過呢﹗係用例子既立場上,我地都好難在生活實際例子上找到和遊戲完全相同既例子作舉例,有些假設不完全切合是很正常架播﹗

要作出舉例既原因︰只係想突顯出影印機公司的法律上既責任比遊戲公司仲要多好多,當然仲有購買後和租用後的「實際責任」又要黎用作比較「何者」需要負較多責任。

不過我諗緊既係︰

以前有細路盜竊別人帳號的物品,可以去警署報警,兼獲警署受理,並以不誠實使用電腦及盜竊/欺詐以至他人財物受損或把利益轉移另一方作出檢控?

敢點解,成堆人既帳號被遊戲公司刪除又沒有任何合法途徑作出投訴呢?  

當然,我地都明白係開設人物時,已經完全接納晒遊戲公司的要約規定才可開設,所以都係無計。

成件事既本身在於消費者既立場已經係不公平及不對等的地位,更沒有任何法律或判例可以作出規管。

成件事,我覺得商城制最最存在的灰色地帶是︰我們究竟是購買遊戲服務?還是購買虛疑的物品?

所謂的免月費制,名義上的免費物品並非真正免費,我們都知道得很清楚。總之有人需要支付就並非免費品。

但可惜的是,他們聲稱免月費的同時,在線上出售的物品,如上所述,根本是沒有法律上既保障。

我要明確指出,支持月費制對消費者有保障的原因是,最起碼︰服務是一可計量的單位,可供實際上參考
但虛疑物品及所有我們虛疑人物包括人物身上所附有的虛疑物品,基本上全部是屬於遊戲商所擁有。

我們根本不擁有什麼,到死也並未獲得法律確認擁有這些虛疑人物的數據及資料,到他們汁粒或關閉時我們無從追討我們的實際損失。
所以我對於在商城上花錢買的東西並沒有明確的法律定義感到很疑惑。

在可以界定清楚之前,很明顯,月費制有比較完善既消費者權益。

我在此是其實謹想作一個演例比大家去參考,討論的方式,
其實是可以用比較理性既探討來指出對月費及商城的睇法,
而唔係好似大家最經常使用的「感性」說法去表達對月費及商城支持的論點。
當然我的議論並不是完美,就係唔完美,先可以引出大家作出討論,謝謝﹗

論壇係個議事論事既地方,觀點可以批評,事非卻不便說,何不將焦點聚焦於議題上呢?

原帖由 三藏 於 10-12-1 03:31 PM 發表

點解呢?我都問緊自己﹗其實我都未好清楚界定到神領係屬於D咩﹗學你話齋intengible,
但係又係令我諗起最普遍既例子︰電腦用品/汽車

我念其實你知識係有, 不過concept同立場唔多清,  
係公司角度, 影印機係fa, 自然要做dep.
但係係公司角度, 神領係米fa 呢???
你會覺得神領有dep, 係因為你用左買家角度睇
就如你所舉既例子, 電腦用品同汽車, 係買家買左番黎, 所以落地就會減半左, 但係係公司角度, 用黎賣既電腦用品同汽車, 只係stock 就如神領係gc 眼中係一樣stock (都係一句, ca冇dep.)

點都好, as ivd mention, 每個舊玩家都係讚成用月費, 所以我一開始講左我回你既原因不在結論, 只針對過程, 我不過係覺得你大左咁大篇野, 套用左咁多理論, 又解釋左咁多原因, 但係又冇乜人回應, 所以就回覆一下, 提問一下, 估唔到你會有咁大反應

btw, 我念我誤會左你讀商, sor

個post變左做好學術性~我商科全炒~討論不能~XDDDD

原帖由 三藏 於 10-12-1 03:31 PM 發表

但係又係令我諗起最普遍既例子︰電腦用品/汽車

三藏講得勁有pt
我buy

原帖由 STEVEN仔--7仔 於 10-12-1 04:57 PM 發表

我念其實你知識係有, 不過concept同立場唔多清,  
係公司角度, 影印機係fa, 自然要做dep.
但係係公司角度, 神領係米fa 呢???
你會覺得神領有dep, 係因為你用左買家角度睇
就如你所舉既例子, 電腦用品同汽車 ...

<<TO︰STEVEN仔--7仔,其實我很欣賞你同我既討論,我依家先明你講咩我大反應,哈哈﹗明晒﹗
有d說話,唔係講比你一個睇架,有d言論唔係針對回應果個黎答架。
你將呢個帖子,由第1 post開始睇到尾,你就明晒我邊d野係答你,邊d唔係。>>

講得無錯,其實我完全唔明白講「設備」既折舊黎做咩丫??
會唔會係我表達得唔夠清晰呢?  

如果學你話齋只純用經濟角度黎講,無論用月費定商城制,我都睇唔出有咩問題存在。
因為有供應、有需求、有成交數量及價格就ok,呢個資源被金錢市場充分利用及分配了,所以無浪費,無浪費就係好架啦﹗

不過好明顯地,我由頭到尾都係講緊消費者權益,遊戲供應商 可能會承擔 / 不用承擔 或 必須要承擔的「責任」、「風險」問題。 ^_^|||
有無發覺他們完全沒有責任及風險?全部轉架晒落消費者身上。

呢d唔係學術野,希望大家都睇得明參加討論。

順帶一提,呢幾句

「我在此是其實謹想作一個演例比大家去參考,討論的方式,
其實是可以用比..................論壇係個議事論事既地方,觀點可以批評,事非卻不便說,何不將焦點聚焦於議題上呢?」

其實「唔係」比「 STEVEN仔--7仔 」睇架﹗  <---我係提醒之前果d人,拉返入主題到,好似你同我敢樣對答,就岩晒啦﹗

原帖由 三藏 於 10-12-1 07:45 PM 發表

講得無錯,其實我完全唔明白講「設備」既折舊黎做咩丫??
會唔會係我表達得唔夠清晰呢?  

如果學你話齋只純用經濟角度黎講,無論用月費定商城制,我都睇唔出有咩問題存在。
因為有供應、有需求、有 ...

可能我真係讀書讀上腦 , 一見到涉足自己範疇既知識就開始發表偉論
不過我認我係讀死書, 所以人教乜就學左乜, 見有少少字眼唔岩就捉到正一正黎問
但係係遊戲討論區, 用jargon, 旁觀者又睇唔明, 唔用jargon, 對方又曲解, 所以都係免得係到談學術, 費時掃大家興
大家get 到你意思就夠

F = m.a

(潛水)

無聊又黎加下人氣先@_@睇下有冇交嘈下~

毛毛虫講D野好亂=3=唔理住~

唐先生!!!請問你姓唐嗎?
對於你見解-3-我覺得有好多問題..一時之間又講唔出,又好似你講得好岩~

更正:念緊你個服務同虛擬物品問題時~發現你唔係介定免費遊戲唔係免費物品~
而係你話公司有呢個藉口- -不過多餘- -當佢要汁時,責任10都變0~
而且佢有收點數~佢都冇可能話佢地冇責任

另外你對免費制的解釋~我非常認同~我D粗人只會用最後得個吉形容~-3-

至於月費制的講法~有幾個問題~

第一點~租用月費方式~如果你租左一個月~該公司就一定要給足你一個月時間?問題在此
小明9月20號入左月卡~以你所說佢應該有權玩到~10月20號~
那麼小吉在10月19號入左月卡~那公司是否要到11月19號先汁得?
如此類推..先生..請問我幾時先可以汁?

第二點~A+B=C
那麼唐三藏+5=C
那麼C即係幾多?類型唔同就係唔同!!你硬要將網絡遊戲當影印機又何苦?
結果不明不白~你只能說你玩多左會悶~折舊了!
你折的是你個人喜好~使用價值低了-3-
或者在此你會有D唔明~折左我個人喜好同成隻GAME折左有咩分別!!
真係不大分~但問題~個人呢D野好難講~我可以越玩越好玩~然後連玩2日通頂我死了~呢個情況一點也沒折了
第個情況~遊戲會更新加入更多元素~又好玩左~,試問你點去折??
竟然差更多,又何必執著去折呢~有空爆爆粗折埋我應該會重簡單D

第三點~呢點重啦!月費等於月租??
表面字眼很像~但我認為月費=門票會更貼切~
有左呢張門票你就可以玩佢D GAME!
你租個影印機~大家都用得~有折舊~你租間屋,有折舊~你重可以搵晒成村朋友~入屋玩~
但你而家個租個票?只有持票者先入得~

OK?問你服未~哈哈~不過我都服你~雖然我覺得好有問題~不過你講野真係冇感性說話- -得理據

補足~我鐘意你呢幾句~

不過我諗緊既係︰

以前有細路盜竊別人帳號的物品,可以去警署報警,兼獲警署受理,並以不誠實使用電腦及盜竊/欺詐以至他人財物受損或把利益轉移另一方作出檢控?

敢點解,成堆人既帳號被遊戲公司刪除又沒有任何合法途徑作出投訴呢?  

當然,我地都明白係開設人物時,已經完全接納晒遊戲公司的要約規定才可開設,所以都係無計。

成件事既本身在於消費者既立場已經係不公平及不對等的地位,更沒有任何法律或判例可以作出規管。

講得好~=3=

成件事,我覺得商城制最最存在的灰色地帶是︰我們究竟是購買遊戲服務?還是購買虛疑的物品?

我最喜歡你呢句~值得思考~思完再黎同你討下~

所謂的免月費制,名義上的免費物品並非真正免費,我們都知道得很清楚。總之有人需要支付就並非免費品。

但可惜的是,他們聲稱免月費的同時,在線上出售的物品,如上所述,根本是沒有法律上既保障。

呢個就唔鐘意,當你申請帳號時就應該要知道一點

某某ONLINE GAME門票
某某有權保留最後決定權~<<<應該明啦~

就算你月費~佢維護~你冇理由告上法庭話佢騙左你一個鐘~

只能說月費免費都係得個吉~

毛毛虫~
幫你整理一下你想講咩啦~真係理解能力低D都唔知你做咩,好似放屁咁

你想說我曲解你意思~以及你強調你沒說過歧視冇錢人的說話~另加插我,串我~,然後對人說我好理性同佢討論緊姐~

呢度送你2字~虛偽~

對於曲解,你用曲解解釋我的話~曲在那了,不明不白~

而你回覆中你又強調了你要冇經濟能力的無水準玩家冇得玩~
唔知又意唔意味冇經濟能力但高質玩家你地只好陪埋無水準玩家啦~

算啦~你越講就越黑人憎~自私鬼~
另送2字收皮~你打篇野就真係無水準~要插你幾百字都打得出~
如果你唔要面~隨時留言叫我插~我好樂意屌人的~

原帖由 cheung189 於 10-12-2 09:04 PM 發表
毛毛虫~
幫你整理一下你想講咩啦~真係理解能力低D都唔知你做咩,好似放屁咁

你想說我曲解你意思~以及你強調你沒說過歧視冇錢人的說話~另加插我,串我~,然後對人說我好理性同佢討論緊姐~

呢度送你2字~虛偽~

對於曲解,你用曲解解釋我的話~曲在那了,不明不白~

而你回覆中你又強調了你要冇經濟能力的無水準玩家冇得玩~
唔知又意唔意味冇經濟能力但高質玩家你地只好陪埋無水準玩家啦~

算啦~你越講就越黑人憎~自私鬼~
另送2字收皮~你打篇野就真係無水準~要插你幾百字都打得出~
如果你唔要面~隨時留言叫我插~我好樂意屌人的~

等左咁多日你終於都出現~諗點樣串番我諗左幾日0_0??

我直認我打咁大篇野其實唔係為左討論月費定商城~

因為無論邊樣我都一樣會玩~而且預左會用某個額既金錢黎玩tim~

今次你就無誤會到啦~睇黎你用左幾日去諗點覆都係值得既~0.0

我完全就係為左要「強調我沒有說過歧視冇錢人的說話~另加插你,串你」

理唔理性討論呢d係戲言~,可以無視~0.0

但係之所以咁亂~純粹就係順番你果堆回覆既pattern~就係怕你唔明先用point from~不過你都係唔明就真係....

明既~你滿腦子又虫~又屁~點會明我講咩丫~我明wow~一o一

至於無經濟能力既人~我唔覺得用月費玩一隻online game需要d咩經濟能力wow....

當年初出月費制果陣~好多玩家都係學生~甚至係小學生~當年80蚊包一個月~大把人3~4個a/c一齊包月~

會唔會係你歧視而家d人~覺得人地無經濟能力呀...定係你自己無...就覺得人地都無0_0?

再者....有能力用電腦又有時間玩online game...唔係同我講無$$買月卡掛~~~

係既話...不如考慮下讀好d書..或者做好自己既工作先~0_0?

我全部野都係有果樣講果樣~唔覺得有咩咁虛偽~你大可問下人覺得我虛唔虛偽~0.0

一個人是否虛偽唔係我自己或者你一個人去定義既~不過我又唔會阻止你咁諗~你又有你既自由既~XDD

by the way~

響我覆完你之後~除左你之外我見唔到有人話我黑人憎或者自私鬼~

因為我所有言論都係針對你而講~~~你唔好懶係大仁大義~為大家著想啦~

你自己想唔使$$打機~就唔好講到好為大圍著想啦~~你咪重虛偽~

或者~你想用點數~然後令到自己好勁~周圍殺人~[無屈你架~你覆三仔果個post度係咁講~顯露左你既本性0_0]

但係可惜~神領唔係一隻著重pvp同殺人既game黎~再次證明其實你唔了解神領0.0

最後~收唔收皮~公道自在人心~要打幾百字黎插人~重要係明插既話~

係人都識~至於要唔要面啦wow~我又確實係見到你不停地自己丟自己架...為左幫下你...等你唔使丟人現眼...

覆埋呢次我都應該唔會再覆你架啦~XDD

你都可以慳番d手指力~唔使用咁努力地付出你既腦力去插我~我會盡量無視你架啦~~XDD

當然~若果你講得太過份我係唔會扮睇唔到既~就醬~0.0

遲下愈來愈多以前既玩家知道既話...
人氣一定爆過個隻所謂既龍之谷幾倍
豬西橘子要隻垃圾GAME都唔要神領

原帖由 乂口x傑x口乂 於 10-12-2 10:34 PM 發表
遲下愈來愈多以前既玩家知道既話...
人氣一定爆過個隻所謂既龍之谷幾倍
豬西橘子要隻垃圾GAME都唔要神領

算啦~我而家不知幾慶幸隻爛橙無代理到~一.一
龍之谷果邊而家咪又係媽聲四起~XDDD

原帖由 闇之WIN神 於 10-12-2 10:38 PM 發表

算啦~我而家不知幾慶幸隻爛橙無代理到~一.一
龍之谷果邊而家咪又係媽聲四起~XDDD

龍之谷曰曰等排隊,WAITING ONLINE^^

原帖由 闇之WIN神 於 2-12-2010 22:17 發表

等左咁多日你終於都出現~諗點樣串番我諗左幾日0_0??

我直認我打咁大篇野其實唔係為左討論月費定商城~

因為無論邊樣我都一樣會玩~而且預左會用某個額既金錢黎玩tim~

今次你就無誤會到啦~睇黎你用左幾日去 ...

你篇野我睇左幾句冇野~廢時睇,占之你認為因為要串你而念幾日..駛唔駛呀-.-"

問我咩叫傻仔,返去問你阿媽啦~奉旨教你呀?又冇錢收~

竟然你要比人串~我就串啦,不過唔該你下次串返我,打返篇睇得過GE野先啦~

首先對你強調你冇話月費抵抑無水準仔同你話我曲解等等問題~~你打左好多~黎黎去去一條問題-.-

引用返你話"免費吸引一推無水準的玩家"先~你以上自己打自己啦~
月費GAME駛咩經濟好平姐~咁你又講~?.?痴左線嗎?睇醫生啦
然後你呢句說話意味什麼呢?都係O個句啦,有錢先玩得月費?
如何曲解呀?你說得沒錯呀~有錢先買到月費呀MA~
但你暗示月費會少左一群冇水準玩家~明示月費會少左一群冇經濟能力冇水準玩家~
意味D咩?冇經濟能力冇水準LOR~係你自己曲解自己講D野~
你冇呢D意思就係你口快過腦~收下皮先啦~

另外都唔記得咩啦...好似話你有你思想何必迫你?
邊個迫你姐...你有你思想,你有你言論自由~我都有WO,我都想講人重有行動自由LOR~
想玩GAME駛你批准?你憑咩唔比人玩?.?
好啦,見你樣樣野都答唔到...一味放屁我就當你呢句岩!
咁我有我思想,你答更多做咩姐~你做咩要迫我接受你思想?
殺人犯都有殺人犯思想啦,覺得殺人冇問題WO~社會做咩要迫佢唔好殺人~屈佢做監姐呢D思想呢?

我只能說,你想食屎係你自由冇人迫你唔好食,不過呢,你唔想人地唔好同你玩同一款遊戲~我都有權屌7你~
你可以選擇唔好玩~就冇權唔比人玩~OK?
你眼中人地冇水準,你可以好有型咁叫人冇水準~要求GC唔好比佢地玩~我眼中你只是毛毛虫~冇水準都談不上,我當然有權屌7你啦~
重有講過D咩~唔記得啦~冇心情記你講GE野-.-

重有串你唔係難~係煩姐0-0有時間就串下啦~做咩?你又以為自己講野好勁~我連位都插唔入呀?正常~你係呢種人,哈哈~
你贏了~無敵了~插你真夠悶~好似同你屌黎屌去~咁,悶死~

我念下唐生講D野重好玩過插你~係咁啦~
已有 1 人評分威望 收起 理由
S!u粉 -10 涉及人身攻擊字句

總評分:  威望 -10   查看全部評分

原帖由 cheung189 於 10-12-3 01:25 AM 發表

你篇野我睇左幾句冇野~廢時睇,占之你認為因為要串你而念幾日..駛唔駛呀-.-"

問我咩叫傻仔,返去問你阿媽啦~奉旨教你呀?又冇錢收~

竟然你要比人串~我就串啦,不過唔該你下次串返我,打返篇睇得過GE野先啦~

首 ...

以前武俠時代殺人好平常

我覺得商城制最最存在的灰色地帶是︰我們究竟是購買遊戲服務?還是購買虛疑的物品?

我覺得你對商城制有偏見~其實呢個情況應該商城同月費制都存在~

月費你就無須虛擬物品?就無須服務?不可能的~

你的說法意味著~月卡制明顯清楚說明~租服務租物品

而商城制免費暢玩~但卻不知道用點數購買的是服務還是虛擬物品?甚至可以說2樣都不是

甚至呢句<<當然是誤導下人先啦~最少知道購買虛擬物品是一定的啦~

如果你接受我說法~月卡只是門票的話~商城自然包含服務了~

如果你不接受的話~服務這存在就隱形了~難以看到,不過它的確存在~

用最近好興的遊樂場為例!假設呢個樂場免費公開開放~但內設機動遊戲收錢先玩得~!(購買虛擬物品啦~)

但樂場亦要對我地提供服務!如果摩天輪停左半空?他們總不能無視吧?(安全服務)

所以網遊公司要為我們維護啦~捉外掛啦~等等!都已經說明了包含服務!

而呢點就會同義務混淆~服務定義務?

簡單D~遊戲公司收左錢-.-員工收左錢~D錢邊黎~玩家比~玩家是佢老闆~

買個傢俱有送貨服務~你亦不會說這運送工人是義務吧~

我覺得你將商城同月費分得太開了~

其實大家都係收錢~只不過邊種方法收多D姐~好似月薪制同件數制咁JA MA~呢點先係最大分別~

而以維持長久黎講~當然要假設一個共同點~佢地服務質素都一樣好~商圬冇亂出野~月卡冇亂出包之下~

商城就多人玩D~玩玩下自然唔覺唔覺少少都會比左錢~
而月卡制一開始已經嚇跑一班人~
而且商城人流會多D~新血易黎D~
人嚇人好難嚇死人~我很定玩啦!!WIN神毛毛虫話唔玩~我就相信會嚇走好多人~
(因為根本話有咩人存在你唔想玩呢D野好難計算~不過我個人覺得應該唔會因為商地好多KAI子而嚇跑好多人~
另外我堅決信相遊戲唔係非KAI子指定~KAI都玩得~覺得人KAI教下佢LOR~屌下佢LOR~人總要同人相處
今時KAI一刻,KAI多時就可能會正常~,一KAI就要執死佢,那KAI子何須出世?)

其實我支持商城原因好簡單~好GAME多D人玩齊齊玩LOR~有KAI子就齊齊嘈交LOR~

更正:又睇到消費者權益!!!以呢點論,我投降,從來不知消費者有權益=3=
你理論有效..= =就唔會有個買左3萬蚊月卡個人係度等神領

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 05:36 AM , Processed in 0.041771 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存