2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 卡薩多利亞聯合王國 不如綠國好似以前咁.
樓主: loka01
go

不如綠國好似以前咁. [複製鏈接]

原帖由 風御羽 於 10-11-30 05:46 PM 發表
嗰vent嗰段時間大把人話...
團頻日日嘈同恥笑你地嗰想法... ...
(始終同一句係,根本觀念不同)
但嗰vent始終好少用係"國戰",反而聊天同辯論氣氛重...

大佬嗰團頻咁搞 ...

講到底,都係你地團既人
1.決心唔夠
2,放唔低成見
3,無心打好國戰

先會覺得個聯合VT係 一樣ON9產物

你夠唔夠膽話以上3點話得你唔岩 ?

錢就比左啦,第一步我地行出左,亦都有講過,有咩可以直接講

係你地唔夠坦誠相對,有咩收埋自己係團CH道傾。

如果你覺得沒落個團係變左領頭人,成日點你地團既

咁不如公平D啦,有份上聯合VT既團,每位團長每人親自領軍一場,等大家都公平,好唔好 ? 你敢唔敢?

費事你班人成日話:"某團食團呀" "某團同化呀" "某團意識洗腦呀!" 之如此類既說話

個時我都身在個聯合VT頻道的某人

十週年勳章(賀詞)

原帖由 風御羽 於 10-11-30 05:56 PM 發表
因為可能唔夠前線而要唔擴.
同砍腳指有咩分別

好事實咁講,如果(唔計qml住)
前線lose,擴建lose = lose
前線win,擴建lose = not sure
前線lose,擴建win = not sure
前線win,擴建win = win
(唔好話未 ...

高人高見
請受小弟一拜orz
妳是末世中的救世主啊
請打救我們的綠國吧
你神一般的擴建好比偉大的巴別塔
能於高高在上的位置一睹神的風采
請風小姐帶領我們走向光明的未來
amen.

原帖由 風御羽 於 10-11-30 05:56 PM 發表
同砍腳指有咩分別

(唔好話未 ...

正所謂
擴前唔擴後,嚇親你老豆

擴得快係好,但擴左就要人守,
而且又要專業團擴,咁多人坐水,邊夠人去打
前面又唔夠打,擴幾多咪又係送
(似津卡咁,你擴得快,對面全人類走下路咪又係中伏 )

戰場係互動,比人下下捉到路就食得屎
你有無睇<<李小龍>> 嫁,
識慢先識得快

原帖由 風御羽 於 10-11-30 05:46 PM 發表
嗰vent嗰段時間大把人話...
團頻日日嘈同恥笑你地嗰想法... ...
(始終同一句係,根本觀念不同)
但嗰vent始終好少用係"國戰",反而聊天同辯論氣氛重...

大佬嗰團頻咁搞 ...

既係你個團既人姐下話=0=?
至於你話辯論
如果戰後檢討都叫辯論咁ok,我錯

其實我真係唔明你點諗
你眼中既國戰一定要有條友企出黎指揮果d先叫打國戰
但我主導果隻係步兵自動波(唔係自走炮)
即步兵有自己既意識去判斷對錯
自行去決定做與唔做
但個前題係要成支隊伍組埋一齊打
5-6個人做同一樣既野
但唔係你果隻成團坐水囉
對我黎講,我認為冇必要成團坐水

原帖由 s095 於 10-11-30 06:35 PM 發表

高人高見
請受小弟一拜orz
妳是末世中的救世主啊
請打救我們的綠國吧
你神一般的擴建好比偉大的巴別塔
能於高高在上的位置一睹神的風采
請風小姐帶領我們走向光明的未來
amen.

係囉係囉

十週年勳章(賀詞)

原帖由 tan99898989 於 10-11-30 06:36 PM 發表

係囉係囉

我地一班在風小姐眼中卑微既人類
又點可以有如同神一樣既見識呢
我地既諗法,,,都只能係愚見

同砍腳指有咩分別

(唔好話未 ...

神喻點打國戰  幾時到你俾意見

咁不滿  個陣咪出黎吊我地  濕我地一Q囉

日日同人講嬴依場嬴個場  濕埋哂D 5:0 囉出黎講

個陣聯合vent  做咩呀  自己成團坐水 跟住叫其他團去打 嬴左之後就話自己團嬴?

吊  其他人話對神喻有意見 ok 講囉

你? 由公測月族到依家  成場坐水  個陣六仔同虎王都頂你唔順先走團架

同我番舊數? 同你玩囉   想批評人地打得差  自己咪西全場坐水  帶住你班人手P甲上去打場先啦

吊你老未咩

你理得我地人頭死幾多咩  最後嬴左就得啦   嬴都唔關你地事呀  我地唔打  唔爆塔  唔守塔  學你地坐水  咪等死囉

你地更係死得少啦  坐水坐到尾講西咩  坐手都有得死就不如吊  死撚左佢好過啦

已有 2 人評分Good 收起 理由
13313313333 + 1 原來6仔係因為咁走左...果陣我仲係新手乜都 ...
LoK.) + 1 霸氣

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

風小姐,不如你試下帶你既團成場去壓前線

係囉,不如試下你地壓線,其他團坐水@@

原帖由 jeffrey1025 於 10-11-30 07:31 PM 發表

神喻點打國戰  幾時到你俾意見

咁不滿  個陣咪出黎吊我地  濕我地一Q囉

日日同人講嬴依場嬴個場  濕埋哂D 5:0 囉出黎講

個陣聯合vent  做咩呀  自己成團坐水 跟住叫其他團去打 嬴左之後就話自己團嬴? ...
你地唔打會輸,但嗰場冇咗我地唔理你地唔停擴建一直保持係5%>對方,你地都係要輸
成場overall咗根本前線係輸超多國血先會搞到咁驚險.
唔係話場場都係咁,擴召戰三面一向缺一不可,
但去比較統計一場三方面對國血損多損少.則是可行的...
召喚可能比較難計,但擴戰兩面官方比埋算法.
點會計唔到.

你打50v50一場又係攞一個地圖,有活動都係2分.
我打5:0一場又係攞一個地圖,有活動都係2分.
但點計我地去win一場所要求的人力物力係比較低.
用最少成本做事係最高效率...

嗰時真係撞到同場... ...
本來都唔係要搵出泥做咩.
只係嗰場嗰統計可以證明,前線大量輸人頭之下,是可以在擴建方面拉回來.
和一般認為前線輸,等同於擴建必然少,而沒可能勝利是不同.
那數據和什麼團沒有關係,不會因為某團而死人頭扣多點,也不會因為某團而擴建扣多一點.
相同情況,不同人和團也會得出相同結果,是一統計數據.

原帖由 風御羽 於 10-12-1 12:07 AM 發表
你地唔打會輸,但嗰場冇咗我地唔理你地唔停擴建一直保持係5%>對方,你地都係要輸
成場overall咗根本前線係輸超多國血先會搞到咁驚險.
唔係話場場都係咁,擴召戰三面一向缺一不 ...

咪西同我講data  我只係知  學你地咁  一咪坐水  死撚硬

仲記唔記得  你個招  主城要塞化  十支AT起主城  真係on9到冇人有

諗下啦  08年玩到依家  都係坐水  你地推線  推到乜野出黎  想講野  就搵場你地去推線  推嬴俾我地睇囉  

我唔回架啦  等你拍一場  推嬴人地條戰線俾我地睇  否則收皮

十週年勳章(賀詞)

原帖由 jeffrey1025 於 10-12-1 12:20 AM 發表

咪西同我講data  我只係知  學你地咁  一咪坐水  死撚硬

仲記唔記得  你個招  主城要塞化  十支AT起主城  真係on9到冇人有

諗下啦  08年玩到依家  都係坐水  你地推線  推到乜野出黎  想講野  就搵場你地 ...

算啦都打完咁耐,,仲要唔知係唔係真係有e場
事後孔明,,同佢講西咩=[
講人唔講自己,,唔見得佢公正得去邊

原帖由 RAV 於 10-11-30 06:23 PM 發表

講到底,都係你地團既人
1.決心唔夠
2,放唔低成見
3,無心打好國戰

先會覺得個聯合VT係 一樣ON9產物

你夠唔夠膽話以上3點話得你唔岩 ?

錢就比左啦,第一步我地行出左,亦都有講過,有咩可以直接講

係 ...
for:2
我地幾時又同貴族有成見?
只係vent的確深化咗文化衝突,團之間關係仲差過用軍頻打字.
正如台陸服,團之間以軍頻分工,是已經存在的方式.
而2服也證明是可行的... ...
所以在有問題出現之下,我並沒有原因要保持使用vent.(基本上我們一向多使用軍頻.)

而上一次共vent我們團並非唯一的離開者,如果只有我們團離開,大概是我們本身和vent相性不合.
但其他團也愈來愈少人上vent,是否意味著vent本身是存在未解決之缺點.

for:1
所以我並不 pro-vent ,
即欠缺推動vent的因素,(順手一提,我們的skype是聊天和八卦多.並非真的國戰頻.只算是朋友間的msn般的工具.
請搞清楚,skype並褂代了vent的語音存在價值.
而是朋友間連絡用的東西,和FEZ基本上關係不大.(也不知原因不少人自身已有.當add msn咁add)

for:3

係對打好國戰定義和要求不同...
我們團所謂打好國戰.一在勝利,二在擴建,三在召喚,四在戰線.
勝利一事,我無疑是放最高到不理道德的水平.
(我妹玩FEZ通常也會在敵方方便我了解對面的戰略.但她是水工和水銀多,而我是偷看log,別又說25行為相關)
國戰前我們團會先sea對方國家的部隊在打什麼場確定是否宣戰和勝利的可能性.避免了沒法勝利的戰場.
而勝利放於首位,雖然一樣,但我們要求是結果上的.

勝利之後,我們重視擴建是否單獨而言亦較對方優.
即擴建位置上,善用上之問題.用較少ob得到較多佔領.
之後是召喚方面的壓制,召喚是否足夠,可否有效封絕對方召喚.
最後才理會戰線上的進退.
(這大概是由於我們團都是參與自己所重視的部分較多.)
如打前線的自然會先理會前線.召喚多的先會理會召喚.擴建多的先會理會召喚.

從最後排名那時,我相信大家也會先注意自己參與最多的那一個榜吧?
這是自然發生的.

:cheers::cheers::cheers:

原帖由 s095 於 10-12-1 12:23 AM 發表

算啦都打完咁耐,,仲要唔知係唔係真係有e場
事後孔明,,同佢講西咩=[
講人唔講自己,,唔見得佢公正得去邊
其實係唔係唔提團名好過... ...
總之數據上,死亡>對方30-40人,拆塔相當之下,擴建是可以拉回人頭的差距.

原帖由 jeffrey1025 於 10-12-1 12:20 AM 發表

諗下啦  08年玩到依家  都係坐水  你地推線  推到乜野出黎  想講野  就搵場你地 ...
在於戰爭前線的技術精進 和 水擴召的資料精進
我們專門於后者如上提及,我們精進的是如何放置建築達至最大效果.
對紅國,我們可以8枝ob>12枝ob,走線,先后次序等等.
而不是怎去啪啪啪啪嗰鍵盤

正如前線同樣是一些簡單的概念,但實習之下並非想像中簡單.
擴建是涉及了幾何學,心理學,統計學.
和前線涉及面是不同.

原帖由 風御羽 於 10-12-1 12:43 AM 發表
在於戰爭前線的技術精進 和 水擴召的資料精進
我們專門於后者如上提及,我們精進的是如何放置建築達至最大效果.
對紅國,我們可以8枝ob>12枝ob,走線,先后次序等等.
而不是怎去啪啪啪啪嗰鍵盤:smile_3 ...

sor 我地只係識推線 爆塔

我地真係  

唔識放十支箭塔係主城

同埋話我知幾何學,心理學,統計學  點樣同你講要係主城起十支箭塔   之後坐全場水然後有得嬴

因為有其他推線團你地先嬴架  你估關你地事咩  收擋啦 :0  大把人都識擴啦  三隻人夠啦  洗撚好似你地咩  三隊人  冇撚腦 :0

原帖由 風御羽 於 10-12-1 12:34 AM 發表
for:2
for:1

for:3
擴建是涉及了幾何學,心理學,統計學.
和前線涉及面是不同.

你可以打字快過講野,我無話可以說

果次我同某人入津卡攻方係下路睇你地擴ob到G 4,
又睇住你地團13個[冰雪字頭]打對面10 個雜軍都要係咁死(兩面都無入石),
比人爆到G6 [斷兩支ob]就黎過橋都唔識出死靈幫手,
本身果場後期贏對面3 支2lv ob 血,
但最後在你的英明領導下雙方國血餘下2lv ob 和波血,當時不停有人黃頻吊鬼
不過最後綠國贏左,所以我與某人都無出聲

講真不如你學識打國戰先講 for:3  番說話

紙上談兵,我係2千分唔夠你講,但你有咩料子,大家心中有數

ps.字多唔等於有point ,你咁咬文嚼字,洗唔洗搵個中七學歷,最好係文科同你講

原帖由 tan99898989 於 10-12-1 01:06 AM 發表

你可以打字快過講野,我無話可以說

果次我同某人入津卡攻方係下路睇你地擴ob到G 4,
又睇住你地團13個[冰雪字頭]打對面10 個雜軍都要係咁死(兩面都無入石),
比人爆到G6 [斷兩支ob]就黎過橋都唔識出死靈幫手, ...
擴建有嘗還作用.
level塔也是出於此

基本上一枝ob一開始放 0分0秒 給拆了是 損失國血較多.
但一枝ob一放了 10分,在1level之下,是扣對方國血>拆塔損失
所以會出現2level,將情況相反回 損失>扣除
3level 25分多,基本上那也只是30分多便絕對回本... ...

同時擴建是相對:
你佔領了的是對方只可能有限佔領的.(ob為例,同1個6%之中,對方怎放也只有不足3%可以和你同時擁有.
意思在於,防止對方擴建,那在減慢國血的損失,是有效.
:cheers::cheers:
唔係話拆咗就一定損失,FEZ擴建係會在一定condition之下會total cost < loss

BTW,你結果咪又針對番前線問題
我一向主張擴召主導

卡國唔係未試過輸白痴,壓哂城,但輸擴~70%(冇人拆+冇人守 6%對70%)
仲要輸騎士出唔到QML之下比人反超前:cheers::cheers::cheers:
戰力本身何用根本要配合擴建同埋意識.
(PS:意識 是高於三方面的存在,可說是對於三方面也普遍而一統的存在,即西哲所謂的知識)(哲學)

嘈到而家都仲嘈緊

十週年勳章(賀詞)

原帖由 風御羽 於 10-12-1 01:39 AM 發表
擴建有嘗還作用.
level塔也是出於此

基本上一枝ob一開始放 0分0秒 給拆了是 損失國血較多.
但一枝ob一放了 10分,在1level之下,是扣對方國血>拆塔損失
所以會出現2level,將情況相反回 損失>扣除
3le ...
戰力本身何用根本要配合擴建同埋意識.
(PS:意識 是高於三方面的存在,可說是對於三方面也普遍而一統的存在,即西哲所謂的知識)(哲學)

嗯...我真係唔夠你講
因為我連你講咩都睇唔明
唔知係我理解差,,定你表達問題呢=]?

btw,,我只係知國戰要贏
所有野都要平衡,,,而唔係離開現實
咩意思呢?
姐係比你5分鐘擴5成,,無錯係好大優勢
但係相對同樣條件,,人地已經可以出巨人死0硬推番你d擴連埋補擴
所以其實要玩速擴,,個cost 係好大(特別係opportunity cost..而唔係只是表面既cost(原諒我讀書唔多唔識你果d special term)
唔好講10分鐘,,我驚你個所謂5成擴連一個杯面時間都守唔到...
e個戰術都係好多大團既主流戰術(特別係你提過既早期烏合,,小弟舊時都有同無哂影傾戰術,,所以可以肯定唔係你所講早期烏合係靠擴,事實上只係召喚主導,戰術性團隊盡可能都會壓低自己既擴建度黎減低風險,,而唔係過份同過快既擴建)
集中哂人力物力係水召,,前線人嚴重不足,,補唔住條前線,,再好既擴建都只會變成碎石

比個小小總結啦
風小姐係既概念唔可以話唔岩,,只不過係傾向5 0 場情況或者敵人對你既速擴無反應時有用
面對大團/勁旅時咁做既負擔會好重
一套用唔於現實既戰術...到底算唔算係流於表面呢?
一套好既戰術,,係建基於唔同國戰情況既適應度同變化度
而唔係一意孤行...明明唔岩情況都照用
人係生既,,戰術係死既
好似死數多人40咁...如果整場死既人換到人地2支lv1 ob,, 其實已經net gain番
何況一場換得番黎既一定唔止2支
而單靠擴建追番係絕對唔夠,,,因為仲會lose 埋機會成本,,時間成本同風險成本等因素

回到基本,,你應該先定出一個假設,,而唔係空口說白話
你可以話靠擴召贏,,我一樣可以話純壓線唔靠擴召贏(後者我地團都曾經試過)
可惜既係e d 都唔可以作為準則,因為只係基於一d 特別情況
你既所謂data,,research..都只不過係支持你口中既特別情況而已,,可惜唔係普遍

上面字太多可以skip哂佢
最後一句
「風小姐估唔到過左咁耐,,你都仲係固步自封...真係唔知應唔應該為你感到悲哀=[ 你d以偏概全,,我地真係受夠了。
到底你幾時先可以接納下其他人意思呢?」
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 12:43 PM , Processed in 0.037609 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存