2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新晴空物語 意見集中帖:《晴空物語》需要您的意見! ...
樓主: 晴朗的夢
go

[其他] 意見集中帖:《晴空物語》需要您的意見! [複製鏈接]

原帖由 71仔 於 11-6-13 08:56 PM 發表
樓上個位你話職業冇重疊.....你係講真定講假阿???........重疊真系幾大問題下..........咁本身個職業有咩特色?~
美其名話....唔同種族..唔同招式.....實際上個個職業....有咩唔同?.....6個職業4個重複....得 ...

我唔覺係因為之前玩過幾隻係唔同種族只係分近法遠三職…想玩坦就自己玩近戰學坦技當然仲可以學dd技不過唔夠坦技就關人鬼事…所以我想講唔同種族…唔同招式(兩個法系)有攻擊屬性既唔同有補枝既唔同何來重疊…!?(武者冇玩過…如果技能同力士完全一樣既話…咁先有可能重疊…可能係指將來有機會出兩三轉職…咁早期有小小相同)

.................
其實我想講好耐  呢個帖係大家比意見出梨

唔係批評對方意見的=.=

(好像有人一直提我的 意見)
我既意見有理據的
說到陰陽和道法似的地方有
1.  大家都有群體技   連數量都一樣  (一定比人說我吧=.=)  
2.  大家都有回血吧   (更會比人說)
3.  攻擊力差距太少吧   (99%有人說我不是了)
不過有一點 是陰陽有差的
陰陽沒暈    (不要和我說 ....(可以冰人哦 ! ) 冰人打遠戰職 是沒有用的)

而且大家都說道法回血不夠陰陽好

但大家想多一點  道法放了水圖 之後 可以不理他  一直攻擊
陰陽是不可以的

如果照莫雲所說  陰陽不用改  根本是比道法差
(這樣不如del了陰陽 換過一隻新職業吧)

最後一次回宜個題目
法系宜家咁邊個好d既話我就有d保留!!
以第二d game職業既設定既話…道法既旗比起山口山的某放旗職:我覺得做dd或補都好,d旗技我會小d升(個人觀點角度)!!範圍太細係主要原因(旗補到一個補唔第二個,一齊企咪去補既話一招範圍技落去就真好睇),而職業既技能玩法宜家咁我係覺得ok!!
以技能既數量、效用、類型真係突然覺得設計師都好有心喎(玩4個職3個有小小分別1個豐富好多)
陰陽我之前有一點有心冇講因為關係到中遠輸出(道法都有),不過數字、控制都好我覺得難過操作陰陽,所以道法玩到1xLV就del左冇玩(我玩過陰陽之後先玩道法可能有小小關係,如果公測陰陽改很多完全唔同宜家既話我可能刺/射)
好似某介紹文咁如果game既更新慢d,又易升LV,活動/系統唔多d,真係好快靜(起碼我會好快轉game連叫fd一齊都可能唔會,最多公測或者不刪檔封測同佢地講下)
game故事劇情內容以宜家台CCB黎講我真係唔知,成堆密麻麻的字講故事我係睇都唔睇,我淨係會睇下一頁、跳過、完成、取消制係邊

其次....我覺得..應該開放個...職業......唔好局限左種族....比如話我想玩射手但是....我要用....獅子族.....我未必係鍾意玩獅子....但是就局住要玩個個族...
同埋我都認為應該可以轉角度~....呢個系最重要.....玩得好辛苦係有d位.....

新建議~

技能方面可以嘗試參考「魔獸世界」,改為用錢便可以學到該職業所有技,原有技點改為專精方向發展等等~

加設劇情動畫,像主線或支線,副本等~加設動畫片段,讓玩家更明確知道遊戲的背景,劇情走向等等

說實話,CB..看到任務那堆字...我都只看「下一頁」,感覺浪費了制作人員的心機,要是加上劇情動畫~相信會更好~

另外須要關注玩家風氣問題~如廣頻限時,粗俗詞彙等~加設頻度黑名單..可以設定謀玩家為黑名單從而看不到他的發言~如:面對幣商洗頻等~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Midas 於 11-6-13 11:37 PM 發表
新的建議:

1. 解除每個職業只能制作自己的裝備 的限制, 任何人都可以制作不同職業的裝備。
    因為經常打怪打到不是自己的裝備,但是自己又不能制作其他職業的裝備,每次只能掉了或者賣給npc,太浪費。
    以且 ...

裝個個其實唔關色字 , 字頭問題
自制全部無字頭比有字頭既綠裝係廢甘d a_a

原帖由 極速人魔 於 11-6-14 12:53 PM 發表
.................
其實我想講好耐  呢個帖係大家比意見出梨

唔係批評對方意見的=.=

(好像有人一直提我的 意見)
我既意見有理據的
說到陰陽和道法似的地方有
1.  大家都有群體技   連數量都一樣  (一定比人 ...

雖然陰陽同道法技能好多都好相似,但實際上定位都係有分別。

道法係比較接近控場、提升隊伍續戰力既法職。(風系第一招有暈、雷系第二招有擊退,圖騰有持續補血、綁人等)
陰陽係偏向瞬間回復、輸出方面。

另外關於技能點數唔夠用方面同埋職業重復性太高既問題,其實大家仔細睇下技能分佈就會明依家點解咁樣設定。

右方兩行被動技,分別係增加攻擊性同埋生存力。
攻擊技能通常都有兩系,法職(道法:雷、風)(陰陽:冰火)
物職就分技能類同普攻類。

以有限既技能點數去專精唔同既玩法。

一隻職實際上依照唔同人既玩法可以玩到唔同類型出黎。(道法為例,專職補師/專職雷/專職風、副修某兩種圖騰)

原帖由 Mr.豪 於 11-6-15 06:17 AM 發表

裝個個其實唔關色字 , 字頭問題
自制全部無字頭比有字頭既綠裝係廢甘d a_a

字頭係影響佢加既屬性=="
唔會影響把武器既攻, 同一把綠武 唔同字頭既攻擊力都係一樣, 字頭唔同 只係附加既能力值唔同

建議:

1.陰陽再生術希望能跟治療量掛勾,不然真的補太少了,時間又短
2.陰陽的補血帶的仇恨過高,打手去開怪,陰陽幫打手維持3次疊補(再生術),怪竟然全部轉頭打陰陽,太淒慘了
3.希望力士能增加多點仇恨技的技能,不然老是被打手拉走怪
4.力士的成長應該是防禦型,怎麼變成力量五顆星成長,防禦太難拉高
5.希望能推出坐騎,走路速度有點慢
6.要按滑鼠右鍵才能施展技能,感覺有點不便
7.耐久度扣的有點太快了,打副本修裝就修死人
8.技能太貴了吧=0=

十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 Midas 於 11-6-15 03:01 PM 發表

字頭係影響佢加既屬性=="
唔會影響把武器既攻, 同一把綠武 唔同字頭既攻擊力都係一樣, 字頭唔同 只係附加既能力值唔同

但係好似有字頭係+攻0.0?
有fd比過1把18lv杖+7xx攻
無記錯20杖都無+咁多吧0.0

遊戲說明是2D2.5D
所以視角方面我尊重遊戲設置
大部分時間都不會被擋住

我只給一個意見就好..
可不可以加個背包整理-.-
不然收拾背包真的很麻煩

要按滑鼠右鍵先可以施展技能~~
改番做正常啦........呢個真系好麻煩

原帖由 276671812 於 11-6-15 11:41 PM 發表
遊戲說明是2D2.5D
所以視角方面我尊重遊戲設置
大部分時間都不會被擋住

我只給一個意見就好..
可不可以加個背包整理-.-
不然收拾背包真的很麻煩

背包和倉庫整理~支持+1~~

另外~技點的第一點~起始技能不要定死...像玩刺客..假設我喜歡右邊的幽冥斬阿..卻浪費了一點在左邊的第一技..所以個人認為~起始的第一技也讓玩家自行點~

1.力士個D技大型D.
2.我想USE上下左右黎WALK
3.USE C打人

1.比轉x
2.d技唔好下下加力量,mp,hp個d,轉x多d打人技

沒pvp-.-悶- -

D技唔大,沒EXCITING feel

版主我有樣野唔明好耐  精神明明話加補血量的百分比-,-y我20精又係補80 80精又係補80
敢精神係米廢加

我玩刺客-v-
個人建議:
1~技點不足 1lv有2點就好好
2~個人希望可以自已整髮色 姐系用調色版咁
3~強化方面好似冇咁用 +5成工率已經得32%咁我強化黎做咩=3=
4~變身時間太短 我22lv先得16.67秒 唔夠用=3=
5~2個範技都唔算太好用 1個十字既範圍好難就位 第2個個持續扣血時間太短
6~刺客有個單體暈技 第2等比第1等只暈多0.2秒 冇乜用
7~公會系統冇乜特別 入去好似同冇入冇乜分別 同埋捐錢好似冇乜用
8~副本(針對19副)2人副?如果全部5人 太高等(如6x等)開放10人副就好0.0
9~職業重疊 開角話道法系補c 陰陽系法c(?) 點解補c冇復活技?
10~角度問題 冇得360度好多位比d樹阻住睇唔到

玩過星曲WEB

最緊要有360度既轉視角
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 10:54 PM , Processed in 0.036887 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存