2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 [劍士有關心得整合][七轉在#2]說白了就係食飽無野做,完 ...
go

[歷險心得] [劍士有關心得整合][七轉在#2]說白了就係食飽無野做,完工 [複製鏈接]

一時興起又諗住燒時間去打個心得post
一轉職業介紹:
劍士 - 強大血量和高近防於一身,坦克既化身
擁有集氣,挑撥,拉技,範圍弱化技,仲有止血等等
部份技能更加有恐怖既傷害增加同暴擊傷害增加
評分:
攻擊力:★★★☆☆
防禦力:★★★☆☆
總血量:★★★★☆
-------------------------------------------------------------------------------------
(以下所有卡片既pt唔一定係正常,因為我只係隨便拎我自己個D黎用)
萬惡既萬能既萬用神卡:戰士(火屬性)

一張卡,可以滿足你夢之戰士生涯既所有需要
要隻揪?要打怪?要大P?要加技?要打團?
無一樣係唔岩佢玩

防禦力:★★★★☆
總血量:★★★★★
續戰力:★★★★★
pvp實用:★★★☆☆
團隊效益:★★★★★★

重點介紹:
號稱只要係怪無一不吸-範圍挑釁(卡上有紅色三支香+圈圈既圖案)
五格既大範圍,所有怪既仇恨強行轉移到戰士身上
拜此所賜先可以成為神坦

天生既防禦神技-鋼鐵軀體(盾牌圖案)
近傷-30%,遠傷-20%,魔傷-10%
同上相互配合既減傷神技,不論pvp定係pve都好好用

人見人憎既pvp神技-士氣(橙色既人仔圖案)
最神秘最屈機最恐怖既效果:士氣值1*等級
由開服至今都一直未有人可以解明(官方都無講過)
有此技後會出現神miss情況(無視命中幾高,如果無水弓既眼一律全miss)
效果內容大概係+攻(實數/攻擊等級/攻擊力%)+防(同上)+迴避(同上)+速(頭10秒)

擁有直接幫你除哂衫褲既神效大技-飛龍天昇(一條龍既圖案)
-所有防禦力都失效- (如果唔知佢威力既話,可以去試下搵水弓係有效同無效個陣爆一下)
PT唔洗講,玩乜都無問題(除屬)
--------------------------------------------------------------------------------------
帥氣與實用成反比既卡:劍刃

坦,佢唔岩,打怪:範圍唔夠,打人:仲有出頭。打團加技?唔好玩啦
除非你係HKD戰士或者土豪,否則普通人玩呢張卡好難有出頭
此卡本身屬於攻擊型,但係脆到唔符合戰士比例
但係戰士本身唔屬於高攻型...坦白講姐係兩頭唔到岸
(唔係真錢戰士好難撐到高攻又高血)

攻擊力:★★★★☆
防禦力:★★☆☆☆
總血量:★★★☆☆
pvp實用:★★★★☆
團隊效益:☆☆☆☆☆
帥氣度:★★★★★★
續戰力:★★★★☆

重點介紹:

擁有30秒自回血+魔既自給自足既神技-重生呼吸法(淺藍色坐係度既人仔)
等級*20(唔多唔少,僵直,比人打緊出呢招=自殺)

外加僵直到可以令人打爆個鍵盤既吸攻-融和防禦(兩把實體刀十字)
(望向暗弓同六轉)(僵直總和最高既戰系卡)

同埋帥氣度達到100%既各種(偽高傷害)技能(遺憾真係只有帥)
招招技佢都要集氣都要動作CD,次次玩到都真係唔知講咩
------------------------------------------------------------------------------------------
真正驅散黑暗既最強剋星-十字軍鬥士

one on one暗屬職既時候有好強大既優勢
基本上佢既所有debuff都係for暗職已設
同時佢擁有萬能+最強力爆發既輔助技(仲包埋回血)
(只要你唔係暗職就可以狠狠地欺負佢)
好遺憾正因為佢包容一切結果變成完全無法持續輸出既卡

(爆發攻擊力:★★★★☆)
(鐵龜發動:★★★★★★)
pvp實用:★★☆☆☆
團隊效益:★★★★★

重點介紹:

出名既攻防文(防文會被其他+血上限食左)+回(得唔多)血+最高可以有50%既神爆發
有翼既劍同盾(攻防文),粉紅色既人仔頭上有十字(回血)+黃金十字(神聖力量)
攻擊等級+2,士氣值+5=攻文
HP/MP上限+15%,防禦等級+1=防文
回復15*等級既血=聖光照癒
神聖力量總共有3級
第一級:20秒10%
第二級:10秒20%
第三級:7秒50%

同士氣一樣既神秘既debuff技能-聖光祝福
(明明中左招技既都痛到死你仲好意思叫祝福)
效果說明只有一句:降低所有敵人的能力(?????)
範圍只有兩格好細...放唔中既話好易比人反擊
目前測試到對其他屬性都有效(可能唔止暗屬)
(內容大概:扣抗,扣防,扣迴避,扣屬力)

同士氣一樣既神秘究極防禦技能-聖光護盾(綠色個招)
效果一樣完全無說明(連效果圖案係使用時都唔會彈出泥)
唯一可以知既就係,用左呢招既人=完全唔可以行,只要招技唔行=永久
同埋防禦會異常地高(接近離譜既程度)
同時無視吸技/拉技(對人pvp時有100%挑引,次次係p場放都好快比人圍)
(綠色唔會郁,硬到死,仲有埋個殼=鐵龜)

唯一一招最強大輸出(爆發)技-聖雷十字(delay十字)
專登係你頭上放個十字架之後兩三秒先會打(暗弓水戰炎戰見此表示:哈哈)
一旦施放成功就無得斷(施放中被cut技會照計CD)
------------------------------------------------------------------------------------------------
一路打一路笑,越少血越多攻擊力既極端卡-狂戰士(台服譯名)

很暴力很暴力很暴力(因為好重要所以講三次)
天生兩格既近戰(因為把武器夠長),嚴格泥講好方便(玩過先知)
招招技基本上都係降防扣防再扣防(同埋首招近戰100%命中既技(暗弓水戰炎戰:呵呵)
自身技已經降防+攻仲要送多招燒血換大量屬(越少血越暴力)既偽神技
不過好遺憾,戰本身唔夠高攻剩係多血
就算係去到最高峰既時候分分鐘都係唔夠弓手咁痛
另類光弓既異端版本,打光怪會很痛很痛很痛

攻擊力:★★★★★
(爆發攻擊力:★★★★☆)
防禦力:★☆☆☆☆
團隊效益:★★★☆☆
續戰力:★★☆☆☆

令狂戰士(與玩家們)發狂既!@#$#%%$技-黑魔戰士(頭盔圖案)
降200防+400攻+2速.見此表示:我可唔可以寧願唔要200攻都想升番200防
一開呢招,如果對上走位神速既卡,基本上拉打自殺
打近戰的話唔排除係幾爽

暗戰無論點樣都一樣打得中(100%命中)既技-狂烈(藍紫色既雷電(無人仔)既圖案
傷害唔高,打3hit,好處就係只要呢一招中左第一hit
基本上之後個兩hit就算你由p場門口走到p場街尾都實會打中
(注意*吸攻同埋反盾會一樣無視,照吸照反)

暗戰最出名既雙破防5lv效-瘋狂攻擊(紫紅色既交乂劍氣)同埋防具破壞(淺藍色牙圖案)
瘋狂攻擊既效果:無力-攻擊+防禦等級全部變0
防具破壞既效果:防禦等級扣5
(唔知夢之有負防等既效果,所以唔知兩招效果可唔可以並用)
反正中左之後會好痛就是了

令到暗戰越戰越狂既持續扣自身血既爆發技-生與死(藍紫色既雷電+人仔既圖案)
正如其名一樣,一開呢招基本上唔係生就係死
開技時,扣血越多效果越強,暗屬力係紅血既時候會"很恐怖"
(不過紅血個陣你都就死)實際效果懶得去講,要睇既自己試

同二轉戰一樣既大技-龍捲滅殺
本人十分懷疑如果招效既說明係真
咁上面個D技咪姐係廢???
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
第一世代戰系S卡,完
已有 5 人評分Good 收起 理由
hiukit1503 + 3 支持你!下次繼續^_^
§×幸福﹌ + 3 .
近攻才王道 + 3 得劍炸....
G.NA + 3 GD@@
零度可樂 + 3 .

總評分:  Good + 15   查看全部評分

第二世代系列(以下為推測廢話,想睇重點可以飛左佢)
先同各位解釋一下咩叫第一世代同第二世代
所謂既第一世代S卡(唔知適唔適用係其他職)其實係第二世代既實驗品
火戰=坦既試驗品,想實際劍士既設定同坦既相性夾唔夾=好成功
水戰=試圖發展劍士既攻擊力同埋測試獨立能力=失敗
(整體去睇既話只要無左僵直太大既問題+提升部份技能既傷害=成功)
光戰=打算齊萬物(各種buff)於一身既試驗品=失敗(結果比其他技效果取代+造成自身無足夠輸出)
暗戰=吸收水戰既失敗,放棄自保同埋配合debuff完全將攻擊力夾硬逼到上頂點=一半一半

第二世代系列係吸收左以上失敗經驗斬掉重練既重制品

目前已知單極化最強戰系1v1既單挑神卡-聖炎騎士(由我親自命名(可惜佢唔送卡泥SAD)

識玩識用就係神??nonono 係睇你點樣將呢張卡既優點缺點全部利用
呢張卡嚴重耗魔,想玩得勁既前題係有魔出技,所以有心玩個D可以去轉+魔飾
如果你已經解決左扣魔既問題,咁你就解決左一大煩惱
剩番既就只有你同張卡既相性好唔好,姐係睇你識唔識疊效

攻擊力:★★★★☆
爆發力:★★★★★★
防禦力:★★★☆☆
續戰力:★★★☆☆
pvp實用:★★★★★
唔識用既:☆☆☆☆☆☆
團隊效益:☆☆☆☆☆

http://www.2000fun.com/thread-5237758-1-1.html
心得內容輕輕帶過(廢事再打多次,同時無咩需要更新)
-----------------------------------------------------------------------------------------
集合所有第一世代失敗作既經驗,目前最犯規既戰系S卡-武之神

集所有輔助一身,要暴力有暴力要定身有定身,有埋遠距技
曾經被人評價做樣子與實用成反比(雖然我唔覺)
韓服班開發商終於知道咩叫做唔夠技用啦...
首次出現隱藏技能+隱藏效果(之前係完全無呢個存在)
唯一美中不足既就係因為有好多系統都係新設定
所以係技能施放等等既問題上仲未完善(唯有望向加陣都未有消息既八,九轉)
因為第一次打七轉戰,所以會仔細小小

攻擊力:★★★★★
爆發力:★★★★☆
團隊效益:★★★☆☆

重點介紹:
首先出場既就係明明近戰職但係有成三招遠攻技打到人走場都要死既!!!
龍躍天門

13格戰職最遠技,追人仲要係一流(二轉水弓最長都係12格)

旋龍破陣

射十格但係範圍都係好細,而且仲係採用特殊攻擊模式
按招技既時候會出個陣,之後再按一下先會成功使用

狂龍猛襲

無限距離既炮彈,只要搵個人做中間點,就可以打出20格接近既距離(曾經多次用呢招陰人路過)

之後出場既就係各種連技同埋相關隱藏技能

七龍一閃

前向式小範圍技能,無咩重點,不過勝在有隱藏技之一

龍吼九天

只有七龍一閃之後就可以用到既技
(注*所有隱藏技都要打中先會出現該技能)
(同埋就算升job都唔會顯示,一定要出左個招技+打中先會可以用)

捲龍殺陣

簡單說明:同二轉火戰一樣既吸人
不過4格+附帶傷害同埋機率定身效果

昇龍翔天

此技可在捲龍殺陣龍吼九天後使用(同屬兩招技既隱藏技)
重點暴力技之一:使用時會增加暴擊率+地震同埋80%定身效果
並且推後所有範圍內命中目標3格,pvp打近戰時十分實用

七轉海戰既另一重點!!!強而有力既淫威輔助技(未有其他技能可以取代)

收心入道(通稱打坐)
其中一招我覺得要改既技,因為打坐時間太耐
不過同時又因為可以順便解負效既關係....又愛又恨
順帶一提,比人打斷會走火入魔,mp值會即刻變0

後續效果之一

幾好用既pvp向技,+2速同埋有攻有防(pvp限定)
追人?打人?被人打?同埋時間最快既技

後續效果之二

pvp/pve兩邊都勁既神技,要乜有乜+血+防+屬抗-爆傷
要係效果1之後再打坐先會出現

後續效果之三

pvp十分強力,可惜pve唔起眼既單向技
+攻+命中重點pvp+18%攻擊力,仲有咩好講?

護法心得

又係一招令人又愛又恨既神技,想知點解?

效果1(係被施展既對象身上)

對單一隊友有極大作用同時自殺既效果,簡稱傷害轉移
咩叫做犧牲自己拯救隊友????最佳例子
(同埋只有此效果,你死左都可以殺多你一次)

效果2(係自己身上)

回血+回魔仲要減傷+機率減傷+反傷
反傷雖然睇落唔高傷,不過如果你反到十次=好痛
(注*反傷係絕對傷害,無視任何效果+防禦數值就算吸攻或聖炎之盾(除部份"無敵"外)
拜此效所賜,基本上七轉戰好少缺魔

昄依我佛

六格超大範圍+持續扣魔解效(同埋回小小血)既偽神技
只要招技一直閃住就會一直扣魔同埋機率解效
同埋有一個黑點就係唔清楚係唔係一直幫隊友解效
六格既大範圍,仲要一直解效(雖然係機率性)會唔會有點兒過強?
首創半永久(機率性)抗控場技,理論上只要你有魔就可以一直用

剩番既其他同埋技能效果說明
天道正法

全夢之第一大自身五格範圍技(傷害都幾可觀)
水咒個招就係第一大指控六格範圍技(要點中人先可以放到)
外加雙控場效果

(穿心只有連打先會禁止攻擊)
(震攝不論係強弱中都一樣會定身)
內傷=會增加隱藏技能傷害,並且會疊加
內傷弱+內傷弱=內傷中

總結:
此卡多高傷技多控場技
毫無疑問係現今最成功既一張戰卡
雖然仲有小小遺憾,不過相信佢既優點完壓佢既缺點~
感謝觀看
咁多令既野集結哂同一張卡,你無野好講啦掛?

打完順便三連回呃分推post
以上內容全部只係我既個人觀點
如果有人想用個人既觀點去同我嘈既話
基本上都只係會嘈個2046
呢張卡勁唔勁唔係靠我講既
要自己用左,仲要聽埋D人點樣評價先可以決定
唔好用埋咁多低能角度去亂踩一通

夢之歷險都有心得可言?
on99

十週年勳章(截圖)

你冇計埋B_G技依樣野WO

千本櫻乂然 發表於 14-4-3 01:19 AM
你冇計埋B_G技依樣野WO

bug技唔一定個個都識架ma
再者我懶得打

戰卡咁慢唔BUG技真係死比你睇@@

笑傲無雙 玩過星曲WEB 忍影世界

why7轉戰咁詳細@o@

咁有心機

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

我要1轉心得

都係2轉劍最勁嫁喇,雖則話技能無67轉咁先進,因為太早期,但係有士氣同鋼驅哩兩樣已經補救返

好有心機介紹戰技

每當變幻時 發表於 14-4-3 02:39 PM
都係2轉劍最勁嫁喇,雖則話技能無67轉咁先進,因為太早期,但係有士氣同鋼驅哩兩樣已經補救返 ...

2轉戰雖則E加都係全能萬惡既卡..
同E加既卡相比之下,佢只係唔夠其他卡咁極端
七轉團隊傷害極端,六轉pvp極端
期待八轉會唔會係....?

7轉劍都勁架
不過唔夠紗南個鼻勁

不如出d弓同咒,我好期待

sck123  如果有人肯借AC比我既話唔介意去試玩下 好遺憾我手頭上既AC無得比我實測  發表於 14-4-3 09:59 PM

第一個進行自殺的玩家?.?

Christophe、 發表於 14-4-3 09:17 PM
第一個進行自殺的玩家?.?

呵呵...邊個咁曳曳玩自殺搞到全SER死機
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:55 PM , Processed in 0.037691 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存