2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 六轉戰心得post
go

[歷險心得] 六轉戰心得post   [複製鏈接]

六轉聖炎騎士
六轉劍有別於以往其他戰S卡,有小小弓手既風格
火戰全能型,水戰消磨型/以柔制綱,光戰輔助型,暗戰攻擊型
六轉劍兩招7格突進技(另外兩隻六轉),兩招遠距離射程攻擊技(水弓?),
有效果加乘既爆發力(暗戰/暗弓?),而且包辦埋回血(光戰?),加速(火戰?),即時反射傷害盾(暗弓/水戰?)
就算無六轉弓,六轉咒天生2速或者超長距離攻擊或者魔法必中(大量連帶效果
其實都仲有優勢,只有捉得夠準都一樣唔輸蝕比六轉弓,咒
特點:多效果(暈,定身),連技爆發力"極強",反射傷害,回血

PT分配:
爆發型:100攻+全血
穩定型:8攻2血/7攻3血(每XX點攻加點XX點血)
裝備配置:建議爆發力高的裝備配合,90英雄劍最好(增傷+爆擊配合72弩增傷)

攻擊力:★★★★☆
爆發力:★★★★★★
防禦力:★★★☆☆
總血量:★★★★☆
續戰力:★★★☆☆
pvp實用:★★★★★
唔識用既:☆☆☆☆☆☆
團隊效益:☆☆☆☆☆

技能介紹都唔多講
講重點(好似好多技都係重點,sad)
聖炎突擊→突進7格技能,建議開頭技,90%引發擊倒效果

技能可以引發效果:
擊倒(效果持續時間:4秒)*注(1)→類似暈眩效果+大技20%傷害既技能

注*(1)在效果發生時若攻擊該對象就會解除,需小心
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
聖炎之盾→耗魔量的主要技能,決定後期勝負既關鍵+主要技能,100%引起反射所有傷害效果*注(2)

注*(2)可以反射所有傷害,包括該技能引發的效果(例.暗弓技能:放血)
但不能反射純效果的技能(例.六轉技能:嘲諷)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
嘲諷→12格純效果技能,好幫得手既效果技,爆發性輸出成唔成功有1/3決定性睇呢招技中唔中*注(3),
100%引發挑釁,嚴重挑釁注*(4)

技能可以引發效果:
挑釁(效果持續時間:15秒)→效果唔錯,但係相比嚴重挑釁就差好多,所以唔建議引發

技能可以引發效果2:
嚴重挑釁(效果持續時間:12秒)→效果不但比挑釁優秀,而且可以加增100%近距離20%傷害

注*(3)只限嚴重挑釁
注*(4)此效果需配合擊倒效果所可以引發
騎士之誓→使用時即時引發"回血效果"
黃色既效果加水,光抗,+1速(90秒)
藍色既效果"10秒之內"出既技CD-50%,+3速

勝利宣言→最長12格定身技能,100%引發效果:不詳之兆,一定機率消除對方一個正向效果

技能可以引發效果:
不詳之兆(效果持續時間:4秒)→此效果可以增加必勝一擊40%傷害*注(5)

注*(5)就算中了此技能也一樣可以使用技能,在面對暗弓,水戰等需注意
決勝一擊→射程7格技能,可以配合各種技能增加傷害(最高可以加乘上80%)
爆發輸出的核心技能,此招一旦miss/被吸收間接等於失去了優勢,80%引發效果:瞬間暈眩
技能可以引發效果:
瞬間暈眩(效果持續時間:2秒)→2秒的時間應該足夠使用多一招技能...

技能與效果介紹完後
煩請去#2觀看技能使用,戰鬥注意事項,戰鬥技巧

如有任何問題可以在PM
或天空之夢既SC族地(水井旁邊)
搵~O復仇者O~或者搵老伯
有關其他戰二~五轉心得post
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
http://www.2000fun.com/thread-4609528-1-1.html
(十幾年之前既post,唔好亂推)
已有 11 人評分Good 收起 理由
a853139157 + 1 .
MawML + 3 2kf好彩有你
錫紙:B + 3 唔該哂@@岩哂我玩劍既人
士多啤梨平果橙; + 3 支持你!下次繼續^_^
×d°﹢ + 1 cheers
寒霜 + 2 你係得既+D
a96543 + 1 精品文章
ζ殤靉☆、 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
零度可樂 + 1 文不對題
ζ×笨siu鵬v_v + 1 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 22   查看全部評分

聖炎騎士的天敵
第一名:水戰
原因:
燒mp(六轉消耗mp量很大)
短時間吸攻(5秒,有需要注意,如果會一系列爆發性輸出被吸收,間接等於輸了一半)
回血時間短(比起聖炎更可以回mp,而且天生有1速)
第二名:暗弓
原因:
持續性高爆發力+重度出血(不能使用爆擊效果)
短時間吸攻(7秒,和上面一樣)
煙(若然在爆發輸出的時候被煙=輸了的不止一半)
遠距離拉(呢樣要睇開頭既運氣/企既地點)
雖說仲有其他 但係最需要防範應該都係呢兩個
第三名:聖炎騎士
原因:
不解釋
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
連技A
爆發力第一高,連技次序(第三穩定)
不詳之兆>聖炎突擊>嘲諷>必勝一擊(增加80%傷害)
原因請回上半部
需注意:這一套技需要時間快,時間控制不隱定就浪費了

連技B
爆發力第二高,連技次序(第二穩定)
聖炎突擊>嘲諷>不詳之兆>必勝一擊(增加60%傷害)
原因請回上半部
需注意:這連技雖然傷害比較低,但勝在成功機率比較高

連技C(建議對暗弓,水戰,聖炎騎士用)
爆發力第三高,連技次序(第一穩定)
聖炎突擊>嘲諷>必勝一擊>不詳之兆(增加40%傷害)
原因請回上半部
需注意:此套連技是方便有後路,可以阻止了敵人的追擊
可以利用兩秒暈眩效果行遠兩三格使用不詳之兆
同時需要看準時間,計算敵人技能CD
水戰5秒-吸攻時間2秒=3秒
暗弓7秒-吸攻時間2秒=5秒
聖騎9秒-反傷時間2秒=7秒

連技A,B之後利用必勝一擊所產生的兩秒暈眩效果
使用另一招7格突進技能,英勇衝鋒
接著應該使用聖炎之盾,防止/反射敵人的攻擊
再衝鋒+聖炎之盾後可以選擇迴旋盾擊/騎士之誓(回血/追擊)

連技C之後在敵人接近時可以使用聖炎之盾(對方也會使用吸攻/聖炎之盾)
之後使用英勇衝鋒<雙方也可以對對方造成傷害
時間容許的話可以使用迴旋盾擊
不能的話就行開 然後使用騎士之誓接近
在對方使用了吸攻/聖炎之盾/攻擊的時候使用聖炎之盾

上面只是大多數的情況..
其他情況也無法一一解釋

技巧難度也屬於中高位置
要控制時機,不要心急
並且要利用優秀的技能特性,效果追擊/佯攻
不斷吸引對方,令到對方會因為聖炎之盾的效果對自己造成傷害
而且聖炎騎士既技能冷卻時間比較長
若然沒有信心在敵方捱完一輪爆發性輸出之後戰勝
建議不要因為心急而手快快地出哂D技,要控制好自己隻手去留技
用普攻同反盾去慢慢消磨對方血量,同時要留意mp量
當對方HP和自身MP去到一定位置的時候
就是反擊的機會!
留技事項↓
若然爆發性輸出在開頭的數招miss了或者不中效果
建議可以先留下大技,等待技能回復好或自己血量較低時
可以作為反勝的手段而使用
已有 1 人評分Good 收起 理由
kenyeung525 + 3 睇在水戰份,咬啦你A_A!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

樓主好有心機 可惜我無骨俾.
我無玩六轉戰 但聽樓主甘講.
我感覺六轉戰除佐暗弓水戰
打「有力」既光弓都好難打.
大技有燒魔 有一招有出血
拉又得打又得.
仲有得蛇埋休技
拉住拉住等暈技又得
五知系五系甘既呢
求指教

ˇ為妳喝采`  呢個世界夠有防負盾夠有馬嬲帽a.a甘系咪代表專靠負效贏既五洗玩先a.a  發表於 12-12-31 02:18 AM
kenyeung525  世界上有河馬帽呢樣野  發表於 12-12-30 11:55 AM
已有 1 人評分Good 收起 理由
∮﹏孽緣×〞 + 3 六轉戰s0正 玩下啦

總評分:  Good + 3   查看全部評分

其實我覺得反彈無吸攻甘好用.
雖然反彈可以反攻同效.
但係反過去既攻有限定.
而吸攻可以睇你打幾多就打幾多.

ˇ為妳喝采` 發表於 12-12-27 09:18 AM
樓主好有心機 可惜我無骨俾.
我無玩六轉戰 但聽樓主甘講.
我感覺六轉戰除佐暗弓水戰

6轉打5轉弓先爽

好似6轉劍好廢禁...:

而我仲味中轉劍-

樓主仲會唔會介紹埋弓咒呀??

十週年勳章(賀詞)

抽唔到先係問題

回#3
打弓手類既職其實唔難
就算佢光弓大技係消魔
但係只要你係一開頭用連續性爆發技壓倒佢
個差距就算係無左70%mp
隻光弓一樣追唔番
所以建議63劍+58弩/79劍+72
配合連技B使用 之後要留心既就係
光弓既4格範圍休克技能
或者係蛇

回#4
反傷雖然唔似吸攻咁有7K上限
CD而且都算長
90lv最多都係反到4K5
但係你諗下
除左戰打戰之外
其他職都好少血
就算你攻/2都可以造成2250傷害
一隻弓手最多可以上到幾多血先?
而且反傷最大既優勢係即時反射,無法迴避
間接等於絕對命中 就算你有時吸左7K攻
都唔一定有機會比你打番過去
就算係對住暗弓呢類 都一樣照反射番比佢
斷估唔會有人係禁左bug技情況下做到同時間出兩招技掛...?

此卡絕不垃圾

唔識玩既你乜卡都係垃圾

未抽到

黑歷史消除123456

十週年勳章(賀詞)

十週年勳章(賀詞)

受到警告

十週年勳章(賀詞)

受到警告

十週年勳章(賀詞)

受到警告

天行哥~ 發表於 12-12-27 08:02 PM
總結黎講
呢張咁依賴連技既卡, 唯一用途就係恰無戰盾既新手
打返近迴20up既正常劍弓咒, 我諗你成場一套技都 ...

唯一用途係恰無戰盾既新手?
請問你一句,你用六轉戰廢到剩係可以恰新手定係咩..
打番近迴20up正常弓劍咒?
咁唔比係近迴有相同迴20up打番近迴20up?
就算傷害技有得迴避但係一樣發揮到令到對方唔敢攻擊既效果
抗負效100%抗哂效???你傻撚左???天雷,嘲諷同光弓蛇,暗戰破防都一樣100%引發效果
睇你點講就知道你個D六轉戰技術到咩地步啦
大把人玩得勁你唔撚知就咪話廢物啦= =
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-13 09:59 PM , Processed in 0.036869 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存