2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [理性討論][不刪PO][歡迎鑽石嘴]S4節奏是快是慢?合適英 ...
go

[問題] [理性討論][不刪PO][歡迎鑽石嘴]S4節奏是快是慢?合適英雄? [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

是咁的,首先係有關S4節奏既問題。

同S3比較感到變慢既原因:
塔既傷害增加/首殺金錢減少/升級所需經驗減少;
相反節奏變快既原因:
野區經濟/小龍經濟/JG效率

從以上可以分析到,前期殺人既難度增加,雪球更難滾起,等級容易追上。同時JG打野效率增加,出完JG裝之後一般係等到跳到40錢先刷一次野怪,有更多時間GANK人。

可能你地會諗,有飾品眼JG前期好難GANK,咁諗係錯既。因為上中下三路,冇一條路係可以單靠一隻眼就防住所有位置既GANK,加上裝備符文既變化,多蘭系列變成前期神裝之一,打一波既情況下,有多蘭既一方往往都係有優勢,所以消耗流(布甲五紅)續漸式微。

線上既情況:
因為英雄既變動問題好難同S3比較,不過若然三路有優勢已經等於贏左八成,因為係優勢存在的情況下,好容易利用小兵作出一打二,二打三的情況(前期),拉入後期既話仲可以靠等級/裝備去壓制。失去視野,換黎強大的單殺能力,只要雙方既支援到位,係線上有優勢既英雄入到團戰一樣有優勢。所以一堆後期英雄(EG:老賈/狗頭/雷茲)既出場率都變低。

遊戲中期:
其實呢個時候優劣都已經出左黎,若然前期角同後期角五五開,後期角贏。但係總唔會每一條線都五五開,唔好講雪球滾得最勁既上路,下路依加都好常見到一種情況,一開始雙殺,然後傳出第二三四五次雙殺。路西恩/老鼠既出現令成個下路出現大變化,以往唔係農到後期,就係靠前期打爆(機械人+葛雷夫),依加變成有逃生有爆發,刺激左好多,導致情況好容易一面倒。

其實呢種情況係上季S3已經出現,同S2大賽比,SKT T1既戰術就係線上打爆人,唔好講FAKER中路有幾勁,上下路覺得有一邊優勢唔大既都已經主動換路,就係利用兩條路既優勢帶風向,導致對方一面倒直接輸視野輸經濟輸等級。
R社避免今季同樣情況,將以上既情況改變,等落後隊伍可以靠團戰打番黎。但係就冇諗到,野區既變化導致JG更容易出現前期住爆一路既情況,特別係近攻無輔助既上路通常都成為目標,一般黎講只要上路有優勢,JG更加容易入侵人地野區導致優勢增加,萬一爆發團戰,係雙方裝備未成形既情況下,上路既優勢就變得好明顯。

由此可見,無論上路定下路反而更容易出現雪球,理論上節奏變慢,實際上節奏變快(BY 某大陸論壇)。

而合適爬分既角色如下:
上路:雷玟,蠻王,鱷魚。

雷玟>無消耗有CC有位移,唔夠打可以走,夠打可以一打二,6LV後配合大技,全技能強化,外加一招AOE,大部份英雄好難係呢個時候同雷玟打,除非6LV前的優勢太明顯。

蠻王>無消耗有賴線,前期有運爆擊到一兩下已經出優勢,爆擊唔到就冇計,靠觀念同計算對方技能CD去換,一旦滾起雪球就會變得非常難應付。

鱷魚>無消耗有賴線有CC有移位,有怒氣既情況下EWQE一套可以無損換血,二級時Q+W的傷害帶威脅性,有優勢就可以隨時爆發團戰,前中期既鱷魚係團戰裡面係有傷害又夠坦,非常恐怖。

中路:希格斯,飛斯,死歌。

希格斯>手長有POKE有清兵,差唔多係無COUNTER既情況,上六後既六地圖支援傷害可觀,唔算難命中,中期團戰可以直接秒對方AD/AP,又或者放個位置最多人,達到傷害最大化。

飛斯>隨住LB/卡薩丁既改動,呢隻英又出番黎,目前黎講死敵得番魔鬥/麗珊卓/球女/星朵拉。不過以爬分既情況黎講,特別係低分端,一樣只要有優勢就會變成無COUNTER既情況,刺客類既英雄只要支援到下路,拎到一兩個頭,番中路就變得特別恐怖。

死歌>一直都冷門,但係只要連野區經濟都比埋佢,JG放棄部份野怪就可以令死歌變成一個極有威脅性既英雄,雖然今季野怪難打左,不過同樣只要JG住中路一次,死歌既優勢就會出黎,就算之後對面JG算番你,你都一樣可以換走一個或者兩個。上6後可以靠大技執頭,令雪球又易滾起。

下路:路西恩,圖奇,JINX。

三本柱不解釋。

打野:趙信,李星,菲艾。

趙信>前期單挑極強,遇到李星都係五五波,有突進有緩速有高傷害,好容易前期就殺到人,又或許拎到個優勢。

李星>一直既野區霸主,靈活性極高,前期同樣高傷害,有紅BUFF既情況下都好容易幫其他路拎到優勢。

菲艾>因為JG同中路犽宿既變動又變得熱門,有突進有強開有輸出,雖然GANK能力一般,不過配合到線上既人依然有威脅,加上食野怪速度快,上6後又有硬CC,可以配合線上隊友去入侵野區。

以上係我既睇法,唔鐘意可以插我,但係你要比個原因,有力既證據可以證明你既觀念,同時都可以比小弟學野。
好啦,半夜肚餓,打住咁多先。
已有 2 人評分Good 收起 理由
w071429 + 3 好文不可不讚
夢的理由 + 2 鼓勵

總評分:  Good + 5   查看全部評分

上路:雷玟,蠻王,鱷魚

問過我大諾克未?

我覺得最主要既原因..
1.英雄既改變
S3一大堆poke英走出黎  只要d poke英肥得起   你根本連塔都守唔到  e.g.杰西 , nid , 酒桶 , 卡力斯
s3根本上唔需要打團戰
到s4大部份poke英都被修改  強制要你埋身做輸出  姐係高風險高回報    再冇低風險高回報  呢支歌仔唱
相反s4想羸一定要打團戰

2.插眼變動
係s3 sup可以幫全隊人插成打眼    對面野區開圖咁濟    我自己亦試過順風插半打真眼係對面   eve都冇用     順逆風經濟差太遠真係連眼錢都冇    兵都唔敢行出去食
到s4 sup只可以只3隻  而街場玩carry既人會插幾多隻眼??好心咪幫下你   但大部份人都係唔插眼
加上紅眼會被拆  同埋有掃眼既情況出現   姐係視野會比係s3更加易清除    總之就係即使係順風場s4地圖都一定比s3黑喇   令進攻更困難

3.裝備上既削弱/加強
有d裝備上既改動間接令某d英雄亦被削弱  e.g.蘭盾
令一d好似惡魚之類既英被削弱   依家既惡魚同s3比已經有衰退既現象

菲艾我心目中神gank黎個喎   

笑傲無雙 玩過星曲WEB

絕對支持蠻王易上分

十週年勳章(賀詞)

hk19972003 發表於 14-7-22 02:36 AM
上路:雷玟,蠻王,鱷魚

問過我大諾克未?

乜野大諾克?你講果隻手短腳短一用就比JG住路既達瑞斯?

十週年勳章(賀詞)

夢的理由 發表於 14-7-22 02:46 AM
菲艾我心目中神gank黎個喎

上六之後就神,六前其實麻麻

後選上路英雄咪嬴囉吊

小龍經濟好似小左喎....
另外上路酒桶好OP呀, 一套秒脆皮 仲有雷G
另外ADC既話其實口水蟲砲娘都好勁啦, 都係等削架啦

十週年勳章(賀詞)

我叫KEN哥 發表於 14-7-22 08:11 PM
小龍經濟好似小左喎....
另外上路酒桶好OP呀, 一套秒脆皮 仲有雷G
另外ADC既話其實口水蟲砲娘都好勁啦, 都 ...

上路酒桶講消耗都可以啦,遇到一波流既好易食屎。

firenz818 發表於 14-7-22 08:49 PM
上路酒桶講消耗都可以啦,遇到一波流既好易食屎。

可以打爆你惡魚

十週年勳章(賀詞)

我叫KEN哥 發表於 14-7-22 09:07 PM
可以打爆你惡魚

講技術啦,唔係話用邊隻就一定打得爆邊隻既。

firenz818 發表於 14-7-22 09:11 PM
講技術啦,唔係話用邊隻就一定打得爆邊隻既。

酒桶係坦克既剋星....正常黎講, 惡魚前期疊唔到怒氣打酒桶一波, 佢就等GG

MaTakLoLz 發表於 14-7-22 02:46 AM
我覺得最主要既原因..
1.英雄既改變
S3一大堆poke英走出黎  只要d poke英肥得起   你根本連塔都守唔到  e.g ...

我都廢事討論,s4就係打團戰黎嬴,根本就係團戰強既英天下.任何一隻符合團戰強既英都係理應係容易上分.
之前我講果d: 上路 飛歐拉   中路 球女 jg 人馬  ad : 小炮 總之團戰強就好易上分.
樓主唔信就算,仲係信你果套,但我而家就係咁上分.
以下為炮娘上分圖:

自從4.11版本更新後
整個節奏真慢左好多
知唔知點解要整到咁慢???
大家都知韓國打法好進取 完全玩前其 唔同美國戈D 龍幾十分鐘 打團戰 GG
我諗因為S4比賽就到 唔想韓國玩哂
比下面子其他隊 都唔會書得咁樣衰
比人屠得多 你都唔想玩啦
自己國家隊 書到咁 我諗都有少少影響玩家 想唔想玩洛下

總之就係針對 韓國隊

而我覺得搞到依家D比賽好悶 最近睇OGN 8強 場場龍兵4百幾 5百
起馬40分鐘先GG 有時成場殺數2邊加埋得10左右 悶到死
我諗每個玩家都想個GAME 好睇D 次激D

我覺得S2-S3戈陣最好多 強勢英雄選舉又多 又次激D
真心希望下版本 改返個塔攻擊傷害 同攻速 因為實在太OP啦
邊個開戰 邊個先書
就算有優勢 都唔敢開
無優勢 就只可以係到等對面開
搞到場場拖成40分鐘仲味GG
以OGN 8強為例

而家上路 最OP

係雷之 露露 同酒桶 三大隻上路POKE王經常比賽出現    其實加埋奈德麗=]

露露呢隻野雖然被人NEFT 但普攻人地可以A到傻仔一樣 盾又多 跑又快 大技又多血
雷之唔洗講 前期只要唔係太崩 後期魔王 仲有佢既Q技又遠左 埋佢身又W 真係好煩
酒桶呢隻W 同招被動技 W前期出黎好痛 被動唔洗講生命回復 同舊版本惡魚無恥回血無分別

同埋而家上路多數帶TP 以防敵方BD流 再加上呢三隻清冰一流

十週年勳章(賀詞)

sunny037732 發表於 14-7-22 09:31 PM
我都廢事討論,s4就係打團戰黎嬴,根本就係團戰強既英天下.任何一隻符合團戰強既英都係理應係容易上分.
之 ...

符合團戰強?石頭悟空加里歐茂凱?呢幾隻野出場率極低但明明就係團戰英。

講團戰,艾希ez圖奇好運仲有用過炮娘,我反而唔知炮娘有乜優勢。

若然你真係咁有信心炮娘係下路第一ad,你可唔可以用炮娘上番個鑽黎睇睇?記住留id啵

十週年勳章(賀詞)

沉醉之晚 發表於 14-7-22 09:43 PM
而家上路 最OP

係雷之 露露 同酒桶 三大隻上路POKE王經常比賽出現    其實加埋奈德麗=]

比賽講戰術,同一般solo queue唔同,係pick英會優先考慮團戰。

相反一般要爬分既盡量揀d對線強勢既,反而會有好處。

呢個版本 的確係上路最霸道
最近睇OGN 拎親上路酒桶 必勝 冇場書 統治力太強

我見NAJIN 隊 玩酒桶帶傳送同出傷害裝 出巫妖之禍 虛空之杖 死亡之帽 核心裝備
大陸解說都有講 酒桶出呢套裝 勁在係可以係上路做霸主 控對面兵 可以慢慢磨血/直接一套秒對面TOP
加上酒桶有R 有E 有閃的話 係好難死
點解要帶傳送??
呢個就係精髓 韓國勁就勁在呢一點
係因為酒桶傷害裝 一套直接秒AD
有幾套連法
W>E>閃現>Q>Q>R
W>E>閃現>R>Q>Q
E+閃 可以好變態 對面郁都冇得郁就死 距離遠
直接連對面AD

總之傷害裝酒桶 重點要放係AD 係AD!!唔好用技係其他人身上 因為一套秒唔到 結果只係你死
點解要簡AD?因為前中其通常AD冇魔防 一套必死! 信我

但係 傷害裝 有缺點 就係團戰收益不大 好快死  (如果秒唔到AD)
拖到後其 對面有女妖的話 好難打

firenz818 發表於 14-7-22 09:46 PM
符合團戰強?石頭悟空加里歐茂凱?呢幾隻野出場率極低但明明就係團戰英。

講團戰,艾希ez圖奇好運仲有用 ...

你所講既英都係d冷門例子,無錯佢地係團戰強,但係肥唔肥得起都成問題,因為佢地對線好若.先逐個講,石人:團戰好一般,基本上而加有埋治療同埋大部分英雄都有位移技,你想大中3個人以上係好難,再者石人放左大就基本上係隻超級小兵黎.悟空:仲係強勢,但jg 黎講有更好選擇,我之前話人馬強係因為佢招大原理同悟空差不多,但命中率係高過悟空,同埋佢論單挑能力同埋前期gank 能力都要比悟空好
至於你講果d adc ,一係無位移技一係輸出唔夠穩定,我強調adc 的意義係團戰就係用黎輸出,而小炮單挑係adc 中幾乎最強,加埋佢既射程夠遠,同埋有2招位移技,一招可攻可守,另一招,可收頭可推開人地,q 招仲要加攻速,配埋無盡電刀,係中期最高輸出應該係佢.正正中期就係打團既時間,勝既一方就可以變成順風局.  
id 我就唔俾啦,不過我之前好似都有呢到講過下,你就當我金牌啦
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 03:29 AM , Processed in 0.037184 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存