2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 Ms*天真:)教你整夢歷紅豆年糕:love2:
go

[歷險心得] Ms*天真:)教你整夢歷紅豆年糕:love2:   [複製鏈接]

年又過年 又到歡樂年年 就快又到2015年 新一年新開始

你點可以唔識整年糕呢 依家學定 新年再整 fit哂

年糕是流行於東亞新年的一種傳統美食,中文裡年糕與「年高」諧音,有年年高的意思。年糕早期是在年夜用來祭祀神靈供奉祖先,其後漸漸成為一種農曆新年食品

過年吃年糕的習俗,據傳從周代開始。由於禾穀成熟一次稱為一年,所以後世過年吃年糕,就含有祝賀五穀豐登的意思了。吃年糕還有取「年高」長壽之意。

~教你整紅豆年糕~

<<材料>>

*1.紅豆茸------睇你鍾唔鍾意食紅豆 鍾意落多d 唔鍾意落少d

*2.糯米粉------200g 約16湯匙

*3.粟粉---------100g 約6湯匙

*4.清水---------約200ml

*5.椰漿---------半罐 睇你鍾唔鍾意椰漿 鍾意落多d 唔鍾意落少d 通常細罐就夠

*6.砂糖---------150g 約10匙 睇你鍾唔鍾意甜 鍾意落多d 唔鍾意落少d

*7.油------------25ml 約3湯匙 或多或少吧~

*8.篩粉器------篩粉用 成敗關鍵

<材料份量參考>

白痴上傳網 調轉左我張圖:em012:

10湯匙就有約100g糖 留意我湯匙同你屋企隻既大細黃色既係黃糖 純綷屋企白糖用哂 搵野代替 冇咩特別:em012:

~~~學多啲肥天真教室~~~

Q:粘米粉與糯米粉的分別

[Ms*天真:)]: 米粉 能夠同水氣凝結 蒸熟後較滑順爽口 通常用係 砵仔糕 九層糕 豬腸粉

[Ms*天真:)]: 糯米粉 可做成黏性 蒸熟後較軟黏 具張力 通常係製作 年糕 糯米

--------------------------------------------------------------------------------紅豆年糕材料分隔線--------------------------------------------------------------------------------

<<<紅豆茸做法>>>

紅豆絕對唔可以急住做 要慢慢黎

唔係既話 紅豆仍然硬身 即使煲足24h都煲唔出蜜紅豆

step1:

先把紅豆略沖水 用蓋得過紅豆既水浸 3h以上/過夜 浸到開始變林就ok

******浸完紅豆既水會起泡 一定要倒左佢

step:2

用厚底啲既鍋 將浸完既紅豆 倒入去 一定要加蓋 再用中大火煮滾 再轉細火煮約45分鍾 紅豆變軟身 ko!!!!

******煮紅豆 適可而止 煮過龍 會燶 水一定要蓋過紅豆 唔蓋過好易煲乾水

******我習慣每15分鍾睇一次火 避免煮過龍 煮太耐 紅豆會爛哂

記得隔番D水出黎

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------紅豆茸做法分隔線----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

<<<做糖水>>>

step1:

將糖放入(*4.清水---------約200ml)慢火煮熔

step2:

攪勻佢睇下仲有冇一粒粒糖

冇就可以落下一個step

step:3

加入(*5.椰漿---------半罐 睇你鍾唔鍾意椰漿 鍾意落多d 唔鍾意落少d:em012: 通常細罐就夠)

攪勻佢

溝埋又煲好之際 可以由得佢係個煲度攤凍 隨你襟唔襟蓋 小心倒汗水

求生之道:

天真姐教你開罐頭:em012:齒輪同齒輪扣起 夾到佢實一實 拎起都唔會跌落地咁

之後扭手制慢慢轉 卜一聲~ 開左!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

小心罐頭介手

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------做糖水分隔線------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

<<<做粉漿>>>

step1:

將準備好既(*2.糯米粉------200g 約16湯匙)同埋(*3.粟粉---------100g 約6湯匙)放入大碗

大約有咁多粉

******用完既粉記得即時包番好 唔係既話好易會倒瀉 粉係最難清理既材料

step2:

進行篩粉工程

*8.篩粉器------篩粉用 成敗關鍵

呢步好關鍵 粉篩得唔好會一舊舊

要慢慢黎 溫柔啲 貪快太暴力 會搞到你一屋粉 仲會有白粉煙霧

******墊張報紙穩陣啲 易清理

step3:

加入糖水攪勻

*******唔好用攪拌機 用手慢慢攪

用電動打蛋器會將大量空氣打入 蒸時會穿哂窿 唔好睇 亦都唔夠煙韌

step4:

加入紅豆

******記得紅豆要篩走多餘水份 不然可能令年糕水份過多 成唔到型

step5:

加入(*7.------------25ml 約3湯匙 或多或少吧~)

攪到油完全熔入係粉漿入面

******唔加油會令年糕變得乾硬 表面更可能出現裂痕

差唔多完成 攪到咁都ok

-------------------------------------------------------------------------------------------------------做粉漿分隔線-------------------------------------------------------------------------------------------------

<<<蒸煮入鍋>>>

step:1

隔水大火蒸約20分鍾

******我怕黐底 所以加牛油紙 墊一墊

step2:

轉中火蒸約2小時

******建議半粒鍾睇一次火 用牙籤吉下有冇野黐住

冇就熟了!!!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~完成~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

賣相核突 但其實幾好食

我都係第一次整 整多幾次啦 加油

簡單易整既紅豆年糕:em012:

希望你都成功

~~~食評 ~~~

老友a:

甜度適中 煙煙韌韌 唯獨椰香唔夠

鍾意椰汁既朋友 記住落多d:em012:

老友b:

好食

老友c:

見到咁樣衰都唔開胃

但食落又想食多舊

真係幾好味

老友d可愛教主:

又甜又唔甜

唔錯唔錯

已有 6 人評分Good 收起 理由
愛仔。﹏。 + 3 支持你!下次繼續^_^
A3802 + 3 咁比心機整要+gd啦
極JJ + 3 內容觸犯版規
blackdeath + 1 精品文章
人帥無過 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
糖果兔兔 + 1 咁用心 比個Good你

總評分:  Good + 14   查看全部評分

雖然個人對呢D教人既post表示支持
但係教既野好似同夢之無關
樓主小心被魔鬼皇......

回覆 sck123 的帖子

加左張nos圖 有關系哂

交足功課啵

好耶 等你整比我食

我細細戈已經睇你整野食架啦

可唔可以 開班教學

糖呢2茶匙
加D橙皮TIM

咩料

好唔爭氣咁笑左

(紅血) 咩泥

屌我做完失敗jor,6j族智障?我百幾個朋照著做都吾得整完成舊屎,吊狗都吾食,原来係你教錯吊你老点人

我想食豆粉年糕同彩虹年糕
有冇教學????
仲有得閒PVP

回覆 kwokchihos6 的帖子

咁大件事?報警拉左條仆街啦 但係未夠16歲既小學雞報警需要伯母陪同

喪笑布丁 發表於 14-12-26 07:25 PM
(紅血) 咩泥

即改

kwokchihos6 發表於 14-12-26 07:29 PM
屌我做完失敗jor,6j族智障?我百幾個朋照著做都吾得整完成舊屎,吊狗都吾食,原来係你教錯吊你老点人 ...

我成功 你失敗 睇黎你同你百幾個朋友比我更智障
呢度香港黎 打番繁體字啦 大陸仔

koukou99 發表於 14-12-26 08:09 PM
我想食豆粉年糕同彩虹年糕
有冇教學????
仲有得閒PVP

好難整

多謝教道

個樣真係...差dd

ok you win

樓主好得意 哈哈
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 12:59 PM , Processed in 0.045876 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存