2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 岩岩返屋企又俾人罵
go

[討論] 岩岩返屋企又俾人罵 [複製鏈接]

岩岩放工返屋企又俾人罵,我阿媽同我講佢放工返屋企既時候,公用的大門係打唔開,係鎖住左狀態。
最好只係道門壞左,不過呢個可能性相當低,俾樓上鄰居鎖門既機會好大。

我阿媽罵我多事,係我既錯,明知樓上班人係咁樣就唔好理佢,佢班小朋友係上面跑黎跑去玩唔關我既事,話我好同班小朋友計。但係我忍左年幾,重要明知班細既係故意,甚至聽過一次大人叫佢地跳,又有一次稱讚佢地做得好,從早上最早五點多開始就跑步,丟東西,拖拉聲音出現至晚上,時間及長度也不一定。我是忍無可忍才弄聲音反擊,平常不是吵到我也不會反擊。而且我搬來這裡時間不是很長,就已被許多鄰居欺負,也出現那些包庇或趕我走事件,可是我還是被認為是錯的一方,我家人也是如此。如同一短片說的,許多人都拿係咁架啦呢幾個字合理化小孩及自己行為。

我也不想猜測是樓上,但可能性太大。
如果真的是他們的話,只要他們再鎖多一次鎖門,我不排除自己會做得盡 d。

如果你有經濟能力既不如搬出黎自已住啦
比人恰落去佢地只係會變本加勵,絕不停手
你企屋人連自已人都唔幫真係講唔過
一係報次警差D差佬上黎查
查唔到咩,都嚇到個班細佬家長啦
如果我係你我會玩盡D,既然企屋人無親情可言都唔洗再理佢
假若真係一個成年人,要比細路恰,咁自尊何在?
人一世物一生.玩大佢

我同我阿媽講人善俾人欺,好多人都係睇我好蝦,我就係忍左佢地咁耐先至俾人蝦咁耐。我阿媽重同我講搞黎做咩,搞到咁麻煩。我都沒打算理他們了,既然是家人都沒打算幫過我,還怪我。

我自己都想自己住,不過我屋企本身經濟出現問題,大部份薪水都係俾左屋企。因為我阿哥又唔願俾多點,我係3男開左個貼講左我阿哥呢樣野同其他令我不滿的行為,亦包括別人錯亦只是罵我,別人欺負我沒幫我,事後跟我裝好大佬。

自尊這回事倒沒想到太多,只是本身錯不在我,卻弄得好像每件事都是我錯,如同我簽名寫的。我本身已經憤怒,今天回來發生這樣的事,沒甚麼可能性是壞門。我已寫了一張野貼在他們家門上,上面寫了鎖門一事,他們曾經做過的壞事,教壞小孩一事,一年多是怎樣吵我還合理化個人行為,我如何忍受不了才拍天花板,如果有多一次鎖門將不排除報警,亦有可能連同其他事。不過盡可能都唔想走到最後呢步,我個人認為唔係太吵都唔拍天花板。不過如果有第二次鎖門事件,就大多數都會報警,因為既然佢地同我開始玩盡,我忍佢地都已經一年多是噪音,其餘時間是欺凌,加埋都超過一年多。

當然我真的被迫到報警,告得一個就有可能告埋其他人,反正黃泥墩呢到太多主謀同幫兇。

如果係鄰居故意反鎖大門,阻礙我回家這等惡作劇或壞事,那可以用甚麼條例去告?

缺心情 發表於 15-3-14 04:37 AM
如果係鄰居故意反鎖大門,阻礙我回家這等惡作劇或壞事,那可以用甚麼條例去告? ...

到時差人會幫你

Alta活動勳章

報警話佢地滋擾你

玩過星曲WEB

比個下馬威佢地
報警唔得就要自己做野
不過話比你知, 9成d差佬都係蚊開你地2邊降降火就算

玩過星曲WEB

學官員甘講...包容下啦...放眼遠D既地方

情況尤如瓮中捉鳖, 何不考慮搬出到市區住~

缺心情 發表於 15-3-14 12:19 AM
岩岩放工返屋企又俾人罵,我阿媽同我講佢放工返屋企既時候,公用的大門係打唔開,係鎖住左狀態。
最好只係 ...

你係未得十幾歲未過15?有少少委屈就走黎抱怨....解決辦法有好多種,我諗一個智力正常既人都識解決....
5點就嘈打去報警又得,日日報警等D差佬走上去探班都無問題喎,走上黎抱怨就解決到?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 01:25 PM , Processed in 0.031517 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存