2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 u夢之歷險s 有感
go

[閒聊討論] u夢之歷險s 有感

笑傲無雙

港服由我09年開始玩 中間有棄GAME過一排 過左去 NOSTALE 玩左3個月
無可否認,佢地個US 個邊物價係比較平 大約係平HK 依邊3倍左右
加上佢岩岩開左個新SER 好多點物都好平
依個係人都知 eg. 卡盒賣緊 1百萬就有 高S 10萬 左右

但係唔係長期都可以保持住依個價位 ~
有玩過過HK服 九尾 兔團 青兵團 係有得卡位刷
一次活動物價就升左好多~ 到最後一樣都高物價 同HK服 物價都可能係一樣
問題就佢地可以多開都得 香港服最多3開 US服個邊打團可以3個人拎曬D錢 一場10分鍾大約有1百萬
物價升一必然嘅事實黎

物價平唔代表有2手交易 姐係話你個AC有錢 買左對黑龍大約係3千萬(200HKD左右) 又或賣3傳裝AC 都係唔可以換返真錢 又或者咁講 你AC 練到好勁都係唔可以用返HKD 放返出去 一來你好難同到鬼佬去做一個真錢交易 二來佢唔會好似如果GC咁有匯出匯入號 好難真係做到賣AC依個情況 三來用真錢交易 佢地係會BAN account. 唔同IP LOGIN IN.佢地個邊捉依D 捉得好嚴...
佢地個邊唔比有真錢交易 一有交易就會BAN account ,ban 足20年. 佢地跟你地個IP CHECK, 有唔地區唔同就BAN.
(不過其他用情況一個號 有2次機會)

講到BAN ACCOUNT 個方面,佢地係會跟IP BAN,你小號又或者 你朋友入過你個號.一BAN 就BAN 曬你全部分身正身AC同埋你開過你朋友個AC.一開服個時,都算叫做多人玩,一升到88等個時 D人就好似玩到悶定唔知因為BUG滿月 即戰又有人BUG寵 或者steam到課金又 比人BAN AC一大堆,(外掛打迷理屋,打怪就未有BAN過)
到最後等得1村由150人去到得返50人(唔知有無),到依加打個冰地8轉王都得返10個人左右.

佢地個邊好多時用bazaar,而bazaar 係隻game 入面嘅毒榴,一有暴發戶 就可以玩爆整個市場,將低格全部收購,買完返黎再用高價放出,物價一定有升無跌,再加上game錢都唔值錢。反而hk服,唔知邊個偉人發明用防爆黎做貨幣單位,防止到game錢貶值問題。講到商城,佢地會做discount (例如防爆大福高s 等點物)黎控制返個市場,每一次做discount 物價又會自自然然咁跌。係依2個月連續做左3次30%discount ,一次充值有30%點數增加,真係做discount 做到我怕。(可能佢地知道官方個邊收入唔夠,搵水魚黎幫助提升盈利,不竟個邊賣點好平,更加難去維持伺服器,anyway 真係唔知)

其實依幾個月過左去玩左陣都有D 後悔,一諗起課左金係唔可以賣返出黎就真係好似倒錢落海. 不過講真佢岩岩個新SER 又真係搵返一開始玩個種感覺 .一開始十個朋友玩 玩到最後依加得返3個,我退出了,留返比台灣,大陸人 我玩返HK服可能更加好 係港服無金福直接買 同埋 25AW LV 效果比人改廢左姐.佢地無一個良好買賣AC 環境,所以我相信都係好快執笠,有機會重快過港服.

希望你睇到依個貼,重點都係講返港服 買賣AC環境 做得好,隻GAME先有咁長姐 如果你去US 玩 ,三思啊朋友

我08年玩
小學生玩到大個仔
人大左就唔想玩燒時間既game
我好後悔玩左咁耐浪費左人生咁多個鐘
咩服都玩過
反而覺得有時可以換返錢唔係一件好事
呢個風氣比我既印象只係金錢遊戲 冇乜遊戲性可言

笑傲無雙

回覆 HeyHeiJar 的帖子

咁睇下你打機有咩目標 我目標就係賺錢 就算好小好小 但係打機賺到錢真係好大滿足感
其實依加無玩ONLINE 都走左去玩1隻2隻手遊 都一樣咁食錢又單機又無滿足感 有時覺得打機另一樣野就係吹水 手遊太單機 想好似前咁樣玩ONLINE GAME 一路打怪一路吹水打機 .... 可惜ONLINE GAME 係香港市場好似搞唔起... 手遊好多GAME 都係玩短線 唔係佢唔理D BUG 而係佢唔更新放棄左隻GAME..

唔係online game搞唔起
而係呢d舊式打怪online game out左
你睇pubg csgo呢d都係online game黎架
證明左玩個個人想轉game囉

手遊開發成本低…緊係個個轉哂去做手遊…
成本低+競爭大 = 短線.
依家想簽ONLINE GAME做都難~

舊式打怪online game out左我又唔覺...
因為小雲都有好多舊ONLINE GAME好想玩~
但自從手遊推出,online game既價格好自然被拉低(但成本無跌,反而升左,人才亦少左),
所以好難再會有人肯賣GAME。
(因為簽完之後,代理開發都要投資好多人力物力去維護更新…)
就算簽到GAME,都好難確保到開發肯定時定候提供版本更新~

所以小雲覺得Nostale開發好好,咁多年一直肯堅持開發新系統,等我地可以繼續有GAME玩。

tangkaki  小雲?小雲晨早無做啦 呢個呀叔黎炸  發表於 18-1-12 08:11 PM
edwin89198  小雲已經生左啦 可以去睇番某次公告  發表於 18-1-10 07:57 PM
小朋友一個  小雲究竟幾歲啦?生埋仔未?  發表於 18-1-10 07:26 PM

歐洲某幾個服幾慘

好多人問幾時合服

同埋佢地啲野咁平

好 好奇佢地代理點賺錢

忘戀 發表於 18-1-10 06:16 PM
歐洲某幾個服幾慘

好多人問幾時合服

依到都成日問幾時合服啦,海S台S死城咁款

笑傲無雙

係佢地個邊有唔同嘅人 我見過大馬服(大陸服玩家)嘅人,台灣,重有D 係海洋S,同識左 有D 天S 過去玩嘅玩家,UK 上黎US 嘅玩家. 佢地多數都大約係同香港時間一樣 但係有D 外國佬其實真係好小見到 佢地ON正正就係香港時間00:00AM- 7:00AM, 所以有時打團都係分開左2邊 外國佬有外國佬打, 亞洲人有亞洲人打,造就左2邊市場.有時GM 開9轉團 係3:00AM,亞洲人基本上係跟唔到個時間.

代理個邊D GM 其他好細過18-25歲不等.可能因為岩岩入行做GM 人工比較低?營運費低? (唔知點解D野可以賣得咁平 又可以營運落去)
佢地個版傾緊點樣 點樣係 US服 D人 R過去UK 服.GM 題出左個方案 就係出個系統可以自由由US SER 角色(點物) 可以比你轉過去UK 角色(點物) .. 到時係點真係點 唔知.識左幾班人佢地經常都係 刷左US錢 Trade 過去UK錢 度用.不過肯定嘅係US 服玩落去其實無咩保障-.-最終可能都係一年左右合服

官方小雲 發表於 18-1-10 05:36 PM
手遊開發成本低…緊係個個轉哂去做手遊…
成本低+競爭大 = 短線.
依家想簽ONLINE GAME做都難~

點解你地仲生存到
得返一兩隻Game照計一日返工應該都冇野做
我識人搞私服game一個人做埋program個part
放左工先de下bug咁樣都夠做有特

sun1996 發表於 18-1-10 08:09 PM
係佢地個邊有唔同嘅人 我見過大馬服(大陸服玩家)嘅人,台灣,重有D 係海洋S,同識左 有D 天S 過去玩嘅玩家,UK  ...

其實我唔知代理費要幾多啦
一隻game做代理既成本主要都係人工同個Server
以香港服個人流其實都唔洗幾千蚊個月
做Gm又唔洗做開發
幫人睇住個仔其他野好小事
如果唔係咩大代理或者大公司其實好少蝕好多
比人做freelance管下game可能一日兩百蚊都比多

早排玩左隻手遊
台灣同日本好似簽左兩年約
代理個邊有bug唔識搞
課完金原來成個payment都係有bug又唔識搞
玩左一年幾先知佢要棄game等完約收檔
真係心淡

笑傲無雙

回覆 HeyHeiJar 的帖子

依加隻 上古世界好多掛 捉捉下d掛 就封左無開掛個班人 玩到好多人棄驚咁
依加要代理一隻game 唔易 又要封掛 又要捉bug 又要封買幣玩家 但係一封左又怕佢地無收入

笑傲無雙 忍影世界

HeyHeiJar 發表於 18-1-10 04:01 PM
唔係online game搞唔起
而係呢d舊式打怪online game out左
你睇pubg csgo呢d都係online game黎架

要洗既錢差太遠

HeyHeiJar 發表於 18-1-10 11:29 PM
其實我唔知代理費要幾多啦
一隻game做代理既成本主要都係人工同個Server
以香港服個人流其實都唔洗幾千蚊 ...

私服緊係唔難做~
係屋企自己攪,又唔洗人工租金,又唔會有老細睇住佢...
比人嘈兩嘈最多咪CLOSE SERVER改名再出過~
最大危機就隨時比海關捉之麻~

成本你計落好似唔多,但係你未計正服大半部份既錢要比原廠(唔係邊有人更新維護出ITEM)
同埋你又未計7-11、Circlek上架費有幾深~
燈油火蠟人工租金印刷伺服器頻寬會計報稅樣樣都係錢~

如果唔係,驚溫就唔會做到虧損擴大至878萬元...
做代理條數點會好似你計得咁簡單.

所以我好感恩老板對遊戲既堅持同毅力~
已有 1 人評分Good 收起 理由
心願與你 + 1 好認真咁答噃

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

回覆 官方小雲 的帖子

我比較好奇原廠或者 GC 幾時唔再投資落呢隻 game 度。
不過我都明,無論點都好,你都係會答「可見嘅未來唔會有呢件事發生」。

或者問,你哋賺得還好吧?
不過我都明,你又冇理由喺呢度講「麻麻啦」、「蝕蝕哋咁啦」㗎喇。

心願與你 發表於 18-1-11 02:14 PM
回覆 官方小雲 的帖子

我比較好奇原廠或者 GC 幾時唔再投資落呢隻 game 度。

都係個句…
係小雲既英明領導底下,相信夢之歷險係會穩步發展

官方小雲 發表於 18-1-11 03:24 PM
都係個句…

係你既英明領導底下 唔該你封哂班外掛佬佢
GM唔做野點算?
睇隱睇到咁誇張...

52秒後更清楚
https://youtu.be/Wn2hLTsZNlI?t=52s

我都有玩US服
US服真係抵玩.
你課少少金 就有騎 80%精 等等
仲有死地 開足8場?
升LV變到好快.
出王係1小時
不過呢個服衰就衰在 你用BUG就會封AC
點解用BUG封AC 而唔係將個BUG修改好
仲有US 服 有好多BOT 係到打天毛, 升精等等 而係呢d 我就算REPORT完 GM都係唔捉

winG!! 發表於 18-1-11 11:58 PM
係你既英明領導底下 唔該你封哂班外掛佬佢
GM唔做野點算?
睇隱睇到咁誇張...

熄左你行血啲數值... 再睇唔到維儿打你既傷害
條片應該更清楚....
(ps:無左隻紅儿更加好....已放錯重點)

GM努力加油!!!!

官方小雲 發表於 18-1-11 03:24 PM
都係個句…

其實除左出新箱之外,小雲有冇諗過定期將D點物半價呢?
例如每個月一日有防爆,高S,或者卡合半價
一黎吸引人課金
二黎有D驚昆狗的玩家可以直接GC直接買防,會少好多昆狗
三:有好多玩家想抽箱抽到防爆,但係箱入抽晒D垃圾,直接係GC買5粒又好貴
四:由GC直接控制防爆物價會好過D玩家壟斷個市場
其實哩D都參考手遊課金方法,希望係好方法

回覆 winG!! 的帖子

您想知點捉咪問下您班如夢初醒朋友仔 我反而留意您AW38仲俾炎咒打咁多渣傻豬 擺出黎醜

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 01:32 AM , Processed in 0.039989 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存