2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 寫我生活(網誌分享) 在監房的日子
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 壞壞小孩子
go

在監房的日子   [複製鏈接]

原帖由 ghostsking 於 2009-7-8 12:25 AM 發表

呵呵,你放心,你同我一定係互不相識的。事關......我未做過DC,我只做過歌記。
你講那個PE主任單野,我當然知道邊個&知道發生咩事,恕我響度唔會討論某些同僚的是與非,如果你真係要問我感想,我只能講四個大字 ...

Hello~, 多謝你 reply~
我同你可能唔識喇.  先講番, 我唔係DC, 我一入去就你YA喇. 唔係小時候的事.
當然我打了好多錢官師 (至少打左6位數)... 本身我係做生意既.  but, 唉, 好複習~
過去就算喇.

同僚的事... 哈哈, 大家真係心照喇~.
老實講, 我會認同你.
如本性不壞, 入到去, 聽同睇到....人就會變.
我本身唔係衰仔, 入左去, 我睇得世界更多...
我記得有個sir 同我講....
[我相信你人生多了這一部份, 相信唔會人人到可以了解到你的心情]
[但也是好多人,一生也看不到的經歷]
思想正向就沒問題了~
希望這一篇文, 多d 年青人留意到就好...~

原帖由 不原透露 於 2009-7-6 12:02 PM 發表

哈, 你好呀, 雖然我唔知你係邊一個. 我沒有憎你地, 只係覺得, 有d野, 唔係個個入去到係衰一d 好大單野. 我的cases 係商業商標問題.
而入左佢, 打過我的, 我當然記得, 我試過出番來之後, 早上去食早餐, 撞到個si ...

你話雞姦果個pe阿sir 係咪頭髮到膊頭...講野好似痴左線咁?
馮星期日就捉d 傻仔出黎玩既pe sir??

其實有一日我經過小欖~ 當初得罪我既阿sir 全部都唔敢望我!
跟本懲教署d阿sir就傻傻地~ 賭馬賭波過大海輸錢就搵我地黎出氣!
我仲記得幾個阿sir名架~ 不過站在論壇立場~ 都係講花名算啦!
有喇叭強~ 刀疤偉~ mo豪呢幾條傻仔~
我雖然入過去~ 係痛過前非~ 我都好記得當初冇啦啦比佢地打到趴係度!
原因係咩我真係唔知~  
果日係屯門新墟車仔麵見到喇叭強~ 一副紅色眼鏡~傻仔頭~大細眼
拖住個白痴仔~ 隔離有個老婆囉~ 仲要好豬扒!
我望足佢十分鐘~ 佢都唔敢望我! 記得係沙咀入面~佢係咁叫我兔仔跳
仲話想打我既出黎咪我囉! 原來係入面點威點威~ 出面就比人踩低
鬼唔望佢個仔入沙咀受丫~ 到時父債子還囉

我係入面係j仔~ 亦都係最難捱...
s同ya都有期數~ 難道j仔未過18歲就唔可以做期數嗎?

到年半後recall ~ 所有sir都走哂啦!
記得以前對j仔最好既 秋sir pe~大丹sir  源sir 同棠sir 全部走哂!
最搞笑既 德sir 同輝sir 真係好懷念~ 哈!

我recall大約3星期就走左~ 仲要拎快期!
果時見到個新pe 阿sir 叫傻仔傑! 專蝦j仔recall
結果成班j仔recall冇人聽佢講野~ 哈
仲話要留足班recall 3個月! 結果秋sir搞掂哂~ 哈
好心d新黎沙咀報導既懲教署職員啦
唔知頭唔知路唔好扮大佬! 真係想死!

我覺得入面班懲教署人員~ 最好做人留一線 日後好想見
我地係犯人~ 都係人黎架~ 當我地係狗丫? 得些好意需回頭
你地d阿sir係入面係威係勁丫~ 係出面咪又係同隻狗冇分別!
只要出到去唔犯事唔犯案~ 係出面都罵d阿sir都仲得囉~

同電視果d完全唔同 恐怖成甘 公喜你可以出監 希望你重新做人

我都係沙咀仔= ="

希望你可以過返d好既生活啦~€~

咁你而家的生活點樣~? 有冇重新做人, 正正經經咁搵份野做~?
4 Z6 S( q, H1 q5 x
$ Z5 H7 H" F" X3 T& l% Z9 f又或者讀番下書, 學下 d 野咁, 都要為將來打算下架...

原帖由 壞壞小孩子 於 2009-7-9 09:22 PM 發表

你話雞姦果個pe阿sir 係咪頭髮到膊頭...講野好似痴左線咁?
馮星期日就捉d 傻仔出黎玩既pe sir??

其實有一日我經過小欖~ 當初得罪我既阿sir 全部都唔敢望我!
跟本懲教署d阿sir就傻傻地~ 賭馬賭波過大海輸錢 ...

基本上佢地職業所需
有好多係因為唔想再打人
甚至打到太累而離職.....

ps:個人意見!

其實判入勞教中心的人多數犯咩罪, 係唔係犯暴力罪行之餘唔認罪,背景唔好(讀書時操行唔好,有案底)才判入勞教中心??

我上網看新聞話之前有個女生寧坐監都唔入教導所,
http://paper.wenweipo.com/2009/07/25/HK0907250011.htm
原來不想到教導所受刑,應指示律師在開審前,不要申請勞教中心與教導所評估報告

咁係咪可以防止犯法被判入勞教中心

原帖由 cyw4200 於 2009-8-24 01:11 AM 發表
其實判入勞教中心的人多數犯咩罪, 係唔係犯暴力罪行之餘唔認罪,背景唔好(讀書時操行唔好,有案底)才判入勞教中心??

我上網看新聞話之前有個女生寧坐監都唔入教導所,
http://paper.wenweipo.com/2009/07/25/HK0907 ...

其實教導所 同 勞教中心係兩種唔同監獄!!

教導所最多要坐3年~ 最少要坐年半~ 一般都會2年左右先出冊
出冊仲要守3年行為...最盡可以玩足六年

而勞教中心14-20 歲的最多要坐6個月  最少3個月~ 一般都會4個月3星期出冊
而21-24歲(高過24歲就唔可以入勞教中心)最多要坐1年~最少半年~ 一般都會9個月出冊
而出冊後守一年行為~最盡都係玩足年半至一年

係呢單新聞...犯案者點判都係三年多...
入教導所又係要受~ 監獄又要受....
但教導所出黎就要守三年行為...何必辛苦自己呢??

係呢個狀態下...入教導所就好傻仔囉= =
明白未?

Oh my god!!!
坐過監既可唔可以add me msn?
charleslcl@ymail.com

原帖由 s_lcl 於 09-9-24 03:01 PM 發表

Oh my god!!!
坐過監既可唔可以add me msn?
charleslcl@ymail.com

點解要add你呢 ? 原因係咩??

其實想問咩可以直接係度打~唔洗怕羞 

有冇咁誇張丫-0-~~~

原帖由 爭霸者 於 09-9-27 10:58 AM 發表
有冇咁誇張丫-0-~~~

如閣下對我的文章覺得有任何欺騙成份
歡迎閣下觸犯香港法例~要求法官判入沙咀勞教中心
那時的你便知道有沒有誇張成份!! 哈

當然~ 現在沙咀勞教中心 改變了很多!!
我想好難再有這情況發生吧
因為以前管轄沙咀的懲教署人員已經全部換掉!

cccccccccccccc

我男朋友可能要去勞教..宜家佢仲係壁屋..
每日都好掛住佢....如果去勞教..佢一定會頂唔住.我都一樣.每日都過得好辛苦..對我黎講一樣係煎熬...
而且睇完依篇後.太擔心了...什麼都幫不上..........
我不能再忍受沒有他的日子..

原帖由 LAISSE 於 09-10-23 02:27 PM 發表
我男朋友可能要去勞教..宜家佢仲係壁屋..
每日都好掛住佢....如果去勞教..佢一定會頂唔住.我都一樣.每日都過得好辛苦..對我黎講一樣係煎熬...
而且睇完依篇後.太擔心了...什麼都幫不上..........
我不能再忍受沒有 ...

小姐~才半年吧~ 不會那麼難受吧!!
況且又不一定是判去勞教的!!
我那篇文章已經是十年前發生了~ 現在聽說改變了很多
並沒有那麼辛苦唷~呵呵!!

有興趣可找我傾msn耶^^

雖說這是一些非人的生活,但大家有沒有想過你為什麼要到那裡?

我自問當我是其中一人,我未能像現在的大義澟然,當只要我能不到那裡,就沒人可以說我是錯的

係香港已比大陸,美國既好好多

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

都幾黑暗

外面同裡面真係兩個世界,
樓主,支持你
不要忘記尾二那句,踏實生活
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 04:08 PM , Processed in 0.049588 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存