2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 亂2 Online ***^_^ \ . / 迴爺爺 講故仔 / . \ ^.^ *** ...
樓主: 迴劍勢
go

***^_^ \ . / 迴爺爺 講故仔 / . \ ^.^ *** [複製鏈接]

***徒弟***

雨天,總令人想起傷感的人、傷感的事......

有一次忽發奇想,跟一位迴家的好戰友(格鬥部的)比賽,

各自招收五名弟子加以栽培,一星期後由他們來一場武功比試!!!

當然這忽發奇想的比賽,最後亦不了了之(迴家作風^^),

但當中卻認識了 "迴家四師弟*H君"......

H君現實中是一名不良少年,中二開始因操行問題被學校開除。

這點跟本人十分相同,所以對他格外照顧。

不知為何,他在迴家卻很守規矩,承諾不說粗言濊語亦一一做到。但有一天......

上線時接到消息,H君的好友D君被爆AC,

矛頭直指H君(因兩人友好非常,互相交換AC)。

更可疑之處是H君突然人間蒸發般消失了,大家亦認定是他幹的。

說真的,這數天不敢上線,既要主持公道,亦要了解情況,左右為難。

不知為何,開始注意到一位迴家新會員 "鬼馬仔",

他的打字風格很像H君,便開始跟他聊天:

"HIHI 鬼馬仔^^"
"你新加入左三日呀^^"
"我唔係度果時有無見過一個叫H君既人ON呀?"
"無呀,佢係你入會之前就因為爆人AC,之後就無ON喇,唔知佢而家點。"

閒聊數句後,我已肯定他是H君的化身,便說:

"其實好想同H君講,需然唔知佢咩事,不過有咩事我都會幫佢,大家一齊解決,最衰佢又唔敢ON"

突然,鬼馬仔offline,數分鐘後,H君真身出現了。

因那時大家亦認定他是凶手,是以我說:"有事在MSN"。

在MSN,我看到一名不良青年在哭,

真的,那時我亦兩眼通紅,為何一名不良少年會為這些虛擬關係在哭呢?

他說:"師傅,我前日唔小心整跌左十大把劍,佢要我賠,唔賠就攪迴家呀。我一時心急就賣左D君既野賠比佢,

但又想見你地,咪開左隻新人玩左幾日囉。不過我每次見到你同D君同埋迴家既人,個心好難過。頭先我覺得你

好似知道係我黎,就忍唔住咸出黎,而家都未停到"。

那夜,我陪著他,給他講講自己的過去,亦跟他說要勇敢面對自己的錯。

後來,我找來D君解釋及由我先代還那筆錢,

他亦原諒了H君及決定不公開這次事件,向外聲稱只是誤會,以保護H君。

更向H君就說:"有事又唔講,即係唔當我兄弟喇"

H君得以從新在亂世界重新生活,當然,這背後實在太多人付出了很多。

是的,有人會願意無條件為所愛的人付出,但那動力是從何而來?不知道

人與人之間的相處相當奇妙:

短短一生,你總會

愛上某人、憎恨某人、關心某人、放棄某人、分享、對罵、相聚、分離......

你不能確定付出了必定有相等的回報,

但,你能在關心某人的過程中,那份溫暖感已是最大的回報了!

(H君最後亦消失了,更留下了另一份遺憾給迴爺爺,

那又是另一段故事了,下一次雨天,感覺一到之時,再在此分享!)

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-21 03:18 PM 發表

各自招收五名弟子加以栽培,一星期後由他們來一場武功比試!!!

當然這忽發奇想的比賽,最後亦不 ...

迴兄幾時過來高立?? 我第一時間轉會:D:D

其實我很多時候都覺得亂世界便是現實世界的縮影, 我指的是人格, 而非LEVEL 高低. 很多人為了一件小事, 便可大發雷霆, 有人為了一件虛擬寶物便可出賣自己的人格.

於亂內我曾認識一個人, 初初他常說不介意組一些LEVEL比自己低的人, 他說[如果我們不組他們, 他們又怎升??]   後來因為他想追LEVEL, 便出現問題了, 他組人前總問:[你幾多LEVEL], 及總介意LEVEL 有差距的人, 其實只是差幾個LEVEL.

世界上便是太小迴兄這種好人了.

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-21 03:18 PM 發表

當然這忽發奇想的比賽,最後亦不 ...
講真我自己都有d感動-0- 不過無喊出黎~_~

***女扮男生***

曾經看到一篇報導,有一名男生,到十八歲時才發覺其實是女生=.=  

某天(沒記錯是去年十二月),跟平常一樣,

在亂世界沒綀功,只是在學院內四處狂狂,

看看有沒有什麼 "初生嬰孩" 需要迴爺爺這 "住家男人" 照顧。

路過 "左龍公園",看到一位校服劍手 "楊過",

便協助他升級,但總覺得他娘娘腔。

慢慢相處後發覺很投契,更成了我的迴家兒子。

但,原來他不是他,而是她!! (幸好她現在已是醫師^^)

常聽說,玩弓箭部或氣功部的男性稱為 "人妖",

但若果真的對這職業有興趣,那還可怎樣?

在我看來,這亂世界中,外表是男是女不是那麼重要,

我喜歡喚那些男性醫師作 "大夫",男性弓手作 "箭仕"。

相信大部份亦沒有全心欺騙人之心(唔知點解扮左女人會易呃人D,被呃者自己都要檢討下=.=),

或許,我們應放開胸懷,絡那些喜歡當 "大夫" 及 "箭仕" 的兄弟們一點空間吧^^

XXCXXC

我開左隻人仔係高立架喇,諗住同大家打下招呼吹吹水^^
點知搵唔到喇叭,攪到打唔到招呼=.=

其實我都唔係咩野好人黎架,講真架,
只係有時覺得做事要憑良心,
唔好根根計較,先會令自己舒服^^

lovesleep

死喇,近排都係講D傷感野添@@
SLEEP比個開心D既TOPIC出黎講講OK^^?

***獅子與老鼠***

小時候聽到故事:有一天,獅子捉到了老鼠,準備吃掉牠之際,

老鼠說:"獅子,你唔好食我呀,我最多第時報答你呀>.<"

獅子心想,吃了你亦不見得飽肚,放你一馬吧。後來,

獅子給獵人用網捉了起來,沒辦法之際,老鼠突然出來,

把網咬開了,把獅子救出,從此,獅子與老鼠成了一對好朋友^^

那為何會想起那幼稚的故事呢?

某天,盪劍勢(127以上力刀),被一群 "聖門保全" 圍攻:

"全全" 的電壓果真非同小可,任憑你力刀如何剛猛,

如何數招便可將其殺掉,總把你電得 "slow motion" 方擺休。

但那時,一名小小醫師,在旁為他提供 "治癒",

立時生龍活虎、重振雄風(勁^^)。

不同角色有不同角色的長處,需然某些職系有 "屈機" 的技能,

但我們若能認同自己、發揮自己、自己玩得舒服,

那便不用理會什麼什麼職系較強了,盡情去享受每一刻吧^^!!!

(更何況,亂online的精髓不一定在於殺人^^)

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-21 04:33 PM 發表
我開左隻人仔係高立架喇,諗住同大家打下招呼吹吹水^^
點知搵唔到喇叭,攪到打唔到招呼=.=

其實我都唔係咩野好人黎架,講真架,
只係有時覺得做事要憑良心,
唔好根根計較,先會令自己舒服^^

迴兄, 有幾多人可以真係憑良心做人, 同時我亦認識有些人真的不會斤斤計較. 做人如果能做到憑良心已經是一個很好的人.

於亂內我見過不小恃強凌弱的人, 他們總是將道理打橫的說出(例如pk, 霸場或搶怪). 每次聽著這些事都覺得那強方的玩家很可憐, 因為他們為了一些不存在的東西而出賣自己人格.  何況你於亂內有多高level有多強悍, 只要off-line 便是一個普通人.

.

***底唔底***

常常有迴仔迴女問:

"爺爺,xx弓(電正)+7 +%底唔底買呀"(他們總覺得我無所不知,慘=.=")

需知道老爺連精劍那一把較強暫時仍未清楚,

更煌論那把我連名字亦沒聽過的弓吧=.=!!

迴爺爺購物有一哲學:你看到那把喜歡的物品,

若有足夠金錢,自己心中認為合理,便買下吧,別想那麼多!

很多時候,我們買下那物品,

總在想:"是否買貴了呢?是否合用呢?" 煩惱一整天=.=

與其左差右度,倒不如享受那件貨品吧,

別為 "虛擬中的物品" 憎添 "現實中的煩惱" ^^

若有人再問我 "什麼什麼底唔底",

我會乾脆答:"喜歡便是底"

XXCXXC

好認同你呀^^

我都係亂世界先係爺爺,講既道理都係識用於亂,

番到公司咪又係一個小職員^^

現實中我仍然要不停學習。

真係好開心認識你^^

不如一齊係呢個post度講下故仔喇^^ok?

支持...^^
唔知點解好鐘意低lv果陣..
可能就係因為低lv...冇咁多煩惱..
同埋d怪冇咁猛吧^^
快樂升lv冇壓力....

------------第一次聽人講中文-------------------
記得係亂入面  成日有都會有一兩個人經常講英文  

永遠都會覺得他們不懂得打中文  一天在姦玉升lv的時候

果位a君"where have wa give me up 160"....b君"姦玉有位呀..不過你打到中文我off比位你"

果個時候  心想a君邊會可以打到中文呢  當冇一回事升lv

我們人人都以為a君不可能可以打到中文  人人都說我教你"走啦=土人2 口廿1"

有d人仲教左"你食c啦=人火2人女3c口廿1"^^  果陣好搞笑  個個人都睇死a君

兩分鐘之後a君出了"你快d走啦"@@<-------果陣人人都打左呢個符號出黎  哈哈^^

b君立即"有個d字..d字係英文黎既..我要全部都係中文"  哈哈  b君好驚咁講左^^

之後我們係組頻了天  我才知道a君完來是35歲的了@@

亂入面經常都有一些默默升lv的人   低lv的時候不顯眼  但經過默默的升lv

2個星期前a君還在青3比我蝦緊= =    轉眼間佢的lv數以經過左我了= =

我要把我的lv提高才得了  要跟上a君的進度 不要睇少經常打英文的人><

涼茶^^

你既故仔好正呀^^
令我又諗起一件事^^
下期交章回禮比你^^

主題叫 "老臣子"^^

回復 #138 迴劍勢 的帖子

係呀~個ac開左成兩個月都冇講過d咩~因為好多POST都係講高立同山崎既(我淨係有玩神田SER)~冇咩係講神田~所以你講故仔~我一定會支持既~~^^

加油!!加油!!加油!!

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-21 05:58 PM 發表
你既故仔好正呀^^
令我又諗起一件事^^
下期交章回禮比你^^

主題叫 "老臣子"^^

"老臣子"@@...期待中^^

可能我自己都玩過精劍都力刀~~

力刀.....話佢高攻~~又係痴痴地~精劍~~力刀又秒到佢(不過用來溝女都幾好)同我好鐘意你D估仔阿~我十卜你~真係亂好小你E D人~~講真我係亂都唔係一個好人- -PK TIME一定見到我- -打唔死人開P UP~我都要改改自己~~可能咁真係溝女都易D掛- -呵呵= =~~我高立咖~得閒同吹下水都得- -(龍之介)

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-21 12:45 PM 發表
你係迴家六合彩估中左又唔領獎??
你應該立即搵迴家歡樂部既海玲呀馬=.=

我同佢講左嫁~~佢都唔理我  -3-
佢都唔係成日on  -3-

迴爺爺你真係講得好好呀

我雖然係第一次睇, 但係一睇就一發不可收拾, 直到睇晒咁多篇文

我覺得你講既野真係好有道理同埋好感人

同埋你會回晒咁多個人, 你好有禮貌呀 XD

雖然我都有公會, 仲係A會添, 但係個會D人成日都唔講野, 唔出聲

所以我對個會冇乜歸屬感......

睇完你既文後, 我真係好響往你地既家族

最重要你地之間既感情好好, 依點係我一直都好想有架

如果我都係你地迴家既一份子就好啦......

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-21 05:15 PM 發表
好認同你呀^^

我都係亂世界先係爺爺,講既道理都係識用於亂,

番到公司咪又係一個小職員^^

現實中我仍然要不停學習。

真係好開心認識你^^

不如一齊係呢個post度講下故仔喇^^ok?

迴兄我都好開心認識你, 因為係亂內我甚小見有文化水準的玩家(不是沒有, 而是小有).

唔好啦, 我真係唔識講故仔, 同人講道理我就得

都係聽你講故仔好d, 起碼你真係寫得好好, 因為發覺你的故仔, 充滿溫暖. 可以補償現實中失去的一份感覺.

原帖由 涼茶x 於 2006-8-21 05:45 PM 發表
------------第一次聽人講中文-------------------
記得係亂入面  成日有都會有一兩個人經常講英文  

永遠都會覺得他們不懂得打中文  一天在姦玉升lv的時候

果位a君"where have wa give me up 160&qu ...

講開打字, 有好多人打d英文真係好難令人明白, 不過算啦, 可能佢地年紀都係細, 英文水準自然不高. 既然英文打唔掂不如出中文字好過, 但有好多人打中文都打到睇唔明.  例如

我來升 >>>禾來升...
好的 >>> 巧的...
監獄 >>>奸肉...
亦都有人連"買"同"賣"都未分到

總之錯字多多, 唔知佢地真係唔識定想扮可愛, 唔好諗住同音字或近似音就ok, 因為中文字每個都有唔同的意思.  雖然亂是遊戲, 但萬一當你出慣一些錯字, 到你現實生活中亦可能不自覺地出錯字.
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 05:30 AM , Processed in 0.040130 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存