2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 亂2 Online ***^_^ \ . / 迴爺爺 講故仔 / . \ ^.^ *** ...
go

***^_^ \ . / 迴爺爺 講故仔 / . \ ^.^ ***

------- --   -------------------------------    - -----------------

大家好,我係神田聖門既迴爺爺,

現在開始會係呢個 POST度講講亂世界既故仔,

有興趣既得閒黎睇睇喇^^

(希望大家多多支持)

神田聖門 --- 迴家大老爺*迴劍勢

目錄:
  1.爺爺 --- (第1頁)
  2.被踢入會 --- (第1頁)
  3.暴發戶 --- (第1頁)
  4.亂online常見錯字及特別用語 --- (第2頁)
  5.迴牧師 --- (第2頁)
  6.迴夫人 --- (第2頁)
  7.移民 --- (第4頁)
  8.龍頭亭 --- (第4頁)
  9.迴家?回家? --- (第5頁)
10.最怕改壞名 --- (第5頁)
11.住家男人 --- (第6頁)
12.手術 --- (第6頁)
13.寶 --- (第6頁)
14.遊戲 --- (第7頁)
15.徒弟 --- (第8頁)
16.女扮男生 --- (第8頁)
17.獅子與老鼠 --- (第8頁)
18.底唔底 --- (第8頁)
19.老臣子 --- (第9頁)
20.冥王星 --- (第11頁)
21.高手 --- (第13頁)
22.是祝福?還是咀咒? --- (第13頁)
23.緣 --- (第15頁)
24.虛擬的意義 --- (第16頁)
25.投入 --- (第17頁)
26.亂世佳人 --- (第17頁)
27.徽章 --- (第21頁)
28.* --- (第22頁)
29.家規 --- (第22頁)
30.十全老人 --- (第22頁)
31.悲秋 --- (第24頁)
32.麻甩俱樂部 --- (第25頁)
33.突破 --- (第25頁)
34.造反有"您" --- (第32頁)
35.正能量 --- (第34頁)
36.涼瓜 --- (第40頁)
37.炭火 --- (第50頁)
38.大風吹 --- (第53頁)
39.嘆息 --- (第67頁)
40.塵埃 --- (第67頁)
41.去年 --- (第67頁)
42.下一次 --- (第71頁)
43.主動怪 --- (第81頁)
44.My Way --- (第85頁)
45.小強 --- (第85頁)
46.數風流人物 --- (第90頁)

47.精忠報國 --- (第95頁)
48.美 --- (第95頁)
49.沒有煙抽的日子 --- (第96頁)
50.漢奸 --- (第96頁)
51.視線 --- (第96頁)
52.來生緣 --- (第98頁)
53.帝國大廈 --- (第102頁)
54.玩具 --- (第114頁)
(待續)

涼茶x 客串
1.沖裝的過程 --- (第1頁)
2.第一次聽人講中文(第8頁)
3.暗號 --- (第17頁)

彤婆婆 客串
1.往事回顧 --- (第59頁)
2.性騷擾? --- (第61頁)

鈴云 客串
1.候鳥 --- (第63頁)

蒼之濤 客串
1.緣遇你 --- (第66頁)

宮下雪子 客串
1.雪子講故仔 --- (第70頁)
2.雪子又黎講下野 --- (第82頁)

a糖 客串
1.a糖說的故事 --- (第71頁)

***爺爺***

不知何時起,

我在亂入面多了個稱號 "爺爺"。

有時在大頻中看到 "XX招老公、XX招父母、XX招......"

心中總在想:那些亦能招嗎?

需然是虛擬世界,但若出了一位素未謀面的人,

便立即稱呼為 "老公、爸爸、媽媽",可能我真的辦不到。

記憶中(感覺像是數十年前),

那時跟一位小妹妹,在亂入面感覺特別有緣。

是的,同樣的外貌、同樣的裝束、同樣的技能,

但不知為何,

就是那份獨有的氣質,

漸漸成了一對感情深厚的父女。

相處一段日子後,更能於日上生活中給他意見,她亦逗我開心,

互相分享快樂及傷痛。

慢慢她亦開枝散葉,我自然成了多人的爺爺(其實應是公公=.=),

有爭執總找我來評理,生活上有問題亦請教我意見,

那時天天打字比打怪多,說教亦比 "訓教" 多=.=,

他們很多亦來自單親家庭或父母沒什麼時間去關心自己,

故此能幫助一班在我眼中是小朋友的迴仔迴女,感覺總是開心的,

可能這小小的片段,就是日後這"迴爺爺"的起始吧^^。

叫爺爺....真係第一次聽 @@!!

***被踢入會???***

不知大家有沒這樣的經歷:一上線,發覺自己入了一個不知名的組織

究竟如何能招一些已離線的玩家入組織,本人研究了一整年亦未能找到端倪,

但亦給我一次深刻的經歷 ---

一上線看到自己身在 A 級組織,感覺自己已成為高手(那時我只有30LV左右),

漸漸發覺跟本沒分別,因為跟本沒人會理會這小子。

後來可能因組織行事較霸道、或得罪權貴,這不得而知。

一次,在足球場被一班同樣級數的人拒絕組隊,原因是我頭頂上掛著的旗號>.<

那時,我們的會長給我的感覺是高高在上,什至在遊戲內亦沒見過他。

鼓起勇氣第一次密會長:"我地個會係咪出名串,點解D人唔TEAM我架"

立時三五位高手出現(那時不知道有好友咭這東西,以為是高手的技能^^),

其中一位說:"駛唔駛吹雞"

會長說:"唔駛喇,想比人笑咩。迴劍勢,你第時無人幫你升,密我"

我想他們亦忘記了這小小插曲了。但在我來說,他們是我第一批認識的亂人,亦有份建立了今天的我。

不知他們現在身在何處呢? 祝他們快樂^^

(如果當中的人物真的記起這事,我真的希望你在此留言)

***暴發戶!!!***

相信多位玩家亦曾有收亂幣的經驗吧^^!!!

那種感覺,實在非筆墨所能形容!!!

或許現實中,我們都是平凡一族,多半是學生或受薪族,

既不能在現實世界爆發,那就在虛擬世界來個小小的滿足吧!!!^^

回想有一次在朋友家,聽到他說電話:"係係,過左一千蚊比你架喇,ok,而家online過比我"

他,收了一億亂幣@@!!!

我立時亦不甘示弱,於一星期內進行了多次收購行動,

對當時的我(70LV),擁有一億亂幣可是一個天文數字來@@

立時不知如何運用,只在廣場逛足了一整天。

最終決定買了一套 77LV(+4) 的任裝 及 一大批高貝,

誓要沖一套(+9),揚名立萬!!!

當然結局大家亦想到,就是 "研磨失敗、研磨失敗、恭喜你再次研磨失敗"

一小時內五千萬化為烏有,

那時突然看到 :" 放 +7劍手衫連褲(改) 1700M,可議 " =.= (最終買下了)

或許,突如其來的暴發,真的會令我們失了常性,

大家有無暴發既經驗^^?(希望有時間在此分享下)

有呀...><
有一日..心情非常之好...便下街買了6張350點..
跟住回了家...便上網狂買物品..再掛了一個星期的商...
哇...放晒所有物品了...身家6000多m...
一時高興起來..便大量收了行多貝和高貝...
第一次沖野既feel...好爽...我個fd比左d要決我^^
成功.成功.成功.成功.成功.失敗.成功.失敗.成功.....哇心情平靜了下來...人生第一次上加7..
看了看件加7好開心......到了夜晚6點..心情有好多了..
今次要上加7富...又係成功.成功.成功.成功.成功.失敗.成功.失敗.成功...哇好開心...
第二天...心口上生了毛毛...收了個加4頂防手套..
沖呀沖....返了幾次0...再沖...又返0..><
最後...身家返0了...
我的發財大計的就此沒落了....

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 笑傲無雙 忍影世界

你好wo....爺爺@@

hihi九刈草

多謝你支持MTV先播^^

涼茶^^

果仲感覺真係要試過先知架,好HIGH^^

同埋你咩野SER架???

仲有GAME名係咩^^?

-________-"等我出左糧都試下

***亂online常見錯字及特別用語***

有些常常看見的錯字,大家看多了,自然明白。

1 --- "放3舊磨可,70m一舊" :
磨可是什麼東西?難道是磨了的可可,這位玩家應該是玩至深夜了,需要一杯可可架啡=.=

2 --- "聖門大乃佬,待組車場"
大奶昔、大奶媽我亦聽過,但真想見識這位 "大乃佬"^^

3 --- "你 on9"
有朋友密我,"你何時on9",那是在問我什麼時候online,還是用粗言穢高罵我呢@@(希望你不明白)?

4 --- "聖門急招醫師,車彭光頭場"
車場 = 車彭,那為何 光頭場不是光頭彭???

下列的術語,不知可否用於生活中呢^^??
1 --- 學 生:"老師,我想wc,掛一陣"
2 --- 比人打:"阿sir,岩岩有人強 P我呀"
3 --- 老 婆:"呀老公,有曱由呀,快d幫我秒死佢>.<"
4 --- 賣魚佬:"放紅衫魚 15 蚊條,意密,可議"
5 --- 古惑仔:"咩呀,夠疆去 0 ser隻秋"(即係邊度呀??)

仲有無其他呢?大家有既一齊講出黎笑下喇^^

ha a"..諗左Ho耐先明個On9解乜-V-..

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-14 08:08 PM 發表
果仲感覺真係要試過先知架,好HIGH^^

同埋你咩野SER架???

仲有GAME名係咩^^?

真係好鬼hi...爆到得返0蚊果陣..
個心7上8落,,,係咁諗...""天呀..點解要咁對我呀!!!!"""^^
我係山崎ser嫁....
係2000fun你叫我涼茶就ok嫁啦^^
我係山崎ser入面叫龍谷秀義...同埋神鷹..(神鷹轉左手比我..昆你野唔好吊我呀..因為真係唔關我事= =..唔好嬲我呀)
憎我既人pls唔好吊我= =

我都有發現一d好得意既野呀^^
1---收周年相巨量..意密
本身由大量慢慢就講左巨量..第一次聽覺得好怪...慢慢就覺得冇問題了^^
死啦..諗唔到啦...打住咁多先= =

我真係試過同miss 講=.=啊邊個邊個強p我-.-

-0-  父母同  老婆老公都好多...

爺爺味聽過- -

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-14 06:20 PM 發表
不知大家有沒這樣的經歷:一上線,發覺自己入了一個不知名的組織

究竟如何能招一些已離線的玩家入組織,本人研究了一整年亦未能找到端倪,

但亦給我一次深刻的經歷 ---

一上線看到自己身在 A 級組織,感 ...

我記得呀.....你個傻仔仲懶勁咁同我分享......

覺得A會好勁.....我都係咁先知有好友卡.....=.=

仲要過多好耐先知有廣場呢家野......

唉...第一個ONLINE GAME....係咁上下啦!! ^,^

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-14 06:45 PM 發表
相信多位玩家亦曾有收亂幣的經驗吧^^!!!

那種感覺,實在非筆墨所能形容!!!

或許現實中,我們都是平凡一族,多半是學生或受薪族,

既不能在現實世界爆發,那就在虛擬世界來個小小的滿足吧!!!^^

回想有 ...

........................=.=

你講緊收一球亂幣果個係唔係我呀?

我自從成功,成功,成功,成功,成功,成功,失敗
            成功,成功,成功,成功,成功,失敗
            成功,成功,成功,成功,失敗
            成功,成功,成功,成功,成功,成功,失敗

之後就唔再沖啦!沖+7既滿足感就冇啦!

買+7既快感就大把!

不過同老婆一齊到左100lv左右,就唔使收錢囉!

打怪都拾唔少寶啦!耐唔耐買下點數卡就ok

哈哈,我都係叫爺爺嫁

原帖由 迴劍勢 於 2006-8-14 05:50 PM 發表
不知何時起,

我在亂入面多了個稱號 "爺爺"。

有時在大頻中看到 "XX招老公、XX招父母、XX招......"

心中總在想:那些亦能招嗎?

需然是虛擬世界,但若出了一位素未謀面的人,便立 ...

連帶關係.....我變左大伯爺,大伯公...=.=...八公.......

原帖由 盪劍勢 於 2006-8-15 10:26 AM 發表

連帶關係.....我變左大伯爺,大伯公...=.=...八公.......

8公@@.....遲下會唔會變左..4世大8太公..@@

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 01:33 AM , Processed in 0.035662 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存