2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 巨商 巨商故事創作及貼圖區 [原創故事]宛霧而消(戰場上的硝煙) 第一回至第二十九回 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: jeffrey005
go

[原創故事]宛霧而消(戰場上的硝煙) 第一回至第二十九回 [複製鏈接]

可出此言呢..
另外...十分同意water講既野

原帖由 jeffrey005 於 2006-12-2 07:40 PM 發表

普通話?真真正正既中國人唔應該學普通話既!簡體字都唔應該學!

批評.........批評.....批評..........到我批評.........
閣下話簡體字唔應該學,姐係應該學繁體字la
但係我想講,一個大國際組織(好似係聯合國),已經正式將繁體字掉出,唔再係國際文字(又好似係唔會再用繁體字寫文件)
我唔太清楚深入內容,但係我係想講一樣野,就係現在中國文字,只有簡體字算係國際性
我對語言唔太清楚,但係如果唔學普通話,唔通學廣東話對外交流?
本人自認有一口流利o既廣東話,但係廣東話唔可以對外交流,而且廣東話多數只係係中國東南方o既地方先懂得,姐係廣州附近呢d地方
本人想問閣下,普通話同國語有無分別?
如果有分別,閣下就講得岩,但係......本人學過普通話,其實普通話有兩種,一種係台灣式o既普通話,一種係中國(北京式)普通話,而教學書o既普通話都會講成國語,所以任何事都唔好講得太決絕,本人都有可能會講錯
請接受意見:D :D

原帖由 卍死神.劍卍 於 2006-12-4 09:47 PM 發表

批評.........批評.....批評..........到我批評.........
閣下話簡體字唔應該學,姐係應該學繁體字la
但係我想講,一個大國際組織(好似係聯合國),已經正式將繁體字掉出,唔再係國際文字(又好似係唔會再用繁體字 ...

你所說的東西,我全都知道,可能與我多看書,多關心的時事吧!你所說的東西,我何常不明白呢?但我可以說,簡化中國文字是得不嘗得的!你可以在繁體字上了解到很多東西,我都不知道怎說了.簡體字純粹只是方便北方人學中文而誕生出來的.我知道人是很現實的,人是會隨著社會而改變的.但我卻會堅持的立場,[寫正字,學正字].

第十九回 有了,有了,是這樣了!
我慢慢步出房間,依靠在船舢的欄杆上.青涼的海風吹向我熱騰騰的身子,真是舒暢極了!.我抬頭仰視蔚藍色的天空,只見一隻純白色的雀鳥在天空上翱翔.
[如果我也可以像鳥兒一樣,可以自由自在,無拘無束地在天空上自由自在地飛翔,那是多麼美好呢!]心中暗歎.倏然,那隻小鳥飛得愈來愈急速,像是被什麼追趕著的.沒錯,它身後十餘丈的天空,有一隻長四尺,深啡色的巨鷹正急速飛向那隻小鳥.小鳥飛呀飛,多次想嘗試擺脫巨鷹.可惜,小鳥始終也是小烏,能力始終有限.
[呀!]小鳥飛出最後的悲鳴.小烏的鮮血化成一層血霧,在空氣中瀰漫著.屍身最後掉進茫茫的大海,消失得無影無蹤......
[大吃小,大吃小.在世間中有什麼不是大吃小呢?]我暗忖著.
[有了!可以來個小吃大!]我心中十分興奮,大叫一聲.
[但可是......還不夠呢......]我再次嘆息著.
我趕緊下船,繼續找尋靈感.我沿著彎彎曲曲的小路而行,慢慢地走到另一個海灘.首先映入眼簾的是一群頑童.他們手拿石子,不斷往什麼擲去.由於他們的背脊阻礙著我,所以我看不見他們在擲什麼.我趕緊走過去看看,他們所投射的目標竟是一隻烏龜!他們離那隻烏龜大慨只有一丈多遠,可是那隻烏龜卻像巨盾般,完完全全的無懼他們的攻擊.
[烏龜的硬殼真是這麼硬嗎?如果加進船裹的話,那就......是了,是了!]我飛快跑回自己的房間,拿出[文房四寶],繪了......

aoc!?龜甲船..!~真係合你唔到WO

原帖由 痴油 於 2006-12-5 11:25 PM 發表
aoc!?龜甲船..!~真係合你唔到WO

係呀!真係李舜臣發明架!

犬犬按:可見作者花了不少心思, 也深受讀者歡迎, 完成後將會加入精華^^

今日唔得閒,可能作唔到.聽日我生日,都未必作到.

喔...生日快樂

(真係唔知係李舜臣發明既...難怪佢個二轉係隻龜啦- - 之前新二轉傳聞成日都話佢個隻係玄武,張仙花係朱雀,新二轉會有青龍同白虎= =)

原帖由 痴油 於 2006-12-13 12:21 AM 發表
喔...生日快樂

(真係唔知係李舜臣發明既...難怪佢個二轉係隻龜啦- - 之前新二轉傳聞成日都話佢個隻係玄武,張仙花係朱雀,新二轉會有青龍同白虎= =)

原來今日係南京大屠殺既六十九週年,自己過左咁多年生日都唔知......一講起南京大屠殺,就諗起日軍點屠殺中國人,點強姦二十萬名中國婦女!依家全身簡直熱血沸騰!吼!好火呀!

原帖由 jeffrey005 於 2006-12-13 05:04 PM 發表

原來今日係南京大屠殺既六十九週年,自己過左咁多年生日都唔知......一講起南京大屠殺,就諗起日軍點屠殺中國人,點強姦二十萬名中國婦女!依家全身簡直熱血沸騰!吼!好火呀!

雖然我無你咁火,但係當年日本仔o既屠殺簡直係可惡,容我講一些題外話
雖然日本仔殺左我地中國好多人,但係我地真係要多謝美國o既兩個原子彈
如果唔係當年日本仔o既狂妄擊中美國珍珠港,美國都唔會發兩個原子彈去日本........搞到日本其中一個地方-長崎死傷慘重(簡直就係一個死城),日本都唔會投降
所以大家以後唔好再罵美國人la,佢地o既祖先係我地o既恩人黎ga:D :D

看來兩位都是愛國人士

當然,兩位對日本的憤恨,我不能阻止
但我真想說一說我的睇法

當然日本的所作所為,不算人道,但有沒有想過
其實我們中國人也做過不少事情是其他國家是不人道的

其實只要打仗,姦淫擄掠是少不免的
就算正史沒寫,你不可能說我們漢代,元代,那個中國神氣的年代沒做過這事吧!
如果,當時有生化武器的話,你又敢說我們的偉大祖先不會對搶回來的奴隸試驗一下?

難道,我們中國之前有負於別國,我們就耀武揚威,反過來,中國弱勢,受一點,我們之前對別國做過的事,我們就要破口大罵?

這是正確的道德觀念嗎?
『更不要向我說什麼罷買日本貨物,罷睇日本av的事
不睇不睇還需睇,這陣子說要罷睇日本av,轉身又高聲說什麼高樹瑪利亞,管野亞梨沙(我既最愛-0-)』呢段唔係同你地講...只係有感而發...
已有 1 人評分威望 收起 理由
卍犬夜叉卍 + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

原帖由 痴油 於 2006-12-14 12:18 AM 發表
看來兩位都是愛國人士

當然,兩位對日本的憤恨,我不能阻止
但我真想說一說我的睇法

當然日本的所作所為,不算人道,但有沒有想過
其實我們中國人也做過不少事情是其他國家是不人道的

其實只要打仗, ...

我不太認同了.沒錯,中國人曾試過屠城,強姦等等,但對象卻不是別國,而是自己中國人.而規模卻不如[南京大屠殺]之大.殘酷程度與南京大屠殺相比,只是[小毛見大毛]吧(況且中國從沒對外幹過這種事)!日本人的所作所為大都是不必要的,只是隨自己的欲望而殺人.中國比較大規模屠殺的人數,大多只有三,四十萬人,對象都是戰俘.日本所殺的大都是手無寸鐵的平民,如是士兵,我還可以原諒,但他們殺的只是平民,可以不原諒嗎?他們只是當戰爭是一場遊戲,比賽誰殺得多人,比賽在限時內殺多少人,中國人試過嗎?在某種定義上,中國人的死亡是慢長的,而他們的卻是一迅間(原子彈).他們怎樣不人道,我不多說了,反正也數不盡.但他們令人國的損失卻不可原諒.他們令中國直接損失了[一千八百萬億美元],間接損失了[六千萬億美元].他們令人民勞動力減少(這就是女人出外打工的原因),城市破爛不堪,經濟蕭條,否則中國可能現在已成強國.最令我痛心疾首的是,他們非但不認錯,還極力隱暪事實.與德國人相比,差太多了.順帶一提,日本戰後只賠償總值[二千二百五十萬美元],是中國要求賠償的萬份之三.他們只有百多名戰俘受到制裁.我要說的廢話說完了,多謝!

已有 1 人評分威望 收起 理由
卍犬夜叉卍 + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

原帖由 卍死神.劍卍 於 2006-12-13 10:21 PM 發表

雖然我無你咁火,但係當年日本仔o既屠殺簡直係可惡,容我講一些題外話
雖然日本仔殺左我地中國好多人,但係我地真係要多謝美國o既兩個原子彈
如果唔係當年日本仔o既狂妄擊中美國珍珠港,美國都唔會發兩個原子彈 ...

佢只係為自己美國人報仇.順帶一提既係,果兩個原子彈一個叫小男孩,一個叫胖子.

元朝打到去歐洲個d仲叫係中國地方?

如果你話...計住殺幾多人鬥快鬥多
係打仗都會有架啦- -
只係唔登出黎姐...(當時都無記者..都唔會記載落去..)
而呢d唔係侵略行為叫輝煌成就...

= 口 =

當然日本人做完唔認係另一回事....

原帖由 痴油 於 2006-12-14 08:46 PM 發表

係打仗都會有架啦- -

= 口 =

當然日本人 ...

元朝係蒙古人......打仗殺既係士兵,日本仔殺既係平民.捉哂d平民慢慢殺,人道?你打仗殺人係冇問題,但打嬴左仗仲要捉人黎玩,極唔人道!我自問對中國歷史係好熟,所以我係知得特別多.

原帖由 痴油 於 2006-12-14 08:46 PM 發表

係打仗都會有架啦- -

= 口 =

當然日本人 ...

雖然元朝既蒙古人打到好遠既地方,殺人強姦都有架喇,但殺人係有需要先殺既,同係一刀殺,算係人道架.而強姦都有,不過唔係好多.唔會隨街強姦人,打贏仗先會既.

係打仗都會有架啦- -

= 口 =

當然日本人 ...

其實......以前日本侵華o既時候.......果時有報紙賣日本將軍萬人斬.........真係殺左一萬個中國人民.......

原帖由 卍死神.劍卍 於 2006-12-14 10:30 PM 發表

其實......以前日本侵華o既時候.......果時有報紙賣日本將軍萬人斬.........真係殺左一萬個中國人民.......

你同意佢既論點定我個論點?

原帖由 jeffrey005 於 2006-12-14 11:15 PM 發表

你同意佢既論點定我個論點?

我係支持自己o既點=.=
如果你地兩個之間,我會中立:D :D
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 10:21 PM , Processed in 0.037318 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存