2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 MayPan 石器外傳 【Bug】MayPan 石器外傳Bug回報區(官方用)
go

【Bug】MayPan 石器外傳Bug回報區(官方用)

活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

若發現遊戲上任何Bug問題、資料可以在這裡反映,官方人員會在此瀏覽!

此帖只用於Bug回報,請勿在此討論、聊天,任何無關內容一概會被刪除

原來有回報區

官方幾時先處理回朔bug   冇左隻任務寵卡住晒d任

出生時已整左1力9智- - 升lv也全+智
但頭先回一回-_- 無啦啦變左我全+體 奇怪既全,力仲系1 智得番5 少左4點-_-

係唔係bug我唔知
我淨係知道兩個角色個頭髮選色都變左...而家隻色勁柒
可以搵咩人幫?

有時入左去選人果個畫面時
D角色唔見晒
要登去之後再登入返先有人

另外E個應該唔係BUG
但係想反映下
我覺得一個SER太少   
LAG到好難玩
E果多幾個會好D

點算隻怪個時.隻怪個樣唔見左.

打左隻寵
過左陣死ser
入反去唔見左....
GM搞好石外先好公測

十週年勳章(賀詞)

主程式上公告仲係1月23日既公告
有冇得更新d公告

我隻寵本身6lv 降到3lv
哥d 2lv任的裝 冇晒
又唔卡晒d任了 唔比人做晒

十週年勳章(賀詞)

唉~我冇啦啦d體同智反轉佐呀!
搞到好低防!
這個bug真係煩!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
同回潮/寵物落lv等bug!!!!!!!!!!

問題詳述:有問題共3個 和 私人提議3個

1.NPC 和 怪物 走得太近時會不能顯示
2.打怪物 拿到的 香蕉 不能吃 (我當時HP不足50%) 但吃時說 HP已滿
3.死了的怪物 有時候出現BUG怪
                            BUG 怪資料: HP滿的100% 但是攻擊時,和一般死了的怪物一樣
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
私人提議:
1.怪物分佈太開了,希望加密
2.怪物重生時間 很怪不能計算 和太慢,希望很快
3.人物屬性的 (影響不夠大),希望提高屬性的影響
               現狀:我人物等級5 起初人物點數是 9STR 9DEX
                   現在 9STR 21DEX
                   但1等級 怪物打我 20HIT MISS了1HIT
                     5 等級 我打怪物20HIT MISS了 2-3HIT

要改善重開既速度, cut一次line就要重開一次, 而一次重開又攪幾個字...cut line重要5mins 一次,點玩

寵物名改唔到
我用第1次拎果隻(勞雅)黎改中文名,佢話"幻米名稱中不能使用空格和特殊文字"
之後用提亞爾黎改,打123,就得左
之後用返勞雅亂打個名,又得
搞到我而家有兩隻怪物o既幻米

右上角寫住「地圖(Ctrl+U)」
而實際係Ctrl+M

人物點數亂晒...?! 我明明加左14體 佢同我改左去智.....

十週年勳章(賀詞)

第1,2,3張圖

MP恢復裝備說明錯晒 應該係
使用後魔力恢復XX點

第4,5張圖

有D裝備說明有問號

第6張圖

村莊npc與任務中npc名稱不同

今日接左兩個9lv任務之後都即刻話「任務咩咩取消(不能還完)」類似咁樣←
同埋我隻寵無啦啦俾人地隻寵打,強行殺死左,想即刻收返隻寵都收唔到

十週年勳章(賀詞)

熹血裝d名錯哂位

戰士"
劍技-加攻速果招"..
係25秒未完之前如果再用..個人會唔識郁- -行唔到!

我一直係到諗- -到低加體質有無加防..點解我體質加幾多..
比怪打個數字無變過= =

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

大量bugs,不停更新中

希望有得加分@~@....
樂師技能BUGS

使用技能"重生"於指定人物後,不能再對該對象使用"痊癒"技能
(暫未試用其他技能,所以無法得知是不是只有"痊癒"跟"重生"不能共用)

技能:冰屬buff,使用後作用沒有效果(攻擊力沒加成,攻擊怪物後看不到有冰屬效果,如非bug希望能加以說明)

技能:所有buff使用於指定人物身上,對方的人物血量條右方出現之圖示中所有說明為?? ?? ??
       所有buff使用於本身人物身上,本身的人物血量條右方出現之圖示中部份說明為?? ?? ??,部份說明會加有時間限制(如9分56秒-->9分34秒)

技能等級bugs:
本人角色15級,技能加了(部份名字忘記),小提琴能力上升lv1,回復系技能前置技lv1,痊癒lv1,重生lv1,血量上升lv1,擊鼓能力上升lv1,附助系技能前置技lv1,加量上升lv1.爆擊率上升lv1,吉化能力上升lv1,攻擊屬性增強前置技lv1,冰屬性攻擊lv1,經驗值上升lv1

但實制技能等級部份自己上升至lv2,而並非lv1,說明方面也有錯誤,於本人lv13升lv14時才點吉化能力上升lv1,可是未點技能之前已看到技能即將升級為lv2(即表示本身已lv1),但後置技能,攻擊屬性增強前置技則無法加點~而設置吉化能力上升lv1後(即當時表示升lv2,但實際應為升lv1),下次升級說明為吉化能力上升lv3

寵物bugs:昨天更新後,所有寵物均不能捕捉(不知是機率問題還是bugs)

寵物bugs:怪獸型寵物(即所謂的野生怪物),飼養員無法於怪獸人寵物開始技能列表(還是怪獸型寵物無法使用技能?)

任務bugs:任務等級lv11
              開始任務之npc為 海村 武器店
                   任務名稱忘記了
                   任務目標:打倒10隻紅色xx冥後取得紅色xx冥之任務道具
                    任務在回覆後,任務道具沒有被沒收,任務道具於完全任務後再作交易會變為247個,亦可把任務道再分開
                     假如有人做完任務後使可不停交付其他人以解任務

組隊bugs:(比喻) 人物1 寵物 斯克圖
                               人物2 寵物 拉庫
                    2人於組隊後,假如前往打怪物"斯克圖"練功的話,人物2會無法點選人物1之寵物"斯克圖"以作用回血等技能,同時會變更為點選怪物"斯克圖"
               同一情況,2人於組隊後,前往打怪物"拉庫"練功的話,人物1會無法點選人物2之寵物"拉庫",同時會變更為點選怪物"拉庳"

食物說明BUGS: 部份說明錯誤,HP食物說明為回復MP,MP食物說明為HP

樂帥技能說明BUGS: 部份說明沒有加入等級限制說明
                                    BUFF技能說明說實際不同,所有BUFF說明為增加對象100%之能力,但實際均不是對象能力值為依歸,是以技能等級為依歸

寵物食物之BUGS:(已修正之項目:11級以上寵物不能使用11~20級之食物)
                         修正後11級以上寵物依舊可以使用LV1~10之食物

樂師技能BUGS:無法對寵物使用,使buff系樂師功用不顯著,並且對寵物使用時亦會消耗MP

人物BUGS: 動作系技能:寵物攻擊型態A(說明為攻擊能莘取道具之怪物),實際應該寵物主動攻擊附近之敵人

跌寶BUGS: 部份地圖之怪物跌寶率不正常,接近100%會跌出武器/防具,部份地圖之怪物則接近100%不會跌出武器/防具

技能使用時間BUGS: 使用有施咒時候之技能時,下方會出現白色長條,估計原本應為施咒時候,如倒數計般,但實際上沒有正常顯示,使用回城石時亦然

希望修改之建議: 點選怪物後,如怪物已被使用"詛咒"或者"能加上升"之技能,希望不必按下"箭咀"方能看到對方持續中之效果說明,改為直接顯示

密頻:希望能夠新增密頻點選(如其他頻道一樣),而不必每次按下% 名字 對話

平衡:怪物能力不一,使治療系樂師功用不顯著

職業平均:由於人物等級提升不會增加角色之攻擊力,防禦方,血量,MP量等~使角色不平衡~人物能力應以角色職業為依歸,人物點數應為微調以達至突出各職業性質

同埋GM你好呀@~@...我係青怡/sandy812
上次唔該哂你幫我處理Vip帳號事件

=0=毛啦啦回完佢幫我加左16點智囉..我係戰士黎嫁wp

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 04:32 AM , Processed in 0.043446 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存