2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 弓遊空襲、精準射擊的用處?可以被其他技能取代?〔已修 ...
樓主: xombie
go

[游俠] 弓遊空襲、精準射擊的用處?可以被其他技能取代?〔已修改) [複製鏈接]

原帖由 不知不覺的 於 10-1-29 11:51 PM 發表

你講緊連技?果4招連出人地必中?
人地小跳就應該走到....

唱詠緊果陣可以小跳既咩?

原帖由 不知不覺的 於 10-1-29 11:51 PM 發表

你講緊連技?果4招連出人地必中?
人地小跳就應該走到....

火箭火箭強力就一定中既 (火箭係可以連勁多野既)
精準係用來last hit

我唔知你啦, 不過我之前就係咁打死唔少法既
佢小跳落地的話, 等佢一起身, 等1.8秒再射原地就多數都中既

人地唱緊多數都4野 eagle shoot 就算

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 笑傲無雙

原帖由 hanonkakai 於 10-1-30 12:10 AM 發表

唱詠緊果陣可以小跳既咩?

貫骨佢幫佢小跳算啦..

其實用3野強力打暈左的法c真係好爽   
拍~拍~拍的, 打在法c的身上  爽呢~

唔合石 1野扣 230, 三野就 6xx
合埋A攻石仲爽  一野扣 28x左右, 3野就800左右

[on9 mode]
又快又準, 都唔明做咩 暈左要等 人地重壓地火先
2隻弓遊 連 6野強力咩法c都死  
[/on9 mode]

[計數mode](打法c)

強力 30pw  扣230                        230/30 = 7.666 dmg/pw
地火 80pw  扣 300 + 180dot       480/80 = 6 dmg/pw
重壓 34pw  扣290                         300/34 =  8.539 dmg/pw

需然地火係最唔抵(唔計一野燒幾個),  重壓係最抵既
但係前線邊有咁多時間俾你打3野重壓, 同埋重壓緊既時候,
最少都會俾人地抽幾野水
但係如果弓遊用強力呢 就好安全的
[/計數mode]

[理性mode]
所以強力打暈既法c係最好不過
[/理性mode]

[現實mode]
但係打緊仗邊有咁多時間玩e d野,
食人技就真係俾人吊死,
在FEZ 法c同戰士係惡哂既,

(FEZ各class心聲)
火法: 頂!下次唔能冰, 一冰B就俾人地殺左我隻雞!
冰法: 操! 冰d完人, 又給你這個農民弓手破冰!
雷法: (kekekekeke)
雙手: 吊!邊隻弓手強力食我重壓呀,下次等我打左先. 佢唔死的話你先再打都得啦! (心想: 需然隻雞死左, 但係, 我吊!又少左二百幾傷同一個人頭)
盾戰: 你老味, 雷d/箭雨夠未呀, 我都係想暈人,暈完人就走架喇 ! /~\"
雙修戰: 頂你個肺! 我暈完轉雙手就俾你一野打死, 吊!唔能換盾出來喇, 食屎啦!
刀遊: 吊你! 暈左俾我破防先, 之後你再打未殺到佢囉! 傻仔!
弓手: (kekekekekek)
[/現實mode]

提一提弓手的: 唔好攪咁多野喇, 留pw 出箭雨 屈下傷仔, 精準汁下雞仔做個平平凡凡的弓手仲好啦

For自己用的
極危險 連思覺像也失調

.

已有 1 人評分Good 收起 理由
9978 + 1 我鐘意的雷法果幾下冷笑

總評分:  Good + 1   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

十週年勳章(賀詞)

貫骨是最強的

各技能都有自己的優點...
每一招都無法取代...

別忘了還有副線...守塔...助攻這些位置...
空襲1on1時對上法遊基本上足以吃死對方...連反擊機會都沒有...

十週年勳章(賀詞)

成日精準破冰 我:心諗 做啥鳩

合A防加A血既, 係唔會怕空襲既

十週年勳章(截圖)

好主觀law......報id吧,我覺得係大大舊肥肉,我會追住你打

基本上認同樓主的觀點

本人上戰場自我定位係亂法,主力技順次序係用飛鷹,火箭,強力,蛛線,貫骨,空襲
精準去哪了?基本上我不會放出來用,我情原把它換上毒箭
說說我不選擇用精準的原因,基本上跟樓主相同,精準距離短,攻擊力底,最慘的是硬直細
有人說用精準來cut法師技,本人試過做冰法放冰D時被精準射中,冰球是沒射出但一秒後敵人卻被我冰中一堆
也試過用精準cut火法技,火球沒噴出來但火D卻燒中人了,
就算你說這種情況不常發生,為什麼我要用這不穩定的技去cut法技呢?
而精準距離短得可憐,當你喵準一隻法師射精的時候別的雷D,雷A,什至冰B也可以輕易打中你
而且你一定在敵人箭雨範圍內,結果又要吃黃水,CUT技變得沒較率

本人主力用飛鷹,它高攻(比起精準絕對是),硬直能令人接受,最大優勢是它是第2遠距的技能(第1是死靈的冰涷技)
雷法在放雷D起手的時候,你絕對可以賞佢2發飛鷹又CUT到佢技,冰火法同理
而且你在遠處,敵方不會提防到你,步行路線變得單純,
提前量就很易捉,當法師吃了你3,4發飛鷹就只有一個選擇(後退),此時對下一隻法師下手(或吃藍水箭雨無雙的弓遊)
只用飛鷹(不用箭雨,精準)絕對可以1萬5傷UP 至突破2萬 (平地場更佳)

其次火箭,火箭超級大硬直,100PW連射4下沒隱痛的就站足2秒,盾戰就能追上盾擊
當我發現強力盾戰78的時候我會改用火箭(配合毒箭,蛛線),較果是放血程度
另外最重要被火箭擊中倒地是沒有無敵!!大劍改版後此較果更加強了,原本火箭倒地只可追擊一次
現在我火箭把敵法倒地後近距可以2強力,遠距可以3飛鷹,追擊次數不限了,較果是放血程度
附近有雙手一起圍K1,2隻孤立的敵人(非戰)我也愛用火箭,
倒地後醒目的戰士會直接賞他一個重壓KO(可惜大部份玩家都很不醒目,看到火箭倒地又是退開等他起身)
另外敵放法遊經常中火箭就會減少吃藍水次數,箭雨雷D密度就會降底
還有被刀遊踢中,不要心急,用火箭加蛛線,但反應要快,再被破武就rip
當被冰中,看到對面的噁心吉吉劍流口水了吧,看準機會對他火箭,連續賞他四發火箭我就被敵方箭雨救走了
有一次我身旁的朋友看到也笑了

強力不用說,你射得準就很可怕,連中3下雙手戰也退

再來蛛線,蛛線玩得好,被3隻雙手追也不用怕=]
而且此技對雙手戰來說絕對是非常非常噁心的技能,當雙手戰想要追殺你,十之89會直線追你,
此時蛛線絕對易中,他有2種選擇, (1退後) (2衝擊), 退後不說,大哥你衝擊我你還有多少pw呀=] 賞你火箭強力吃
另外追殺,我會蛛線配合貫骨,看到雙手戰突入己陣吃藍水衝擊跑是否非常噁心?
可以先賞他貫骨,就可以把大家的距離拉近,此時他起身很大機會會衝擊,衝擊是有硬直的,跟捉小跳落點同理
所以他衝擊就賞他蛛線,跑大多是直線跑也賞他蛛線,射不中又被它拉遠距離了,再補個貫骨重新來過
很快就有隊友來圍p他,而不會被他花掉我們很多時間

最後空襲,汁雞技,近距cut法技,汁雞為什麼不用精準?因為它只用10pw,而且攻擊路徑是拋物線
試過雞雞小跳下山,我用精準卻射中地下,後來用空襲雞就到手了,
另外近距隊友被冰,空襲絕對係cut技首選,不要跟我說用精準,精準不安定,而且100pw我空襲可以連cut 10次

長氣說說箭雨,基本上打大團我才會比較常用,因為他們走得很密集,
普通場還是主要吃藍水飛鷹,絕對可以全場只吃藍水,箭雨雷D也摸不到你,你卻可以射到他退場
而且間中會有弓遊會跟你飛鷹互射,絕對刺激,也好幾次被對面弓遊加我好友說我技術好
我相信一個"精準射得很準"的弓遊沒人會去讚你一句=]

祝遊戲魚筷
已有 1 人評分Good 收起 理由
9978 + 1 極之同意,順便睇埋樓樓下

總評分:  Good + 1   查看全部評分

樓上別誤會 之前所以長篇大論解說精準 並非想要說明精準有幾強
而係解釋其用途...係某d情況下不可被忽視或取替
當然你的打法係對的"

另外有人讚當然好....最有成功感是被人"x"......

原帖由 GNA 於 10-1-30 10:05 PM 發表
基本上認同樓主的觀點

本人上戰場自我定位係亂法,主力技順次序係用飛鷹,火箭,強力,蛛線,貫骨,空襲
精準去哪了?基本上我不會放出來用,我情原把它換上毒箭
說說我不選擇用精準的原因,基本上跟樓主相同,精準距離短 ...

完全同意你說法!!再送一張舊圖片十卜你  精準?沒點的必要

這是我玩雙修時其中一場滿意的成績,
團戰、較多用箭雨連飛鷹、火箭連強力、空襲CUT技打隱。
成績突出,因為當時紫國這邊很少弓遊,對面的法師能停留戰線很長時間...沒有人跟我爭肉食。
----------------------------------------------------------------------------------------------------
什麼?!這麼雞還放出泥認屎認屁!?...不不不..我只是說要殺人沖傷也不一定精準罷了

用別的角度說,我玩戰士時根本不怕對面的精準...怕的是慢 毒...
玩法...也不怕精準...怕的是火箭把自己定住再被暈、或者被空襲VIP。
玩遊...看你精準強 還是我的空襲強...
跟你組,干!都給你精準蓋了。

多練練火箭...到百發百中時...會發現對面的法師都遠離你...你要開始搵佢地

原帖由 MushRoomYa 於 10-1-30 12:21 PM 發表
貫骨是最強的

超對同意,試過同兩個法師 一齊守橋,對面有10個左右的敵人,用貫骨守住條橋,3vs10 對面用8分鐘都打唔到過來

原帖由 9978 於 10-1-31 02:14 AM 發表

團戰、較多用箭雨連飛鷹、火箭連強力、 ...

-.-...
你隱唔隱姓埋名都知你係邊個- -..

用咩技都好,你用得熟就好
但絕不能同意"精準唔好"
用法完全唔同而係其他技所不能代替的
我搵唔到一個唔用精準的理由,攻擊判定大,保證射得中咁滯(唔中係閣下的問題)
係差唔多必中的情況下,pw用得非常值得
算我見識唔夠,我未聽過/見過強力,飛鷹下下都中,只要射唔中,pw就係晒左
至於d咩打到人硬直有幾長呀,點樣要連技呀之類之類,或者d咩飛鷹攻擊力高d之類之類,唔好怪我直接,你下下射得中先講啦
在人多戰場的主戰線,精準的威力係其他技所唔能夠比美,因為貫穿,如果你唔識利用呢點,好明顯...係你唔識用而唔係招精準本身有問題,複數攻擊係精準最大的本錢,唔識的話,試下去多d打怪,拖下火車再用精準打,練練下你心目中就會有一條(直線),知道射咩位先會打到多過一個敵人
當然我承認如果你太依賴精準同箭雨,你的命中率永遠唔會有進步,但係你自己未真係"熟"點玩點用每一招的情況之下,精準會係你入門的選擇亦係高手的選擇
你可以選擇唔用但唔可以話佢"冇用",而只會係你唔識用...
我講的唔一定岩晒咁多人聽的,我只係憑我玩左1500場弓遊的經驗講上面的說話姐
有錯隨便插,想學野都隨時歡迎,我唔介意收多幾個徙弟,呵呵

原帖由 9978 於 10-1-31 02:14 AM 發表

團戰、較多用箭雨連飛鷹、火箭連強力、 ...

歡迎你用法師來挑戰我的精準,我冇見過有法師唔怕我

而且你空襲強,我都知空襲單p一定勁過精準,所以........傻的先會同你互射@@

精準乜都好 唯一唔好處就係會蓋技蓋到飛起,但好多廢弓係唔會理會的

精準唔係唔好...
但同樓上一樣.. 蓋傷蓋技蓋到飛起..
干擾,汁人頭  弓遊有其他技能可用.
唔係識玩既弓遊=垃圾技.

如精準打前線..
唔該d弓遊打下 後排d 星藍雷D,箭雨人
用精準打到嗎?! 飛鷹比起精準..
是能更有效率干擾敵人的技能..
用精準會進入敵人攻擊範圍..
但飛鷹就不會有這個問題.. 可以安全打隱遊,星藍法,遊

才是弓遊的最重要定位..
很近少血的人送強力比你精準還來得好.
如果你要玩貫穿殺人cut技..
你不如開戰士玩力衝啦?!

人堆內的敵人, 箭雨比精準來得更廣範圍呀..
你唔會咁都唔中掛?!

如果樓主觀點係 因應弓遊既定位而選擇技能.
我就認同樓主了.. 樓主加技能的方向就對了.

原帖由 兔子` 於 10-1-31 08:04 AM 發表
精準唔係唔好...
但同樓上一樣.. 蓋傷蓋技蓋到飛起..
干擾,汁人頭  弓遊有其他技能可用.
唔係識玩既弓遊=垃圾技.

如精準打前線..
唔該d弓遊打下 後排d 星藍雷D,箭雨人
用精準打到嗎?! 飛鷹比起精準..
是能 ...

箭雨雖然遠 範圍廣
但沒有干擾到法師

如果戰場上同方弓遊不多 箭雨實用性大大降低
還是飛鷹精準好  平均一場我差不多用此2技都有1萬4傷
加埋貫骨既話可沖2萬  人頭就唔洗講 必定有5
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 07:25 PM , Processed in 0.042175 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存