2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 弓遊空襲、精準射擊的用處?可以被其他技能取代?〔已修 ...
樓主: xombie
go

[游俠] 弓遊空襲、精準射擊的用處?可以被其他技能取代?〔已修改) [複製鏈接]

只是你不會玩空襲
空襲玩熟 命中仲易過精準a__a
空襲又不是不遠 還遠過精準
cut 技一流
anyway 支持樓主用心寫e篇文

原帖由 xombie 於 10-1-28 06:25 PM 發表

看來你大大誤會了我的重點。
重點是精準和空襲能夠被其他技取代。(只要命中率高)
人傷當然不是最重要。
我只是為了贏才會提那些意見。
難道FEZ的重點不是贏國戰嗎?
你的意思應該是殺人比人傷重要。
我提 ...

弓技ge每一招都不可能被其他技取代,樓主你禁講未免太武斷la
再者,弓遊根本會無主動打戰士,就好似法c唔會主動搵遊俠,especially係弓遊.......但係打法c就一流,原因係兩者都出手快,比法c所有技都要遠,已經足夠有餘對cut技黎講.......

講得唔錯!!!!!!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 su5083 於 2010-1-28 10:13 PM 發表

弓技ge每一招都不可能被其他技取代,樓主你禁講未免太武斷la
再者,弓遊根本會無主動打戰士,就好似法c唔會主動搵遊俠,especially係弓遊.......但係打法c就一流,原因係兩者都出手快,比法c所有技都要遠,已經足夠有餘對 ...

取代技能唔係唔得,問題係你的配點方式

因為有人會中意3 距離作戰. 好似捉跳位用強力(技術要好)

有飛鷹有強力有空襲3合1, 3 距離對應.

因為弓遊分左支援手,攻擊手....

要取代的話,唔一定用人傷作結論....

原帖由 feisss 於 10-1-28 08:23 PM 發表
空襲用泥sm法師/刀遊,
精準最大優點係貫通
其實冇話邊招可以被邊招取代..招招都有用...有實力既只用慢火毒都夠曬

你又偷上forum..."
-----
回樓主 空襲論我普遍認同係一般國戰既情況下。

國戰既時候敵人數量多 空襲係無貫通(@_@)既情況下 要打中目標係好難
通常會打中前面d戰士 cut唔到法之餘 隨時蓋傷
但 單p時 空襲係良技 就不作解釋啦

至於精準論 我完全不認同樓主既講法!

首先 精準既特點l 貫通 判定大 快 pw少

理論上來講 無技可以代替到 貫骨: 慢 pw高
                                      箭雨: 慢
                                      強力:慢 無貫通  
                                      普攻....
再就番樓主所提及過既論點"
精準好少可以一箭雙鵰 呢個我真係解釋唔到......我只能夠假設樓主係一個企係大後方的弓手

精準最大最大既優點 係貫通!!!!
唔係因為可以打眾數敵人 (其中一個優點吧~"~)
而係撿尾刀!!!
有人話「判斷一個弓手既實力 看他的人頭吧!!」
試假設係你面前有隻空血既敵人
佢成功係戰線交接位逃逸...
當佢走入自軍人群時
通常會有d唔識趣既隊友(盾戰!!)係你面前樣下樣下 擋箭......
呢個時候 你唔用精準 可以點做???
箭雨吧!!! 有經驗的老手會利用瀟洒的小跳輕鬆避過

可能你會話 我用飛鷹捉佢小跳!!!
別忘了前面的盾戰....
---------
再來cut技 要cut技 首先要快...
快既意思 可以依你反應or預計敵方法師的步法(行前..)

又假設佢前面又有可惡既盾戰......"

精準吧

結論是 精準是不可以被取替....反而我認為箭雨係阻礙你沖傷既技能
我以前都係一個沖傷or雞遊 所以我好明白邊隻技會令你更有效率沖傷
善用精準吧 你會去到一個新境界

但我相信真正強的弓遊 己經不會再在乎自己上榜與否了
正如樓上幾位所講
躲在後方抽抽水 唔受敵方攻擊 只需不斷火力輸出...輸出....
然後認為自己很強很強的 你未為國戰勝利著想!
你只為個人榮譽...而且呢個榮譽係虛假的

有點離題了.....
另外,我想要樓主的名字 請pm

原帖由 玫瑰下的刺 於 10-1-28 11:19 PM 發表

你又偷上forum..."
-----
回樓主 空襲論我普遍認同係一般國戰既情況下。

國戰既時候敵人數量多 空襲係無貫通(@_@)既情況下 要打中目標係好難
通常會打中前面d戰士 cut唔到法之餘 隨時蓋傷
但 單p時 空襲係 ...

其實我已經多次強調我不是以沖傷為重點。
我說自己的人傷只是為了作為一個參考數據之一,表明其實我所用的技能命中率亦不低。
我是以國戰為重點的。
你可以看看我曾以不同情況下,我會用什麼技能。
分了攻擊、退線、追擊、壓線。
我亦認同箭雨難以沖傷。
你亦可以看到我排序強力射擊、飛鷹、火箭在箭雨之前。

有關你的精準論點:
其攻擊距離實在太短了。
試想想在戰場上,敵方法師大多站在戰士後排,因此使用機率十分少。(除非你想以血換傷,一個沒有效率的方法)
戰士由於身有忍痛,使用精準射他們,不用數十秒就會被追上了。
我提出人傷高只意味著我經常命中對方,這就是弓遊發揮影響的證明。
你不命中,又如何殺人呢?
還是你認為空襲和精準更易殺人?
少血的人會近前線嗎?
對方不近又如何用空襲和精準?
近前線的少血敵人,為何不交給隊友的法師和戰士補刀?

已經不是有沒有敵人牆的問題了。

另外,請不要用大字,謝謝。

的確,說取代可能意義有誤。
應該說用處不大。

EDIT:我在THREAD中加了一句「但我以下的內容是以貢獻國戰為主的。」
亦提出了精準是難以被取代的,但用處不大。

十週年勳章(賀詞)

精準→飛鷹→強力→貫骨→毒箭→蛛絲→箭雨→火箭。
我既用技次數。

精準cut技咁開心我都唔知點樣用處不大。
法師係後面,精準射唔到?
咁不如話自己戰線推得唔夠前,精準打唔到~

上€次見成10幾隻弓遊一齊貫骨壓線

(迷:離題了)

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 笑傲無雙

空襲用處極大
佢可以有拋物線
無視地型
用開空襲都會知招招睇場合用
可能好多人都唔知空襲係咁多招入面係最強既..

其實弓技招招都好有用, 係睇自己啱用邊d招式啫.

我用毒/火/蜘蛛呢d射得慢o既招, 完全唔啱自己o既節奏, 成日都射唔中人.

相反又有人用呢d招可以射得好準玩得好叻.

我諗弓手最少用/無用o既應該係隱身吧...

只係覺得強力打法C果下好爽幾下打佢半血

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

原帖由 笨小陶 於 10-1-29 02:04 AM 發表
空襲用處極大
佢可以有拋物線
無視地型
用開空襲都會知招招睇場合用
可能好多人都唔知空襲係咁多招入面係最強既..

我都同意空襲真係強

我同個FD一齊都係弓遊!
2個一齊用空襲打1個法...個法行都行唔到,又出唔到技!咁就死左...

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

原帖由 yung2 於 10-1-29 03:23 AM 發表

我用毒/火/蜘蛛呢d射得慢o既招, 完全唔啱自己o既節奏, 成日都射唔中人.

我諗弓手最少用/無用o既應該係隱身吧...

講出左重點

十週年勳章(賀詞)

原帖由 yung2 於 10-1-29 03:23 AM 發表

我諗弓手最少用/無用o ...

我覺得係基本弓攻擊。=]

十週年勳章(賀詞)

不過用貫骨亂水真係好能爽

尤其睇住成大堆橙色傷害值

做弓就預左架啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 KPL~~~ 於 2010-1-29 11:04 AM 發表

講出左重點

你食HP水都會隱身,搵個地方食,回的時候冇咁是比人發現

距離短
那...
大劍刀遊算什麼

原帖由 固態蛇 於 10-1-28 06:21 PM 發表
我招招都用 係唔用毒箭 慢箭 同普攻 (e d招 係同近戰 隻P 先會用)

一見法c 詠唱 就 4野飛鷹飛過去 爽

火箭>火箭>強力>精準  通常都殺到一半血既法c

其實弓遊招招都咁好用, 無話邊招勁邊扣垃圾 係睇你點用囉 ...

你講緊連技?果4招連出人地必中?
人地小跳就應該走到....

弓遊既話每招都好實用

你放係技能欄既每一招
用既機率係差唔多既話
咁應該算係玩得唔錯
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 10:59 PM , Processed in 0.042347 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存