2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 弓遊空襲、精準射擊的用處?可以被其他技能取代?〔已修 ...
樓主: xombie
go

[游俠] 弓遊空襲、精準射擊的用處?可以被其他技能取代?〔已修改) [複製鏈接]

原帖由 aesopt58050 於 10-1-28 06:46 PM 發表
1)弓遊定位不在人傷,是為輔助
2)樓主話人地走位差/自己出技準 只可以話你未見識過大團的威力
3)PW問題 不見樓主有詳細考慮
4)場場最少1m8傷? (p.s.見1) 同埋 我唔多信lor

請報角色名稱

關於人傷:
我提出人傷高只意味著我經常命中對方,這就是弓遊發揮影響的證明。
你不命中,又如何殺人呢?
還是你認為空襲和精準更易殺人?
少血的人會近前線嗎?
對方不近又如何用空襲和精準?
近前線的少血敵人,為何不交給隊友的法師和戰士補刀?
難道自己殺比隊友殺更有貢獻,更能影響國戰?
我一場殺6~10個,大部分都是飛鷹/強力殺死的。
飛鷹不但距離遠很多,攻擊力也高一點點。
強力可以秒殺200血以下的法師、100血多一點的戰士
已經不算是補刀的技能了。

又拉大團作論點嗎。
我只是說我曾經對付的玩家。
一些也是大團的。
PW我用星水
我認真玩一定會有1萬8。(即全場都身在前線,不出召,不坐水)
即使輕鬆地玩也有1萬4。
角色名稱我會SEND短訊給你。
但有何作用?

而且我有充分說到不同情況的弓遊可以用什麼技能。
並沒有提到弓遊以人傷為重。
相信是你沒有看清楚?

原帖由 固態蛇 於 10-1-28 06:33 PM 發表

精準點有可能俾其他技取代?
唔通用貫骨來打人堆後面無血既雞?

如果係超遠距離,無血雞又走入了人埋後面 我自己都好大機會放貫骨

新手們請不要學,叔叔是有練過的

十週年勳章(賀詞)

原帖由 xombie 於 2010-1-28 06:21 PM 發表

空襲的確可以玩死一名法師,但機會太少了。
1.法師死前沒有敵援軍
2.法師死前弓遊有足夠PW
3.命中率百分百
而且弓遊的用處是在於多人戰,與人玩一對一太高成本了。

另外我不明白一點的就是:要救人,是 ...

救人我一定用貫

你講的4個問題,我都有諗

因為弓遊贏的機會唔多.....

因此我主要比戰友用箭雨,我就用貫守木橋

感覺貫人落街好好玩

樓上果位,呢招我用完之後,比奈姐罵............

人頭有得汁就汁,ed野唔洗咁認真,人傷我就冇咩所謂,10k up就可以喇,

弓遊最重要係幫到人,唔好亂破冰,蓋技,幫隊友定住個人,製造機會,

用咩技.....我覺得冇咩所謂,不過我想講既係,我用精准cut過人唔少技,

戰場咁亂,你cut人技去救人,咁當然要用一個mp少,快,准確道高既技,

精准確係不二之選

弓遊其實任何技都好好用- -
但岩岩上手玩弓遊ge人最好都係精準啦- -
另外6~10人頭對弓遊黎講唔算多._.
不過新玩都算ok

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ykrf9119 於 2010-1-28 07:11 PM 發表
人頭有得汁就汁,ed野唔洗咁認真,人傷我就冇咩所謂,10k up就可以喇,

弓遊最重要係幫到人,唔好亂破冰,蓋技,幫隊友定住個人,製造機會,

用咩技.....我覺得冇咩所謂,不過我想講既係,我用精准cut過人唔少技,

戰場 ...

無奈的係我會換3合1

變左想精準都唔得....

用貫作精準,經長時間訓練,小朋友唔好學....

認同
空襲我也沒用了
不過精準還是有其作用的
特別是天氣太冷的情況下, 用飛鷹會射不中
所以用精準補尾刀

說真的 你的戰鬥方法 只會是2個極端 超高手 超新手

如果我是法c, 我只會怕 空襲 跟 精準,
不是怕他的傷害 而是這些技令人很困擾
即使用了小跳/高ping/P甲 但依然是隨隨便便就會被打中>然後被斷技>沒pw
只要沒有忍痛 很容易就被弓手弄到 沖前被斷技沒pw 逃跑又被定 走2步跌1步

但是飛鷹 箭雨則是沒有這樣的威脅-- 法師絕對可以勇敢向前沖
飛鷹 在經驗的走位下 一條pw再準也最多也只吃3發 (飛鷹基本上只可以用來打唱詠,食藥中的人)
打普通移動中的人物 等你抓到ping數 位移的距離時 pw都快見底了=="
箭雨? 還簡單 一條pw 最多也只夠你4發 看準時間小跳的話 完全可以無視 (箭雨陣的話 請召喚戰士群沖擊)
老手法師 可以在飛鷹箭雨中向前沖 在你沒pw時 賞你一發冰b火d雷d
但是在空襲精準中 前進都很困難了 更何況當j完全猜不到對方還有多少pw
你會數巨龍2下後的pw 你會數火d 雷d後的pw 你會數懲介箭雨後的pw 但是你永遠都猜不準空襲1x連發的pw =="

火毒慢強雖然非常好用 但是吃PW也很緊 單挑還可以
以1敵2的話 恐怕pw會不足, 何況不是人人都是神射手 每發必中=="
神射手遇上P甲 也只能囧

弓手的精神 不是沖傷害 無腦大藍箭雨貫骨 (破冰最大的就是箭雨)
也是不搶人頭 撿尾刀
而是牽制法師 令我方戰士可以安全順利地推進
成功的弓遊會說一句: 被人我盯中纏上的法師就等於暴廢了

同意樓主的精準論,但不同意空襲
空襲cut技絕對首選,消費低 連發性高

多逛日本fez的討論串、wiki、五國情報站
你會發現第一技能樹,空襲、火箭、箭雨的評價都很高
而精準評價卻比毒箭低...

http://gavie.net/play/movie.php?t=17712
把它看十次...

p.s. 請多用火箭,減少精準

空襲用泥sm法師/刀遊,
精準最大優點係貫通
其實冇話邊招可以被邊招取代..招招都有用...有實力既只用慢火毒都夠曬

補刀這點.殺到就殺.殺不到就不要勉強..累了自己
在戰埸上我覺得時間就是勝利的關鍵

十週年勳章(賀詞)

火箭箭雨評價高 因為佢倒地仲可以追加攻擊 做成既後仰大
精準我個人覺得好好用 時間睇得好 你基本上唔會食左人地技
同埋我覺得夠快 判定大 距離係不及飛鷹 但係精準度高
我見到有人話飛鷹基本上只係打d 食緊水 開詠唱既人
飛鷹靈活運用 你都可以變神手 箭雨搭飛鷹 打法師 最高可以200幾 殺後方法師用
火箭搭飛鷹 磨血用 計埋燃燒傷害 都可以扣到180以上
捉小跳 放飛鷹 減少以100血以下成功逃離戰線人士

精準在追擊別人中有很大的作用
可以另敵人有後仰硬直
方便隊友追殺0.0

原帖由 KaI七味粉 於 10-1-28 07:13 PM 發表
弓遊其實任何技都好好用- -
但岩岩上手玩弓遊ge人最好都係精準啦- -
另外6~10人頭對弓遊黎講唔算多._.
不過新玩都算ok

你不會孤單的...
其實空襲用慣都會覺得好順手....

精準的價值在於擾敵同玩法師,係其他技所不能代替的
一定程度的準繩,滿血戰士比你連射4-5下,都會有所避諱,法師中2下已經會走

在大部份情況下,冇血的敵人唔會在你面前行來行去,對住滿血的敵人梗係用精準玩下佢先啦
等佢冇血先換強力(近),飛鷹(遠)來送佢一程

如果近的時候下下都用強力,你有幾多pw夠你射幾多下..............
射唔夠幾下又冇pw,又要行行企企咪仲晒時間

唔同招式用的時間,機會都唔同,冇完全可以被代替的招式,只是看個人起好同習慣姐

你夠勁的,全場普攻都得ga

原帖由 samsam113 於 10-1-28 08:47 PM 發表
精準的價值在於擾敵同玩法師,係其他技所不能代替的
一定程度的準繩,滿血戰士比你連射4-5下,都會有所避諱,法師中2下已經會走

在大部份情況下,冇血的敵人唔會在你面前行來行去,對住滿血的敵人梗係用精準玩下佢先啦 ...

牛爸好耐冇見啦,你近排點._.?

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

@@...用吾著= =

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

飛鷹重點你都未講
追射遠處唱歌法師或補血人士
捉人小跳及遠處岩岩出完大技既法師

原帖由 三爪痕 於 10-1-28 08:50 PM 發表

牛爸好耐冇見啦,你近排點._.?

我日日都有上msn,掛住我就msn我麻,呵呵
我最近玩緊mhfo,有時都會上來打下國戰ga,你呢?

原帖由 samsam113 於 10-1-28 08:55 PM 發表

我日日都有上msn,掛住我就msn我麻,呵呵
我最近玩緊mhfo,有時都會上來打下國戰ga,你呢?

差唔多同你一樣
只係mhfo 拖左2個禮拜都未買卡~
後者同你一樣,不過我慣列都係早場為多030...(而且唔改歌冇fu玩XD)
個人目前用既武器:
近戰:雙刀,大劍(仲係預定玩笛)
遠戰:弓,輕弩..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 12:13 AM , Processed in 0.053945 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存