2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 我的血管中流著龍之血。反我之人皆將懼怕我-Shyvana ...
go

[英雄心得] 我的血管中流著龍之血。反我之人皆將懼怕我-Shyvana   [複製鏈接]

大家好,今次要和大家分享的是Shyvana

Shyvana是一隻中、後期發威的ad形off tank, 在現今歐服盛行的陣形中十分適合,如果你想擔當團戰起手能坦能打的英雄,Shyvana是你一個好選擇。

龍牙突刺
Shyvana下次普通攻擊將攻擊目標兩次,第二次攻擊造成80%/85%/90%/95%/100%的物理傷害。冷卻時間:10/9/8/7/6秒。

龍形態:龍牙突刺對面前敵人造成濺射傷害。
龍族之怒(被動):每一次普通攻擊減少冷卻時間0.5秒
優點:增加傷害技能,可對塔使造成更多傷害。對敵人造成的傷害差不多像一招爆擊。在變龍時,技能變範圍傷。

缺點:前期傷害偏低。

烈火燎原
Shyvana對附近敵人每秒造成25/40/55/70/85魔法傷害,並在3秒內提高移動速度30%/35%/40%/45%/50%,加速效果持續期間遞減。

龍形態: 烈火燎原將地面化為焦土,站立其上的敵人持續受到傷害。
龍族之怒(被動):每一次普通攻擊延長1秒持續時間,最高6秒。
優點:成名技能,極速清兵、野怪,加上增加移速,只要配合普攻,最多增加6秒。
缺點:後期傷害低。

烈焰吐息
Shyvana釋放一枚火球對首個目標造成80/125/170/215/260魔法傷害,並融毀其護甲15%,持續4秒。冷卻時間:12/11/10/9/8秒。

龍形態: 烈焰吐息將吞沒席維娜面前錐形範圍內的敵人。
龍族之怒(被動):每一次普通攻擊對受到技能減益效果的目標造成該技能15%的傷害。
優點:變龍後aoe-15%防,傷害在中期不錯,命中後愈打愈痛。
缺點:在人形態會被小兵、野怪等阻礙,不容易命中。

魔龍降世
Shyvana 變身為龍飛向目標區域,一路所有敵人受到200/300/400魔法傷害並向目標區域擊飛。

被動效果:強化龍鱗護甲,增加15/20/25護甲與魔抗。該技能的防禦加成在龍形態下變成雙倍效果。龍形態下每秒消耗6點怒氣,當怒氣槽空的時候變成人形態。希瓦娜在人形態下每1.5秒獲得1點怒氣。
龍族之怒(被動):每次攻擊可產生2點怒氣,希瓦娜在人形態下可被動地持續獲取怒氣。
優點:沒有受cd時間限制,只要儲滿怒氣就可收變龍,加上變龍時會飛去一個區位,用可以當作逃走技能之一。

龍族之怒-希瓦娜的近戰攻擊可強化她的技能。
龍牙突刺:減少冷卻時間0.5秒。
烈火燎原:延長1秒持續時間,最高6秒。
烈焰吐息:對受到技能減益效果的目標造成該技能15%的傷害。
魔龍降世:攻擊可產生2點怒氣,希瓦娜在人形態下可被動地持續獲取怒氣。

整體優點:技能cd時間短,技能不須耗魔,大技護甲加乘不錯,龍形造成AOE技能傷害。
整體缺點沒有CC技能,前期威脅不大。

[Masteries]
[Jungle]

shyvana主是主21/9/0為主,21點主要是破物防和魔防,9點則是增加護甲為主。

[SOLO TOP]

[RUNS]

主要是:物理攻擊、物理防禦、成長魔法防禦,物理攻擊,使用物理攻擊runs是因為這樣可以提升w的攻擊力。

[spell]

JUNGLE:+ /

可以增加gank的成功率,因為shyvana缺乏cc技,就算有紅buff亦要近距離攻擊,用了就不須要普攻慢人。

:如果不喜歡弱化就帶這個吧。

solo top: / +
隨時傳送到其他路線幫忙,例如早期龍區戰、突擊等等,用得好的話可以立即扭轉局勢。

[推薦裝備]

核心裝備:
+x5
/
/
/
/
/

top land:主要加強對線持久力,起碼有一此本錢對抗亦能加速偷敵人jungle的速度。
jungle:必出裝備,提升jungle的速度。

:主要CC來源,因為龍女缺乏CC,冰鎚能夠提供緩慢和血量,是一個不錯的裝備。

:提供爆擊、物防及血量加乘,出了再加這物品再加一點攻擊力。

:前期魔防、攻速來源,另外加一點額外傷害。

出裝注意事項:
(盡量不要出)浪漫了魔量加乘,倒不如出

敵方物攻太強,可以考慮把換作

如果是敵方魔攻太強,其實再加上自身大技,已經有足夠魔抗了。

:不建議,隨非你是敵方集火的對像。

如果處於逆風,可以先出這個。

心得分享:(例子是1670rank game6/3/10)
基本jungle次序:4小鬼>紅buff>巨人>小狗>藍(給中路ap)

龍女的2技很好用,jungle沒難道。

龍女的清怪速度很快,絕對有不停farm的能力。

小技巧 :2lv gank
因為龍女不需要藍buff,所以打完紅後可直接幫隊友gank人。

中路很早期就來個2打2了。

focus了udry,看準時機,開動

拿了一個fb

小技巧二:counter jungle
counter jungle的意思是偷敵人的jungle,目的是減慢他farm的速度
在安全的情況下,偷別人的jungle,可以使敵人的$和lv增長減慢。

小技巧三:的運用
大技是龍女最酷和最實用的技能,可穿牆、傷害不錯,可當一招

守塔亦是jungler的責任,用大技阻止敵方爆塔。

隊友也傳送回來了,來一個追殺。

2技所加的移速、攻速,追殺一流。

小技巧三:Baron timing
身為一隻jungle,對地圖觸角要有一定的敏銳,在中期,一條baron能夠影響整場賽果,所以baron是非常重要。

在地圖,敵方突然想破下路地塔,但我正在打藍buff,加我我們處於上風,再者我們5人都接近baron所以,這時候最好的決定不是回防,而是打baron

龍女打baron的速度也算不錯。

此時敵方才回防,可惜已經太遲了。

小技巧四,baron fight:
如果我方順利拿到baron,可以的話立即追擊敵人,(當然如果隊友沒血,就趕快回城再打動攻勢。)
我方乘勝追擊,看到敵方的ap走得比較慢,立即追捕他。

看看準時機,立即用大技飛擒他們的ap

殺掉他們主力,然後可以輕易爆塔

SOLO TOP 心得
龍女solo top早中期主要以farm為主,實在令龍女easy farm,

小技巧一:+保命技
這2招絕對使龍女在上路的生存率大大上升,只要插眼基本上不易被gank死,

就算對方是強力cc英雄,只要有大技和w,走佬絕對沒難道。

小技巧二:幫助隊友打龍:

由於龍女的w使他的機動性大大提升,很快就到達其他路線支援隊友。
如果中/ 下路敵人被殺或被重創回城,可以開始龍戰

團戰注意事項:
一:focus 敵方carry
龍女出了冰鎚後絕對能夠壓制敵人的carry,

kenne完全不能跟上主群作輸出,同時我方的生存機會也大大提升。

更消耗了保命的flash

大技就留在飛擒敵方的主群

成功清場。

技巧二,大技作aoe輸出
大技傷害雖然不高,但配合龍形的q、w、e傷害十分高,發動大技的時機也很重要。
最好就是等待他們團在一起的時候發動

Morgana和我的aoe傷害絕對不少。

雖然自身犧牲了,但敵方陣型也受了重創。

技巧三,用大技來迫壓對方carry,

雖然龍女沒有定身、暈眩等cc技,但大技的威嚇性很大,能夠容易把敵人迫走或退後。

迫壓目的是希望他們迫走或令他們攻擊我。當他們攻擊我時,我方的隊友就能向他們輸出。

全滅,也gg了

已有 1 人評分Good 收起 理由
alanalanho + 2 5個俾哂你

總評分:  Good + 2   查看全部評分

總結
綜合以上分析,個人評分如下:(5分為最高)
物理攻擊力:★★★
魔法攻擊力:★★
推塔能力 :★★★
壓線能力 :★★★★
生存能力 :★★★★
機動性  :★★★
控場能力 :★★
使用難度   :★★★★

物理攻擊力:Shyvana的物理傷害不錯,但十分依賴裝備,所以在前期不能好好farm的話,在中期會十分弱。

魔法攻擊力:Shyvana有兩招魔法技能傷害,是隻不錯的off tank,絕對能重擊敵方主群。

推塔能力:由於Shyvana的1技很強,快速清兵使小兵打塔的機會增加,有一定的推塔能力。

壓線能力:Shyvana的只要放2技就能輕易吃兵,絕對能把使人壓到塔底的能力。

生存能力:Shyvana2招逃走技能,前期不易被人gank,只要敵方的cc不太多,很容易進/出戰場。

機動性:Shyvana2帶來很多移速,很快就能到達其他路線幫助別人。

控場能力:變龍後,三招範圍傷害,其中大技能夠阻嚇敵人,是隻不錯的英雄。只要加一個冰鎚,追殺不是一個問題。
使用難度:難道是發動大技的時機,需要時間掌握,所以這英雄難用一般,需要多加練習。

REPLAY下載:
SOLOTOP 16XX RANK GAME:
http://www.sendspace.com/file/iflxtj
JUNGLE 1670 RANK GAME
http://www.sendspace.com/file/794v0b

已有 1 人評分Good 收起 理由
alanalanho + 3 唔俾哂你對唔住自己

總評分:  Good + 3   查看全部評分

請問

你jungle同solo top既天賦點解大體上都一樣既?

減低小兵傷害同反傷係solo top有乜野作用呢...?

回覆 緋櫻靜 的帖子

不同的,jungle防禦系我強化左smite(左上角), solo top我點滿魔抗同物防。

點減低小兵傷害,是因為當在線上攻擊對手時,小兵會攻擊力敵方英雄,加上龍女是近戰,小兵一定會攻擊你,小兵的攻擊力在前期都幾痛的,所以希望減低一點傷害,加強對線優勢。

回覆 菜菜菜123 的帖子

但係如果點血量同成長血量既話效果會唔會好d呢?

我覺得反傷既優勢只係在於4lv之前

緋櫻靜 發表於 12-2-19 08:00 PM
回覆 菜菜菜123 的帖子

但係如果點血量同成長血量既話效果會唔會好d呢?

絕對可以 ,多謝你意見,我加多個選擇上去先

Alta活動勳章

你2LV Gank個兩張圖唔同

回覆 那些年 的帖子

不明白...可以詳細說一下嗎?

Alta活動勳章

我睇錯左

那些年 發表於 12-2-19 08:22 PM
我睇錯左

唔緊要 多謝觀看

請問隻英中文叫咩名?

Alta活動勳章

回覆 hkpop 的帖子

"希瓦娜" OR "龍女" IS OK

我覺得龍女唔帶FLASH, 衝入中路果下有D難度, 除非中路果個意識真係太差。

很詳盡,令我對龍女有興趣,辛苦了

樓主請修…
w唔係最多延至6秒…係最多延長6秒=3+6>9秒
同埋唔好誤導人…q技變龍cd一樣的
圖文共茂很好

入正題
最近都係沉台服多…龍女都係main角(本人冇留戰積and rp同冇打rank,所以你懂的)
天賦到其實主力攻擊到效益唔大
雖則話龍女天生高防,但冇cc技同完全受制cc技無可否認係致命傷
所以都係乖乖地9/21/0or0/21/9啦…絕對好打好多的(個人意見
同埋唔好咁睇得起w同r…人地有心要你死…就算比埋flash你…都係要死(曾試過無數次,單上未過半線有眼開齊wr照死)

基於龍女大技當flash,我個人偏向重擊+鬼步/虛弱(cp);傳送(虛弱)+鬼步(單上)
我自己有少少個人意見
龍女大技其實唔適合追人用,除非真係差好遠
唔係既話,分分鐘輸出唔夠,推走左佢保佢一命(大技擊退效果有時太可恨)
大技主要用途其實唔係走人追擊堆人,係會戰時候用黎打散陣型,超一流
通常玩龍女唔需要第一個入場,但入場時候最好就將敵陣一下打散,方便龍女逐個擊殺(稻草人蝙蝠mumu同在除外)

2lv gank其實真係好有難度…除非對面壓到半線以上,唔係既話,好多時都係殘血flash走

出裝上面
其實係咪好多人都理解唔到「核心裝」既意思
核心=必要
但樓主講到必要時燈籠換物甲…咁就浪費左核心既意思了(唔好當我有心找麻煩

我自己覺得,龍女核心裝,燈籠冰槌一定走唔甩
但血槍係咪真係必要呢
我通常血槍都係留到最後先出
一黎:本身龍女輸出唔弱,cd快的雙倍打擊(q技),為時9秒的持續傷害(w技),削甲15%(e技)
信我,出愛歐尼亞星火會更好…(只限大順風情況下,且於木槌後直上)

好多人認為一隻物攻半坦一定要出血槍,但其實好多人都忽視左血槍個效益
「2%生命上限轉化為攻擊力」
以一般「大男會出既加血裝」黎講:
冰槌、好戰者
你冇睇錯,剩係尼兩件
而且好多時候都唔會兩件出哂,通常都係出一件就算(因為時間拖越耐就越危險,冇咩機會比你出齊2件)
有人會問:樓主有提到蘭頓之兆喎,個件冇加血咩
冇錯,尼件裝的而且確有加血(但對於血槍黎講太雞肋)
而且…其實尼件裝唔太適合龍女出
龍女強勢既地方係強大既追擊力
要隊友連自己車尾燈都睇唔到先係龍女最極限嘲諷…(拖
所以比起蘭頓…皇冠其實會更好

一隻完美龍女,個人覺得最好既完場裝:
2速鞋>冰槌>末刃>自然之力(反傷甲)>好戰者(大順風我會揀復活甲)>燈籠(無壓力請換三相)

順便講講其他人既謬點…
復活甲
點解好多人認為死得多or被集火先有出復活甲既必要呢
我個人認為,當你能夠殺得起興,達到一個冇3人gank既情況唔會死既時候,復活甲絕對係你最好既朋友
冇記錯好似係回750原地復活
以龍女既能耐,750血…前中後期都足夠你打死一個人,5秒之內(坦另計)
出左復活甲之後
首先:你可以更安心地做埋坦既責任,直接衝入敵陣捱炮
其次:你可以更嘲諷地衝入敵陣帶走人頭之後等隊友支援
最後:保證任何落單者見到你都要調頭走
當然前提係要大殺三方既時候先可以

記住:復活甲並唔係為左比你捱轟,而係為左令你唔會因為一時失誤而導致隊伍失去戰力((喂離題了
最大用處:提升威攝力

唔…差唔多的了(拖

題外:有冇人打算提個逆天龍女玩法(拖

s207500  好多謝你lee個教學~好詳細~  發表於 12-5-13 02:22 PM

回覆 xyz^3 的帖子

多謝樓上咁詳盡的意見.Q和W更正番,真係唔好意思,打錯左野。

天賦方面 9/21/0我都有試過,不過我都係比較喜歡21/9 隨個人喜歡吧。

龍女大技當然最好飛去敵陣,重創敵方CARRY陣型為最佳,大技用黎追人都係D非必要既情況先至用。

至於單上w+r走佬,真係要睇玩家的技術同施法的timing,龍女的w同r就好似比多個鬼步+flash咁,當然,冇可能100%保命or成功走佬 ,但係存活率比好多單上英雄高。

2lv gank亦唔係場場可以去做到,有一定難道,如果唔做2lv gank都唔緊要,可以繼續farm,我只想說一下龍女可以有能力2lv gank的效果。

出裝方面,相比蘭頓之兆,皇冠這個我不太建議的,,盡可能support出吧。蘭頓之兆有aoe慢速,其實不錯的。不過出反甲/蘭頓之兆 都係要跟實際情況而定

我認為燈龍在前期是必要的,是龍女前、中期的核心裝備,但後期功用就大減。

復活甲問題....如果隊友全是比較tank型的英雄,我會出的,
但如果不是,那麼我出復活甲,原來想focus我的人都會轉找ap/range ad 來打,一些零碎的扣血技能都不放在我身上,
off tank出復活甲,間接增加脆皮被focus的機會。

當然我以上說的只是例子,隨機應變才是皇道

同我d諗法差不多 但我打人技術有限 唔識發揮出黎

笑傲無雙

-)我最近買左隻龍女,打RANKING唔知點解成日死..,..我玩法同你差5多,有咩方法,又可以GANK到人又可以唔使死既方法... 我帶EXHUEST 同JUNGLE技...

-))同埋會戰果陣,應唔應該先沖,OR 保護CARRY為主...???

-)同埋 我想問打JUGNLE位,應該食人地D怪,定係守人地D怪?

-)我打開JUGNLE位, 我不嬲有計藍紅BUFF時既習慣..?

應該插眼COUNTER人地JUNGLE定係守好>???

跪地求教...JUNGLE真理

三隻字 發表於 12-2-20 01:49 PM
-)我最近買左隻龍女,打RANKING唔知點解成日死..,..我玩法同你差5多,有咩方法,又可以GANK到人又可以唔使死既 ...

個人認為大技攻擊敵人陣型>用大技幫守自方陣型,

清左自己果邊d怪之後counter人地jungle ,如果冇就走,冇必要守人地怪。

紅、藍5mins、龍6mins 、baron 7mins 自己計就最好la

順風就插敵人既jungle位, 逆風就插自己紅/藍 or 小鬼 一d河/熱門位,不過jungle唔洗買過量的眼,盡量叫support買,

ken120594 發表於 12-2-20 09:01 AM
同我d諗法差不多 但我打人技術有限 唔識發揮出黎

熟能生巧 加油
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:21 AM , Processed in 0.051277 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存