2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 C9 第九大陸 遊戲人數流失量太高
樓主: 紅茶
go

[閒聊討論] 遊戲人數流失量太高   [複製鏈接]

不見血 發表於 13-8-5 03:21 AM
回覆 小雲* 的帖子

龍之谷 PVP 我40LV 時代開始用1LV杖 打人全身貓裝=.=''

果個極限守衛係呢個50級時期係好勁,佢高體力同埋有個叫偏斜護甲既屬性,只要打偏(即係白色字),就有機會出現偏斜護甲BUFF,呢個BUFF,加攻速,移速,傷害抵抗,爆擊抵抗,好似有3秒時間,總之出左呢個BUFF果幾秒佢會硬到幾乎吾扣血。而家個個都用極或速既武器,冇命中,所以好易打出偏斜,其實如果係雙手武器職係呢個50級時期最好一個手拎極或速,一個手拎冇字+命中4.5以上,傷害輸出會比全用極果D高,用左佢打有極限守衛既人,都吾會點出現偏斜護甲,可能打幾場至出一次,因為白字小左好多,E家最高命中抵抗係堆到3,你命中堆到6以上就好小打出白字,極限守衛個偏斜護甲都會變左冇咩用,唯一勁就係佢加既體力,呢個就冇計,佢真係多人幾千血。係到提醒一下大家,好多放極限守衛既人誤導其他人話極限守衛係D咩神盾,可以一直用到天荒地老,其實的確可以同後面D盾比,因為佢體力高,同有偏斜護甲,不過只限神裝打廢裝至可以顯佢神威,因為玩到後面吾係金裝個D一定好低命中,打極限守衛一定狂出偏斜護甲,而且吾係金裝既攻擊力好難打爆極限守衛個擋格值,係後期極限守衛最大既問題就係擋格值低,打吾係金裝既人都係好難打爆佢擋格值,但係一打同水平裝,極限守衛個咁低既擋格值好易比人就咁用傷害硬打爆個盾,所以後期PVP真係裝備同水平就吾好用極限守衛好D,而家果D吹到個盾咁勁都係作大推高個價,真正可以一直用既得巴洛克一把。

至於傷害比例果個問題,我都係咁覺得,DN起碼連2-3波至死,C9一吾小心比人連一波冇閃,即刻殘血,容錯率比DN低,仲要得果一回合,場場都打到精神緊張

sunnylimax 發表於 13-8-5 08:38 AM
個武防數值差距其實大DN好多, 特別武器等級(普通,史詩)不同

我諗你講既係DN職業平衡問題, 的確係差過C9

DN計強化,想當年我都係用同人地一樣既裝,但我強化值低,差距都好大-.-仲有個咩冬婷全身強化高到你O咀...

bbq1028133 發表於 13-8-5 10:00 AM
DN計強化,想當年我都係用同人地一樣既裝,但我強化值低,差距都好大-.-仲有個咩冬婷全身強化高到你O咀... ...

你講緊係DN未出平衡之前, 果陣冬婷的確係屈機
果陣DN職業仲做到平衡, 當然有某D職有一定優勢

但一出平衡之後, DN收入減少, SER斷線大增
唔知好事定壞事? 我覺得係壞事

果陣真係一個冬婷撐起黑橙一個部門既收入 (例如: 客服
聽講月支出係3~10萬不等

而且冬婷佢差唔多唔玩單P(聽講好弱), 而且團P場比C9多幾倍, 影響真係好有限...
拿把+10都已經係團P單P立足到
再唔係+9都好足夠, 自己都係+9, 上極上唔到+10

玩過星曲WEB

回覆 sunnylimax 的帖子

C9 現在PVP 金武同藍武分別太大~~~
我感覺個平衡都係太食裝
之後我唔知會點.但係現在~金武同7日武影響太大~~
好像劍聖用 棒槌 僵直刀,跳斬 2個技打掉人70%血
鐮刀用金武/7日武  吹風加一刀 強閃沒了 4000-5000血
巨盾 不用講 打到MP都無~~ 比佢打反轉頭
元素金武不用講 電->電->加一個技 戰士沒了55%血  (電是僵直) 你有強閃個下沒有了40%-55%血左右
杖 不用多講 金武 僵直 4技 80%血 強閃機會都沒有

我現在見到E幾隻用金武都怕怕~~~50LV算係個JOB係平衡到但係武器影響大好多(((以上不算,老手))
但係我感覺老手用金武影響都好大~~~~~

不見血 發表於 13-8-5 01:17 PM
回覆 sunnylimax 的帖子

C9 現在PVP 金武同藍武分別太大~~~

算啦, C9點救, 都救唔返個人流

隻隻RPG都係要開始做好先起飛

但我唔係好明艾爾之光, 天堂呢D 2D GAME不死

其實平衡真係做得唔夠...入到個P場...睇一睇自己D能力值...除左防禦力升左少少...其他不變...
但個個攻擊過3500...防禦又過3500...代表D咩?
好簡單...隻game所謂ge平衡係唔足夠...
而且我發現個P場...好似俾部份公會霸佔左

十週年勳章(賀詞)

不見血 發表於 13-8-5 03:21 AM
回覆 小雲* 的帖子

龍之谷 PVP 我40LV 時代開始用1LV杖 打人全身貓裝=.=''

金武器雖然高攻 但相對會nerf 體力 同智能

會好快無魔 同防低 血少

我唔認為好唔平衡

40等時代 魔導應該無人唔識我too

但好似未見過你

十週年勳章(賀詞)

ledahdeath 發表於 13-8-6 01:54 PM
其實平衡真係做得唔夠...入到個P場...睇一睇自己D能力值...除左防禦力升左少少...其他不變...
但個個攻擊過 ...

你要入到場正式開始先平衡架喎

其他不變?

武器強化值已經唔計

如果對方同你能力差距好大

都會平衡番

麻煩你打多d PVP 再講其他不變= =

回覆 小雲* 的帖子

1.如果我冇入場正式開始...點會知只有防禦力升左少少?
2.一把金武同一把綠武我唔講都應該知個差距...加上職業上本身ge攻擊強化...唔洗講都知攻擊個差距...但攻擊冇升過...而且武器強化條數我識計少少...
3.入到場俾人四招技秒左...我用同一招技(秒我果四招技的其中一招)打佢...連十分一血都扣唔到佢...

我平時同班熟人玩...可能用ge裝備差唔多...所以冇以上現象出現過...
要試一隻game是否平衡係要用不正常手法玩...而唔係打多幾場...
我都未用最極端方法試...就試到有不平衡ge地方...
對我呢種打副本為主ge人影響唔大...但係對一心玩好PVP ge人黎講就有好大影響...

你可以唔信...可以繼續話平衡做得好...
不過...我做過試game專員...知道測試遊戲要用ge方法...
我見過有game做平衡真係做得好...可惜玩左2/3年就汁左...

十週年勳章(賀詞)

ledahdeath 發表於 13-8-6 09:50 PM
回覆 小雲* 的帖子

1.如果我冇入場正式開始...點會知只有防禦力升左少少?

42 橘武 同 47綠武 在入PVP 場對比的話 我相信只差200-300攻擊力

如果你打佢只扣十份之一血都無 咁係你防禦力同佢防禦力問題多D 喎

玩過星曲WEB

回覆 小雲* 的帖子

你唔係玩我個服一定 唔會識我E隻魔導士

巴哈有人影我打法上去~~~~~

但係我可以講 金武影響一定好大~~~

好明顯 劍聖用棒槌  僵直刀 跳下個係咁打 正係個E2下技 足打你無左60%
反格劍中左 仲金  反格劍 僵直劍 跳下個係咁打 無未接晒 如果咁樣你唔係巨盾 可以仲有多30%血 我仲未見過

有一隻叫((金X))劍聖就係用棒槌 你比佢打下你就知金武影響  小升龍+大升龍 你無左40%血 E2下係接技

如果你講金武影響唔係好大 我念無咩人信  劍聖-10%防同無-10% 咁本就係無影響~~~

回覆 小雲* 的帖子

如果平衡真係做得好...防禦力差距應該唔會太大...
在測試時...防禦力係有升過少少...
如果唔計強化數值...防禦力其實唔應該有上升...因為我用ge係地獄裝...
可能在其他Ser ge平衡係做得好好...但係...呢個係咩Ser?
橘子又有冇跟足?其實冇人會知...只有在測試後才可以推斷出來

玩過星曲WEB

回覆 ledahdeath 的帖子

你唔洗測試 我就今日同FD測試左

基本上 C9 PVP 大多數係算你 本身裝唔算強化同屬性石

你用綠裝識品同一個藍裝識品攻擊力影響左好大

加上測試公會技能 對PVP 係有BUFF

如果你攻擊係24XX-2500攻擊力 你打一隻橙巨盾聖騎 你接全技 你只可以打佢 3/10 血左右 ((不算魔攻))((不無限平A))   你攻擊力出技能最多打出28X-13X  會出現超多 灰字打出2X-8X攻擊力 打到10HIT以上你攻擊力打出(8X-100攻擊力)  你接2次技你就會無晒MP~~~

24XX-2500攻擊力 機本上係要有1藍裝武+1綠裝武      ((以上數據係劍聖打))  當你用白武打會出現 1HIT 1XX攻擊力
如果咁係好平衡裝備我念好多GAME 好平衡

到講劍聖用上金武 全身藍裝 攻擊力((29XX-31XX))

只要接上1次用技能 反格 ->踢->僵直刀->跳刀  小升龍     打一隻 5025防戰神 可以打到 70/100血

對方沒有強閃下 僵直刀->跳刀 ->小升龍 ->大升龍->無限平A打 對方沒掉90%血左右

同樣劍聖用上藍武  反格 ->踢->僵直刀->跳刀  小升龍     打一隻 5025防戰神  可以打到 35-40%血左右

對方沒有強閃下 僵直刀->跳刀 ->小升龍 ->大升龍->無限平A打  直到有第二次強閃 對方沒掉 75%血

以上數據可能本人接技不太強   但係可以講 對新手 裝備影響係好大

以上個人數據表示出 C9 PVP 係算你 機本裝不算強化, 防同血 平衡影響不太明顯我無點樣囉數據 !!!!!!!!

有錯你可以大家係到講一下`~~~~小弟最記得係一開始我用綠武劍聖打一隻 金武巨盾聖騎 接技頭6HIT左右 18X攻 到8HIT左右打出90-12X 灰字只有2X-3X

鐮刀 同上打一個5025防戰神 用藍武 出大技打掉45/100血左右  用上金武光是出大技打出傷害是65/100左右

對同等技術/大家新手 裝備影響傷害/防 影響係好大!!!!!!

我數據只係攻擊力,仲未深入去睇血/防 係PVP 平衡  ((但係以上面數據睇綠武<藍武<橙武 平衡真係唔係好得))

平唔平衡 真係好多人有唔同意見~~E個只係我個人數據  以50LV算 個人感覺 橙武影響係超大~~聖騎/劍聖用橙武
影響攻擊同防數據都有仲大影響     ((重新一次講只係本人數據))希望會多D人做一D數據睇下係唔係真係好平衡~

但係版主講平衡~我就唔係咁感覺到,佢平衡只可以做到算裝不算強化

打個比如就係1個全身藍裝強化最高 同一個藍裝強化+0 無分別   

全身:::綠裝打藍裝影響係好大  到未來 全身藍裝打橙裝影響都係好大  ((以上面數據睇))

如果你地唔信D 數據  可以自行找朋友一起測試  裝備影響有幾大~~~

C9平衡就係叫你 你同佢一定要係大家藍裝比平衡你唔算強化數值.但係你綠裝打藍裝咁樣就比唔到咩平衡比你
你要綠裝打金裝巨盾 我念你要用接晒全技加3-4次無MP 應該可以打得死!!!!!!!!!!!

C9平衡只在於大家同一層次裝備,唔係大家唔同層次裝比到平衡你~~~~~~~

做E個數據我晒左好多時間,同朋友仔一齊幫手~~~~~            如果真係幫到大家就推一下POST!!!   

以C9 E家咁人流我念都9死一生咁樣睇下去 C9 唔會長命得去邊 !!!!!

sunnylimax  佢-CD都話平衡, C9無野係唔平衡  發表於 13-8-8 12:37 AM

回覆 不見血 的帖子

我雖然衝左上Lv50...但係攻擊力只有2100-2200(裝備係+0)
武係一藍一綠...全綠飾物...品質就偏差...
的確打唔出過300ge攻擊力...甚至200+都係兩幾下出一兩下...
金武我雖然冇...但係加好多屬性...我諗係呢個原因...所以攻擊先有3000+
仲要玩P埸玩家 ge飾物...件件藍...仲要係match曬佢地自己ge職

但係5025防戰神...我隻聖騎都係3100防(裝備係+0)

防同血平衡ge影響我可以補充可能我用神箭試...可能防同血都低...
所以係有增加...但係加左之後...
先講防...加多左....但係俾人一下下最少扣500血...1000血....1500血都扣過...(可能對方係魔攻 )
同劍聖打...雖然血係多左...但係俾佢接3次...死左...
因為我用強閃+強反...所以佢頭兩次連我唔過3招技...第3次就...
不過最可憐ge係...佢食哂我D箭技都扣左30%血左右...

攻擊差距咁大...唔係應該有平衡咩?
還是唔超過一定數值就唔平衡?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

可能最多個平衡既limit 系 全藍飾品
全地獄裝 2把+9藍武器
應該過左呢個數值就會平衡翻
不過史詩武器無辦法,系把野本身+多屬性,就算+1 都會強過 +9 藍武好多,不過史詩武器全服得好少(永久)
應該一年、半年後會出史詩項鏈,不過系極度少有。

johnathan135 發表於 13-8-7 12:20 PM

可能最多個平衡既limit 系 全藍飾品

佢地拎綠裝同藍裝點比,遲D會出淺藍,再出就到金,但有排都吾會有金甲同金飾,金武同淺藍武攻擊力係差吾多,係金武多D能力值,影響一定有小小。不過佢地而家連藍裝都整吾起..仲用緊綠裝,睇黎佢地玩吾到落去= =

十週年勳章(賀詞)

真心想問下

C9已經算係ARPG 入面公認比較平衡的遊戲

對比同類遊戲 DN 同瑪英

我都曾經比渣綠武的人 殺過  

C9重點技術係大過裝備

咁技術差唔多 咁當然睇裝備

如果你話白武打藍武 同藍武打白武 的傷害差唔多

我真係好想知道 咩遊戲會咁做?

玩過星曲WEB

小雲* 發表於 13-8-7 03:45 PM
真心想問下

C9已經算係ARPG 入面公認比較平衡的遊戲

龍之谷後期 PVP 不算裝了

你用全身1LV裝同 全身龍裝一樣

平唔平衡好個人意見~

我可以講 DN 不平衡 比 C9 佢地講平衡做得好

DN 有技術可以一條MP 不開平衡打死神裝  C9 你技術好佢 但係你唔一定 係無MP前打得死對方

C9 真係做左一個表面平衡職業  唔平衡裝  E樣平衡個人感覺仲衰過不平衡

真係平衡都我心信唔會咁多人講咁多野做數據~  

可以睇到就係日後神裝影響比 職業平衡影響得多!!!!!!

但係以E家咁人流都應該無日幾多個日後~~我都幾LIKE 但係 遊戲人數流失量太高

C9咁下去仲有幾長命 心中有數~~~

不見血 發表於 13-8-7 09:19 PM
龍之谷後期 PVP 不算裝了

你用全身1LV裝同 全身龍裝一樣

聽日如果只係開47地獄同魔劍
幾可肯定不足三個月

講真, 好多人只係會玩死一隻人
47地獄最多頂得兩星期
但以經驗睇黑橙, 最小一個月先會更新一次

十週年勳章(賀詞)

唔講平衡話題

講聽日的話題

一個玩了很多橘子遊戲的小雲

也認為明天更新機會不大了

從沒見過大改版不會事先公佈的

所以你們懂的  唉

我也很失望
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 06:46 PM , Processed in 0.035752 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存