2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 餐廳掠水!走冰加兩蚊
go

[新聞] 餐廳掠水!走冰加兩蚊 [複製鏈接]

【太陽報專訊】早前有名人在酒店歎茶,鬧出「茶包裏的風波」,原來本港不少餐廳的收費規矩亦千奇百怪,易引起爭拗。有食肆為搞噱頭,以外幣標價港紙埋單,更自訂「十算」匯率,可能構成不良銷售。又有餐廳規定凍飲走冰加兩元、加醬混醬要加錢、「粉狀飲品」當特飲計等,令顧客一肚氣。今年首四個月,消委會收到有關酒樓餐廳的投訴個案,已較去年同期急升近三成,當中逾五成涉價格及收費等爭拗。有業界指食材價格及租金等成本急增,或有同業因此巧立名目加價「掠水」。
個案1:外幣埋單竟然又唔收
天后一間日式餐廳門外擺出午市定食宣傳牌,牌上價格全以日圓標示。記者以顧客身份光顧,發現餐牌同樣以日圓標示價格,下方卻印有「100円=HK$10」匯率。以一千六百八十日圓的雜錦魚生飯定食計算,港幣折合為一百六十八元。若按現時匯率計算,則只需一百二十八元。
記者欲以日圓結帳,卻發現帳單只列出港幣價格,侍應亦拒收日圓,「我哋唔收円(日圓)o架,餐牌寫明收港幣。」侍應指做法只屬噱頭,餐牌已列明匯價屬餐廳定價,只收取港幣。有食客批評餐廳匯率過高,餐廳門外的午市宣傳牌亦沒列明匯率,有誤導之嫌。
一街之隔的意式餐廳亦有相同情況,食品以歐元定價,用一歐元兌換港幣十元結算,與市面匯率相近。有網民不滿餐廳收費方法,「點解餐牌用歐元定價,但唔准收歐元?睇到餐牌要再自己換算番,好麻煩。」
個案2:走冰加價因「多咗奶茶」
「凍飲要加兩蚊,走冰要再加多兩蚊,多咗(奶茶)畀你嘛,你唔想加錢咪少冰囉!」在元朗一間茶餐廳內,記者「柯打」凍奶茶走冰時,侍應即指因走冰會令奶茶分量較多,故原本十五元的凍飲需額外加收兩元。記者追問為何有這項收費時,她指是公司規定,但當記者指餐牌上沒列明有關附加費時,她卻支吾以對。食客黃小姐直斥:「凍飲加錢因為加咗冰,依家走冰又加兩蚊,咁咪好矛盾?係咪多冰收少番兩蚊先?」
個案3:「唔想人浪費」
位於紅磡的快餐店售賣薯條會附送兩包茄醬,隨後每包收費一元。「我係唔想客人浪費。」快餐店負責人鍾先生解釋,發現愈來愈多年輕人「拎完又唔用」,只好收費,他指每包茄醬來價亦僅約一元。
另外,該店馳名的麵包可附送一款醬汁,如食客想「混醬」的話,便需每款多付三元。鍾先生表示:「我哋整嘅麵包係秘製,識食一定係配一個醬食,『混醬』嘅話反而影響原味。」
個案4:「來貨價貴咗」
有網民在討論區炮轟有茶餐廳開始向「粉狀飲料」加價,「開頭我以為外賣加一蚊,點知係杯熱華田(要加)。」餐廳侍應向該網民稱,由於粉狀飲品來貨價上升,故要加錢。不少網民對此大感驚訝,直言「寧願唔飲」,亦有網民指有些食店甚至加價兩、三元。

凍飲走冰加兩元= =
強呀
分明搵人笨...
不嬲唔講凍飲都係比熱架啦...
姐係變相一早+左你2蚊後再+2蚊

十週年勳章(賀詞)

有幾次叫凍奶茶少冰~~~

真係少冰!!!

但杯野d冰溶晒杯野仲係暖既~~~~

2蚊凍變暖

少冰又唔係....唔少冰又唔係

等調整最低工資

爭鮮都係咁,一個飯得果2包仔豉油....根本5夠...

茶記凍飲走冰? 係咪戇鳩!?

KA2837 發表於 14-6-8 08:05 PM
茶記凍飲走冰? 係咪戇鳩!?

凍飲走冰不如叫熱飲

wing12366 發表於 14-6-8 08:06 PM
凍飲走冰不如叫熱飲

茶記凍飲走冰唔係唔得, 不過好撚麻煩囉...

殺檔嚟呢啲我肯定屌到出廳面, 收多兩蚊我都唔肯做!

汽水走冰我多多都做俾你~

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

有啲地方 拎個碗仔都收錢啦-.-

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

wing12366 發表於 14-6-8 08:06 PM
凍飲走冰不如叫熱飲

凍飲走冰 係沖左杯真係凍既飲品

然後再將冰隔走  但個杯份量係冇少左

即係走左冰之後 杯野係滿既 仲要係已經冰凍

同暖唔同嫁 咁點會走冰不如叫熱飲呢=.=
已有 1 人評分Good 收起 理由
Loveyan4ever + 2 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 2   查看全部評分

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

www00321 發表於 14-6-8 05:25 PM
有幾次叫凍奶茶少冰~~~

真係少冰!!!

依個係個水吧不負責任既做法

正常係走左冰後 杯野都係全凍

我就試過咁叫 仲要冇加錢
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:17 AM , Processed in 0.036263 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存