2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 所謂民主自由國家
樓主: ☆魔鬼皇☆
go

[討論] 所謂民主自由國家 [複製鏈接]

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

KA2837 發表於 14-6-28 05:18 PM
同啲97年仲係BB嘅人講回歸前啲差佬點做嘢? 你真傻~

諗起啲得意嘢,

你咁講又岩喎

lee111 發表於 14-6-27 02:16 PM
人地叫外國警察

你香港果D叫警犬,意思即係欺善怕惡

你唔夠中肯...
香港警察唔可以話夠文明夠好
但一定沒外國警察暴力佢地大部份都斯文好多....
+多句日本警察都係
咩叫欺善怕惡呀
大部份香港警察都好少暴力
外國警察時時係反政府集會都打傷人....
打死人都有過
+上警察聽上級話你唔可以話錯的
已有 1 人評分Good 收起 理由
☆魔鬼皇☆ + 3 中肯

總評分:  Good + 3   查看全部評分

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

其實你睇我,我睇你姐
個個群體都會有人唔完美嫁啦
不過香港既情況,
警民對立得好嚴重,
我覺得搞到呢家好似係,
為屌而屌
姐係,雙方係示威中都唔想示弱,而搞對抗
冇左當初既中旨

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

凸唯而出 發表於 14-6-28 08:10 PM
其實你睇我,我睇你姐
個個群體都會有人唔完美嫁啦
不過香港既情況,

警民關係差 都由無能政府起

警察都係份工 做自己野

兩者立場唔同 一定起衝突

其實警察做依D野同示威既點點點, 係就係邊度都有, 但係一, 而家普世標準更加唔準做依D野, 二, 有CAM同網絡監住之下任何人都再收歛左.
用民主國家比香港, 係就係應該睇齊, 依D野係唔俾做.
結果都發生左既, 度度都有唔同原因, 但好似美國咁, 實在邊個人做親依D野, 都有辦法制裁.
香港而家係, 衝突場面中各方都諗得未徹底清楚, 悲在時勢已冇時間俾佢地諗.

玩過星曲WEB

乂操你媽個B乂 發表於 14-6-27 10:41 PM
我只係兩面睇姐
你睇左邊2面, POLICE & ?

我上面都有講警察有好有差,樹大有枯枝,
既然你講有警察在車入面打人,
我地亦都唔可以排除會有人立心不良屈警察打人,
我都係以兩方面去睇,
凡事冇絕對,都會有六月飛霜寃案啦!
點會一口咬定一定係警察無理打人。

TempTemp123 發表於 14-6-28 08:22 PM
其實警察做依D野同示威既點點點, 係就係邊度都有, 但係一, 而家普世標準更加唔準做依D野, 二, 有CAM同網絡 ...

香港對警權已經算好嚴  其他國家警權更大

只要對方係犯左法 警察真係可以用控制到場面既最低武力制止

除非犯人完成合作同有禮 因為外國鬧警察已經可以拉得

而且係拘捕過情中或警戎過程中 疑犯唔合作 真係可以合法使用合適武力或電槍

即時以最短同直接之下制止疑犯所有行動及行為

但香港警權就冇勒 所以相對市民算有比較大保障

你有冇留意台灣上次佔據示威 警方抬人走 但有遇到反抗

根本可以邊抬邊打 上晒鏡都照打得 根本唔洗怕投訴

因為衝擊暴行 係法治唔可容許  今次立法局事件 香港警方叫做得唔錯

吳受坤 發表於 14-6-28 10:02 PM
我上面都有講警察有好有差,樹大有枯枝,
既然你講有警察在車入面打人,
我地亦都唔可以排除會有人立心不 ...

有冇留意到一件事 我岩岩醒起 不過又唔知係唔係真

全世界所有示威行動 只要有衝擊 警方或軍人陣壓

就算有人傷 有人死 好少有其他國家插手講是非

可能依D事每個國家都有發生過

但係中國或香港(已回歸)  一有依D事發生 就算冇死人

都俾人放大黎講

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-28 10:46 PM
香港對警權已經算好嚴  其他國家警權更大

只要對方係犯左法 警察真係可以用控制到場面既最低武力制止

其實 來來去去, 都係黎唔開核心普世價值理性既彰顯或者捍衛.

(依句差D就係套套邏輯)依度所有事例, 唔係同核心價值有關, 就係背道而馳.

好似美國, 台灣及其他民主國家, 講維護每人基本權利既, 已經有好幾百年法統外, 仲有言論資訊新聞自由有公眾輿論監察而當然係免於任何擔憂.  好似如果你真係進行非暴力公民不合作運動, 任何人包括警察, 一行動過份立即被全個社會批判, 而批判過份又有批判大家唔怕地討論直到磨合到合乎普世為止.  係美國DISTRICT ATTOURNEY好似都係公眾選出黎; 消國旗係合法因為咁係表達對政府不滿最少成本而和平既方法.
但同樣, 正因為公民已經享有如此權利, 要表達意見有諸多有效方法, 而如果仲要示威到開始破壞傷人, 警察行動有既理由當然俾好似香港咁大.
但係都係有公眾監察.  記得佔領華爾街最後清場, 有個女示威者被捕後表示尿急, 警察係都唔俾佢去, 結果佢最後係賴左, 根本就係一路有鏡頭正面近鏡拍住佢就係唔俾佢去, 係睇住佢一路喊一路賴.  唔知負責既差佬點啦而家.
台灣一樣, 雙方都唔可以過份.

但香港唔同.  有幾多野係失晒衡.

十週年勳章(賀詞)

警察打人,點解冇人報警架

TempTemp123 發表於 14-6-28 11:54 PM
其實 來來去去, 都係黎唔開核心普世價值理性既彰顯或者捍衛.

(依句差D就係套套邏輯)依度所有事例, 唔係 ...

所以香港好多都係得把口

又要馬兒好 又要馬兒唔吃草

香港本身已經係一個矛盾地方 仲要顧及中港矛盾

基本上香港人真係屬於中國 點解我咁講呢

因為香港根本早已承傳左中國歷來 鬼打鬼作風

好多人口講為人為港 其實咁耐都冇做過乜野 最叻都係嘈 借題發揮

就正如上次示威 示威者暴動 警察做野 然後矛頭轉向警權過大 唔通由你暴動咩

用把口講請你離開 我深信當時唔會有人聽 挑釁行為更加不絕

今次再示威 明顯好好多勒 知道差佬真係會做野麻 打9你咪打你囉

而且臨記一堆 收扮糧唔洗搏命

(PS.我兄弟就係開老臨公司 依兩次都有收到某某社群招租 請人頭 大叫大喊其他乜都唔洗理 )

雲路 發表於 14-6-29 01:45 AM
警察打人,點解冇人報警架

直頭冇驗傷紙 只有兩張相 一張"格拉底"被抬整到既 (被人打都唔會下下淨下打"格拉底"啦

一張就係額頭磨損左

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-29 01:58 AM
所以香港好多都係得把口

又要馬兒好 又要馬兒唔吃草

中英聯合聲明話俾香港循序漸進有民主普選, 早應該有左既, 而家係冇啦.  咁就會逼左好多你講果D野出黎.

其中內鬥係人其中一面天性黎, 不獨中國人.  劃起一圈圈上黎, 圈入面係自己人外面既唔係人然後打到暈, 依個係男人天生消除高睪酮素過多既方法, 唔打圈外人就會搵自己人黎打架啦, 咁樣無辦法係仲有獅子老虎食你要成群人打老虎既時代生存.  而家只不過變左名叫俗群撕裂, 係好容易既天性市場同好危險.  一定要話俾自己知唔可以歧視人唔可以妖魔化其他人唔可以煽動俗群撕裂.  依D普世價值教育(仲係聯合國宣言黎), 而家係香港???

喂示威  喂最後尾果句~_~

TempTemp123 發表於 14-6-29 03:02 AM
中英聯合聲明話俾香港循序漸進有民主普選, 早應該有左既, 而家係冇啦.  咁就會逼左好多你講果D野出黎.

...

好同意你所講 你既分析同認知能力 令我真係感受到討論既樂趣

相比果D 盲毛黑7既人入到帖 未清楚內容就嘈嘈閉 盲目對號入座

好老實 東北單野 咁就落定 真係有太過份

但示威者都唔應該咁衝激

亦都唔好自己違法行為 轉軚入警察果邊 轉移視線 令人覺得佢地今次既衝激行為係岩既

今本自欺欺人  

我自己本身一向都對警察冇咩好感 可能人在江湖中廿幾年...接觸佢地太多

但今次 我真係覺得佢地冇錯

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-29 04:33 AM
好同意你所講 你既分析同認知能力 令我真係感受到討論既樂趣

相比果D 盲毛黑7既人入到帖 未清楚內容就嘈 ...

其實你大概都感覺到我既MENTAILITY係咪好似係邊度聽過
我聽左蕭生毓民佢地起碼都7年, 有好多料同睇法都俾佢地加強左.
消化左佢地同人網到而家個 咁耐, 對論理過程應該向咩方向討論大概都明既.

如果唔係過份到如誹謗, 惡意煽動仇恨等等, 我係唔會特意譴責.
至於對方言論行為係咪建制保守保皇依D, 各人有各人原因, 唔洗野野都去到大一大意見既.
有時我見到, 都係建議一下就算, 否則就咩都唔洗討論.

只不過係避左或者搵另一角度高角度講而唔正面講遮.
反而你上個帖最後尾..我只係想講, 如果佔中真係發生到中共有動作, 我覺得你值得思考下.

TempTemp123 發表於 14-6-29 09:22 AM
其實你大概都感覺到我既MENTAILITY係咪好似係邊度聽過
我聽左蕭生毓民佢地起碼都7年, 有好多料同睇法都俾 ...

佔中問題 好難有個全面答案

一方面係可以打擊到政府 知道市民非常強烈既訴求

但另一方面 又會真正打擊到香港國際金融中心既地位

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-29 12:31 PM
佔中問題 好難有個全面答案

一方面係可以打擊到政府 知道市民非常強烈既訴求

我REPLY打中文果時唔合點解打打下打唔到中文所以連意思都只係出左一半..

我係想講你話你D兄弟話咩臨記果句.  如果佔中真係發生到中共有所動作, 我覺得你值得思考下有咩最好少講為妙..其實係更嚴肅, 你個位既去留.

TempTemp123 發表於 14-6-29 12:45 PM

我REPLY打中文果時唔合點解打打下打唔到中文所以連意思都只係出左一半..

依樣唔洗怕 因為請臨記已經唔係第一日既事

更何況公司唔係我 我只係得知件事 但法律上亦唔可以追究我任何

正如你做老闆 個伙記起生事打架 老闆根本唔需要上身 因為俾出既工作指令唔係咁

而且每個老臨都需簽署合約 說明工作性質 以我所知道入面有一項係

"不可私自加入任何行動或行為 必須遵照上司安排工作 如有任何違法行為 一概與公司無關並即時解雇"

多謝你關心我XD

其實係更嚴肅, 你個位既去留.  <====

我個咩位??

你係照而家既法律黎講, 周旋其中有番一定日子你會夠熟悉.

問題係佔中到中共做野...你睇下蕭生講咩

如果係係香港行國安法, 咁就即係就算發表不滿中共言論都拉得, 蕭生亦係咁講過.
你明唔明我咩意思?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:25 AM , Processed in 0.033893 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存