2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 意見收集~一人一個最唔希望消費活動出現的物品! ...
樓主: 官方小雲
go

[閒聊討論] 意見收集~一人一個最唔希望消費活動出現的物品!   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

最不希望出現的物品:座騎點衫防爆高S稀符
原因: 全部天價放入商城供玩家購買, 刺激消費

最不希望出現的物品:寵經,解固,7日衫
原因:上述物品實際用途係接近0,盼官方能正視此問題

荷包冇錢  認同  發表於 15-1-20 12:00 PM

sck123 發表於 15-1-16 12:40 PM
http://www.2000fun.com/thread-5547845-1-1.html
請小雲正面回應一下呢個post既投票訴求
投票都有成90% ...

有關技能調整早前已經回覆過…
我都希望港版能夠跟足韓版調整…但遺憾的是沒有其他國家反映相同要求,小雲亦心有余而力不足…
恐怕令你失望了

至於其他問題的內容,小雲亦已向原廠反映,但更新進度以及內容(除寶箱外)完全由原廠決定,我們亦只能耐心的一一等候

>>相關回覆<<

最不希望出現的物品:寵經
原因:因為大家都唔想

最不希望出現的物品:垃圾效果的時裝、守護天使的祝福、等級固定解除護符
原因:和普通時裝效果根本沒有分別、寵經、解固賣又賣唔出、倉庫幾S係度 抽來何用?
只會浪費地球資源 妨礙地球運轉 晒曬我d青春 阻塞我d時間

最不希望出現的物品:希魯安的泉水、所有染髮劑、固定訊息泡泡、全頻擴音器、生產點數增值券、生產設施耐力券、報酬兩倍確定券、火焰/冰霜/天使/惡魔之翼、改頭換面套餐A-Z、SP補充劑(小/中/大)

原因:一係商城有得買,一係冇人要,全部垃圾

s071081s  同意!!!!!!!!!!!!  發表於 15-1-16 04:39 PM

問最希望消費活動出現的物品仲好啦

最不希望出現的物品: 解固
原因: 有咩可能抽左12000點 你中20個解固俾我 咩料呀 伏到你

最不希望出現的物品: 低s
因為影響本人所持有的低s價格,也影響平衡!
希望官方不要辣招插手、干預市場、影響生態,令頻臨絕種動物無法生存…(下刪3000字)

官方小雲 發表於 15-1-16 03:36 PM
sck123 發表於 15-1-16 12:40 PM

有關技能調整早前已經回覆過…

其實反觀以往講既內容都留意到
小暈其實無回應過點解會搞成個個SER都唔一樣既
"呢一種特殊情況"可能小暈都無能為力既情況之下我都唔想追究落去

以下係同韓服個邊講,小暈你如果呢一樣可以幫手傳達埋就唔該哂
或者請好心人士可以翻譯成英文/韓文比個邊既GM,借此向負責既人反映

我地反映要求係港服玩家既事,唔該唔好將其他服拉埋黎講
以我地港服獨立既生態黎講
的確係需要配合番你地既技能調整去改善現今既職業平衡
而決定需唔需要既係該服所屬既玩家
而唔係你地口中所謂既其他服
甚至開過有關討論內容以及係遊戲內查詢唔同玩家既意見
絕大多數都傾向支持以及贊成有關調整
但係相反我地係度問:點解我地呢邊唔跟番韓版既設定
你地係度答:因為其他服都無咁要求,所以我地唔會做
呢種答法明顯就係得過且過,求其了事
明明每個服既生態都唔一樣既情況係你地造成
你加陣用其他服都無要求做借口要我地呢邊妥協?
請你地尊重番身為香港既玩家們意見,thz

另外唔知有無玩其他服既人士可以幫手反映一下比GM
或者查詢一下其他服既人有無想韓服方面調整番唔同服技能既意思

最不希望出現的物品: 創世女神的祝福
原因 : 對一個懶人 已96LV 唔想升LV 我次次抽就中成1S UP 係咪玩野? 又放唔出 多到就快放到一隻人仔<32S>
最不希望出現的物品:守護天使之祝福
原因 : 次次最小都中1SUP 我諗我今日上線既時間開 都可以開到1年以上 都可以講 可以放到一隻人仔<32s>
最不希望出現的物品:等級固定解除護符
原因 : 0作用 垃圾 放唔出 多到唔知點

d人會夢之就約滿就汁粒 有冇咁既事

最不希望出現的物品:稀有等級提升護符
原因:跟據可靠線報 . 遲下會出埋咩沖翼提升護符同咩沖裝提升護符又唔知沖乜柒柒既護符.我真係求下你咪出 . 你不如改打雪地D王出既"盾"提升LV限制從50-80LV變成1-99LV喇.唔通你覺得1-49LV既裝備唔需要入盾(雖然唔係冇其他地方可以得到1-49LV既盾)?

你試下出我海S左將軍陳曉峰打到你小暈2046

sck123 發表於 15-1-16 05:12 PM
其實反觀以往講既內容都留意到
小暈其實無回應過點解會搞成個個SER都唔一樣既
"呢一種特殊情況"可能小暈 ...

>點解會搞成個個SER都唔一樣既
我想你應該誤會了,情況是剛好與「個個服唔一樣」相反。

韓版的夢之歷險 為 韓國國內的版本
韓版以外的夢之歷險 為 韓國國外的版本

韓國國內的版本由於是獨立版本,再加上是韓國開發本土的作品,開發商有權力以及能力自行修改版本,繼而開發出其他國家版本。而所有版本更新也會於韓國先進行測試,繼而進行調整,因此該伺服器當中有許多與其他國家不一樣的設定。

韓國國外的版本,由於並非獨立版本,因此必須使用相同的更新,以避免產生難以控制的異常情況。(如其中一個國家出現異常,開發便有能力於短時間內即時更新其他國家伺服器。試想一下如果版本不一,當出現BUG ITEM或任務BUG的時候,十個不同版本,開發便需要花十倍時間去修正BUG的問題…如果是你,你會這樣做嗎…)

因此希望玩家能夠尊重開發商的決定,以及相信代理商有確切為玩家反映意見。
開發商在修改遊戲的同時需要開發新的系統與玩法,而這些設計與開發並非如玩家所想般的簡單…

至於「唔該唔好將其他服拉埋黎講」,以《夢之歷險》的營運環境來說…是不可能的…(因為《夢之歷險》是一個整體,而並非一個人就可以話哂事…)
現階段來說,我們只能一點一點把港台玩家的意見反映給原廠,讓原廠作出最合適的決定。

官方小雲 發表於 15-1-16 07:58 PM
>點解會搞成個個SER都唔一樣既
我想你應該誤會了,情況是剛好與「個個服唔一樣」相反。

首先要因為我既無知造成左不必要既誤會先講番句對唔住

>進行測試,繼而進行調整,因此該伺服器當中有許多與其他國家不一樣的設定
佢地韓服即使係獨立版本,會試行好多既新野都好
試問一下,有關技能更新過左咁耐,不論佢點調整都好都有個譜
係其他服有無需要呢一層佢唔向各代理商收集意見?係唔係負責反映既人辦事不力?
或是開發商所謂既獨行獨斷/不聽取其他代表商既意見?

>因此希望玩家能夠尊重開發商的決定,以及相信代理商有確切為玩家反映意見。
我只係一名玩家,貼身切實地感受到既係遊戲樂趣,而唔係其他公司既內部運作
不論言論有幾好聽都好,只係論結果既話,相信眾多玩家睇法都一樣
"意見接受,態度依舊,毫無改變"

>以《夢之歷險》的營運環境來說…是不可能的…
(因為《夢之歷險》是一個整體,而並非一個人就可以話哂事…)
《夢之歷險》的營運環境其他服都係由各服代理商決定,出咩活動就導致咩生態
你要出一大堆稀符變傳裝犯濫,對玩家零支援就變成對官方既壞印象變相分化
只係一味出活動,又要係活動夾雜大量垃圾道具
開post問玩家意見,又變成活動中既吊人商品,
曾經推出過既"失雞無神幾多號無上線就派永久衫既活動"不設實際既程度堪稱一絕
更何況本身"點數"此一商品作為交易貨幣之一已經被官方搞到毫無特色
商城仲有好多根本唔值個個價錢既道具,但係官方對此就不聞不問
就此商品(點數)對玩家毫無無利益可言,玩家只不過係出售點數換成點品或自用
因此會大量出現玩家自行用HKD直接買作為交易貨幣既點品或者用錢換需要既道具
選擇用點數放售既玩家甚至出現蝕番轉頭既情況
可以獲得其他利益以吸引人買點既只有所謂既"活動"
否則根本就無人覺得買點有回報/價值/利益
如不相信可以開post詢問各玩家既意見
但係呢D活動內消費既價值根本過高,可以獲得對等bonus既機率接近0
甚至有D表面上睇落所有玩家都享受到既活動/節日遠征團變成限制特定職業,裝備先會被其他玩家接納
此種生態一直累積落去就變成你口中所謂既"營運環境"
相反睇落其他服,我相信類似港服既情況絕對並不常見

本人為離題深感抱歉,以上只係我既個人見解,如有任何覺得我講錯既地方可以提出
另外本人只係天空既玩家,因此意見都只論代表到玩緊天SER既我既見解

最不希望出現的物品:7日衫
原因:海SER回憶愛著咩都咁柒

守護女神的祝福 解釋都多舊魚.

回覆 官方小雲 的帖子

絕版點衫點解出得甘少 可唔可以出多幾個箱比人抽?

十週年勳章(賀詞)

回覆 sck123 的帖子

其實小雲都已經解釋得好清楚。
GC 只係買咗個代理權嚟賺錢,立場上根本冇要求對方點做點做嘅權力。
要求原廠搞乜更新、乜活動就冇乜可能㗎啦。畀意見但對方要係愛理不理,又有邊個有辦法?
所謂活動乜乜職業限定、裝備限定,遊戲設計唔向韓版睇齊,莫非你真心有一刻認為 GC 係有權力去干預嘅?

另外與其一味不滿批評 GC 做法乜乜乜,既然人哋都派人出嚟同大家溝通(你要知,個個返工為乜?你估真心係為咗 serve 你班天皇老子嘅咩...),倒不如自己動動腦,畀啲有建設性嘅提議先啦。

我覺得,GC 喺搞咁多氹人倒錢落去買點嘅低招,叫玩家自生自滅嘅同時,不如多啲派 GM 出嚟同玩家互動下。
例如每個週末派 GM 出嚟同玩家用睡衣卡打下太陽團啊,同玩家搞下佔領戰對打啊,贏咗有嘢派啊咁,相信好多人都會受落。
固然,夠唔夠人做嘢、上頭肯唔肯請多幾件 part time、同事又肯唔肯加班,又確實係一堆好現實嘅問題...
已有 1 人評分Good 收起 理由
ericfung91213 + 1 成熟有道理

總評分:  Good + 1   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 12:04 AM , Processed in 0.043454 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存