2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 仙境傳說 Ragnarok Isa:兩個角度「看」一個世界
返回列表 發新帖 回覆
go

Isa:兩個角度「看」一個世界 [複製鏈接]

~~~~~~~~~~~~~~~~~序~~~~~~~~~~~~~~~~~

我諗我算唔上係咩金仔既老臣子
但係總算係一個經歷由金仔係2級公會變到22級公會既一個老會員
我仲好記得一開始入金仔,純粹係一種你買我賣既關係
賣:我牧師比公會吸50%等公會升級
買:金仔比我隻鑄鐵一個位去吸牧師升級
唔理我同金仔係咩原因走埋一齊都好,金仔都係一個同我一齊左陪左我近半年既公會
對金仔,我未必有情,始終我唔鍾意打王,唔鍾意PVP,淨係鍾意買賣野掛機
但係我肯定,我對金仔有義,因為冇金仔既話,我冇牧師,我冇鑄鐵,而且吉分密穴真係算係一個可以幫人致富既地方,所以冇金仔,我諗我好多野都好唔同,所以我覺得金仔對我黎講,我係差佢一D野,難聽D講句,我真係欠左佢D野。
雖然金仔既公會等級,我諗22級有20級係吸我吸返黎,但係我覺得我依然係欠金仔D野,我依然覺得自己仲未可以還曬比金仔,所以即使我知道我對金仔係有貢獻,但係我都唔敢周圍同人講我對金仔「冇功都有勞」呢D說話,因為呢句說話既條件,係要功、勞相近先成立,多勞而少功,又點算得上係「冇功都有勞」呢?

有時世界真係好真實好公平,每一樣野都有佢既光明點同陰暗面,一個密穴,雖然係令金仔帶黎某D正面既野,但係同時,都真係帶黎左其他負面既野。

我o係金仔雖然係有近半年,但係,我諗頭4個月大家都係一種買賣關係,因為果期我拍緊拖,RO對我黎講,我諗果時係一樣我一日都唔會用半個鍾去搞佢既野,所以同公會入面既人冇咩兩句,淨係同金仔會長凝雪有一兩句。係去到變左單身既時候,先開始多D掂下RO,但係對我黎講,RO淨係一個沖下野刺激下既遊戲,好快,我就決定左賣裝備唔玩,而係果個時期,我開始認識多左一兩個公會既人,佢地就係奔走行同埋乜九都擋(即NN)。
之後我賣左一頂小惡魔帽同一件+9洞斗,當時打算快快手手賣曬就走。
可惜要賣曬D野對我呢個懶人黎講實在太難啦,加上果時要準備去台灣電視台實習,結果係賣唔曬就要飛左去台灣。

o係台灣既時候,間唔中得閒都會上下網玩下icq,有幾次撞到金仔會長凝雪,佢話唔想玩RO跟住直頭係冇玩RO TIM......原因.....又係D掛機之後掛左D寶既問題。對我黎講,我不嬲掛機都係幫人淨掛,咩叫淨掛?即係開左外掛之後,就唔理佢去搞其他野,唔敢話去掂人地帳號D野甚至話拎人D野咁大膽,講真,人地信得過你先比個ACC你掛,我諗唔係要做到咁冇品去拎人D野掛,GAME錢JAR喎,係就係話可以賣到真錢,但係果少少錢去出賣其他人對你既信任,我覺得唔值得LAW。

最後我返香港之前,凝雪仲話不如比左個公會我,當時對我黎講,一來係有種受寵若驚既感覺,二來,覺得有D可悲.....點解你有咁多真人FD你唔比,但係你會講埋帳號同密碼一個你素未謀面既人果一刻我諗,金仔入面既人.....唔會係咁差呀?大概都係誤會黎JEL。最後我因為仲係o係台灣,所以推左雪佢話遲D再算。

返到黎香港,雪已經冇玩,但係反而同金仔既人開始多左接觸,始終係暑假關係,真係人都FREE D。奔走行佢地叫左我幾次去網吧之後,有一次終於去左,之後就開始同金仔既人熟,識左JJ(我諗金仔之中,我最當佢係朋友既一個)雲天、鈴鈴、蕃茄、ROY佢地。呢段時間,係我同金仔既熱戀期,真係好多時會出黎打下機,間唔中會搵JJ食飯,佢又會搵下我搞緊咩果種(雖然我經常放飛機)。但係有時有D野就係咁,「路遙知馬力,日久見人心」,大家唔識、唔熟,可能覺得大家都冇咩野咁,但係真係識耐左熟左,好多野就會比你見到另一面出黎.....

其實凝雪走左之後,金仔真係一個幾可憐既公會
因為佢已經變成左一個小圈子,通常一個人都會有兩個帳號放左o係公會到,甚至有D過份既,竟然一個人有成五六個帳號入左公會掛機......嗯,無錯,一個三十六人既公會,係有一個人掛五六個帳號落密穴,不過都唔係D咩既,因為聽講話入面第五個係幫SEAMAN掛既(但係一路都未見過聽過佢講野,當時真係懷疑係咪有呢個人玩,直到之後到開返攻城先見過你有咁既人玩返),而第六個帳號就係幫鈴鈴掛既(呢個聽阿奔走行講已經係冇玩既,實際係有冇玩,我真係唔知)。
但係問題開始黎啦,唔對路喎,我公會由有三個位,之後比左一個位出黎比人升,之後過左一輪又比左一個人,得返一個位,但係掛五六個帳號既,依然係舞照跳馬照跑,咁好似唔公平喎。
唔係話我D位越黎越少而覺得唔公平,
而係點解有人話就話同其他人FD,
但係一講公會既密穴位就唔出聲?

加上當時發生藍幻紅幻之分家事件,
所以有次我同阿奔走行講:其實好似幻影咁係幾好架喎,一人一個位,會長都冇情講,好公平呀!
之後奔走行就話:我都知,我都覺得咁唔掂,依家佢一個人掛咁多個帳號入金仔,但係我唔識點同佢講呀
我就話:照直講LAW,幻影佢做到咁公平,都可以有D咁既事發生,如果金仔第日發生D咩,想幫佢都幫佢唔到口啦,而且遲D真係攻城,佢一個人控制六個帳號打咩?就算借ACC比人,我地活人黎黎去去得果幾個,就算到時有人用佢既帳號,一加一減,咪又係得果幾個活人,咁即係變相搵個藉口出黎JEL,唔合理喎
之後奔走行就話:唉,等我搵日同佢講下啦

當時我地講既,大約就係咁,我地講完呢件事之後幾個鍾,果五六個帳號就出曬公會,我諗可能係佢見到呢番說話或者阿奔走行同佢講左件事。

之後過左一兩日,我o係中央見到呢個出左公會既人,咁岩我果時賣緊野,之後佢密我話打比我,咁之後打左比我傾左兩句話佢想收我某D野啦,講左價錢果D啦,跟住講講下,佢話唔玩。
下!?當時我第一個反應就係呢句~_~
點解你又話唔玩又收野- -??
之後我問點解,佢就話心淡,講話自己對公會「冇功都有勞」,掛咁多個帳號入去都唔過份,又話阿奔走行唔識分邊D先係朋友邊D係外人。咁我其實一路o係金仔都係唔知頭唔知路架啦,以為原來佢o係金仔都係「冇功都有勞」既,咁我就將我地話公會應該公平D呀,一個人掛太多帳號,遲D開攻守城既話會好有問題既諗法講比佢知,但係我講完之後聽佢既語氣,我知道佢都係唔明、唔理架啦,所以我都冇多講落去。

果晚奔走行同我講左,話呢個人都同佢傾左電話,果個人話同奔走行好難做到朋友、以後應該都唔會再見架啦,依家唔再玩RO咁既說話。咁其實呢個人雖然唔係識左佢好耐,但係我都唔係第一次聽佢講話唔玩,所以我叫阿奔走行話唔好諗咁多啦,總之希望佢會明白我地既諗法,咁自私同自我中心既諗法,唔好話遊戲,就算現實生活都係唔WORK架LAW。

但係過左幾日之後,奔走行同我講,話呢個人借JJ把口,話要入返公會。
我果時就問,下,佢唔係唔玩咩?
之後原來佢又話玩返.....WELL, NON OF MY BUSINESE啦

咁期間我同金仔既人越黎越熟,當然,放飛機既頻率並冇因為咁而改變到,所以JJ由成日搵我,變到開始少搵我,大家多數都係GAME入面吹水,同埋間唔中過間唔中咁經過佢學校就搵搵佢咁.....

咁開頭我都以為冇咩野,但係原來呢件事,我同阿奔走行係比人o係背後放左好多二連矢,但係,明明我地係以平等、公正既原則出發,我唔明點解有人可以沒的放矢咁去話我地,都算啦,你如果係有pt既,你同我地三口六面講既我地一定會聽,但係做咩要冇pt又周圍同人講自己咩「冇功都有勞」果D不合理既論點合理化同埋講D唔講D同片面咁講到自己係有幾好人地有幾差.....
不過算,雖然有D傳播學既書講過,讀者、受眾係會好愚昧咁去接受、相信信息,但係我始終覺得,人係有分別是非黑白既能力,講真,某D人係出名小氣同埋鍾意背後亂插人既,我諗,其他人聽佢講既野都未必會信架。

但係我發現,原來潛移默化呢樣野真係有用架喎,當呢個人不停咁宣傳自己,踩踏其他人既時候,受眾真係會慢慢由唔信變成半信半疑,之後開始對佢講既野堅信不移,而呢班既人,大多數係本身係唔認識呢個人既歷史同背景。
哇!又同傳播學講既野一樣,當你一個人本身係對某D野認知不足既時候,你好容易就會完全接受曬收到既信息;相反,如果你本身係對某樣野有一定既認知,你接收到既信息你係會經過過濾同思考。

簡單D黎講,就真係指鹿為馬,但係,我都覺得呢個人係利害既,因為如果唔係有人講我知,我都唔知道佢背後射左我咁多箭。
呢個世界,有時係呢種人先至係最成功既!
我覺得你對住我,我又FEEL唔到你射我果下勁喎~
可以做到咁,我真係比個服字佢!

之後過左冇耐
官方話就快開放攻城啦~
正啦,終於有得玩攻城
死啦,公會得班幽靈人
就係呢個時候,有D異常既事情發生左.....
果個掛好多個密穴帳號既人,無啦啦出去開左個公會
奇怪~
佢掛咁多個金仔,應該幫金仔守城
但係幫金仔守城,唔會去開公會架
開公會既,即係想自己攻城同拎城
攻城拎城既,咁即係唔幫金仔守呀?
但係如果要攻城既,做咩仲掛住五六個帳號架?

好怪好怪,奇怪奇怪
就係呢個時候,凝雪話玩返,之後佢同奔走行就話,呢個人遲D一定搵藉口反面同打金仔架啦.....
我當時話,唔會掛,話曬都係金仔養大佢咁多個ACC,唔會咁冇品既.....

但係當時金仔都真係幾灰.....36個位,好多人都係有一人兩個位,之後加上嚴重既有人有四個位加代掛一兩個都唔知仲有冇玩既ACC....公會實質得廿人左右.....
死啦,如果比人守,一定十二碼啦,仲唔大濟?

但係都冇辦法,船到橋頭自然直.....
不過我真係估唔到,攻城短短開放左兩三個禮拜,我見到睇到既野,竟然可以深刻過我一路以黎既RO發生既事情.........

第一次守城,我係出左網吧既
果日有班金仔既人,同埋有班係果個新公會既......
咁一開始去到網吧既時候,果班新公會既(連同掛五六個金仔帳號既人),見佢地已經係準備好曬去攻城咁,我又見到雪o係公會頻叫曬人去守城,之後我問果位攻城既帶頭大哥(唔係天龍八部果個)唔係去守城咩?
之後佢話佢果隊冇牧師- -
叫我跟佢去攻城.....哇咧.....咁都得~_~
咁我問我個fd金仔有冇人攻啦,之後佢話冇,ok咁我都可以去攻城既

果日金仔唔算多人幫襯
黎黎去去都係小貓三兩隻去下
但係攻攻下,我見到公會有人話有一班人去攻啦
之後我即叫帶頭大哥返去金仔回防啦.....
咁過左一陣之後,帶頭大哥都有返去金仔,果刻我覺得帶頭大哥都算係咁啦,都叫有義氣啦,之後搞搞下仲幫金仔打多左個非陽,哇,一洗佢o係我心目中既形象啦.....
點知真係塞翁「得」馬,焉知非福.....

問題黎啦,帶頭大哥既一班手下,又唔係金仔D咩人喎,但係帶頭大哥就用左佢地既力叫佢地守左自己果幾個密穴位,出事啦,呢個世界NO FREE LUNCH架喎,但食既就帶頭大哥食,之後錢就金仔比,結果,金仔再多四個幽靈帳號加入,即係話,三十六個公會位,只係會有二十六個金仔人,其餘十個只會有一個間唔中幫下金仔守城.....
你話,咩叫汁條皮帶害身家咪呢D LAW........

好勁呀你@@
食左咁多人身道理
飽晒^^

第二次守城之前
終於比凝雪同奔走行講中,出事啦~~
話說帶頭大哥收左四個幽靈之後,依然話唔方便要收人權限.....
咁其實收人權限凝雪會長係比左佢架啦,但係唔知咩原因,帶頭大哥出左公會之後入返,咁有經驗既都知道,重新入過公會,你個人既稱號同權限都係會唔同左之前果個架啦(除非之前你已經係POST20果隻)。

之後帶頭大哥就嘈話自己冇權限,跟住都係照舊咁周圍放下二連箭射下人背背咁啦
咁咁岩,凝雪又出左去未返屋企.....
唉,你知啦,冇左光障神射就發威架啦,結果射足一晚,但係,利害之處係佢可以淨講比人知佢自己點幫人守城呢樣果樣,又講自己「冇功都有勞」之論說,但係自己出左公會所以冇左權限之事隻字不提.....結果帶頭大哥一班知D唔知D既好兄弟,就緊係話「哇,乜凝雪佢咁冇品架,權限JAR~你冇功都有勞呀」(但係冇人問過佢究竟有咩功,有咩勞就信果下好野)
咁我地知道咩事果幾個,都知道一定係伏筆黎架啦.....無啦啦又會發生D咁既事既.....唉,不過唔理咁多啦,是福不是禍,是禍躲不過,反正有D野預左會發生架啦,問題係幾時.....

咁第二次守城,我因為有fd生日所以去唔到,之後都有幾個人因為有事所以去唔到.....咁數下手指,三十六減四再減十再加0.5(呢零點五幾時會守幾時會攻真係冇人知,雖然佢係左右住十個位)得廿人左右守城......
咁過程我係聽返黎,冇親身睇到,有咩錯誤既請指證
咁守城一開始得廿人守,而果日風雲會黎攻,之後失左一次,有人幫攻返一次,跟住再失......
黎料啦@@
咁奔走行佢地果日係有去網吧既,咁聽講就係有人叫大頭大哥果D去幫手攻返啦
一輪之後,接近尾聲,帶頭大哥既公會攻返個城,咁跟住金仔有人收到風話攻左啦,去拎返果D啦,但係大頭大哥就叫左個牧師不斷出光耀補石,而金仔有人入到去石房果時,就比人打死返出去.....
之後金仔D人燥底啦,你食碗面反碗底
另一邊廂,帶頭大哥公會D人緊係理你就有毛啦,緊係啦,呢班人除左有幾個人有放帳號入金仔之外,其他都冇受金仔恩既,加上帶頭大哥之前放左果D二連矢發揮作用,你會長咁衰咁冇品,唔比你攻就緊架啦.....
再睇睇帶頭大哥,爽咪咪啦,左手飲完茶右手拎件餅,左右手一交過一道比金仔自己公會又食件餅,仲勁過李超人蛇吞象收購大東。

其實都算啦,食還食,食完都洗下手,識收手啦.....
拎左個城之後走去奔走行到同人講"都話金仔冇左我唔掂守唔到,我下個禮拜二會比返個城金仔架喎"
不過有時有運真係有運,咁岩果日有記者o係到......
其實果刻奔走行想打帶頭大哥,好彩真係好彩......
但係記者哥哥都算入球靚波失球sor波......
有睇一本便利既大家就可以見到帶頭大哥叫人去打金仔既一段對話......

[ Last edited by 瀨戶1貴 on 2004-11-14 at 07:22 AM ]

咁我果日同fd玩完,出返旺角,咁我知道JJ佢地一定有去打機架啦
我打比JJ問佢地仲o係唔o係到啦,之後去左間cafe搵佢地.....
其實果時我係知道金仔失左城,但係我唔知道個城入左邊個手既
我一上到去果時,就聽到佢地話攻到城,又話係咁出光耀守到個城
咁我果時唔知咩事,咪傻下傻下一齊吹下水,串下咀......

跟住有段小插曲......
咁果時佢地鋤緊dee既,鋤RO幣
我本身又鍾意鋤下dee既,咁一齊鋤啦.....
去到尾尾幾鋪,發生左D我最憎既野
出口術!!
呢樣野真係極之黑人憎,你要贏要RO錢既你不如叫我直接比你算啦
做咩要拎好牌就要殊殊做口號,等下家放你牌......
不嬲打牌鋤啤,贏輸冇所謂喎,但係唔好做呢D野啦,RO幣豪果千幾萬比你有幾閒,你係贏既冇所謂.....唔好用埋D下三流野好喎.....
之後仲要自鳴得意以為好勁咁.....
果下真係興,之後阿賓落左去話算數,當玩下,但係我諗佢都唔係好明我嬲既係咩......
公平同公正,係我對遊戲既基本要求LAW.......

返到屋企
有人ICQ整左幾個MESSAGE黎
第一個係問我係咪岩岩用愛能死你(奇怪~_~都話左我唔得閒,同埋開都開自己ACC啦)
第二個就鬧我話我做咩用光耀(光咩耀呀- -我去燒野食用呀- -??)
第三個就話可能果個人未必係我, 話佢好興, 以為係我, 所以一時之氣鬧左我, 但係諗諗下又覺得我唔會咁CHEAP咁做(我仲係唔明佢講緊咩,連續睇4個MESSAGE先問而鬧最後SAY SORRY....奇怪~_~)

之後我就聽到金仔個城轉左手既事,我果刻真係呆左
下,點解岩岩CAFE聽都冇聽過架......
之後一入GAME,就見到媽聲四起- -
睇黎帶頭大哥真係搞燥左金仔D人......
過左冇幾耐,駐金十人軍隊相繼出會.....(有城果時又唔出,個城一到自己手就....)
果刻,金仔所有人都已經覺得係藍紅幻既翻版......
咁但係果時,我知道有D野,唔可以聽曬一面講
聽左金仔既,聽埋帶頭大哥果邊講既又係咩一回事.......

好長.....

我亦冇玩isa.
non my business too~"~
但係我都睇哂

好多道理
人情世故..

呼...........

呢個世界真係咩人都有..........

咁究竟,帶頭大哥佢會點講呢~?
佢既答案係
唉.....金仔你叫我點幫佢呀,得果少少人上線,佢地自己根本守唔到個城.......
(奇怪,金仔個城少人,係因為D位........)
(奇怪,金仔冇左城之後,ACC又養大左,金仔同帶頭大哥已經變成佢地同我既關係.....但係金仔養大你,就算多人少人,唔係都應該幫架咩?怪唔知呢一代要有強積金,唔可以再話養兒防老.....)

但係另一個角度,佢係成功架
唔理佢講既野係有幾講半唔講半都好
佢真係可以一個一個咁食上去.......佢公會一定會慢慢多人.......
可惜既係,巧取豪奪換返黎既友誼同關係,一定唔會長久.......
係,呢一刻有D野人地信你,唔去諗下你講既野有幾真,但係長遠計?
紙包唔包到火?
今日你可以講到其他人其他公會點點點都好,但係有D野,大家始終有眼睇.......
依家咁多人咁多公會唔鍾意你,究竟係點解?
果日聽你講一句公道自在人心,我覺得好諷刺.........
不過又係得左喎,聽既人o係心理學既角度黎講,一個反心理用得巧用得好!!

眼訓, 係時候去訓~~~
我諗呢個post訓醒之後都一定好多人留低意見架啦
um.........希望如果有人唔認同或者認同既都講下睇法同你睇到你聽到既野
唔好又用反心理,講句"算啦,公道自在人在"
我相信真理越辯越明
同埋有D人最鍾意開新手ACC去撐自己自圓其說.......希望可以少D呢D咁既小人行為啦

十週年勳章(賀詞)

大頭大哥個班係咪姐係 祝福 呀?(唔係唔好怪我,都係估下架咋)
呢個大頭大哥太賤啦,人地信得過你,你竟然可以咁出賣人...
唉~我依為係現實先至會冇義氣呢回事,連係game都可以咁!!
個個jj都係緊大頭大哥?我覺得佢地可能知你上去特登夾定裝你~
夾埋做你d ro錢之後一齊分,呢班人.\ /. ....堂堂正正咁輸比佢冇所謂!!!
出埋哂d狗屎招屈錢,就真係唔抵!!!佢個人太主觀唔會長命,睇著啦~!
你都唔好咁興,同呢d人興冇謂,佢條友唔會風光得幾耐!!!

呢篇故好好睇-.-
金仔係一個人黎ga?

Originally posted by 俠2-黑影 at 2004-11-14 09:55 AM:
呢篇故好好睇-.-
金仔係一個人黎ga?

金仔係一個公會..

只可以用2個字形容果個帶頭大哥...

仆街:ro11::ro11::ro11:

Originally posted by kelvin769 at 2004-11-14 10:29 AM:
只可以用2個字形容果個帶頭大哥...

仆街:ro11::ro11::ro11:

+分認同!!
 佢.好cheap!

金仔既事= =我呢d外人就唔好出聲啦
不過藍幻一人一位 -_- 金仔應該跟下=_= 話之你係會長
就算係小貓 有幾個acc 佢都係冇入其他人入公會
寧願自己慢慢磨-_-"

賣賣廣告:幻影收90級以上.進階80以上>3<有三個城 要守城丫@_@ 有意請密小貓子.小四

Originally posted by kelvin769 at 2004-11-14 10:10 AM:

金仔係一個公會..

ic...可以講下個全名來聽下嗎

睇哂luu!!*

又係我肥吉出現既時候...8).
算啦甩肺....有d人就係咁樣 係你面前就扮fd 扮可愛...
背後就鬼鬼鼠鼠咁係咁中傷你 同你d fd 講: 阿邊個邊個宜家衰左好多唔好add 佢呀,小心d佢呀呢d 說話....
金庸好撚多呢d西人估唔到ro 都一大把
....都係果句
ro西人何其多,你又屌得幾多個:ro12:

[ Last edited by fatfatbee on 2004-11-14 at 12:25 PM ]
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 02:42 AM , Processed in 0.037241 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存