2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ 【★官方★】◐開發商遊戲系統建議收集專區◑ ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 夢之小妹
go

[討論] 【★官方★】◐開發商遊戲系統建議收集專區◑ [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

又係我^^

我今次提議.....

1)加插小遊戲<<之前有人提過..

你們係隻game到加插學術性...中,英,數..常....嘿嘿....<<<精靈小遊戲<<

個精靈event可以換為精靈問答環節.@o@

因為我見你這個online的精靈會教授知識~@v@

我想祂們被稱為精靈博士~嘿嘿~<<很有學識的呢.神聖的精靈^^

至於點整....嘿嘿...我諗..開發..要搵間,,教育公司....嘿嘿...(唔好,,,堅皮wo)

這個..可以封殺,,,父母常說...""打機..打黎做乜"".....''冇前途'' ..."".學唔到野..快d溫書"".....''收機...溫書''..

嘿嘿....沒有一隻online會有的.....A_A  <<<<不過,,,,這個提議,,,,...

2)活動KEEP住搞,,,職業盡快執,,系統慢慢黎,

要搞多D GMX玩家,,的活動,,哈哈,,一定好開心

職業能力不平衡引起玩家不滿,,,

你們要..自己開一隻升...一隻職開一隻測試,,就會知道個隻職有咩問題....

雖然GM有能力改變自己的數值.....但是,,,你們不要,,懶....,,不要濫用,,,,不然你永遠也不能令這隻GAME的職業能力取得平衡...因為你只是人云亦云....

系統.....出得GAME,,,,,,,這隻ONLINE最好人,,,,,,

依家出左GAME,,,,你就要,,,慢慢執.....

唔好,,,一次更新哂,,,,一來,,,,有D玩家如果冇玩一舍月,,一玩返,,,

會好難適應,,,我見好多ONLINE都係咁=.=.....唔理人地死活...

到時成街問題少年-.-...<<比人話白痴就係E D,,,

二來,,,我地比左咁多意見你地,,...我睇你都要整都5係一朝一歹的事,,,,,係咪先~嘿嘿

唔好,,貪快,,求其做=.=,,,,,,唔係的話...

回復 21# 藍夢月 的帖子

唔錯wow ~~

d阿媽,miss,a sir都唔會講咩..

玩game都可以學到野...

一定好多人玩!!我支持~

@@以下系我系【精靈樂章 - Dreamy Journey Online】官方部落格 寫既建議

http://tw.myblog.yahoo.com/dj-online/  @@有咩建議都可以打落去@@ http://www7.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3359610 呢個系原帖
四轉職業建議:
由於遊俠以機械式的遠距離攻擊為特色 因此四轉職業遠距離攻擊的特色明顯增加
遊俠--狙擊鎗手
        新增狙擊槍`射擊距離加長`普攻速度減慢`有高傷害單體遠距技能
                部分技能附加特殊狀態(例如:出血)
                以增加職業的可玩性及各職業的平均性
                因為高傷害是狂戰的特色 但這個職業不是近距離高傷害
                而是遠距離高傷害

神獸巡守
        神增巨弓(是這樣叫的嗎?`弓的邊緣鋒利似刃`拆開上下兩部分為變雙刃)
                射擊距離稍稍加長`攻速2.0`有召喚限時強大的古代神獸--麒麟獸的技能
                有限時內增跑速`增加命中等具有『獸』的特色的自身輔助技能
                以增加職業的可玩性及各職業的平均性
                因為召喚怪是地獄使的特色之一
                所以這個職業的召喚技能不比地獄四轉的召喚技能強

狙擊鎗手 匕首為近距離武器 狙擊鎗為遠距離武器
                                   (與射擊目標的距離愈遠命中會增加 愈近卻不會減少) 
            神獸巡守 雙刃為近距離武器 巨弓為遠距離武器
                                   (少買近距離武器 武器能力加成與2種武器相同 比較公平)
    有問題`要65等才能轉四轉?新手太難升了...
    不如55等就能轉四轉吧 若玩家超過55的話 轉職後等級不變好像比較好...

如果有這樣的職業,我也放棄卡戰場,四轉的吸引力大得多了。   

假日收錄了大家的意見,明天寄給開發

保安問題

1. 登入密碼使用螢幕小鍵盤.. 盡量減低因中木馬程式而被盜的可能性..

2. 設置刪除人物密碼.. 減低因被盜/大意而誤刪人物的機會..

3. 設置倉庫密碼.. 減低因被盜所引致的損失..

外掛問題

1. 盡快更新自動偵測外掛程式.. 任何玩家使用外掛.. 立即永久封鎖.. 務求令所有玩家於公平的環境下享受遊戲..

遊戲設置

1. 對話/公告訊息欄設置成可隨意移動.. 增加靈活性..

2. 交易/銀行等等視窗設置鎖定.. 方便玩家自行調校設定..

3. 設置背包分類.. 將任務道具/任務物品/裝備等等分開.. 方便整理..

4. 拍賣場設置搜尋功能.. 方便省時..

5. 設置簡易天賦組合設定.. 只需按下預先設定的組合即可變更.. 毋需每次逐個更換..

其他內容

1. 精靈系統

-  取消訂單金錢獎勵.. 無疑令玩家失去收入.. 而且採集高等材料所費甚高.. 可以考慮設立精靈金幣..
-  精靈金幣只限於採集/修行/製造使用.. 不能用於普通交易/拍賣..
-  設立小遊戲/任務.. 讓玩家與精靈一起完成.. 從而賺取精靈金幣..

2. 橘裝裝備

-  現時橘裝裝備數值均是固定.. 可以改為隨機數值..
-  而隨著裝備數值不同.. 補血量/攻擊力等等亦隨數值有所改變..
   例如使用較高數值的+體裝.. 於神官補血/使用hp的時候可以得到較高的回復量..

3. 增設結婚系統

-  配偶組隊可獲額外經驗值.. (當然要購買商城用品啦)
-  設置教堂可供觀禮/舉行婚禮之用..
-  可使用商城道具直接飛往配偶之位置..

4. 增設師徒系統

-  達到某個等級的玩家可與其他玩家建立師徒關係.. 組隊可獲額外經驗值..
-  師徒需要組隊升級達到某個經驗值.. 並需要解任後可向師父學習指定技能..

5. 增設公會戰

-  不設等級限制.. 可由發起pvp的一方設定對戰人數及時間..

6. 增設職業任務/熱門升級地點怪物數量

-  熱門升級地點怪物數量過少(例如蓋亞林地毛蟲區/雙獅子山魚人區).. 往往出現"人等怪"的情景.. 減少伺服器後的情況更為明顯..
-  針對不同的職業增設任務.. 玩家可透過專屬職業的任務獲得經驗值/專精經驗值.. 提供其他升級途徑以供選擇.. 緩和熱門升級地點過於擠迫的問題..

以上只是天馬行空的構思.. 亦有部份是看過他人意見或參考其他遊戲後加以修改..

希望小妹能夠整理一下.. 並與開發商研究可行性.. 謝謝!
已有 1 人評分Good 收起 理由
藍夢月 + 2 好好呀~可以令隻遊戲更完善~@v@

總評分:  Good + 2   查看全部評分

我想 每個職都有特別既坐"之"

小妹..我希望可以係商城到買到永久背.e.g:可以買到惡翼等

果隻八x魚精靈二轉既時候外表都唔可愛ge= =
我想佢個頭係好似其他精靈咁..
唔好有D野凸左出理(果D好似係一開始時候ge腳..)

希望可以解除裝備綁定這個系統,遊戲幣很難賺取,所以當玩定升級換裝備時只能賣給npc而不能放在拍賣,價錢相差太遠了,導致玩家很多時候不夠錢換新裝備,而家某些物品,例如水晶開洞等都是要經由點數購買,導致很多沒有足夠金錢的玩家沒法強化強備,而且更炒至天價出售,現在很多物品都是要點數換取,那樣倒不如你們乾脆全部物品都要用點數購買就好了,根本就沒有了本身玩遊戲的意義,明顯地是每樣東西都要付出真金白銀才玩的遊戲,不如不玩,相比其他的online game,你們未免有點過了火位吧,大部份物品都以金錢換取,那不如乾脆賣整個帳號物品一set的賣還方便~希望可以改善一下!希望你們真的會聽取玩定的意見~謝謝~

聖騎 四轉 叫  聖光騎士 / 黑炎騎士  ??

強烈希望GC増加通訊安全鎖和遊戲的刪人密碼,
可以減低玩家們被盜帳號,物品和被刪掉人物的機會,
保障玩家們的財產,希望小妹可以回報>"<

希望可以照顧一下祭司

小妹>33333<你覺唔覺祭司職好少人玩>口<
祭司成日都無人組黎打副本>口<
因為攻擊又唔夠正職d人勁- -加血又唔夠神官勁- -
正因係咁令到祭司d裝變得好少/口\~好慘!!
而且D技消耗MP超大量- -,D MP水又貴(45LV水都成1金1枝-口-"點買- -)
祭司個人出技太慢,
還有變巨猩型態,防禦力太少了,技能又好像沒什麼用,害得這個型態沒有人用耶/口\
(還有我希望升LV時,當武器損壞維修時不減最大耐用度>口<,買點鎚很貴耶,只在沖武器的維修才減最大耐用吧)

1.遠攻武器攻種小過單手劍 ,攻起碼高過單手斧
2.4轉名:狂戰=蓋亞戰神;聖騎=聖光騎士;刺客=忍術居士;遊俠=天行者;元素=賢者;地獄=冥王;神官=審判者;祭師=道士

小妹 請你改一下
裝備d耐久度同埋綁定
出一樣用點買既野 可以解除綁定
而且仲要平 因為會好多人都用
因為d裝一綁定左就唔可以交易
而且又唔可以比同一個帳號既其他人用
咁樣我地用完d裝 囉去做咩?
比商人咩? 咁樣我地既金錢會流失?

同埋 加多d d裝飾品  而且 背部同埋手部d
裝飾可唔可以直接買到?
再加上身既裝飾  咁就最好

然後 再出多一個銀行 呢個銀行可以將3個角色的東西
任意交易 就算綁定左都得 任務物品除外

跟住唔該你整下d藥水既cd時間同埋出售既價格
然後將用點買的藥水整到唔洗cd時間
因為某d職業 防好低   又冇錢買體裝既時候
就要d藥水了 但藥水cd時間又耐
點玩?
跟住請你整下d mp清耗

然後請你地整到 仇恨值 可以顯示出黎
因為好多時候打王既時候
因為唔知仇恨值幾多 亂打 就好易滅團了
仇恨值最好就可以顯示出邊個人對隻怪整左幾多仇恨值

然後希望你整一個pvp場 任何等級既人都可以入到
唔係 係火環/精靈戰場 限死一個等級

跟住請你係刪除帳號之前有個安全提問
答唔出就唔好比佢刪帳

跟住請你出多d活動
同埋經驗加成

又請你地整下d經驗值 或者係多d升lv既重複任

再請你地係地圖上面整到d任務 黑左都知個任係邊到接
而且本書個樣係黑色的 綠色的書就顯示綠色 唔好係地圖
到顯示黃色 而且 個npc係可以買野 又可以接任務的
請你地都顯示出黎

跟住 請你地係官網到整埋顯示d任務
講埋要咩條件先可以接 又講埋可以囉到d咩野

請問小妹  整好上面所講既野得唔得?哪怕係一樣都好
就請你整好佢

玩夢之樂章的某一個人上
已有 1 人評分Good 收起 理由
藍夢月 + 1 正是問題所在~~

總評分:  Good + 1   查看全部評分

幾時先可以同人結婚呀>.<

1.冇咩人會o係60lv之後仲用橙色套裝
   一來難整
   二來血少,防少
   我係隻遊俠
   用藍裝可以有萬幾血,橙色套裝得7000
   可以多1倍...
   而橙色套裝d特殊能力又唔係咁有用......
   可以試下加強d特殊能力
2.其實可以整個製, 一下sort好晒d道具, 好似monster hunter咁
   唔洗整分頁
3.採集任務可唔可以畀番少少錢?
  因為60lv要成100個先回到任
   又冇咩多餘o既去訓練精靈...
  好難升
4.唔同職業可唔可以有唔同o既舞?
5.o既然開jo 65,之前o既lv應該要易升d
  好似重複任務物品可以掉多d
6.冇咩人打戰場
   30人pvp場更少人去...
   其實我鍾意打30人多d
   可唔可以改到用少d聲望
   都可以換到d好野?
   30人pvp可唔可以再改多d聲望?

個個都只講高級個d野,其實
低級都好慘架!!!
好難先得幾金之後話o甘快用完!希望任務多d獎勵啦!^^(特別係經驗)
仲有成日都得一條劇情線,好悶架zzz……
希望打怪既經驗多d(由其是係低級玩家成日去個d地方)(最好有一倍啦^口^)
小妹一定要看呀~我(地)好慘架~(p.s.我自己玩左4、5個月都未3轉T^T)

官方真係要理下D祭師呀!!!祭師常冇裝買所以希望+多D技吸引人玩  技希望 可以變狼 猩猩同鷹個時+多D技 重有可唔可以四轉時可用雙劍同多D近身技 四轉希望可40LV轉  係積分可以+開洞

好似make a wish咁@@
我想座騎可以坐兩個人

1) 搞結婚系統...

嘿嘿..2個人在線升lv,,有經+..<<不過好似,,嘿嘿..我開個掛下A_A<<唔+經都OK.有個系統就得.

一結婚,就會有心型煙花中間寫住名果兩個情侶,果個ser全部人windows都會顯示~

結婚後,整個全ser度蜜月(座住獨特的情侶飛龍,到處飛)

情侶一齊打怪+多d經..

情侶 男女各有一個  (顯示係名旁邊,個個都知,唔好溝錯人~kaka!!)

整個情侶溫泉~一齊浸浴~~好好玩~

2)D任物,,,同裝備,,,個D,,,係個背包到開分頁.

一清晰D,,二來冇咁阻定..

3)裝備試身,,,,

D裝備都冇得比我地試著...睇下咩樣=.=

4)裝備收藏

你隻GAME出左飾物收藏,,,舍陣我以為係裝備收藏好開心...點知,,

一來你隻GAME SET死不可交易,,二來我好辛苦合左件裝,/打左/買返黎...可能強化埋+9..

玩家過左LV,,,就冇用,,你要我地掉左佢???=.=...5係掛,,,我5捨得......因為要花左好多時間先有..= =

5)公會部落

公會要團結...要有一間公會會所...等D會員..得閒個陣..係自己舍公會到嘆COFFEE哈哈..<<各公會有一個私人會所<<可供,,,各會員佈置<<靚哂..

哈哈..唔升LV個陣..有地方,,同D團員増進下感情~~

6)公會留言版.

有人話字數5夠...我覺得,,,太少QUOTA比我地POST,,,150人,,,,得個幾個QUOTA,,,好快爆,,,我地要狂DELETE-,-

要增加QUOTA比我地,,<<嘿嘿..如果你地開發公會部落,,,,仲可以係個,,,會所到整埋,,,

7)日日獎.......日日上線...咁支持,,

送返份禮比玩家啦~~哈哈...

8)任務多~

9)可以轉髮型~

10)節日活動唔好咁多重複..多d可以抽中好野~~

11)整個寵物屋..可以入去~有椅(可以坐來玩下),床(可以訓 訓係度補血),燈,電視,地板(全部自己買)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 02:55 AM , Processed in 0.044656 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存