2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 魔力寶貝 綜合討論+感想區
返回列表 發新帖 回覆
樓主: ↙悔哭↙
go

[感想] 魔力寶貝 綜合討論+感想區 [複製鏈接]

勁懷念呢D日子- -成班同學放學後去網吧,一齊打BOSS 。假期一齊升等~,勁開心- -但系人一個個離開~

我玩果時系1.0   (神獸傳奇)    未升2.0之前果斷日子仲令人回味

[[[[第一次見到60LV系全SER最高LV
第一次覺得升40LV甘難升-_-
第一次覺得打神獸系甘威水......]]]]<-------系1.0既時候
成個SER D人得廿幾30LV
打海洞   打魚洞既日子  <----我諗2.0吾會再有人去升-_-

2.0  升LV易左好多,D人高LV哂....冇左果種FEEL LU~不過我都一直玩到 4.0尾

期間停玩   又重玩  停玩又重玩     收賣ACC都超出5次了-_-

玩到最高LV127LV弓手就沒玩了~正式結束魔力生涯 (2000年至2006,07年)   至今呢段回憶己經8年了...時間過得真系快~_~

我玩果陣係1.0 仲係隻樹精做登入畫面果陣
果陣係成班同學放左學1齊去網吧開始玩. ..
初頭玩係用主角,因為覺得主角拎槍好型so走左去做槍士
里洞,對我黎講. ..並唔係一開頭最多接觸既地方. ..
開頭練級最多就係去靈堂,
因為果陣仲未有里洞,而又冇乜人去狗洞/改屍洞
重點係. ..未開始''輕''組隊升級,
好記得岩岩玩果陣d人25+已經好勁,
而我第1個族我入左叫''風之谷''既,
跟住慢慢開始識玩亦都多人玩
見到人做''封c''好多寵,自己又開一個,
之後慢慢做左個寵物商人+騎士
果陣時練得好辛苦. ..(未有雙開)
直到2.0發現自己騎士亂+點 血攻敏防都加齊- -
就開始重練,亦都係開始弓手年代,
我都張騎士刪左左開弓手. ..
里洞 利洞. ..雪山. ..詔3. ..牛牛. ..都做左我好朋友,
但呢個時間開左1個名好吸引既職業 ''忍者''
岩岩開個個都唔知d職業特性,我純攻敏弓走左去做忍者
初初,d人見到你個稱,都覺得幾忍,見埋暗殺仲型,因為冇乜幾個人係忍者
但之後,去到上忍級又高左,發覺打王練級pk都係冇乜用,
只會有時單挑好彩暗到人,
then唔知發起咩癲走去練當時完全係差唔多冇人練既劍士
靠住1班舊朋友,同埋自己努力,好快衝番d級,
跟住開始練下技能,發覺練到想自殺又燒錢
但冇計,食得咸魚抵得渴,入得呢行就預左
打牛牛去到75,就開始狂練技,終於比我練到招招都有大叮. ..果陣都幾爽,
唔係幾多人有大叮,到我努力練到80決定閉關,
差唔多用左4~5個月時間練到3技全10(乾,諸,陽)
之開慢慢咁練級直到係火山練左1排. ..發生左1d問題冇玩
但係到而家魔力都係我最愛既game

懷念以前的舊戰友
懷念海洞升級的日子
懷念個個人都係用綠螳,bee,水龍的日子
懷念打王果陣個會個心跳得好快,因為好驚斷線Xd''(組人打boss好難,特別係岩岩開始接觸改比波羅卡c果陣)
懷念以前10p10舞者跳變大既日子
懷念成日解任拎稱號既日子
懷念我最喜歡的稱號''追風者"(唔記得邊1年新年送既)
懷念我最愛既地龍+白鬼
懷念單挑熊男既感覺
懷念做士兵帶哈村年代(收入唔錯 哈哈,差d唔記得左我有個士兵叫''士兵.9413'')
懷念以前幫人比人幫溫馨果種感覺
懷念1隊人邊升級 邊吹水 永遠唔會悶既日子
懷念黑市(正.. .Xd)
懷念叫菊花情/小寶的日子
最懷念2.0的日子
絕不懷念練技的日子

係上年年尾,大陸岩岩開左魔力私服,
我亦都有接觸,幫我搵番唔小感覺
我愛上左一種魔力一定都有但香港sev冇咩人接受到既遊戲
叫做野戰,即係係城出面 遇敵戰鬥
同單p真係完全唔同 好多人野戰既主要職業都係馴獸師,
可能好多人都估唔到,因為130級隻寵多十幾忠誠係差好多
野戰馴獸師會帶5隻寵,因為寵係主力攻擊 人係輔助
有咩唔同?多左野要注意,因為攻吸等巫技可以放係敵人道
其他等等變數 玩法有趣好多,仲可以打飛人番法蘭城 haha 感覺好爽
魔力既pk模式始終係我最愛的 自己5開5p5都唔錯,
玩私服我試過,不過都係多人好玩d 就算輸都唔怕,因為係戰友嘛
我玩果陣都係學生年代冇咩錢,都係用魔幣買點卡,
果陣大約6w 1張,
如果魔力學金庸咁出懷舊版,出2.0 or 3.0,但唔出d變態寶石 我諗好多人會玩番
我以前成日係hk4出,西醫對面傳點更係我喜愛掛機之地,愛情樹都係唷
已有 1 人評分威望 Good 收起 理由
善福 + 40 + 3

總評分:  威望 + 40  Good + 3   查看全部評分

一開始好記得我撞下撞下咁打怪....
仲要死埋

玩過星曲WEB

原帖由 nok1995 於 2008-8-21 03:51 PM 發表
一開始好記得我撞下撞下咁打怪....
仲要死埋

一開始打死隻樹精都會好開心

個個都爭去靈堂打影

原帖由 ~小炳炳~ 於 2008-7-26 12:29 PM 發表
我又想打下自己既野"

其實魔力並唔係我第一隻game~
第一隻係玩金庸~'之後仲玩過無數咁多隻game~
但玩得最耐既~係魔力~

記得果時係中四~
咁岩同一個坐我隔離既同學講起~我問佢有咩game好玩~
佢就同我講魔力 ...

以前有係pk場見過你呢= =
不過唔記得有無同你p過了

我同你都差唔多 初初真係好傻好天真 1.0時期完全唔了解玩法 將獵人當做弓手= =
之後差唔多2.0先正正式式知道各職既玩法如何
所以由正式玩既開始去左做馴獸師(當時好似tv播緊馴獸師之王..嘛..我就是阿宅,我就是怪人嘛...)
一直升到4x,終於加入了對我來說最重要既家族 GDO蛋蛋族 是當時某本game書開既家族
果陣開始係魔力終於有不少朋友了 日子一日一日咁過去....
開始同族既朋友網聚 一次,兩次,三次,有幾個現在都已經成為了真正的朋友呢
因為在下愛新鮮,所以到左5x 去轉左做忍者,之後又做番馴獸師= =
一直到70lv左右 終於踏上係魔力另一個階段 決心做個近戰出人頭地
果時決心轉左做斧士之後 每日都努力升lv升技
沒事做就去pk 果時係pk場識到唔少戰友呢 (在下大部份戰友都係pk認識的= =)
因為我太愛pk了 去到8x連lv都懶升 日日係pk呆= = 而且果時改名做朔夜 但係成日比人叫左做索野= =
由斧士慢慢升到9x 感覺斧士唔係我真正想要的 我想保護其他人 保護戰友
所以放棄高威力既斧士 轉為以保護其他人為主既騎士 而且由血攻敏 收左大量重種轉做純血攻型騎士
果時 已經開左騎士之譽了 依招技簡直係我夢寐以求
雖然終於達到自己既夢想要求 但因為完全沒敏 所以去到邊就比人打到邊..裝備要求要高而且壞好快..
不過可以係pk有機會比我發揮所長 果個滿足感足以抵銷所有不愉快呢
以前pk最鍾意同固定戰友5p5玩近戰隊了
果個時期係我玩魔力咁耐最開心既時間 戰友們一起對戰 戰友們一起研究職業 戰友們一起討論應戰戰術....

依張相係我所剩無多既魔力相最難得既一張 想當年的四騎士對戰
依張相仲係叫朔夜,不過不久我就又轉左名叫做血紅逆十字了=.=
而後過一排又轉番做朔夜=.=.... 以上

我1.0開始玩魔力寶貝 , 玩到去出左逆星之後就冇左玩

當年我1.0仲記得係靈堂個陣超多人,齊齊入隊去搵介指,搵完之後就去探索魔力既法蘭城
個陣我自己好懶,唔鐘意就d職好麻煩,所以就去左就傳師,仲記得個陣100蚊學技都冇,
所以就出左城打怪諗住賺錢,點知發覺原來魔力d石係賣得12蚊咁平,所以個陣真係有
小小唔想玩.. 不過,好在係入面識左幾個網友,佢地帶左我去打樹精,之後再重拾返個陣興趣

到左2.0個陣我冇記錯我仲係得30幾,個陣技又屎,點又加錯曬,真係唔知點咁,最後都係下定
決心刪左佢,開左隻劍士黎玩,個陣因為熟識左魔力小小,開始唔再好似新手時期咁濕濟,加上
有朋友既支持同埋指導,我好快就更加迷上左魔力寶貝呢隻遊戲..

但係好景不常,大宇因為見到外掛劃行,決定要玩家有e-mail先可以拎得返個帳號,而我都係
其中一個受害者,辛辛苦苦玩返黎既角色,寵物,武器,防具,魔幣通通化為烏有.....

當然,一個人如果有心玩既話,就算條路係幾咁難行都好,都唔會放棄,所以決定開返隻劍同埋一隻格士
經過左漫長既歲月,日月既洗禮,經過好多風風雨雨,終於兩隻角色都破百,係魔力生涯入面都有返d成績..

不過,物價上漲,銀票,鼠石,掉檔,逆星既出現,而且仲要工作,時間唔夠,令到呢個係我心目中最好既遊戲劃上完美既句號

但係魔力寶貝永遠係所有線上遊戲中無法取代而最獨特既遊戲

十週年勳章(賀詞) 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 £索野↘☆ 於 2008-10-9 12:29 PM 發表

我同你都差唔多 初初真係好傻好天真 1.0時期完全唔了解玩法 將獵人當做弓手= =
所以由正式玩既開始去左做馴 ...

隻蜂個名 同我3.0 隻弓手個名 差唔多xD

我好耐冇黎e個版睇xD

好懷念以前d寵-廿-

我重我記得第一次比人昆係 

幫手+忠誠 =廿=

比人呃左我隻 野生 飄浮炸彈xDD

原來咁多人,,,
以前,,,,單挑到熊男,,,已經好威=.=''
魔力,,,,都好耐啦-0-
好多人都由中學生變到入哂社會既人,,,,
ha,,,,時間過得好快,,,,數一數先知
原來自己玩左魔力咁耐,,,
我以為我放得低,,,點知原來唔係,,,
就算冇野do都想on一on魔力,,,

魔力比我ge回憶就係升技升技再升技
唔知點解
硬係覺得升技比其他野好玩=-=
可能果時太過想睇10技魔法了
一升80就開始爆10技
一有卡時就升晒佢
果陣真係好喪

不過e家變晒喇
往者不可諫
只能回味

呢隻GAME玩左我好多年LO~

都係魔1好玩話魔2
想當年 一齊捷紅哥林-0-

都係以前d果...好玩過呢家....呢家d game玩 1~2個月就悶了.

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我玩個陣都系2.0-,-
個陣小3..有個fd第1次帶我去網吧..見到石器時代.(個陣以為魔力)
之後衝動叫屋企人買電腦..之後隔黎屋有人玩魔力.就一齊玩..我之前以為魔力同石器系同一隻game-,-!之後開始左魔力旅程

好!.一開始..吾識玩..做完新手任..出門口打哥布林-,-打到失魂..仲以為有人送左粒心心比我-_-!.勁kai之後個fd同我講原來系瓜左..個陣魔幣仲賣緊500$100m!
我由2.0小4開始
玩..玩到3.0中1左右..就無玩..因為多左雪塔=,=吾好玩.之後開始玩私服.斷斷續續玩到宜家中5畢業仲有玩緊..玩左甘多隻olg..都系覺得最好玩系魔力..同玩得最耐最吾捨得.

十週年勳章(賀詞)

我係魔弓傳奇過時玩既
記得過時有得7日試玩 玩7日完又冇錢買點又開個7日玩

原帖由 £索野↘☆ 於 08-10-9 12:29 PM 發表

所以由正式玩既開始去左做馴 ...

我上鏡了~~
多謝你張圖~~
估唔到仲可以見得返自己 HAHA

1.0果時,我果陣仲係幼稚園
果時見我阿哥玩
日日睇佢玩,之後有一次我捉佢痛腳
要脅佢比我玩(2.0)
咁我仲細又唔識,就on居居咁搵隻果時係全魔力最高lv既格士
走去打綠帽哥布林(我阿哥果陣實暗笑我)
之後佢開左個人比我玩,我好似玩到20lv就冇玩- -
到依加有時會玩下私服

仲有果時有一次,係法城見到隻熊
未改名既,拿拿聲汁左佢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:42 PM , Processed in 0.040043 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存