2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 魔力寶貝 綜合討論+感想區
返回列表 發新帖 回覆
go

[感想] 魔力寶貝 綜合討論+感想區 [複製鏈接]

我既第一隻網遊係魔力寶貝。
接觸佢既原因係因為有次去同學度玩,佢家姐玩緊魔力。
果時見幾得意,之後就玩下去了。

我玩既時候係2.0,我仲記得一開波乜都唔識出去比綠哥打死好幾十次。
直至出去打蜂,果陣未有檔數既問題,D人見度頂攻就會買(仲好貴添)
我仲記得當時綠螳50攻差唔多係比人當神寵咁。

還記得去伊村既日子幾辛苦,不斷走佬,有次去到門口之比盜賊ko。

哈洞,里洞猶奇印象深。
係里洞升等好似坐火箭咁,把把聲咁衝。
之後去利利打大炸彈?

我仲記得我特登去問我同學個家姐打完利利去邊,原來係雪山。
去阿村果陣又係好深印象,因為我唔識路又唔主動。所以成日等人帶,有好幾次更加係
慢人一步跟唔度團。

而且果陣搵人帶學亂箭又係好難,有人話帶就勁多人++,因為果陣海戒真係好難打到

之後36度上雪山,d屍同白狗伴隨我無數日子。隱約記得屍最鐘意打多血既人,我曾比5屍合飛左。
上完雪山冇記錯係打詔,但之前要打左神狗先。我份人鐘意多人一齊玩,我記得打神狗只可兩人打,否則會爆裝。
得兩個人打神狗,我係好唔慣。最終打左兩次先win度。

去打詔係我最開心既時候,亦係當時我抽中左水鼠@@”我特登叫朋友玩同幫我升水鼠,抽中水鼠開心左幾日,因為當時
好值錢。打詔果陣血刃亦使我鐘意左刃,我專程叫人幫捉火刃。另外係打猶大果陣見度白靈,勁得意。我都收左好一段日子。

打詔3打石打左好耐,成日不經意會升左等都唔知。果陣既火使魔同埋藍色既炸彈我仲記得好清楚。
冇記錯打完詔係去打波羅?果幾隻王,為左打鏡去打牛。

火牛同風牛,我一開始打牛果陣以為得兩者好易,但後來先知要合牛係好難。後面既日子我已唔記得清楚。
我大約係火靈?紅色既鬼出果陣就離開。果陣火靈賣到好貴8x萬一隻一出果陣。

過左冇耐3.0又出左,好似賣點係變精。
我重拾當年既童真去玩,果陣轉行做忍者。做左一個唔受公認既力敏忍。
以前d野唔見哂,所以要重玩。忍者冇乜野好講,不過唔知點解好鐘意升技,特別係招陽炎,型爆。
玩度上忍全8技,我又因為冇人陪玩放棄左。
值得一提係果陣我鐘意玩魔寵,黑鳥,火刃,死靈。同埋死亡蜂都陪左我一路升。

直至上年10月,我朋友玩魔力叫我陪佢玩下。
玩番果陣我地兩個一魔一格,我格。
當時真係人面全非,當年既東醫逼爆場面變哂做掛賣擋。
以前爭住左醫生醫紅傷,紅價100.200.400.800。
宜家醫生少哂。

反而當街好多新奇既寵,又龍又馬。好唔慣,而且冇左以前升lv既衝勁,加上錢...
大大不夠,想買隻蜂都幾萬。對於一個新手黎講係好難負擔,你可能叫我做封師,但我就係唔想做,唔鐘意玩封師。

格士玩度32就停左,以前既升等聖地,里洞,哈洞變哂冇人去。
我去度3.0,人只係去雪塔,風洞?以前既味道冇哂。

魔力斷斷續續陪左我5年,我好似係小五玩度宜家中四。我網遊既經驗都唔算少,大大話話都玩左4.5年。
但玩左咁耐,味道始終唔夠玩魔力好。加上宜家多olg轉做免費加商城,玩落去終於冇力衝等。
可能自己冇付出金錢掛,所以冇搏命玩。

不過,魔力真係好玩,個代理都唔差。

已有 1 人評分威望 收起 理由
善福 + 25 鼓勵

總評分:  威望 + 25   查看全部評分

玩過星曲WEB

原帖由 ↙悔哭↙ 於 2008-2-13 07:52 PM 發表
我既第一隻網遊係魔力寶貝。
接觸佢既原因係因為有次去同學度玩,佢家姐玩緊魔力。
果時見幾得意,之後就玩下去了。

我玩既時候係2.0,我仲記得一開波乜都唔識出去比綠哥打死好幾十次。
直至出去打蜂,果 ...

無錯.....果時既日子真係好令人回味....

不過....因為D玩家愈來愈高LV....加上大宇又出左雪塔...

仲有邊個好似以前咁升啊....

十週年勳章(賀詞) 忍影世界 玩過星曲WEB

我重記得我玩過時係1.0= =一開始咩都唔識 一開始+點 係 每樣+一d
之後又唔識就職 後尾有人幫我教我先識- -
以前打王我重記得用吸血魔法打大佬 比佢魔反吸乾左自己 哈哈
之後就識左幾個fd 由1.0 玩到上年 中間 3.0 都停玩左一陣
以前d人係睇能力唔係睇掉幾多
e家個個都睇掉 唔掉 得少都唔話勁
同埋以前我個fd都算係全ser最有錢- -
2.0-3.0 個時 有2影 n精 2隻牛 風牛同水牛 佢d精重要多到要送比人 - -
佢都送左幾隻紅生比我 當時係值好多錢的-廿-
同埋佢咩生產都有- -全部都差唔多10技-廿- (天解星恨)
唔知以前有冇人識佢- -e家都搵唔返佢
e家d野又貴-廿- 我第1次買錢 係280蚊100m e家-0- 唉
好掛住以前d 野咁平 同埋 有人會幫人-廿-
e家樣樣都收錢 升lv都唔係弓魔格傳 同1千攻上
都唔比入team- -
善福 + 10 原創內容

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

-_-我果時,,,
一開始玩-_-
咩都吾識,,
打綠哥打到失魂-_-
果時仲俾人以為系傳師-_-
因為低攻高血魔-_-
SO我DEL左隻人重玩-_-
結果玩到最高80左右-_- 果時系2.0都算勁LA-_-
最後因為佢D物價同埋小白...停玩左
到E家又想玩番- -

玩過星曲WEB

原帖由 ◎真田幸村◎ 於 2008-2-14 02:11 PM 發表
我重記得我玩過時係1.0= =一開始咩都唔識 一開始+點 係 每樣+一d
之後又唔識就職 後尾有人幫我教我先識- -
以前打王我重記得用吸血魔法打大佬 比佢魔反吸乾左自己 哈哈
之後就識左幾個fd 由1.0 玩到上年 中 ...

我果玩時....980$=100M....

不過魔力都威風過.....己經算係一隻穩定既ONLINE GAME架啦

玩過星曲WEB

原帖由 `◆裕晞璃楓×〞 於 2008-2-17 06:13 PM 發表
-_-我果時,,,
一開始玩-_-
咩都吾識,,
打綠哥打到失魂-_-
果時仲俾人以為系傳師-_-
因為低攻高血魔-_-
SO我DEL左隻人重玩-_-
結果玩到最高80左右-_- 果時系2.0都算勁LA-_-
最後因為佢D物價同埋小白...停 ...

果時都係因為有黑市....太多有錢人...

100M 一隻掉0寵......
已有 1 人評分Good 收起 理由
~丁引~ + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

第一隻係巨商 不過魔力玩D 又多朋友 不過一CUT左就......................

玩過星曲WEB

原帖由 笨.麟 於 2008-2-20 09:43 AM 發表
第一隻係巨商 不過魔力玩D 又多朋友 不過一CUT左就......................

你玩魔力時間都好耐...

我玩咁耐都見到你玩緊...

半年前仲同你個女劍士升過下LV...無記錯你好似115定110...
~丁引~ + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

玩過星曲WEB

希望依到可以幫到大家搵返當日既回憶

我第一隻玩的online game雖然唔係魔力。
但魔力卻是我第一隻願意買點去玩的online。

笑傲無雙

魔力我係3.0先開始玩- -"!~冇玩過正服=0="!~玩測試SER~果陣唔刪人~冇乜特別~第1次玩馴B~點知原來冇用= =

我唔記得左小3定小4玩
果時我記得1800蚊100m- -""
不過唸反起以前d人果種熱情
宜家唔知有咩game可以搵反啦~~

樓主同我一樣 我第一隻玩既online game都係魔力  小學6年班果時玩既... 應該係02~03年到 果時應該係2.0
果時學校成班同學玩 咁我都跟佢地玩下 一開始我本來想做魔師 但我升到5lv定6lv轉左職之後d fd話玩魔c要好多錢 所以刪左人再玩過
之後有個fd佢叫我不如玩下格士 我諗試下無所謂 開左人係咁升lv 開始冇耐係靈堂升 可以打石+升lv 次次就到開放時間都有好多人 有d人仲得閒玩下pk 升lv18lv左右 轉左去里洞 升左成個星期先有26定27lv 真係幾辛苦 技又冇-_-
之後去打綠生果時真係嚇鬼死 下下防都打鬼咁多 最記得我果時有3xx血 之後綠生用左招技車埋黎 防都4百幾 好在冇飛-_-
之後好成功咁做到格士  但做左格士我先知咁死咁辛苦 d技難升到=_=
之後跟人打露比同法仔 學攻吸攻反 果時佢兩個都超勁 冇傳c都差唔多輸一半
然後升30lv d fd叫我去利利升lv 初時咩都唔知 d 又咩都冇講 帶左地水水晶入去 比d土蜘蛛打到死左 之後我轉返火風水晶入去
點知入面有大炸彈 初時都冇咩野 點知佢識放t字火魔法 隻隻都係咁放 咁又死左 跟住學精左 以後見到大炸彈都打左先
然後升到3xlv 第一次跟人行雪山同魔大 反易最記得係魔大升技 雪山都冇咩野 都係升下lv咁
係雪山一路升一路升 升到42lv左右 就去炎洞 我記得d屎好多血=_= 一下都車唔死
然後就係打神狗升職 神狗我請左個6xlv既魔c幫我打 我好記得佢下下單體7lv技都打神狗10xx左右 我覺得好勁 所以後來又開返魔c黎玩下
打完神狗就點都唔小得猶大 猶大係第2個比佢嚇親既boss d人話死都唔好打死佢前面隻武骨 我地個個都冇打 最記得佢一個乾擲打過去隻寵成
13xx 果時真係5條友都呆晒.... 打左成20分鐘之打win左 仲記得個稱叫"傳說中的勇者" 之後好似改左做"開啟者" 都係之前果個型d
然後就去跟人打詔 詔3係最正既地方 升lv又快 一個人打又ok 我仲記得有d人用寵郵send d石返去賣=_=
然後係打改比波羅 阿卡斯 改比就冇咩 反易波羅同阿卡斯一開始就勁 但比我地吸晒魔就任打唔嬲
之後3.0就黎喇 70lv左右 就去風穴 一路升 升到8x 解到蘭4 仲有打埋沈龍同肓龍 之後再升 升到97lv 果時冇晒fd玩同覺得悶 就冇玩lu
歷時接近4年既魔力回憶 大至上係咁
善福 + 15 精品文章

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

我對魔力的感觸沒很大 可是我記得我哥是魔力迷(佢係2000fun都用這ac-0-)
當時我哥很愛魔力 就算是出街 都要我幫佢掛青椒 蕃茄 佢要掛黎煮野食就是了(這也是佢其中一個職業)
主要的職業倒是忘了-0-
不過我好記得 我成日用佢d錢買彩票抽獎- -我的抽獎運很差- -中獎次數好少-3-

十週年勳章(截圖)

我玩的時候 好像是6年前

第一次接觸真正ga online game
之前以為網頁game = online game

因為原本係香港 會好少好少接觸電腦(細個 + 成日比家姐霸住)
之後移民去左愛爾蘭 第2年返香港果時 見到我表哥玩
之後我就開始跟住玩
我仲好記得第一次買點果時
我一買就買左12張 310點 (計好晒係一年)
而賣比我果個人 當時呆左 ( 冇人好似我咁買吧?)
用左千幾蚊

之後返到愛爾蘭 開始玩 好記得果時係2.0
一開始玩果時 選server 我就選左自己星座 水瓶座
因為自己唔識打中文 + 魔力唔支援手寫板 所以只好打英文

無奈的是 台灣好多人都唔識英文....
我果時連武器都唔識買
見到精靈拎住把弓 個樣好靚 就問佢邊到買 當然冇人理我啦....

最後自己買左把武器先知 原來自己問果個問題真係幾好笑

買左武器去左打怪升lv d人叫哈洞+++

一個新手點知咩叫哈洞....

最後跟左團 不過因為狂死 (紅傷) 但我自己又唔知係會扣野 .... 係唔知自己傷左
打怪特別廢過人 之後果團散左 就有一個當時 8x lv 弓手 ( 好記得係大叔樣) 佢用左隻紅靈 (鬼靈) 好似係升緊寵

之後佢就好好人咁帶左我升到lv10 之後就閃左

返到城之後先知 原來要醫 但係我發現 我身上得魔石 爆晒.... 又唔識點搵錢 之後睇書 開始知 魔石要黎做咩 不過係果時 有人幫我比左錢醫我.....

因為果時好hit twins 千金 (ps.呢隻歌出之前 我都好似玩左成個月左右)

而家次次聽返 都會諗返起.....
善福 + 20 活動參與

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

玩過星曲WEB

原帖由 日向.螺旋 於 2008-3-4 12:24 AM 發表
我玩的時候 好像是6年前

第一次接觸真正ga online game
之前以為網頁game = online game

因為原本係香港 會好少好少接觸電腦(細個 + 成日比家姐霸住)
之後移民去左愛爾蘭 第2年返香港果時 見到我表哥玩 ...

TWINS 千金果時我玩緊石器

一個星期先玩一日魔力....

因為果時好高LV....唔知去邊到升.....只好升技...

然後就賣左ACC....專心玩石器.....後來先有重玩返
~丁引~ + 2 你話做左試版我以為你吹水

總評分:  Good + 2   查看全部評分

我第一次online game 都係魔力
我係玩台灣 ser. 先
台灣人好正~~~好肯教人
知你係新手仲會幫你~~我仲記得我做左鑑定師
都唔知咩黎~~~有人俾左 1000蚊我叫去買魚鑑會升快好多
呢1000蚊對一個新人黎講真係好感動~~~

到去左 4技要做任果時我又唔識點做~~
0的玩灣玩家連同幾個朋友帶我一齊去解~
好開心~~~佢地真係好好人
我仲試過真係打足48小時冇訓覺

之後知道有朋友係香港玩
所以我就轉左落香港ser.
不過我仲記得我做巫師.....去打露比飛左 2次 =.=
不過最後都做得成~~~
我巫師叫 "異形"
唔知有冇人認得我呢
94lv 成日去 PK 場出10技灰復架
哈哈!

真係好懷念魔力生活
善福 + 10 活動參與

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

玩過星曲WEB

原帖由 風間同學. 於 2008-3-7 10:49 AM 發表
我第一次online game 都係魔力
我係玩台灣 ser. 先
台灣人好正~~~好肯教人
知你係新手仲會幫你~~我仲記得我做左鑑定師
都唔知咩黎~~~有人俾左 1000蚊我叫去買魚鑑會升快好多
呢1000蚊對一個新人黎講真係好 ...

我其實都玩過3個台灣SER....

不過我可能同佢地媾通唔到....覺得好悶...

又唔太明白佢D台語UP咩=.=

十週年勳章(賀詞)

我玩個時係2.0 來a0a 個時我同個fd 去7仔買野喝  點知佢比左魔力碟我...好啦...咁我就買埋350點 等番屋企玩..
哇,,,個時..好多好多人...唔同e家.... ..個時d人冇e家咁狗..tk..呃$/點.....個時叫團真係好快....勁多人招打比比
但係我個時一開始就錯左...我1開始就用左魔師.. 升到3x lv d技..冇招4技..都係得d3技...有幾招仲2技...個時我又冇咩$
咁我就係咁組人問佢可唔可以比隻寵我之類啦....諗番真係好傻....,,玩左e個月..冇玩lu....點知...我第2個fd  放5x lv弓手
(有寵比我) 平放50$...咁我就好開心啦..咁平....用左弓手搵$真係好快好快..(打石,升寵),,,但係.我係咁同玩家買魔$..哇..個時我買左200m   好似係750    個時真係好傻.....點知...幾左排....大雨叫我地改e-mail....我個時咩都冇曬,,,我fd  d野亂撞嫁...咁我就算......到左4.0  我又想玩番...收左個魔c..113lv既...650 平唔平A_A...之後玩左排太悶..又放番出去 700
... 到E家我都係冇上過正SeR了...好回憶個時....好想快d出魔力2.....我記得我玩2.0個時係小3到..
善福 + 5 活動參與

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

玩過星曲WEB

原帖由 祥仔。藍天 於 2008-3-9 09:40 AM 發表
我玩個時係2.0 來a0a 個時我同個fd 去7仔買野喝  點知佢比左魔力碟我...好啦...咁我就買埋350點 等番屋企玩..
哇,,,個時..好多好多人...唔同e家.... ..個時d人冇e家咁狗..tk..呃$/點.....個時叫團真係好快 ...

講起改MAIL-_-

果時唔見左隻103格-_-....諗起就興.....

入面仲有好多野.....因為我唔記得左個MAIL PASS...搞到改唔到...

然後仲無得拎返......
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:47 PM , Processed in 0.038717 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存