2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 有關P甲的問題!! 歡迎討論!! [已編輯]
樓主: 初音
go

[疑難] 有關P甲的問題!! 歡迎討論!! [已編輯]   [複製鏈接]

回復 上海. 的帖子

惡意使用系統異常狀況或用BUG進行遊戲 (含散播消息)
其他違反遊戲規定事項
利用非法程式影響遊戲正常進行

1, PING應該和系統異常和BUG無關
2, 哪一條規定呢?
3, "非法程式"指的是甚麼呢? 外掛的話, 那當然是成立的...
問題是只要簡單的下載程式就可以造成P甲了...
那這種"下載程式"算"非法程式"不? 如果我利用狂開IE達到一個瞬P的情況, IE算是"非法程式"不?
一般來說, 我開著甚麼來玩, 應該查不到吧...P甲始終不像外掛那麽明顯

以上3點沒弄清, 沒辦法要求GM做些甚麼了
再說, GM最少看到P甲是有踼下線的, 只是沒封號而已

其實大家要明白,

封海外IP的技術橙橙是一定有的,

但到現在也不使用就代表橙橙不想流失海外玩家,

我相信是因為美服關SER, 而剛好其他FEZ都有封海外IP所導致。

( 也就是說橙橙希望將美服部分的收入, 拿來支持港服的FEZ )

所以說, 初音所說的惡意使用P甲,

應該不是指那些PING值維持很高的玩家,

而是指那些短時間內 (5~6秒) 突然爆PING玩無敵的玩家。

-------------------------------------------

回歸建議方面, 現在的難處是要找一個方法,

只會針對惡意P甲使用者 (短時間爆PING), 卻不會影響到海外玩家 (長時間高PING) 進行遊戲。

就我之前短暫斷線的經驗, PING 值會在短時間突然高得誇張 ( 11XX~25XXX ), 海外玩家我想最多也不過800PING

所以我是建議當玩家PING值高於1000時, 伺服器會主動中斷其連線。

當然能否做到, 和1000PING 的定位是否正確就是另一個問題了。

十週年勳章(賀詞)

7B! 發表於 11-11-1 03:12 PM
日服有個系統, 好似8點-凌晨1點可以報告
p甲, 外掛, d奇怪野, 之后佢地會check, 就會封acc
話說, 上星期日 ...

其實我想問下個日服場即係點 ?
點解封?

杯麵王 發表於 11-11-2 03:41 AM
咁對個d海外的玩家好唔公平,有d玩家都唔想自己咁p

海外連入黎 一定會高ping
佢地唔想?
點樣唔想?
佢地都唔想錯位搞到其他玩家唔開心?
定又要包容?
係唔係又要將P甲分主動/被動?
只要玩P甲唔出大範圍技 就唔駛踢?

如果對海外玩家唔公平
點解日本要封海外IP?

十週年勳章(賀詞)

0050 發表於 11-11-2 10:10 AM
其實我想問下個日服場即係點 ?
點解封?

因為入左個洗人傷洗殺洗建傷既場,
果晚係個活動既最既一晚,維護前

十週年勳章(賀詞)

7B! 發表於 11-11-2 11:00 AM
因為入左個洗人傷洗殺洗建傷既場,
果晚係個活動既最既一晚,維護前

咁罪名係咩-.-?

十週年勳章(賀詞)

回復 0050 的帖子

他のプレイヤーのゲームプレイを著しく妨害するような行為に対し、故意に行っていると運営チームが判断した場合には、
マナー違反として警告の送付と共に措置を行います。

我記得佢講係幾條罪-o-

好多謝大家既意見! 我有認真咁睇晒咖~~
先向大家講解一下我既立場先~

1. 海外玩家
對於海外玩家我地香港既立場好明顯係盡量唔想封鎖海外玩家
主要原因係因為身處海外既香港人玩家其實好多
由封測到而家由世界各地連線到港服既香港人有一個穩定既數量
我相信好多部隊自己都心中有數有部份玩家係住係海外
依D玩家佢PING值未必高, 但佢地確實身處海外....如果要封鎖海外IP....我覺得會有所損失
另外真係外國玩家, 例如美服,國服,台服,日服既玩家
並唔係人人都係高PING值...再加上對美服台服既玩家我更加係於心不忍
有問過技術人員如果封鎖IP, 用VPN連過黎港服P甲問題會唔會解決
其實有玩日服既玩家可能會知道, 根本就解決唔到, 因為我地香港既玩家連去日服其實有D人都係P甲黎

2. PING值過高即斷線
根據阿口米同開發商以往一直既溝通, 大家都曾經有依個IDEA
但技術上並做唔到, 加上我地同日服亦對於PING值數時高時低突然爆PING依個問題有所考慮
所以依個方案要實行並唔容易

3. 人工定天然?
其實我自己都試過個PING值突然上幾千, 亦試過一場國戰長期處於五百PING以上
咁當然我唔會係人工P甲啦 囧!! 只係網絡既野真係唔受到我地去控制
所以會唔會一場國戰有條友個PING值一直處於高水平就要即鎖
依樣我真係有待商榷

之於星戒當入場我就應該唔會考慮
另外亦想知道更多日服既做法

再次唔該晒各位~我都希望可以為大家做返多少少野等大家打國戰條氣都順D XD

最簡單都係 同之前外掛咁上下做法,
收到舉報人手踢出戰場 / 封acc
咁咪可以見到果果? :p

龍龍直情破壞遊戲平衡既玩家..
鬼佬巨龍過黎我都仲打倒佢,
個龍龍巨龍打埋黎 (0距離)我都可以打唔番佢-.-

睇嚟最終都係要玩家舉報

初音 發表於 11-11-2 11:51 AM
好多謝大家既意見! 我有認真咁睇晒咖~~
先向大家講解一下我既立場先~

甘即刻唔想封唔高p的玩家(包括外國來的), 主要針對高p玩家
暫時舉報可實行的方法之一了

結論,最終都係要gm做野

你話gm無可能咁多時間單單都管

但可唔可以至少你地gm有入場玩埋一份的時候
明知見到惡意p甲,都可以走去做一做野
而唔係同其他玩家一樣,紅/黃頻講兩句就當無事發生

最低限度都做到咁樣,我覺得大家會順氣好多囉

最簡單,打唔打得中對手,唔係由對手端判斷,改做本機端/伺服器判斷就ok

本機判斷
好處:我自已部機見到乜就打乜,本機無ping可言,本機判斷打中佢,只係回返個扣血signal比對手就ok
壞處:外 掛、gm 之類作弊程式更易出術

伺服器判斷
日本初代好似係咁,好壞處你地GM清楚過我地

其中一種人造P甲(比人暈左,點打都唔扣血,一暈完就生猛返果隻)成功ge原因 ,就係因為對手端判斷,對手用手段遮斷進入signal就做到

wildgrass27 發表於 11-11-2 06:22 AM
回復 上海. 的帖子

惡意使用系統異常狀況或用BUG進行遊戲 (含散播消息)

http://www.gamania.com.hk/fantasyearthzero/support_rule.aspx

所有規則來自官網, 不是我自說自話
我也不是寫出規則的人, 問我也不會有答案

基本上好矛盾, 唔想因為懲罰而失去一班玩家, 所以唔去罰
這道理根本就說不通吧
依家成隻遊戲既品質已經比p甲做壞晒
尤其是深夜場 早場, 打親都係p甲真係連玩既動力都無

絕對不能姑息刻意用p甲的玩家!

個d神獸級qml擺明要封acc(大家心照咩人啦)

個d刻意令自己p又唔理會其他玩家死活搞亂其他玩家正常執行遊戲

要判斷p甲在乎玩家合作 想要1個咩的遊戲環境? 靠玩家舉報
玩家不自律用惡意方法遊戲 亦只有玩家合作檢舉

二擇一的情況下,我只想說
p甲多還是正常玩家多?
可想而知

唔洗討論喇
乾脆執左個ser佢我諗更加成功
因為前提係「營運者及開發商均束手無策」之下討論
管理員長期得一兩個,但其中一個係藍國大團攞正牌P甲
何以見得討論後會有得解決?真係拖個GM出黎示眾咩?

十週年勳章(賀詞)

洗鬼解決咩,,,,呢排好少見p甲

因為我少上

我能夠理解人會有脾氣 (我自問更係表表者orz
但我發依個post既主要原因係想大家理性討論
同埋想知道多d大家對P甲既睇法/意見/判定準則等等
更加想知道多D日服鎖P甲既準則
單單打打並唔可以解決件事
我開得POST就係想解決而唔係問下就算
雖然我唔可以100%可以答應一定會有大家滿意既方案
但最少我地可以盡我地能力去嘗試解決依個問題
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 12:00 AM , Processed in 0.049717 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存